Изявление на ПГ на ДСБ относно Доклада за машинациите с програмата “Петрол срещу храни” (02.11.2005 г.)

На 27 октомври 2005 г. бе публикуван окончателният доклад на независимата комисия за машинациите с програмата “Петрол срещу храни” по време на режима на Саддам Хюсеин. Тази комисия, назначена от Генералния секретар на ООН Кофи Анан, беше подкрепена единодушно от Съвета за сигурност на ООН. С Резолюция 1538 Съветът призова институциите на всички държави-членки да оказват пълно съдействие на разследването.

Докладът уличава БСП, че се финансира от терористичен режим и свидетелства за корупция във високите етажи на властта. Отговорни за финансирането и международните връзки на БСП по това време са нейният бивш председател и сега президент на страната Георги Първанов и бившият завеждащ нейния Международен отдел и сега премиер Сергей Станишев.

Президентът се отнесе с безотговорно пренебрежение към доклада, а ръководството на БСП потърси доказателства за неговата истинност извън своите архиви. Това поведение вреди на авторитета на България. Президентът и БСП трябва да отговорят на обвинението, че са на власт с парите на иракския диктатор.

Народните представители на ДСБ сезирахме Главния прокурор. Призовахме го да извърши проверка за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление в доклада за машинациите с програмата “Петрол срещу храни”.

Днес предлагаме да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва незаконно финансиране на БСП от режима на Саддам. Призоваваме народните представители да създадем такава комисия на паритетни начала и да изберем за неин председател депутат от опозицията.

Разкриването на истината е в интерес на нашата страна. Бързите и ефикасни действия на отговорните институции ще покажат, че България е правова европейска държава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...