Изявление на ДСБ по повод спирането на европейските пари за пътната инфраструктура поради мащабна корупция (29-01-2008)

Мащабните корупционни практики на Тройната коалиция доведоха до тежка санкция срещу България: Европейската комисия спря парите за изграждане на пътища с ясното обяснение, че го прави заради корупция и наличие на конфликт на интереси в правителствения фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Управляващите лишиха страната от една от най-необходимите програми за финансиране. Българската пътна мрежа е най-лошата в страните от ЕС и най-рисковата за живота и сигурността на пътуващите.

Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” е превърнат в мащабна схема за корупция, който от години източва парите на българския и европейския данъкоплатец по механизма: обявените търгове и конкурси се печелят от приближени фирми с предложени най-ниски цени, а след това с анекси към договорите им се заплащат двойни суми:

Турската фирма “Догуш Еко” изгради отсечката Карнобат-Бургас от автомагистрала “Тракия” при спечелен търг за 45 844 000 евро, а бяха изплатени 82 200 000 евро.

По същия начин българската фирма “Джойнтвенчър Рануей” спечели търга за отсечката Оризово-Стара Загора за 48 263 000 евро, а до момента е получила над 80 млн. евро.

Подобни примери има много. Впрочем, при разпределянето на 1,4 млрд. лв. излишък от Републиканския бюджет за 2007 г. най-голямата част от средствата бяха предоставени именно за заплащане на допълнителни суми по такива договори.

Преди по-малко от месец Министър-председателят и трипартийното управление разпънаха “политически чадър” над отговорните за фонда министри Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев при провала им със зимното почистване на републиканската пътна мрежа, за което ДСБ поиска техните оставки.

Заради това:

1. Демократи за силна България искат министър-председателят незабавно да отстрани управляващите фонд “Републиканска пътна инфраструктура” министри Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев, заради спирането на толкова важните за развитието на страната европейски пари.

2. Ако не бъдат освободени тримата министри, ДСБ ще започне консултации с опозиционните партии в българския парламент за вот на недоверие на правителството.

София,

29 януари 2008 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...