Извънредна пресконференция на Синята коалиция по повод отказа на ЦИК за регистрация на Синята коалиция

Петър Москов, съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция: Добър вечер на всички. Първо приемете нашите извинения, че ви събираме в този час и в такъв ден. Нямахме намерение днес и утре да занимаваме както медиите, така и обществото с наши предизборни събития. Спряхме от излъчване цялата рекламна кампания на коалицията. Тази вечер, обаче се случи нещо, което не можем да не отбележим.

Днес ЦИК не даде регистрация на Синята коалиция за парламентарните избори. Всеки един може да се задълбочи в юридическия и административния прочит на този акт, но аз ще се спра на политическия. ЦИК не регистрира Синята коалиция означава следното – не регистрира единствената, след ГЕРБ, опозиционна сила, която е реален противник на сегашното управление и на Тройната коалиция. Известно ви е, че през последните десет дни всяка социологическа агенция дава на Синята коалиция между 8 и 11%. Това означава, че за ЦИК тези 8-11%, тези между 350 и 400 хил. българи нямат значение. Означава, че както в добрите стари времена не е важна личността, а е важно да имаш документ. Желанието на Тройната коалиция е да спечели служебна победа.

Никой да не си прави илюзията, че ние ще влезем отново в този цирк. Синята коалиция ще отстоява тази регистрация. Всеки един от нашите поддръжници е дал своята воля къде да бъдат партиите от Синята коалиция – СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП и РДП. Тези партии са заявили коалицията в този вид и ние ще отстояваме тази коалиция до край. Ние ще държим на регистрацията в този й вид. Всичко друго е посегателство върху демокрацията и ние няма да го допуснем. Няма да влезем в тяхната игра. Този път войната навлезе във фаза, която е драматична. Синята коалиция няма да отстъпи. Няма да се прави коалиция без СДС, без ДСБ или земеделците, за да удовлетворим желанията на Станишев. Не са Ахмед и Сергей тези, които ще кажат къде е мястото на СДС и ДСБ.

Започваме сериозна кампания. Ще настояваме за ясна и публична позиция от всяка една политическа сила – какво е нейното отношение към днешното поредно престъпление на ЦИК. Ако искаш да бъдеш участник в демократично общество, трябва да защитаваш и правилата на демокрацията. Ако има политическа сила, която застава зад решението на ЦИК, това означава, че за нея правилата на демокрацията не важат.

Димо Гяуров: Добър ден и от мен. Както разбрахте налице е отказ на регистрация въз основа на мотивацията, че не са събрани достатъчно гласове “за”. Практически това е реален отказ и продължение на мръсните и незаконосъобразни хватки на ЦИК. Аз съм оптимист, тъй като още утре, спазвайки 24-часовия срок, ще внесем жалба във Върховния административен съд и съм напълно убеден, че ще постигнем поредната победа. Нашата молба към ВАС ще бъде той да се произнесе със задължителен диспозитив за Централната избирателна комисия, по силата на който да задължи ЦИК да регистрира Синята коалиция. Напълно съм убеден в това, защото днес по подобен казус, висящ пред Върховния административен съд, ВАС се произнесе, че тя е длъжна да решава преписките по същество и не може въз основа на наличието или отсъствието на мнозинство да неглижира един или друг казус.

Аз съм напълно убеден и спокоен за изхода от тази драма, която се опитва да ни създаде за пореден път Централната избирателна комисия. Надявам се това да се случи до края на утрешния ден или най-късно вдругиден.

Mediapool.bg:

ЦИК отказа в четвъртък да регистрира Синята коалиция за участие в изборите за Народно събрание. От комисията се мотивираха, че искането за регистрация не е събрало необходимите две трети от гласовете на членовете. Седем са били “за”, 12 – “против”. Шестима не са гласували.

Решението може да бъде обжалвано в 24-часов срок пред Върховния административен съд (ВАС) и от щаба на Синята коалиция заявиха, че ще сторят това още в петък сутринта.

Документите за регистрация бяха внесени от ръководствата на ДСБ, СДС и Обединените земеделци на Анастасия Мозер. От страна на СДС, които имат проблеми със съдебната регистрация на лидера си Мартин Димитров, заявлението за участие бе пуснато от зам.-председателя на партията Любов Панайотова.

Преди седмица ВАС постанови, че докато новото ръководство не бъде регистрирано в Софийския градски съд, пред трети лица партията се представлява именно от Панайотова.

Членът на ЦИК Иларион Иларионов (ДСБ) обясни, че на заседанието са били проведени три гласувания – да се даде тридневен срок на коалицията за отстраняване на пропуски в документите, второто – да бъде регистрирана коалицията, третото – да бъде отказана регистрация. И в трите случая не е бил събран необходимият брой гласове.

Против регистрацията на коалицията са били представителите на БСП, ДПС, РЗС и “Атака”, като някои от тях, като Михаил Константинов (РЗС) не са участвали в гласуването.

Според Иларионов е било предварително ясно, че ЦИК няма да регистрира коалицията.

Димо Гяуров, който се явяваше като адвокат на сините в предишни съдебни дела, заяви на пресконференция, че е оптимист за решението на ВАС. Той даде пример за реакцията на съда по повод отказаната от ЦИКЕП регистрация на кандидата на “Българска социалдемокрация” Ивайло Дражев.

В жалбата до ВАС Синята коалиция ще настоява за такова съдебно решение, което да задължи ЦИК да излезе с окончателен отговор за регистрацията, а не да отказва такава поради липса на необходимото квалифицирано мнозинство.

Не са Сергей и Ахмед тези, които ще решават къде да са СДС и ДСБ, заяви Петър Москов от ДСБ.

Ще държим и ще се борим Синята коалиция да бъде регистрирана във вида, в който е в момента, добави Москов, имайки предвид вписването в документите и на СДС, които формално бяха извадени при регистрация за евроизборите заради съдебните дела за ръководството.

Той каза още, че ЦИК са отказали регистрация на единствената след ГЕРБ реална опозиционна формация и повтори, че желанието на БСП и ДПС за служебна победа на изборите няма да мине.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...