Изявление на ДСБ относно представянето в ЕП на изложба с културно-исторически ценности от т.нар. “колекция” на Васил Божков – Черепа (09-01-2007)

На пресконференция днес Демократи за силна България оповестиха изявление, в което се осъжда остро изложба в Европейския парламент на предмети, собственост на скандалния хазартен бос Васил Божков. Изявлението бе изпратено до президента Георги Първанов, премиера Станишев, министъра на културата Стефан Данаилов и Главния прокурор Борис Велчев. Депутатът в ЕП от ДСБ Константин Димитров ще запознае групата на ЕНП-ЕД с позицията на партията. Поместваме текста на изявлението:

Днес в Европейския парламент ще бъде открита изложба от културно-исторически ценности “Великолепието на България”. Изложбата ще се проведе под патронажа на либералите и демократите за Европа г-н Греъм Уотсън и министъра на културата на Република България. В първата си културна проява нашата страна е представена от Васил Божков.

Публичен факт извън съмнение е, че колекцията, съдържаща изключителни по своето историческо значение и художествена стойност културно-исторически ценности, е придобита чрез иманярска дейност. Придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима по мащаб с трафика на наркотици. Днес тя не среща противодействие.

Демократи за силна България сезирахме Главния прокурор на Републиката през март 2006 г.относно криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и тази на В. Божков. Прокурорската проверка е в ход. При тези обстоятелства разрешението за временен износ на колекцията от страна на министъра на културата е нарушение на закона.

Изложбата представя България с лицето на нейния собственик – “хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес”, според оценката на ББС. Тази инициатива позори България. Тя свързва авторитета и достойнството на страната ни с българската организирана престъпност и с политическото спонсорство на управляващите и на държавните институции.

Демократи за силна България обвиняваме правителството, че използва членството ни в Европейския съюз, за да превърне българската мафия във витрина на страната.

На парламентарен контрол ще поискаме отговори от министър-председателя и министъра на културата за тяхната скандална инициатива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...