Изявление на ДСБ относно представянето в ЕП на изложба с културно-исторически ценности от т.нар. “колекция” на Васил Божков – Черепа (09-01-2007)

На пресконференция днес Демократи за силна България оповестиха изявление, в което се осъжда остро изложба в Европейския парламент на предмети, собственост на скандалния хазартен бос Васил Божков. Изявлението бе изпратено до президента Георги Първанов, премиера Станишев, министъра на културата Стефан Данаилов и Главния прокурор Борис Велчев. Депутатът в ЕП от ДСБ Константин Димитров ще запознае групата на ЕНП-ЕД с позицията на партията. Поместваме текста на изявлението:

Днес в Европейския парламент ще бъде открита изложба от културно-исторически ценности “Великолепието на България”. Изложбата ще се проведе под патронажа на либералите и демократите за Европа г-н Греъм Уотсън и министъра на културата на Република България. В първата си културна проява нашата страна е представена от Васил Божков.

Публичен факт извън съмнение е, че колекцията, съдържаща изключителни по своето историческо значение и художествена стойност културно-исторически ценности, е придобита чрез иманярска дейност. Придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима по мащаб с трафика на наркотици. Днес тя не среща противодействие.

Демократи за силна България сезирахме Главния прокурор на Републиката през март 2006 г.относно криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и тази на В. Божков. Прокурорската проверка е в ход. При тези обстоятелства разрешението за временен износ на колекцията от страна на министъра на културата е нарушение на закона.

Изложбата представя България с лицето на нейния собственик – “хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес”, според оценката на ББС. Тази инициатива позори България. Тя свързва авторитета и достойнството на страната ни с българската организирана престъпност и с политическото спонсорство на управляващите и на държавните институции.

Демократи за силна България обвиняваме правителството, че използва членството ни в Европейския съюз, за да превърне българската мафия във витрина на страната.

На парламентарен контрол ще поискаме отговори от министър-председателя и министъра на културата за тяхната скандална инициатива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...