Изявление на ПГ на ДСБ за конституционни нарушения при приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. (20-12-2006)

Приетите със Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. изменения и допълнения на важни закони като тези за акцизите, за ДДС, за мерките срещу пране на пари, за административните нарушения и наказания и за счетоводството са противоконституционни и противозаконни по следните съображения:

Първо, чл. 88 от Конституцията изисква “законите се обсъждат и приемат с две гласувания на две отделни заседания”. Изключение е възможно, само когато НС приеме решение двете гласувания да се извършат в едно заседание.

Второ, чл. 87 ал. 2 определя Министерският съвет да изготвя и внася законопроекта за държавния бюджет. Вместо това, изменения и допълнения на цитираните закони са внесени от председателя на Бюджетната комисия и приети направо на второ четене в пленарната зала снощи.

Трето, чл. 10 ал. 2 от Закона за нормативните актове не допуска да се правят изменения и допълнения на специални материални закони с особен закон, какъвто е Законът за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

ПГ на ДСБ предлага днес на всички опозиционни групи да внесем заедно искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционни параграфите §§ 100-104 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...