Изявление на ПГ на ДСБ относно кризата в управлението на страната (05-10-2007)

Преди две седмици започна стачката на учителите, преди една тя прерасна в политически протести, а сега – в управленска криза. При най-благоприятни условия – огромен бюджетен излишък, икономически растеж, ниска регистрирана безработица и внушително парламентарно мнозинство Тристранната коалиция не е в състояние да управлява. Това, заедно с рекордната инфлация, дестабилизира нашето общество.

Две седмици мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС крие премиера Станишев от депутатите. Днес той за трети път се скри от парламентарния контрол в щраусов опит да избяга от реалността в управляваната от него страна. Демонстрира пълно отсъствие на управленска воля и отговорност пред обществото – неща до болка познати от 1990 и от 1996 година. Днес това обаче пречи на българчетата да учат. Милиони родители правят извънредни усилия, зарязват работата си, за да поемат всички грижи за своите деца.

ПГ на ДСБ сочи, че при безпрецедентен бюджетен излишък е неморално и политически е неприемливо да се правят реформи за сметка на ниските заплати на хората. Мизерното възнаграждение на учителите е препятствие пред модернизацията на българското училище.

ДСБ заявяваме, че сега има всички материални предпоставки да се решат, и то веднага, отлаганите проблеми не само в образованието, но и в другите, намиращи се в криза, отрасли. БВП ще бъде близо 56 млрд. лева и затова отсега бюджетните приходи се преизпълняват с над половин милиард лева месечно, затова планираните 2.1 млрд. лева разходи за образование, ще бъдат едва 3.8% от БВП, а не 4.2%, както е приело Народното събрание. Евтината издръжка на един бюджетен отрасъл никога няма да принуди управляващите да го реформират.

ДСБ предлагаме:

Първо, правителството да внесе в Народното събрание проектозакон за актуализиране на бюджета за 2007 г., в който да предложи решение на проблемите с нова политика – чрез повишаване на разходите, но и осъществяване на структурните реформи от правителството.

Второ, да разработи законопроекта за бюджета на страната за следващата година на основата на гарантираната още сега много по-висока база за приходи.

По този начин МС и НС трябва да поемат своята отговорност за излизане от кризата и да дадат окончателното й решение.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...