Изявление на ДСБ относно представянето в ЕП на изложба с културно-исторически ценности от т.нар. “колекция” на Васил Божков – Черепа (09-01-2007)

На пресконференция днес Демократи за силна България оповестиха изявление, в което се осъжда остро изложба в Европейския парламент на предмети, собственост на скандалния хазартен бос Васил Божков. Изявлението бе изпратено до президента Георги Първанов, премиера Станишев, министъра на културата Стефан Данаилов и Главния прокурор Борис Велчев. Депутатът в ЕП от ДСБ Константин Димитров ще запознае групата на ЕНП-ЕД с позицията на партията. Поместваме текста на изявлението:

Днес в Европейския парламент ще бъде открита изложба от културно-исторически ценности “Великолепието на България”. Изложбата ще се проведе под патронажа на либералите и демократите за Европа г-н Греъм Уотсън и министъра на културата на Република България. В първата си културна проява нашата страна е представена от Васил Божков.

Публичен факт извън съмнение е, че колекцията, съдържаща изключителни по своето историческо значение и художествена стойност културно-исторически ценности, е придобита чрез иманярска дейност. Придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима по мащаб с трафика на наркотици. Днес тя не среща противодействие.

Демократи за силна България сезирахме Главния прокурор на Републиката през март 2006 г.относно криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и тази на В. Божков. Прокурорската проверка е в ход. При тези обстоятелства разрешението за временен износ на колекцията от страна на министъра на културата е нарушение на закона.

Изложбата представя България с лицето на нейния собственик – “хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес”, според оценката на ББС. Тази инициатива позори България. Тя свързва авторитета и достойнството на страната ни с българската организирана престъпност и с политическото спонсорство на управляващите и на държавните институции.

Демократи за силна България обвиняваме правителството, че използва членството ни в Европейския съюз, за да превърне българската мафия във витрина на страната.

На парламентарен контрол ще поискаме отговори от министър-председателя и министъра на културата за тяхната скандална инициатива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...