Изявление на ДСБ за правителствения законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс

Демократи за силна България не подкрепят внесените изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс, защото с тях управляващите:
– заблуждават българската общественост и ЕС, че изпълняват препоръки на Европейската комисия за реформа в досъдебното разследване и
– прикриват своя провал в противодействието на престъпността.
ОДС въведе по-бързото и по-евтино полицейско дознание, но само за леките битови престъпления. Разследването на по-сложните престъпления продължи да се извършва от следователите, съгласно действащата Конституция. Това раздвижи около 59000 забавени следствени преписки.
Управлението “Сакскобургготски” предлага почти всички, включително и тежките престъпления, да бъдат разследвани от по-неквалифицираните полицейски дознатели, което ще доведе до намаляване на разкриваемостта и забавяне на разследването. За ДСБ е абсурдно по-компетентните и с по-голям опит следователи да разследват 1,4 % от общия брой престъпления и то такива, които вече почти не се извършват – против Републиката, мира и човечеството, за шпионаж и срещу държавната тайна. Предлаганите промени ще забавят цялото досъдебно производство и ще го направят по-неефективно, което е против интересите на българското общество и препоръките на ЕС.
Преди повече от две години ПГ на ОДС направи предложения за радикално реформиране на съдебната власт чрез промяна на Конституцията. Това предложение засягаше мястото и задачите на следствието, без което не може да се постигне качествена промяна в досъдебната фаза на наказателното производство. Такива са препоръките на ЕС, отразени в общата позиция и в доклада на първата мисия от експерти по глава “Правосъдие и вътрешни работи”: “България да извърши и промени в Конституцията, за да може промените в НПК да стъпят на здрава правна основа, както и за да могат да се опростят и изяснят отношенията между разследващите органи”.
Демократи за силна България настояват за истинска реформа и затова ще се противопоставят на поредния опит на Правителството на Симеон Сакскобургготски с внесения законопроект да прикрие провала си да гарантира сигурността на българските граждани.
София, 15.09.2004г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...