Изказване на Иван Костов при избора на кабинета на Бойко Борисов

Уважаема госпожо председател, уважаем господин Борисов, уважаеми колеги, дами и господа министри в оставка!
Синята коалиция ще подкрепи като част от мнозинството в Четиридесет и първото Народно събрание съставянето на правителството на ГЕРБ – избора на господин Бойко Борисов за министър-председател, предложената от него структура и персоналния състав на кабинета.
Ние подкрепяме ГЕРБ, защото такава е волята на българския избирател, защото споделяме еднакви ценности и принципи като членове на Европейската народна партия, защото по този начин БСП и ДПС ще отидат в опозиция, ще бъдат ревизирани делата им в управлението на страната и виновните политици ще получат заслужено наказание.
Ние подкрепяме правителството и по още една причина. Това е Програмната декларация, която току-що чухме. Тази Програмна декларация в много отношения, като цели и като приоритети на политиката е това, което Синята коалиция иска да чуе от бъдещия министър-председател и от бъдещия кабинет като ясен ангажимент.
За нас, разбирайки естеството на процедурите и необходимото време да се изготви управленска политическа програма, е ясно, че на тази фаза – на избора на кабинета, е достатъчно да чуем приоритетите на правителството. Това са приоритети, които ние приветстваме, и ще гласуваме убедено за тях.
Синята коалиция ще подкрепя правителството на ГЕРБ за постигане на многобройните съвпадащи цели, включително това, което чухме, защото това е естествен начин да видим реализирани тези цели в управлението на страната. Ние ще подкрепим правителството на ГЕРБ в прилагането на всички конкретни политически решения, които съвпадат с политическите решения от нашата политическа програма, защото това е една от най-пълните, прецизни и добре обмислени, непротиворечиви програми, които бяха представени на българския избирател по време на изборната кампания.
Ние не сме съгласни с това, което казват от Българската социалистическа партия – че страната е в добро здраве, с добра макроикономическа стабилност. Няма добра макроикономическа стабилност в страна, в която съществено не се изпълняват бюджетните приходи, зрее и се проявява вече финансова криза – криза на бюджета, изразена като криза на несъбрани данъчни и неданъчни приходи. Тази криза ще бъде в големи мащаби, затова беше непочтено да се прави изказване, с което да се укрива тази истина от българския избирател, от българската публика, от българското общество, от народните представители.
Ние знаем, че обстановката е тежка. В Синята коалиция спорим колко тежка е, но във всички случаи управлението на Тройната коалиция не оставя страната в добро финансово и икономическо състояние. Икономиката е в тежка криза – тежка криза, която още не се проявява в макроикономическите индикатори. Спадането на потреблението на електричество за производствени цели е около 40%. Консумацията на течните горива, които са най-ярките измерители за икономическата активност, е спаднала с над 30%. Как може това нещо да се нарича добро състояние?! По-добре е да се каже истината – че ще бъде трудно.
Аз между другото заради това лично приветствам господин Бойко Борисов, защото той не продаваше тук илюзии. Пожелавам му да затвори фабриката за илюзии, която беше отворена и осем години бълваше разочарования в българското общество. Напълно да я затвори и да каже на българското общество, че наистина ще премине през сурови и тежки решения, през сериозни изпитания, за да излезе на пътя на икономическото развитие и на въвеждането на европейското право.
В това отношение Синята коалиция, без да е част от управляващите, както се опитаха тук спекулативно да казват… Кой е част от управляващите, казват самите управляващи. В случая ГЕРБ казва, че поема отговорността сам. Няма нужда да пришивате който и да е към кабинета. Кабинетът е еднопартиен, той е кабинет на политическа партия ГЕРБ. Така е решила политическата партия и така ще бъде. В този смисъл, нека да е ясно, че Синята коалиция не е част от правителството. Тя не е част от управлението на страната, въпреки това ние сме част от мнозинството, което ще избере това правителство и което ще го подкрепя.
Синята коалиция ще предостави на ГЕРБ, стига ГЕРБ да има желание за това, всички разработени от нас политически решения на многобройните висящи проблеми пред българската държава и пред българското управление, защото имаме подробна представа за това какви са проблемите пред страната, имаме и готовност да участваме в изработването на техните решения. Ние предлагаме да участваме в изработването на правителствената управленска програма, защото такава програма е необходима още през месец септември – със своята антикризисна програма, със своята програма за ревизия на бюджета, с обявяването на истинското положение, в което страната ни се намира. Ние сме готови да участваме открито с целия професионализъм, капацитет и опит, който притежаваме.
Освен това Синята коалиция декларира готовност да участва в разговори, тъй като тук ще бъде мнозинството, парламентарното мнозинство да бъде живо непрекъснато. То да работи за постигане на съгласие по ключовите приоритети на самото Народно събрание, по които вероятно ще имаме възможност да дебатираме и да постигнем съгласие, и сме готови да дадем своите предложения за това.
На добър час на правителството на ГЕРБ!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...