Изявление на ДСБ относно злоупотребите в правителствената отбранителна политика (20-02-2005)

Тази седмица КСНС при президента отхвърли правителствения проект на Стратегия за сигурност, констатирайки редица слабости в този документ.
Два дни по-късно мнозинството на НДСВ, ДПС и “Новото време” направи опит да даде ход на приемането на Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили. Този план може да се изготви само след приемане на приоритетите и рисковете пред националната отбранителна политика, разработени в Стратегията за сигурност.
Мнозинството се опита да прикрие опитите за сключване на съмнителни сделки за превъоръжаване на тандема Сакскобургготски-Доган. Без Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили тези сделки ще бъдат незаконни. Освен това ще бъдат нецелесъобразни, поради липса на аргументация за приноса на тази техника и въоръжение към националната сигурност. Действа се отново при пълна липса на прозрачност, за да бъдат присвоени крупни комисионни.
По този начин през следващите 10-15 години върху българските данъкоплатци необосновано ще бъде стоварено финансово бреме за 5,6 млрд. лева.
Пряка вина за вредите върху политиката за сигурност носят още вицепремиерът Пламен Панайотов, министърът на отбраната Николай Свинаров и министърът на вътрешните работи Георги Петканов.
Въпросните незаконни и нецелесъобразни сделки с висок корупционен потенциал са:
– покупка на учебно-тренировъчните самолети “Пилатус”;
– покупка на автомобили “Даймлер-Крайслер” за българската армия;
– покупка на вертолети “Еврокоптер”;
– закупуването на фрегата;
– възстановяване и модернизация на вертолети Ми-17 и Ми -24;
– модернизация на самолети МИГ-29.
Освен това се разработват планове за придобиване на нови транспортни самолети и се проектира строителство на кораби от клас “Многоцелева корвета”.
Във връзка с изложеното, ще предприемем следните действия:
1. Ще изпратим отворено писмо до Президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов, в което ще го предупредим за опасностите и щетите, произтичащи от правителствената политика за сигурност, и по-конкретно във връзка със сделките и проектите за модернизация на въоръжените сили. В него ще предложим президентът да свика специален КСНС на тема “Организационно-структурни промени, модернизация и финансово осигуряване на въоръжените сили.”
2. Ще отправим питане към премиера Сакскобургготски по поставените по-горе въпроси.
3. Ще внесем следващата седмица проект за решение на Народното събрание за:
– незабавно прекратяване на всякакви преговори по сделки за модернизация на Въоръжените сили до приемане на Стратегия за сигурност и след нея на План за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили;
– създаване на парламентарна анкетна комисия на паритетен принцип, която да проучи военно-политическата, военно-техническата и финансово-икономическа законосъобразност и целесъобразност на сключените договори и планираните проекти за закупуване на въоръжение и техника за Българската армия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...