Излезте да гласувате с

ПРИЗИВ НА ПГ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

Към избирателите “да гласуваме в неделя”.

Ако в неделя останем по домовете си, няма да изградим модерна и европейска България. Няма да скъсаме с колониалните зависимости от съветското минало. Няма да спрем сдушилите се българска и руска енергийни мафии.

Ние споделяхме съмненията за референдума.

Когато през пролетта на 2012 г. БСП подеха подписка в подкрепа на АЕЦ Белене ние знаехме, че това е непочтено партийно заиграване с желанието на българите да видят страната си с развита икономика. Ако искаше и можеше да строи АЕЦ Белене, правителството на Станишев щеше да го започне в своя мандат. Подписката на БСП целеше да мобилизира електорат за предстоящите избори.

Водени от принципната си позиция срещу проекта Белене, поддържана неизменно две десетилетия, ние предложихме на ГЕРБ в края на август да спрем референдума. Имаше решение на правителството за прекратяването на проекта Белене и то беше подкрепено от Народното събрание по наше предложение. Такава беше здравата и последователна логика на едно отговорно управление на страната. ГЕРБ не я сподели.

Междувременно, нашият юридически екип разкри, че зададеният от БСП въпрос противоречи на Конституцията и поредица от закони на страната. Обявихме тази своя позиция и на 12 октомври ръководството на Синята коалиция се срещна с президента Плевнелиев. Изложихме пред него своите правни доводи и поискахме да атакува референдума пред Конституционния съд. Пет дни по-късно ПГ на ГЕРБ внесе проект за решение референдумът да се произведе, но с въпрос, от който бяха отпаднали думите АЕЦ Белене. Решението беше гласувано на 17 октомври 2012 г.

Така първият референдум в новата демократична история на България стана факт. ПГ на СК бяхме последователни и гласувахме против.

Удивителен беше и актът, с който 76 депутати от ГЕРБ, гласували преди за спирането на Белене, се оказаха защитници на тезата на БСП.

Затова учредихме Инициативния комитет “Не на измамата Белене”. Схватката изглеждаше като библейската притча за малкия Давид срещу гиганта Голиат. Със скромната си кампания и оскъдни средства се изправихме срещу многомилионната пропаганда, субсидирана вече 10 години от енергийните олигарси.

Влязохме в тази битка, за да отстояваме принципите си, да разобличим лъжите на БСП и да разкрием пред хората колосалната корупция на тройната коалиция в проекта Белене. Нашето “не” набра бързо сила. Представителите на БСП стигнаха до истерия с лъжите си за Белене.

До 6 януари ГЕРБ отсъстваха от дебатите. Десет дни след началото на кампанията за референдума, в нея се включи г-н Борисов. Предизвикан от нашия Инициативен комитет, той заяви своето лично 3 пъти “не” на Белене. Три дни по-късно ГЕРБ обявиха, че също са променили позицията си на “не”.

Това политическо салто без аналог в демократичната ни история отблъсква българските демократи, особено тези, които са остро критични към управлението на ГЕРБ. Знаем от близки хора, че не искат гласът им да се изтълкува като подкрепа за Борисов. Ние споделяме в най-висока степен отношението им към неговото управление, но оставаме твърдо зад своето “не”. Другото означава да дезертираме от защитата на интересите на България. Освен това ние не напускаме започнатите от нас битки и винаги ги довеждаме до край.

Ние знаем, че нерешилите още да гласуват не споделят мотивите на политиците, които ги призовават към бойкот на референдума, за да прикрият злоупотребите си в Белене и вредите, нанесени от тях върху АЕЦ Козлодуй.

Днес не ни достигат точно гласовете на разколебаните, за да надделеем в схватката, която само преди месец изглеждаше обречена. Вашият глас “не” е нужен на България, за да я видим истински свободна и благоденстваща.

В името на тази България ви призоваваме да загърбим партийните си пристрастия и съмнения, отвращението си от лъжите и демагогията, съпътствали референдума, и да гласуваме в неделя против цялата измама, наречена Белене.

25.01.2013 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...