Изявление на народните представители от ДСБ относно проекта на БСП за Решение на НС за участието на Република България в процесите на стабилизиране и възстановяване в Ирак

Българската социалистическа партия внесе в Народното събрание проект за решение, чиято цел е нашият контингент в Ирак да бъде изтеглен най-късно на 31 януари 2005 година.
Този проект е популистка злоупотреба с шока в българското общество от трагедията с нашите сънародници, убити жестоко от терористите.
Този проект лекомислено излага на нови рискове националната ни сигурност и жертва българските интереси в Ирак.
С това решение БСП приканва Народното събрание да отговори положително на исканията на терористите за изтегляне на българската мисия, но да отложи срока за това с половин година. През това време БСП превръща военната ни мисия, българските граждани в Ирак и цялата ни страна в лесна мишена на терористите. Техният отговор ще бъде още по-брутално изнудване на България. Чрез ново насилие и безогледна жестокост срещу наши сънародници те ще искат да прекършат докрай антитерористичната ни воля.
Ако Народното събрание приеме предложението на БСП, то ще изостави днешното и бъдещото демократично и антитерористично управление в Ирак и така ще компрометира българските интереси. България ще се лиши от единствения си политически аргумент пред Багдад да договори трайно и широко икономическо сътрудничество и да възстанови своите позиции в Ирак.
Демократи за силна България отхвърлят проекторешението на БСП. В началото на следващата сесия на Народното събрание, след внимателна подготовка, ние ще внесем свой проект за решение, с който ще поискаме от правителството:
1. Да приеме стратегия за развитие на активни отношения с временното и бъдещото иракско правителство с цел отстояване и реализация на българските икономически и политически интереси в Ирак, включително уреждането на дълга.
2. Да се консултира със суверенните власти в Багдад, в Съвета за сигурност на ООН и в рамките на многонационалните сили за бъдещето на българската военна мисия след демократичните избори в Ирак до 31 януари 2005 година, съгласно Резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН.
3. Да внесе в Народното събрание проект за Концепция за цялостното участие на България в мироопазващи мисии с международен мандат. Тя трябва да отчита отговорно възможностите на страната, сигурността на българските граждани, националните ни интереси, ефикасността на нашия принос и съюзническите ни задължения.
29 юли 2004 г.
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...