Изказване на Иван Костов по време на дебата по вота на недоверие за здравната политика

Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, колеги народни представители! Синята коалиция няма да подкрепи, както стана ясно, вота на недоверие към правителството на господин Бойко Борисов, първо, защото този вот се прави от страна на Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи. Това са двете политически формации, носещи най-голямата отговорност за сегашното състояние на нещата в здравеопазването. Това е нашата оценка. Ние ви предупреждавахме осем години.
Не знам какво имаше предвид председателката на Комисията по здравеопазването като каза: “поредният вот за политика на здравеопазването”, защото аз съм се разписвал под три такива вота, ако не се лъжа. Дълбоко убедено съм се подписал и бях много добре подготвен, когато имаше такива вотове.
Ние ви предупреждавахме, че отглеждате бяла мафия. Бялата мафия стана бяла олигархия. Тези неща се случиха, защото разтроихте целия ход на реформата. Разтроихте го, защото не я разбирахте, защото не я приемахте. Защото тук един ваш министър на въпрос за реформата каза: “Аз не знам. Ето вече година и половина съм министър, не знам какво е това и как ще се случи тази реформа.” Помните ли, господин Адемов?
Хора, за които съветската система на Семашко трябваше да бъде променена с европейска, модерна, демократична система на здравеопазването, се съпротивляваха срещу нея в продължение на години. Защото я саботирахте, заради това се стигна дотук. Вие разстроихте основните й жалони.
Господин министър, тук много хора Ви дават съвети. Ще се опитам и аз да съм Ви полезен. Девет години съдят вашия предшественик Илко Семерджиев затова, че се опита да въведе електронна система за наблюдение на разходите на Националната здравноосигурителна каса. Сега всички тук свиват рамене и казват: “Националната здравноосигурителна каса не може да установи контрол”. Заради това, казват от ГЕРБ, въведохме тези лимитирани бюджети и практически извършиха ход изцяло по посока на това, което Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи спираха. Без електронната система, заради която съдиха Илко Семерджиев и която се доказа, че е абсолютно необходима, няма как Здравната каса да проведе цялостната политика в здравеопазването, за която Ви призовава и моят колега Ваньо Шарков.
Вие трябва да тръгнете от Доклада за здравето на нацията. Трябва да видите колко и какво се е случило с лечебните мероприятия и веднага ще видите колко много основания има в обвиненията за източване на Здравната каса. Например стотици милиони чрез инвазивните кардиоинтервенции. Тези фирми, които продават сечивата за вмешателство, направиха 33 болници, увеличиха два пъти бюджета на Касата за инвазивната кардиология. Всичко това Вие ще го видите, ако имате ясна представа какво е здравното състояние на нацията и ако можете през електронната система да видите протокола, досието на всеки изразходван лев. Има начини това да се направи от компетентни хора, има статистически методи, всичко това се прогнозира. Тези хора разстроиха точно тази система и по този начин започнаха да саботират въвеждането на здравната реформа. Това става в продължение на осем години.
Ако от нещо трябва да започнете, от електронна карта, Лекарски съюз и прочее, създайте тази система. Накарайте да Ви докладват – всеки ден да знаете какво се случва в тази здравна система, за да разберете, че всяко раздухване на болнични лечения се дължи на някакво разстройство в системата. Така ще спрете един от най-големите течове, за които предупредих пред – предпоследния шеф на Националната здравноосигурителна каса. Така че има как това да се контролира, но това беше саботирано и беше разрушено.
Девет години съдиха един човек затова, че се опита на направи първите ходове на здравната реформа. Ако това е примерът за здравните министри, можете да си представите какво са правили Вашите предшественици, защото отсреща стои бяла мафия, превърнала се в бяла олигархия, която държи всички източници, през които изтичат парите на Националната здравноосигурителна каса и на министерството. За девет години са дадени от хората и от Касата само за лекарства около 6 млрд. 400 млн. лв. Шест милиарда и четиристотин милиона лева за лечение на все по-намаляващото българско население! И ако тези хора са около Вас, ако Вие не подмените този състав, ако не сложите точка и ако не знаете на кого се изписват тези лечения, кой ги взима, как ги доплаща, ако нямате пак тази информация, Вие сте безпомощен, ще сте безсилен и ще станете жертва на това, което се случва.
Много мога да говоря и с огромна болка по този въпрос. Това, което прави много трудна защитата на позицията на ГЕРБ в момента, е ето това съвместно споразумение (показва го), което, докато ние избираме министъра, в Министерския съвет Лекарският съюз иска да се подпише. Това е пълна капитулация. Който е в състояние да го прочете, ще види, че това е пълна капитулация на политическата система, на правителството, на всичко.
Моля Ви, кажете в отговор на това мое възмущение, кажете това, което ми казахте, когато Ви поднесох материала. Кажете, за да успокоите тази зала, защото такова безчинстване от страна на каквато и да е професионална организация не може да има.
Най-важните хора в здравеопазването са пациентите. Лекарите съществуват, за да оказват услуги на хора. Хората са най-важните, не лекарите, не медицинските сестри.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Господин Костов, напомням Ви, че изтече времето на вашата парламентарна група.
ИВАН КОСТОВ: Здравето на нацията е толкова голямо нещо, че Вие трябва да прегърнете точно това нещо като свой основен приоритет. Аз искрено Ви го желая и Ви гарантирам, че за всеки Ваш правилен ход Вие ще можете да разчитате на нашата подкрепа. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...