Изявление на ПГ на ДСБ относно кризата в управлението на страната (05-10-2007)

Преди две седмици започна стачката на учителите, преди една тя прерасна в политически протести, а сега – в управленска криза. При най-благоприятни условия – огромен бюджетен излишък, икономически растеж, ниска регистрирана безработица и внушително парламентарно мнозинство Тристранната коалиция не е в състояние да управлява. Това, заедно с рекордната инфлация, дестабилизира нашето общество.

Две седмици мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС крие премиера Станишев от депутатите. Днес той за трети път се скри от парламентарния контрол в щраусов опит да избяга от реалността в управляваната от него страна. Демонстрира пълно отсъствие на управленска воля и отговорност пред обществото – неща до болка познати от 1990 и от 1996 година. Днес това обаче пречи на българчетата да учат. Милиони родители правят извънредни усилия, зарязват работата си, за да поемат всички грижи за своите деца.

ПГ на ДСБ сочи, че при безпрецедентен бюджетен излишък е неморално и политически е неприемливо да се правят реформи за сметка на ниските заплати на хората. Мизерното възнаграждение на учителите е препятствие пред модернизацията на българското училище.

ДСБ заявяваме, че сега има всички материални предпоставки да се решат, и то веднага, отлаганите проблеми не само в образованието, но и в другите, намиращи се в криза, отрасли. БВП ще бъде близо 56 млрд. лева и затова отсега бюджетните приходи се преизпълняват с над половин милиард лева месечно, затова планираните 2.1 млрд. лева разходи за образование, ще бъдат едва 3.8% от БВП, а не 4.2%, както е приело Народното събрание. Евтината издръжка на един бюджетен отрасъл никога няма да принуди управляващите да го реформират.

ДСБ предлагаме:

Първо, правителството да внесе в Народното събрание проектозакон за актуализиране на бюджета за 2007 г., в който да предложи решение на проблемите с нова политика – чрез повишаване на разходите, но и осъществяване на структурните реформи от правителството.

Второ, да разработи законопроекта за бюджета на страната за следващата година на основата на гарантираната още сега много по-висока база за приходи.

По този начин МС и НС трябва да поемат своята отговорност за излизане от кризата и да дадат окончателното й решение.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...