Изказване на Иван Костов в Народно събрание по закона за МВР

Уважаема госпожо председател, уважаеми господин вицепремиер, госпожо министър, уважаеми колеги народни представители! От името на Синята коалиция ще заявя, че ние ще подкрепим този законопроект, въпреки че ще го направим с неудовлетворение и с разочарование, защото стъпките, които ние ви предложихме, бяха много по-сериозни, много по-радикални и наистина реформиращи Министерството на вътрешните работи. Времето, което тече – на прехода, прави все по-ясни действията, които трябва да се извършат, и това, което е правено като грешки. В Министерството на вътрешните работи, вече според самите полицаи, има недопустимо съотношение между действащи, специализирани служители, между полицаи и хора, които представляват обща, помощна или обслужваща администрация. Недопустимо съотношение! Това съотношение създава голямата несправедливост вътре в министерството, защото едните са на улицата, на студа, в действие, а другите са по канцелариите и взимат едни и същи заплати, и всички се водят специализирана администрация.
Големият проблем на министъра да направи реформата, тя вече става съвършено проста и ясна, е не да направите отнемане на правата на истинските хора, на така да се каже, на фронтовата линия, а да олекотите, да отнемете правомощията, да намалите тази администрация, която тежи, да й отнемете привилегиите на специализирана държавна администрация, каквато трябва да имат хората, които наистина стоят срещу престъпния свят или срещу огъня, срещу бедствията и т.н. Вие това нещо не го правите – не го правите решително, не го правите смело! Ако тука мнозинството и Вашият колега министър, имат куража да вкарат и да задължат финансовия министър да запише колко струват вашите служители като специализирана администрация, да го видите в бюджета какво означава това нещо, Вие самият ще бъдете потресен, защото тогава огромната субсидия, трансфера на републиканския бюджет ще мине през бюджета на Министерството на вътрешните работи и ще отиде за пенсии на пенсионираните служители. Защото специализираната администрация, истинският полицай, истинският огнеборец са хора, които струват много скъпо на държавата. Те обективно струват скъпо, защото дават живота си, защото се контузват, защото получават травми, защото това е тежка професия. Но това не може да се отнася за всички други, които са се наредили под Вашето крило. Това нещо, ако има кой да Ви го обясни и да го разберете, да го видите с очите си, самият Вие ще разберете какво точно се случва в Министерството на вътрешните работи, и какво означава да имаш под крилото си какви ли не служби, и да поддържаш тази обща абсолютно излишна администрация, и тази сложна териториална структура в тези райони, където няма 30 хил. души активни хора, във Видинско, вероятно, или 35 хиляди, но има какви ли не структури на Министерството на вътрешните работи, впрочем, както и на Министерството на земеделието, както и на всички останали министерства. На 30 хил. души активен народ, който практически, и вероятно не се занимава с престъпна дейност, кой знае каква, и няма откъде да възникнат рискове, кой знае какви, вие поддържате огромни администрации.
Ние Ви предложихме – опростяване на териториалната структура, изобщо на структурите на Министерството на вътрешните работи, опростяване на съотношението между действащите служители, които са изложени на риска, това, което искат всъщност в момента полицаите.
Аз се боя, господин министър, че този законопроект няма да снеме температурата на протестите, които се надигат, и искрено казано силно се притеснявам, заедно с колегите си, че тези протести няма да намерят отговор в този законопроект. От Вас ще се иска нови действия, ще се иска много допълнителна енергия, за да можете да стабилизирате министерството.
Сега има консенсус и може да се направят тези неща. Сега е ясно това, което трябва да се направи, и ние искрено Ви желаем Вие да съберете сили, умения, професионализъм, смелост, за да направите това, което искат вече и редовите полицаи, редовите пожарникари, хората, които се борят с бедствията, с пожарите и с престъпността. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...