Изявление на ПГ на ДСБ относно опитите на управляващата коалиция да прикрие корупционния скандал (11-05-2007)

Управляващата коалиция се опитва да потули разкритията за своите престъпления. Комисията за борба с корупцията отказа да подкрепи предложението на опозицията за създаване на временна анкетна комисия и да формира на паритетен принцип подкомисия за разкриване на корупционния скандал. Абсурдно е нейният председател, членът на ИБ на БСП Бойко Великов, да разследва действията на своите партийни началници Румен Овчаров и Румен Петков и да разобличава престъпниците в своята партия.

Едновременно с това скандалът се разраства и обхваща и други членове на кабинета Станишев. Стана известно, че са подслушвани и други министри. Министър Гагаузов призна за многобройни контакти с разследвано лице. Отговорните институции на държавата продължават да поднасят на обществеността подбрана информация и да обслужват вътрешните борби в БСП и коалицията.

В условията на този разрастващ се скандал председателят на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров блокира нейните заседания. Комисията трябва да провери сигналите за злоупотреби на специалните служби и следствието.

Наложената от управляващите пасивност на Народното събрание руши неговия авторитет и компрометира неговата роля като върховен конституционен орган на държавната власт. В тази връзка:

1. ДСБ настояват Народното събрание да приеме предложението на опозицията за създаване на временна анкетна комисията, която да провери действията на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, както и на следствените органи по отношение на разследването на корупцията в правителството.

2. ДСБ настоява категорично за спешно заседание на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, на което да бъдат разследвани законосъобразността и целесъобразността на действията на МВР и следствието и използването на резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства.

3. ДСБ ще разобличава опитите на Комисията за борба с корупцията и нейния председател да потули престъпленията на властта.

Народното събрание трябва да изпълни своя дълг. Кризата в изпълнителната и съдебната власт застрашава устоите на държавата и на демократичния ред.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...