Ива Николова: Маските паднаха

Десет дебата предшестват избора за кмет на Габрово. Три от тях са по трите национални ефирни телевизии – БТВ, “Нова” и БНТ, и един по радио “Дарик”. Всички лидери на партии, кандидатирали свои представители за поста на градоначалник, дойдоха на габровска земя да подкрепят претендентите си. По-заможните политически сили и най-вече управляващата ГЕРБ хвърлиха доста пари, за да внушат на габровци, че техните кандидати са най-добрите, и не си спестиха средства да резилят опонентите си, като ошляпаха града с непристойни стикери и плакати. През последните две седмици 7-те конкуренти обикалят различни общности, които ги канят на разговори под формата на мини дебати по техните проблеми. И в тази нажежаваща се все повече шумотевица като че ли потъна фактът, че сегашният вот е за довършване на кметския: мандат в течение на година и няколко месеца и че никога досега подобна ситуация не е имало толкова страст и жлъч.
Всеки разумен човек неминуемо си задава въпроса какво провокира толкова енергичната активност на политическите централи и накалената ярост в сблъсъка между кандидатите? Каква е причината един частичен местен вот и то в условията на тежка икономическа ситуация на национално ниво и обещанията за орязване на общинските бюджети да взривява иначе спокойния, достолепен и дори до голяма степен аристократичен град Габрово, където днес не само е съсредоточена огромна политическа енергия, но дори и формално се намира географският център на България?
С днешна дата Габрово наистина е център на държавата ни, фокусирал погледите на цялото активно гражданство, защото битката за кметския пост в града всъщност е битка между различните визии за управлението и развитието на България, сблъсък на различни философии за справянето с кризата и в крайна сметка прокарване на пътя, по който ще поемат оттук нататък различните политически сили, избистряйки позициите си и може би преформатирайки поведението си след реалния, истински сондаж на общественото мнение, чиято мерна единици може да бъде само една – бюлетината в урната.
Невероятен е шансът на един журналист, който се занимава с политически наблюдения и анализи, да е директен участник в такова събитие и то не като част от нечий щаб, а като кандидат кмет. Страшно поучително е да откриваш оголените отговори на въпроси, които са възникнали преди два месеца и са учудвали с нелогичността на фактите, върху които стъпват. Стъписващо е да установяваш, че звучащите като интелектуална гимнастика анализи и прогнози на странични наблюдатели всъщност са ясно изразени тенденции, чиито кълнове избиват за пръв път точно пред очите ти. Вълнуващо е да държиш последния елемент от пъзела, който сглобява общата картина в цялата й безпощадна яснота и да я покажеш на хората като истински образ, а не като субективен преразказ по картинка.
Ето каква политическа картина очерта Габрово дни преди частичните избори за кмет. Въпреки неблагоприятните тенденции и данни за състоянието на икономиката и демографията в града ГЕРБ продължава да твърди, че управлява добре, стъпвайки на реализираните европроекти, с които срещу 20 млн. усвоени и усвоявани в момента лева е създала едва 25 работни места и с нищо не е помогнала за отпушването на бизнеса и конкурентната среда в града, задълбочавайки обезлюдяването и обезкръвяването на будно Габрово откъм млади хора.
Тъй като в редиците на ГЕРБ са прелели доста хора от БСП които са разочаровани и от новата партия, социалистите кротичко мрънкат, че в политиката има приемственост от предишното управление, за да си върнат поне част от изгубените гласоподаватели, давайки им нишан, че няма да има разправа с ренегатите. В същото време разсеяно премълчават, че от последните общо 10 години, довели до монополи в града, средна заплата от 400 лв. и закриване на училища, 8 са на БСП. ГЕРБ пък им отвръща, че прословутият проект за водния цикъл, по който се отпускат 123 млн. лв., провъзгласен от премиера Борисов като негов жест към града, всъщност е наченат от БСП и разсеяно забравя да допълни, че е заложен много преди това – още през 2001 г. от правителството на СДС. И двете партии обаче си мълчат по въпроса дали тези пари ще останат в Габрово, ангажирайки местни фирми, или ще се окажат верни твърденията на тукашните бизнесмени, че от общината са ги посъветвали да не купуват тръжни документи, защото изпълнителите и подизпълнителите на този проект ще се “посочат отгоре”. Едва ли в тази схема има нещо непознато за нашенеца. И по този въпрос приемствеността явно изобщо не е под въпрос.
