Изказване на Иван Костов при обсъждането на президентското ветото върху избирателния закон

Уважаеми господин Председател,
колеги народни представители!
На два последователни избора Движението за права и свободи – през 1997 и 2001 г., се явява като коалиция. През 1997 г. Коалицията на Движението за права и свободи, която се казва Обединение за национално спасение и включва партия “Нов избор”, Зелена партия, партия “Демократичен център”, Федерация “Царство България” и БЗНС – Никола Петков, взема 7,6%. Ако Българската социалистическа партия тогава се беше сетила да въведе ограничението от 8%, ДПС нямаше да бъде в Народното събрание. Ако през 2001 г. управляващите от Обединените демократични сили бяха наложили границата от 8%, коалицията “Либерален съюз” – ДПС и “Евророма”, която се яви на изборите, със своите 7,45% пак нямаше да бъде в Народното събрание. ДПС нямаше да съществува в момента като политическа партия, защото в два последователни избора нямаше да е преодоляла бариерата от 8%.
ХАСАН АДЕМОВ (ДПС, от място): Това не го пише в мотивите на президента.
ИВАН КОСТОВ: Това не го пише в мотивите, това трябва да има предвид Движението за права и свободи, когато гласува “за” или “против” ветото на президента. Каквото повикало, такова се обадило казват тези, които не са демократи.
Когато си управляващ, не можеш да използваш властта, за да елиминираш политическия противник, да елиминираш малцинството. (Оживление в КБ.) Властта ви е дадена за друго – да елиминирате мафията, да се справите с политическата корупция, да стигнете до европейските пари, а не да ги усвоявате средно 8,2%. Властта ви е дадена, за да решавате проблемите на народа, а не, за да елиминирате възможностите на демокрацията. Тези управляващи, които не съблюдават това фундаментално демократично право, които обръщат властта специално срещу определена част от опозицията, те сигурно по някакъв начин ще получат заслуженото от избирателите на самите избори. Можете да бъдете сигурни, че никой в тези 20 години не е постигал преимущества с манипулиране на предизборните правила, особено малко преди провеждането на самите избори. Вършите голямо нарушение.
Искам да ви уверя накрая следното – никога и при никакви обстоятелства демократите няма да ви отвърнат със същото. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...