Изявление на народните представители от ДСБ относно проекта на БСП за Решение на НС за участието на Република България в процесите на стабилизиране и възстановяване в Ирак

Българската социалистическа партия внесе в Народното събрание проект за решение, чиято цел е нашият контингент в Ирак да бъде изтеглен най-късно на 31 януари 2005 година.
Този проект е популистка злоупотреба с шока в българското общество от трагедията с нашите сънародници, убити жестоко от терористите.
Този проект лекомислено излага на нови рискове националната ни сигурност и жертва българските интереси в Ирак.
С това решение БСП приканва Народното събрание да отговори положително на исканията на терористите за изтегляне на българската мисия, но да отложи срока за това с половин година. През това време БСП превръща военната ни мисия, българските граждани в Ирак и цялата ни страна в лесна мишена на терористите. Техният отговор ще бъде още по-брутално изнудване на България. Чрез ново насилие и безогледна жестокост срещу наши сънародници те ще искат да прекършат докрай антитерористичната ни воля.
Ако Народното събрание приеме предложението на БСП, то ще изостави днешното и бъдещото демократично и антитерористично управление в Ирак и така ще компрометира българските интереси. България ще се лиши от единствения си политически аргумент пред Багдад да договори трайно и широко икономическо сътрудничество и да възстанови своите позиции в Ирак.
Демократи за силна България отхвърлят проекторешението на БСП. В началото на следващата сесия на Народното събрание, след внимателна подготовка, ние ще внесем свой проект за решение, с който ще поискаме от правителството:
1. Да приеме стратегия за развитие на активни отношения с временното и бъдещото иракско правителство с цел отстояване и реализация на българските икономически и политически интереси в Ирак, включително уреждането на дълга.
2. Да се консултира със суверенните власти в Багдад, в Съвета за сигурност на ООН и в рамките на многонационалните сили за бъдещето на българската военна мисия след демократичните избори в Ирак до 31 януари 2005 година, съгласно Резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН.
3. Да внесе в Народното събрание проект за Концепция за цялостното участие на България в мироопазващи мисии с международен мандат. Тя трябва да отчита отговорно възможностите на страната, сигурността на българските граждани, националните ни интереси, ефикасността на нашия принос и съюзническите ни задължения.
29 юли 2004 г.
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...