В същото време не много силно представеното в града, ДПС в последния момент взе решение да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Потресът на габровци беше огромен, но не и за хората, които следят отблизо политическия ни живот. Тъй като балканджиите са доста паметливи хора, някои веднага си спомниха и прословутото интервю на президента Първанов в отменения ден за размисъл на парламентарните избори през миналата година, в което той призоваваше за ново коалиционно управление, всъщност само с един сменен участник в печално известната тройна коалиция – ГЕРБ на мястото на отпадналото НДСВ.
Алюзиите с отминалия парламентарен вот в габровските частични местни избори не свършват дотук. На терена подскача и още една политическа сила, която играе ролята на онази незнайна червена партия, под чийто патронаж се размахваше незабравимата секира, в крайна сметка посякла представителството на БСП. Това е “Атака”, чиято единствена цел е да провокира и злепоставя кандидата на Синята коалиция, който обаче едва ли й е толкова интересен, колкото самата Синя коалиция. Иначе едва ли биха облепили града със стикери, на които пише “Сините са свине”. Шитата с бели конци схема “ГЕРБ са бели и добри “, а “Атака” са хулигани” обижда дори ГЕРБ-ерите в града, голяма част от които са уважавани граждани с достойни професии, пък и доскоро са давали гласа си именно за автентичната десница. Никой от тях, нито от габровци не се съмнява, че тези акции на местните ултраси се извършват с нямата, но активна благословия на ГЕРБ, тъй като безпрецедентното присъствие на микробус на “Атака” на централната пешеходна зона в града, военната палатка като на Кадафи до него и постоянната силна музика, която тероризира живеещите наоколо граждани, няма как да се подвизават там без разрешението на общината. Не е ясно дали бившият главен редактор на споминалия се в. “Демокрация” Волен Сидеров мисли, че “сините са свине”, но очевидно ГЕРБ няма нищо против хората му да го твърдят.
Още две партии участват със свои кандидати в изборите за Габрово – РЗС и социалдемократите на Томов. Всяка от тях си играе своята игра и е сама по себе си, а ГЕРБ и БСП сякаш не ги забелязват – явно не представляват никакъв интерес или заплаха за “продължаването на проекта” им, както гласи слоганът на Николай Сираков. И на този фон единствено Синята коалиция предлага различна визия от пусналото дълбоки корени управление през последните 10 години -смели, адекватни на ситуацията и бързи мерки и реформи за отпушването на бизнеса, за съживяването на пазарната среда в града и за спирането на обезлюдяването, точно както направи през 1997 г., когато вадеше държавата от нечувана криза, бледо подобие на сегашната.
Политиците в Габрово свалиха маските. Гласуването в събота -19 юни, е сондажът на общественото мнение дали проектът ГЕРБ се е състоял и дали още вярва на поставените от него цели и на възможностите и капацитета на хората от тази партия да реализират добри намерения за държавата ни. Партиите и България са нащрек. Габрово винаги е било авангардно в мисленето си и първопроходец за много от начинанията, променили страната и живота ни. Така че това не е просто един частичен местен вот, а национални избори, след които може би държавата ни вече няма да е същата. Дори да послужат само за поука на управляващите, това не е малко. Както не е дребен и фактът, че към града, определян като “икономически неразвита община”, тръгнаха министри, които явно бяха забравили къде се намира той на картата. Ако от тези предизборни разходки последват и добри решения за Габрово, значи битката не е била напразна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...