Изявление на ДСБ за правителствения законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс

Демократи за силна България не подкрепят внесените изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс, защото с тях управляващите:
– заблуждават българската общественост и ЕС, че изпълняват препоръки на Европейската комисия за реформа в досъдебното разследване и
– прикриват своя провал в противодействието на престъпността.
ОДС въведе по-бързото и по-евтино полицейско дознание, но само за леките битови престъпления. Разследването на по-сложните престъпления продължи да се извършва от следователите, съгласно действащата Конституция. Това раздвижи около 59000 забавени следствени преписки.
Управлението “Сакскобургготски” предлага почти всички, включително и тежките престъпления, да бъдат разследвани от по-неквалифицираните полицейски дознатели, което ще доведе до намаляване на разкриваемостта и забавяне на разследването. За ДСБ е абсурдно по-компетентните и с по-голям опит следователи да разследват 1,4 % от общия брой престъпления и то такива, които вече почти не се извършват – против Републиката, мира и човечеството, за шпионаж и срещу държавната тайна. Предлаганите промени ще забавят цялото досъдебно производство и ще го направят по-неефективно, което е против интересите на българското общество и препоръките на ЕС.
Преди повече от две години ПГ на ОДС направи предложения за радикално реформиране на съдебната власт чрез промяна на Конституцията. Това предложение засягаше мястото и задачите на следствието, без което не може да се постигне качествена промяна в досъдебната фаза на наказателното производство. Такива са препоръките на ЕС, отразени в общата позиция и в доклада на първата мисия от експерти по глава “Правосъдие и вътрешни работи”: “България да извърши и промени в Конституцията, за да може промените в НПК да стъпят на здрава правна основа, както и за да могат да се опростят и изяснят отношенията между разследващите органи”.
Демократи за силна България настояват за истинска реформа и затова ще се противопоставят на поредния опит на Правителството на Симеон Сакскобургготски с внесения законопроект да прикрие провала си да гарантира сигурността на българските граждани.
София, 15.09.2004г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...