Изказване на Иван Костов по ЗИД на Закона за електронните съобщения.

 

ИВАН КОСТОВ: Уважаеми господин председател, колеги народни представители, уважаеми господин вицепремиер! Първо ми позволете да Ви поздравя с успеха срещу „Наглите”. Искрено се радваме и се надяваме това да бъде първият голям пробив във фронта срещу организираната престъпност. Искрено желаем вие да го разширите колкото се може по-бързо. И веднага да мина на темата.

Вие успяхте да постигнете този пробив, без да имате този постоянен, пряк, проследяващ интерфейс в Министерството на вътрешните работи.

Вие направихте най-голямото постижение, без да се допирате плътно до нарушаване на конституционната норма в чл. 34, ал. 1. Вижте какво е записано там: „Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени”! Неприкосновени!

Вижте какво се научава, когато вие ползвате разпечатката. Вижте какво се разбира от страна на органа:

„1. Установява се източникът, направлението, датата, часът и продължителността на връзката.

Установява се типът на връзката.

Установява се крайното електронно съобщително устройство на потребителя или това, което се представя за негово крайно устройство.

Установява се и идентификаторът на ползваните клетки.”

Вижте колко много повече информация от тази, която Конституцията обявява като неприкосновена, тайна! И свобода за почтените граждани! Вие плътно искате да я нарушите.

Точно защото сме заинтересовани от вашия успех, аз ви призовавам да заявите, че ще оттеглите този текст или ще го коригирате много сериозно на второ четене, за да дадете възможност на Синята коалиция да подкрепи законопроекта.

Отново като заинтересовани от вашия успех, аз искам да ви предупредя, че тези текстове в закона, чл. 250а и чл. 250б, ще паднат при първата атака пред Конституционния съд! Тези текстове няма да издържат и вие ще направите груба грешка. За да ви спестим тази грешка, ви призоваваме да не отивате към това нарушаване на Конституцията. Благодаря ви.

 Уважаеми господин Лазаров, аз не цитирах ал. 2, която казва, че е изключение от първото правило -може с разрешение на съдебната власт, когато това налага разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, защото го каза моят колега Мартин Димитров.

Той каза, че тези текстове са атакувани в редица страни и са паднали в техните конституционни съдилища. Същото ще се случи тук. Запомнете какво ви казваме! Правим го с най?добро желание това да не се допуска.

Освен това не смесвайте Закона за специалните разузнавателни средства с това, което гледаме. Ние гледаме изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Това, което е разрешено в Закона за специалните разузнавателни средства, е урегулирано. Там са предвидени съответни механизми и т.н. Там нещата са, така да се каже, балансирани и защитени. Ние говорим за друг закон. Ние говорим за пряка, непрекъсната, проследяваща интерфейс връзка на Министерството на вътрешните работи. Вие като човек, който познава тези неща от близо, би трябвало много добре да разбирате за какво става въпрос, така че не смесвайте двете неща.

Аз мисля, че това, което сега казвате, се разбира отлично от вицепремиера, разбира се отлично и от председателя на Правната комисия. Аз се надявам, че сте ме чули достатъчно добре, за да няма след това наистина силно разочаровани хора. Не може с този закон да се обяви кое е тежко престъпление. Това е повече от ясно. Има Наказателен кодекс. Той казва кои са тежките престъпления, тоест възможни са тези проследявания във връзка с разкриването на тежко престъпление. Това е Конституцията.

Може това нещо да бъде направено. Аз не казвам, че не може, обаче първо трябва да бъде променена Конституцията. Това е единственият начин да се реализира такъв замисъл. Ако сериозно желае ГЕРБ да влезе в тази дискусия, това трябва да бъде дискусия за промяна на Конституцията, а не за промяна на Закона за електронните съобщения, защото Конституцията защитава тези права на българските граждани.

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...