Иван Стамболов: Бъдещите сини лидери

По покана на варненския клуб “Млади демократи” с председател г-н Живко Дорийски през този уикенд в курорта Златни пясъци се проведе Първият национален семинар на младите политици от ДСБ. В събитието участваха 120 души на възраст от 18 до 35 години от цялата страна. Целта на семинара беше да се откроят бъдещите десни лидери, да се оцени способността им да вземат зрели политически решения на базата на консервативни ценности, както и готовността им да се включат в управлението на общинско и национално ниво. Участниците бяха разделени на четири групи. През първия ден младите политици трябваше да се справят с две задачи. По зададен казус с измислен човек от измислена община те трябваше да изградят неговия социален и професионален профил, след което да формулират политика, представителна за него, за личните му възгледи и способна да защити икономическите му интереси. За постигането на тази задача младите политици за кратко време трябваше да извършат задълбочен политически анализ на ситуацията в хипотетичната община, на интересите на хипотетичния човек и на базата на заключенията от този анализ да оформят политическо решение. От позицията на това решение участниците се запознаха с пет проекта, внесени за дебат и гласуване в общинския съвет и избраха да подкрепят само един от тях, който прецениха, че е най-близо до политиката, която вече са определи¬ли заедно. После чрез анализ на поведението на останалите политически сили в общинския съ¬вет изградиха системата си от аргументи, е които да защитават позицията си срещу тях.
Когато всичко това беше изпълнено, дойде най-трудната част от първия ден – пресконференцията, която всеки отделен екип трябваше да даде пред пълна зала и враждебни журналисти, провокативни реплики и открити атаки. Четирите групи излъчиха по петима души, които да застанат пред медиите и да защитят решението за подкрепа на проекта, който групата е избрала в съответствие с политиката, възгледите и ценностите си. По всеобщо мнение най-добре се справи отборът на столичния кмет Прошко Прошков от район “Лозенец”. Там ролите бяха разпределени най-прецизно. Бяха включени представители не само на политическата сила, но и на неправителствения сектор и местния бизнес, като ролите, разбира се, бяха изпълнени от младите политици в групата. Водещата на пресконференцията през цялото време владееше залата и не позволи целенасочените провокации да отклонят дискурса в нежелана посока или да принудят участниците да отговарят на неудобни въпроси. Отличното представяне на екипа дойде от прецизния анализ на проекта и неговото ясно и разбираемо представяне пред медиите, за което безспорно решаваща роля изигра административният опит и управленският талант на ръководителя на екипа г-н Прошков. Отборът на представителя на Националното ръководство на ДСБ Петър Николов от самото начало на пресконференцията успя да спечели симпатиите на цялата зала с елегантния и дипломатичен стил на изложението си, при което сведе до минимум враждебните реакции и успя кратко и ясно да комуникира посланията си. Другите два отбора заложиха на интересни и ефективни техники. Отборът на Даниел Митов даде на залата урок по емоционална политическа риторика, а екипът на Радан Кънев успя да се справи с най-“злостната” атака от страна на журналистите и “провокаторите” в залата, организирана с единствената цел да го затрудни и да го постави в екстремни условия, в които той да е принуден да комуникира политическата си позиция и управ-ленските си решения.
Вторият ден започна с анализ на пресконференциите. Беше прожектиран материалът от предния ден и върху него се направиха коментари от професионална гледна точка. Участниците излязоха пред аудиторията и споделиха впечатления от собствените си представяния. Високо беше оценено обстоятелството, че младите политици вече владеят професионални техники, които им помагат да отправят ясни посланията към максимално широка публика. Разбира се, грешките бяха признати и отчетени, но се очерта и начинът за тяхното бързо преодоляване.
Най-предизвикателна беше последната задача – предизборен дебат. Четирите екипа, преминали през вземането на трудно политическо решение и през задачата да го съобщят на медиите, вече бяха достатъчно сработени, за да могат да се подготвят за дебат помежду си. Дебатът беше между 4 страни: БСП, ГЕРБ, “Растеж” (измислена регионална бизнес партия) и ДСБ. Темата беше състоянието, проблемите и перспективите в една от четирите измислени общини от предишния ден. Без да се спираме на конкретния казус, обсъжданията и аргументите, които използва всеки от участниците, можем да обобщим, че на техническо ниво всички се справиха блестящо – екипът на ДСБ защити политиката си, а останалите много успешно се вживяха в ролите си на опоненти от другите политически сили. В крайна сметка симулираният дебат възпроизведе ситуация, почти идентична с такава, в която младите политици биха попаднали в реални условия. Изводът на политическо ниво пък беше, че бъдещите сини лидери са готови да се изправят срещу ГЕРБ и БСП и да ги бият с компетентност и политическа състоятелност, както и че десницата в България единствена е способна да се справи с кризата, вече го е правила и ще го направи пак.
Разбира се, на този етап всичко, което се случи на Златни пясъци, беше само игра, макар интересна и поучителна. Но тази игра ни позволи да разберем, че българската десница разполага с млади, интелигентни и талантливи хора, които с участието си на местните избори през 2011 година ще покажат, че некомпетентността в управлението на местно и национално ниво има алтернатива.
И накрая, както се казва в приказките, и аз бях там, и аз бях модератор, и на мен много ми хареса. Другите бяха кметът Прошко Прошков, заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов и членовете на Националното ръководство Петър Николов и Радан Кънев – автор на всички казуси и ролеви ситуации, в които бяха поставени участниците в семинара. Както каза и председателят на ДСБ Иван Костов при откриването, такива събития ще генерират елита на бъдещата политическа класа, защото капиталът на дясното в България са талантът, интелигентността и компетентността на хората, които го припознават като своя ценност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...