Изявление на ПГ на ДСБ относно Доклада за машинациите с програмата “Петрол срещу храни” (02.11.2005 г.)

На 27 октомври 2005 г. бе публикуван окончателният доклад на независимата комисия за машинациите с програмата “Петрол срещу храни” по време на режима на Саддам Хюсеин. Тази комисия, назначена от Генералния секретар на ООН Кофи Анан, беше подкрепена единодушно от Съвета за сигурност на ООН. С Резолюция 1538 Съветът призова институциите на всички държави-членки да оказват пълно съдействие на разследването.

Докладът уличава БСП, че се финансира от терористичен режим и свидетелства за корупция във високите етажи на властта. Отговорни за финансирането и международните връзки на БСП по това време са нейният бивш председател и сега президент на страната Георги Първанов и бившият завеждащ нейния Международен отдел и сега премиер Сергей Станишев.

Президентът се отнесе с безотговорно пренебрежение към доклада, а ръководството на БСП потърси доказателства за неговата истинност извън своите архиви. Това поведение вреди на авторитета на България. Президентът и БСП трябва да отговорят на обвинението, че са на власт с парите на иракския диктатор.

Народните представители на ДСБ сезирахме Главния прокурор. Призовахме го да извърши проверка за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление в доклада за машинациите с програмата “Петрол срещу храни”.

Днес предлагаме да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва незаконно финансиране на БСП от режима на Саддам. Призоваваме народните представители да създадем такава комисия на паритетни начала и да изберем за неин председател депутат от опозицията.

Разкриването на истината е в интерес на нашата страна. Бързите и ефикасни действия на отговорните институции ще покажат, че България е правова европейска държава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...