Изказване на Веселин Методиев при обсъждането на президентското ветото върху избирателния закон

Благодаря, господин Председателю!
Уважаеми колеги, мисля, че няма човек, който наблюдава политическия живот в България и който да не е убеден, че изборите през 2009 г. за национален парламент няма да бъдат честни. Това съмнение, което вие от управляващото мнозинство направихте, е една от най-големите вреди, които могат да бъдат сложени до вредите, което направихте във връзка с европарите. Това са тежки белези на недемокрация, тежки белези на държава, която не се е преборила с посткомунизма си, тежки белези на хора, които са дребни рушветчии в националната политика. Това нещо всеки, който следи политическия живот в България, ще го види. И ако тук, в страната, тези неща имаме склонност да ги подминаваме с лекота, то в Европейския съюз, където дори сме членове, тези неща се помнят много дълго време, защото когато някоя страна направи подобно действие, когато някоя партия или коалиция от управляващи партии си позволи да направи подобно действие, резултатът е дългосрочен. Някой трябва след това дълго време да се старае да измие образа на страната от нанесената вреда. Това е щета, която може би едно поколение български политици ще трябва да поправят. Не си давате сметка в момента, защото: първо, има една група хора, които са заблудени от чисто чувство за омраза към определени личности вдясно на българската политика и са мотивирани само от това да извършат това действие с бариерата.
Второ, имате някакъв огромен страх от извънпарламентарната партия ГЕРБ, че ще ви зарине на тези избори и затова се подсигурявате с някакви коалиционни схеми през мажоритарните райони да се спасите от много голяма загуба. Този страх подсказва едно: че скрити зад партийната мантия искате да опазите онези 5, 10, 15, 20 или повече човека, които се страхуват от правосъдие – правосъдие, което може да дойде в резултат на силна политическа воля в парламента.
Мандатите на тези 31 избирателни района вече са коалиционни и за тях като че ли никой не говори. Но всеки ще види, че коалицията между БСП и ДПС в тези райони е вече създадена, че там няма да има конкуренция между тези две партии, че ще играят заедно. Извинете, не между БСП и ДПС, а между Коалиция за България, която ще се регистрира в ЦИК, и Движението за права и свободи. През тези райони се надявате да отнемете една малка част от мандатите. Това го правят няколко човека, на които знаете имената, аз също ги знам, за да може да се лиши десницата от 121 мандата. Мотивацията на тези хора, които го правят, на тези социални инженери, на които позволявате да ви омаскаряват и да ви слагат етикета на недемократи, е, че ще се случи онова, което се случи през 1991 г., че тогавашната бариера не позволи на антикомунистически формации да застанат тук, в тази зала и да формират едно самостоятелно мнозинство без Движението за права и свободи. Тогавашните ви социални инженери успяха. Сегашните обаче няма да успеят и ще кажа защо. Защото Съюзът на демократичните сили и Демократи за силна България вярно, че не се притесняват от 8-те процента … Ще ви кажа от колко ще се притесним, ако го направите – от 15. Ако направите 15-процентна бариера, ще кажа откровено: това е проблем за нас.
Само че не е въпросът в това. Това е отговор на едно нещо – на злобата на тези няколко човека между вас, която ги е мотивирала да правят тези промени, които наистина не вълнуват хората. Да занимаваме българското общество със злобата на пет човека срещу един човек, няма никакъв смисъл. Въпросът е какъв е резултатът, защото вътре в тази злоба се въвлича цялата ни политическа система, а резултатът е лоши. С него започнах.
Резултатът е лош, защото от страна на българските демократи в продължение на 20 години, от страна на ястребите на българската левица Европа не е видяла такъв подход. Европа не видя в тези 20 години управляващо мнозинство, което изважда секирата на правилата два месеца преди изборите и разгромява всичко. Госпожа Манолова каза, че имало митове. Това не са митове, това са факти. Разликата между мита и факта е много голяма. Това са факти! Правят се два месеца преди изборите и се прави със секирата.
Кой си позволи да извади тази секира през тези 20 години? Не питаме само ние тук в София или в България, ще питат и хората, с които сме в съюз, с които сме в коалиция – европейската коалиция на ценностите! Те ще попитат и ще кажат: какви са тези безумци? Ще се срещнат с някой от вас, от БСП, и ще кажат: тези хора не мислят по този начин, защо го направиха? Защото на всичкото отгоре се изсипа една голяма демагогия, включително през хора, които говорят от сърце, мислят това, което говорят, но това е демагогия като краен резултат, защото пазите някакви гласове и в ляво на хора, които също ви гледат и ви се чудят какви са тези глупости, които правите! Това е масовата ситуация. Няма никакви медии, които били с не знам какво си отношение. Просто случаят е много ясен, лесен за разбиране и хората го разбраха – че това е един предварително уреден мач, че това е една договорка, че тя цели да се подменят реалните резултати, че това нещо в крайна сметка се прави в угода на управляващите. Такъв срам наистина в тези 20 години никой от управляващите в България не е брал, какъвто берете вие днес.
На всичкото отгоре върхът на демагогията е, че вашият президент ви го връща. Когато сега го питат: те не се съобразяват с ветото Ви, той отговаря, че имало Конституция. Добро утро на господин президента! Сега ли видя, че има Конституция? Или трябваше да я види малко по-рано същата тази Конституция, за да разбере, че я прегазвате драстично в името на собствените си аритметики?
Резултатът от всичко това, уважаеми колеги, ще бъде един: тези, които мразите, ще бъдат пак в парламента. Лошата новина за вас е, че ще бъдат част от управляващото мнозинство. Това наистина е лошата новина за вас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...