Изявление на ПГ на ДСБ относно поведението на компетентните власти по случая “Дойчев” (22-11-2006)

Демократи за силна България поискахме от президента, прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и парламентарната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и обществен ред да извършат определени действия след смъртта на ръководителя на архива на НРС Божидар Дойчев. До този момент реакция няма. Затова предлагаме Н. Свинаров да свика заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което да бъде поканен и изслушан главният прокурор по следните въпроси:

1. Защо информацията за смъртта на Дойчев бе укривана в продължение на 24 часа?

2. Има ли данни, че престъплението е извършено от лице, подследствено на Военната прокуратура? Ако няма, защо тя разследва случая?

3. Кога всъщност е установена смъртта на Дойчев, тъй като директорът на НРС посочва един, а прокуратурата – съвсем друг час? Кога и от кого е информирано МВР?

4. Къде всъщност е настъпила смъртта на Дойчев в кабинета му или в друго помещение на архива?

5. Вярно ли е, че смъртоносният изстрел е произведен от чуждо лично оръжие? Къде е намерено то след изстрела, защото източниците си противоречат?

6. На какви основания прокуратурата внушава, че има самоубийство „по лични и семейни причини“, при положение, че семейството не е разпитвано?

7. Защо случаят бе обявен за самоубийство преди завършване на следствието?