Изказване на Председателя на ПГ на ДСБ Иван Костов при заключителното заседание на XL Народно събрание

Господин Председател,
Уважаеми колеги,

Не знам защо е този афинитет към тържественост у Вас. Всичко, което се прави тържествено, ми навява лоши спомени от миналото.

В какво състояние оставя тази законодателна и изпълнителна власт нашата България на следващото управление?

Първо – купуване, продаване, преливане на гласове, избиратели от рейсове, “специализирани” посредници, фирмена организация за контролиран вот, спокойни разговори по медиите за разпадането на българската демокрация, особен интерес към пикантната поява на разследвани и обвинени лица в парламента. Пълно, и при това, декларирано безсилие на институциите, които би трябвало да противодейства на политическата корупция. ЦИК не може, МВР не може, Прокуратурата също не може! Всички чакат неизбежното и са претръпнали: възпроизвеждането в още по-плашещи мащаби на корумпирани депутати.
Нека от името на Демократи за силна България да предупредя всички от тази трибуна: ако сте купили дори само един глас, за да ви изберат в Народното събрание, значи сте корумпиран политик.

Второ – загубено доверие и възможно най-лошата репутация на България пред европейските й партньори, заради същото – заради корупцията в политическите кабинети на управляващите от триглавата коалиция; заради властващата в страната ни мафия.

По тези причини, хората в България сега са най-бедните, най-болните, най-необразованите и най-отчаяните европейци. И дори не само в Европейския съюз. Те са най-бедни, най-болни, най-необразовани, най-отчаяни, в най-тежко демографско състояние даже на територията на изостаналия и размирен Балкански полуостров.

По същите причини или дори преди тях изтля доверието на гражданите и фирмите към властта: към съдебната система, към МВР, към полицията. Никога в последните двадесет години хората не са били толкова разочаровани от своята държава и своето общество. Това Народно събрание и правителство произведоха Доган. Цитирам го кой е той:

“Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата.” Той ви посочва решението на всичките ви проблеми, господа и дами от Българската социалистическа партия. Ето как, цитирам: “Когато ние искаме село Кочан, община Сатовча, и ако ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава, че искаме по-сериозно позициониране в парламента и оттам – в централната власт, господа. За да имам аз такива инструменти като нея – и сочи Ализан Якова – тя е шеф на фонд “Земеделие”, министри, зам. министри, директори, вицепремиери и т.н. В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат. Искам да го знаете това.”

Страната ни е в криза, а няма антикризисен план. Аз не знам за какво благодарите тук! Изобщо на себе си ли сте, разбирате ли какво става?! Честна дума, разбирам го от политическа гледна точка – трябва да прикриете реалното състояние. Но страната ни е криза и няма антикризисен план. Така нареченият план “Станишев” се оказа напълно несъстоятелен и никой не го изпълнява. Това трябва да ви е ясно, господин Министър-председател!

Икономическата рецесия обхваща вече всички отрасли на българската икономика, износа и вноса на страната. Банковата система се изправя пред проблема на обезценяването на активите, които е взела като обезпечения на отпуснатите кредити. Всичко губи стойност в България и няма никакво противодействие. Публичните финанси отиват към остър недостиг на приходи. Чуйте го това, г-н Министър-председател, какво оставяте! Бюджетът няма да събере вероятно 22 до 24% от планираните данъчни и неданъчни приходи. Това го казва министърът на финансите, който излезе преди малко, защото няма нерви да чуе заключителните ни изказвания. Въпреки това, се извършват усилени раходи и затова вече има значителен дефицит. Допълнителният дефицит на НОИ в края на годината ще бъде над 400 млн. лв. Здравната каса вече се пресяга и взима от своите резерви, тегли 100 млн., за да може горе-долу да се държи на повърхността, защото е спряла животоподдържащи лекарства на редица български граждани и не погасява задълженията си към аптеките. НЗОК ще приключи тази година с дефицит от 350 млн. лв.

Управляващата коалиция действа на принципа: “След мен и потоп!”.

Има решение! Решението е у българските избиратели, които трябва да изгонят от управлението на страната Доган и БСП. Трябва да дадат възможност да бъде ликвидирана политическата корупция. Трябва да има наистина антикризисен план, за да се преодолее тази тежка криза, защото от нея страдат абсолютно всички български граждани. Трябва да ги има тези неща и всичко е в ръцете на българските граждани, които аз призовавам, приканвам, моля да излязат да гласуват, защото иначе този който казва “В мен е концентрирана властта” ще концентрира още повече власт. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...