Изказване на Иван Костов в Народното събрание по повод енергийната зависимост на България от Русия

07 декември 2006
Заповядайте, господин Костов, от името на парламентарна група.
ИВАН КОСТОВ (ДСБ): Уважаеми господин председател, колеги народни представители! Ще ви запозная с декларация на Демократи за силна България относно енергийната зависимост на България от Русия.
Енергийната зависимост на България от Русия целенасочено се увеличава. За да получи по-изгодни за себе си и по-вредни за нашата страна условия, Русия наруши основния принцип на международното право – че договорите трябва да се изпълняват – Pacta sunt servanda.
Българското правителство се съгласи да предоговаря руските доставки на газ за следващите 25 години, като зачеркна сегашния много изгоден за нас договор. Русия не допуска чужда собственост в добива и преноса на газ и енергийни източници на собствена територия, но иска да притежава транзитните газопроводи на България и други европейски страни и по този начин да ги направи трайно зависими.
Българското правителство дава изграждането на АЕЦ “Белене” на руско държавно предприятие, без да докаже, че тя е необходима за енергетиката и икономиката на страната. Съгласява се да строи атомна централа по непризната руска технология, а руските закони ни задължават да приемем нейните ядрени отпадъци. Освен това сключи договор за доставка от Русия на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” до 2025 г.
Българското правителство се съгласи на увеличаване на руската собственост върху преминаващия през нашата страна петролопровод Бургас – Александруполис за сметка на намаляване на българския дял.
Тази едностранна зависимост, монополното диктуване на цените и доставките оскъпяват напълно ненужно разходите на българските граждани и фирми за енергия и заплашват националната ни сигурност. България трябва да защити националните си интереси. Вместо да обявява Русия за най-важен партньор на външната си политика, българското правителство е длъжно да противодейства. Затова Парламентарната група на Демократи за силна България настоява министър-председателят:
Първо, по време на дебата за енергийната сигурност на върха на Европейския съюз през декември в Брюксел да представи българската политика за енергийна независимост и да поиска подкрепа за нея.
Второ, да поиска категорично Русия да ратифицира Европейската енергийна харта и да либерализира добива и търговията с енергийни източници.
Трето, като се позове на общата търговска политика на Европейския съюз и правилата на Световната търговска организация, да поиска изработването на обща позиция на страните членки относно руските енергийни доставки.
Парламентарната група на ДСБ очаква всички депутати патриоти да подкрепят това искане. То отстоява българските интереси за енергийна независимост. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Има ли други изказвания от името на парламентарна група? Не виждам.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...