Изявление на ДСБ по повод спирането на европейските пари за пътната инфраструктура поради мащабна корупция (29-01-2008)

Мащабните корупционни практики на Тройната коалиция доведоха до тежка санкция срещу България: Европейската комисия спря парите за изграждане на пътища с ясното обяснение, че го прави заради корупция и наличие на конфликт на интереси в правителствения фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Управляващите лишиха страната от една от най-необходимите програми за финансиране. Българската пътна мрежа е най-лошата в страните от ЕС и най-рисковата за живота и сигурността на пътуващите.

Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” е превърнат в мащабна схема за корупция, който от години източва парите на българския и европейския данъкоплатец по механизма: обявените търгове и конкурси се печелят от приближени фирми с предложени най-ниски цени, а след това с анекси към договорите им се заплащат двойни суми:

Турската фирма “Догуш Еко” изгради отсечката Карнобат-Бургас от автомагистрала “Тракия” при спечелен търг за 45 844 000 евро, а бяха изплатени 82 200 000 евро.

По същия начин българската фирма “Джойнтвенчър Рануей” спечели търга за отсечката Оризово-Стара Загора за 48 263 000 евро, а до момента е получила над 80 млн. евро.

Подобни примери има много. Впрочем, при разпределянето на 1,4 млрд. лв. излишък от Републиканския бюджет за 2007 г. най-голямата част от средствата бяха предоставени именно за заплащане на допълнителни суми по такива договори.

Преди по-малко от месец Министър-председателят и трипартийното управление разпънаха “политически чадър” над отговорните за фонда министри Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев при провала им със зимното почистване на републиканската пътна мрежа, за което ДСБ поиска техните оставки.

Заради това:

1. Демократи за силна България искат министър-председателят незабавно да отстрани управляващите фонд “Републиканска пътна инфраструктура” министри Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев, заради спирането на толкова важните за развитието на страната европейски пари.

2. Ако не бъдат освободени тримата министри, ДСБ ще започне консултации с опозиционните партии в българския парламент за вот на недоверие на правителството.

София,

29 януари 2008 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...