Изявление на ДСБ след консултациите за третия мандат за съставяне на правителство (12-08-2005)

НДСВ провали своя мандат. Движението на Симеон не направи сериозно усилие да състави правителство – липсваха му политически принципи и управленски потенциал. Не опита нито един от вариантите за съставяне на кабинет вдясно от БСП, включително предлаганото от ДСБ програмно правителство от експерти.

Всичките тежнения на г-н Сакскобургготски бяха за коалиране с бившите комунисти, въпреки че преди изборите твърдеше, че е тяхна алтернатива. Той загуби време на България и откри пътя на БСП към изпълнителната власт, за да постигне неприкосновеност за себе си и за новопридобитите си имоти.

В дясноцентристката ориентация на НДСВ останаха да вярват само политически наивници. Потвърдиха се напълно предупрежденията на Демократи за силна България преди изборите – „Сакскобургготски върна БСП на власт“ и „всеки глас за БСП е глас за Доган, всеки глас за Доган е глас за БСП“.

Благодарение на подкрепата на Президента, Ахмед Доган успя да изиграе ролята на надзорник с право на вето на преговорите за правителство и по време на първия, и на втория мандат.

ДСБ предупреждават, че се задава ОФ-правителство – от партии подвластни на волята на бившите комунисти, изменили на вота на своите избиратели. Изборите стават безсмислени. Както и да гласуват хората, политическата върхушка само преразпределя властта помежду си.

ОФ-правителство е най-лошият вариант за България, защото разрушава българската демокрация.

Каквото и да говори в бъдеще, ОФ-правителството не може да осигури истинско европейско бъдеще за България.