Изявление на ПГ на ДСБ за конституционни нарушения при приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. (20-12-2006)

Приетите със Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. изменения и допълнения на важни закони като тези за акцизите, за ДДС, за мерките срещу пране на пари, за административните нарушения и наказания и за счетоводството са противоконституционни и противозаконни по следните съображения:

Първо, чл. 88 от Конституцията изисква “законите се обсъждат и приемат с две гласувания на две отделни заседания”. Изключение е възможно, само когато НС приеме решение двете гласувания да се извършат в едно заседание.

Второ, чл. 87 ал. 2 определя Министерският съвет да изготвя и внася законопроекта за държавния бюджет. Вместо това, изменения и допълнения на цитираните закони са внесени от председателя на Бюджетната комисия и приети направо на второ четене в пленарната зала снощи.

Трето, чл. 10 ал. 2 от Закона за нормативните актове не допуска да се правят изменения и допълнения на специални материални закони с особен закон, какъвто е Законът за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

ПГ на ДСБ предлага днес на всички опозиционни групи да внесем заедно искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционни параграфите §§ 100-104 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...