Изявление на народните представители от ДСБ относно проекта на БСП за Решение на НС за участието на Република България в процесите на стабилизиране и възстановяване в Ирак

Българската социалистическа партия внесе в Народното събрание проект за решение, чиято цел е нашият контингент в Ирак да бъде изтеглен най-късно на 31 януари 2005 година.
Този проект е популистка злоупотреба с шока в българското общество от трагедията с нашите сънародници, убити жестоко от терористите.
Този проект лекомислено излага на нови рискове националната ни сигурност и жертва българските интереси в Ирак.
С това решение БСП приканва Народното събрание да отговори положително на исканията на терористите за изтегляне на българската мисия, но да отложи срока за това с половин година. През това време БСП превръща военната ни мисия, българските граждани в Ирак и цялата ни страна в лесна мишена на терористите. Техният отговор ще бъде още по-брутално изнудване на България. Чрез ново насилие и безогледна жестокост срещу наши сънародници те ще искат да прекършат докрай антитерористичната ни воля.
Ако Народното събрание приеме предложението на БСП, то ще изостави днешното и бъдещото демократично и антитерористично управление в Ирак и така ще компрометира българските интереси. България ще се лиши от единствения си политически аргумент пред Багдад да договори трайно и широко икономическо сътрудничество и да възстанови своите позиции в Ирак.
Демократи за силна България отхвърлят проекторешението на БСП. В началото на следващата сесия на Народното събрание, след внимателна подготовка, ние ще внесем свой проект за решение, с който ще поискаме от правителството:
1. Да приеме стратегия за развитие на активни отношения с временното и бъдещото иракско правителство с цел отстояване и реализация на българските икономически и политически интереси в Ирак, включително уреждането на дълга.
2. Да се консултира със суверенните власти в Багдад, в Съвета за сигурност на ООН и в рамките на многонационалните сили за бъдещето на българската военна мисия след демократичните избори в Ирак до 31 януари 2005 година, съгласно Резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН.
3. Да внесе в Народното събрание проект за Концепция за цялостното участие на България в мироопазващи мисии с международен мандат. Тя трябва да отчита отговорно възможностите на страната, сигурността на българските граждани, националните ни интереси, ефикасността на нашия принос и съюзническите ни задължения.
29 юли 2004 г.
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...