Иван Костов: 2005 – година на неподготвените

Водещ Кирил Вълчев: Иван Костов, лидерът на “Демократи за силна България”, политик на 1997, 1998, 1999 година в традиционната класация на слушателите на Дарик радио, в студиото на “Годината”. Добър ден, г-н Костов.

Иван Костов: Добър ден.

Водещ: Годината, с една дума?

Ив. Костов: Вижте, за хората годината сигурно ще се запомни с тези наводнения, които създадоха тежка криза в страната, нейната инфраструктура, показаха колко сме неподготвени като институции, като страна да се справяме с природните бедствия. Аз си мисля, че това ще остане в съзнанието на хората. Тази година ще се запомни с тези, просто незапомнени наводнения.

Водещ: Година на неподготвените.

Ив. Костов: На неподготвени, да, така бих казал. Иначе договорът за присъединяване. Но договор и едновременно с това наводнения, често дошли поради изпускане на язовирите, поради паника в стопанисването на водните басейни, поради несвършена работа, неизчистени корита и т.н.

Водещ: Хайде, да идем по-далеч от злободневието. Каква е алтернативата?

Ив. Костов: Това не е злободневие, това ще се запомни много дълго време. Това е нещо като печат за България. Настига ни нашата неподготвеност.

Водещ: Каква е алтернативата за България на това управление – БСП, НДСВ, ДПС? Как на практика си представяте нещо различно от съставеното тази година?

Ив. Костов: Аз си мисля, че беше казано какво трябва да се направи. Беше нужно много смело и решително управление, което да използва, сега има една златна възможност България много бързо да тръгне напред и наистина за 4 години да удвои доходите. Тази възможност се пропуска от това управление. И другото нещо, което можеше много бързо да се направи, това е да се стартират, ако, разбира се, бяха подготвени по времето на управлението на НДСВ и на ДПС многобройни проекти в сферата на инфраструктурата, за да видим как бързо около нас се изграждат магистрали, пътища, язовири и т.н., пречиствателни станции, всичко, което е необходимо България наистина да заприлича на европейска страна. Това се пропусна.

Водещ: Но това са целите, кое е политическото средство, с което вие виждате на практика да стане това.

Ив. Костов: Политическото решение трябваше да бъде решително завършване на процесите на реформиране на някои тежки сфери, които се затегнаха във времето. Сега вече всички говорят и за здравеопазването, и за образованието. Виждаме кризата избликна вече и се разля навсякъде, особено в образованието и в здравеопазването. Но тези незавършени реформи там, те са това, което спира. Решение трябваше и кураж те да бъдат завършени, това е, което недостига. И, разбира се, да се проведе много по-твърда политика по отношение на МВФ, за да се използва още тази година финансовият ресурс, а той е огромен финансовият ресурс вече на България, за да се тръгне бързо напред. Това се пропусна. Тези решения ги няма. Мнозинството е неподготвено с тежки проблеми помежду си, спорящо, разправящо се, делящо властта в момента и…

Водещ: Не по-различно от десницата.

Ив. Костов: Да, не по-различно от десницата, но на власт. Десницата не е на власт и не може да причини щети.

Водещ: Годината отреди пето, шесто, седмо място на десницата. Как виждате подредбата из българската политика в перспектива?

Ив. Костов: Аз мога да кажа за ДСБ, че преди 6 месеца ние не бяхме слагани в никакви сметки. Ние се появихме като алтернатива на статуквото, т.е. обявихме се срещу всички и макар да се твърдеше, че няма да влезем в парламента, влязохме. Сега се вижда, че ние в парламента сме опозицията, която предизвиква най-често вниманието на управляващите и на обществото. Ние сме показали, че ни достига и смелост, и компетентност да атакуваме непрекъснато управлението. От тази гледна точка може да не е приятно на управляващите, може да не е приятно и на част от десницата, но ние вършим важна, полезна работа за България. Например ние спряхме генералския борд, т. нар. обществен съвет в МВР. Ние успяхме да наложим идеята за реформи на конституцията, с която тръгнахме преди изборите и която непрекъснато повтаряме, че трябва да стане, ето, вече мнозинството я взе. Разбира се, малко непочтено спрямо нас ни държи настрана от преговорите, но важното е, че тази идея вече за промяна на конституцията се движи…

Водещ: Тоест, вие сте готови да бъдете част от конституционното мнозинство?

Ив. Костов: Разбира се, че трябва да бъдем. Най-добре е конституцията да се промени с общо съгласие. Още повече, че идеите за промяна в конституцията са наши, те не са на управляващите. Те ги приеха неохотно. От друга страна, ние се противопоставяме много рязко тогава, когато властта присвоява повече правомощия в ущърб на фирмите и на гражданите, както стана със злоупотребата със сила в Благоевград, довела до смъртта на български гражданин. Както стана и с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където ние заявихме много твърдо, че ще го атакуваме в конституцията, ако продължи да съдържа тези норми, които данъчната администрация, обединената, на националната агенция поиска, разбира се, поиска власт в ущърб на българските фирми. Ние много категорично се противопоставихме и сега Данъчно-процесуалният кодекс няма да бъде в този зловещ вид, в който щеше да бъде, ако бяха минали всички тези искания на данъчната администрация. В този смисъл искам да кажа, че ние вършим полезна за България работа.

Водещ: Да, вие убедително обосновавате, че сте силна и сериозна опозиция, но някои казват, ето Атанас Щерев тази седмица в “Труд”, че сте обречен да бъдете опозиция.

Ив. Костов: Нека да не злоупотребяват управляващите с тези термини, с тях е злоупотребявано 15 години. Аз си спомням, че и в СДС се злоупотребяваше. Помните ли, имаше един лозунг – с малко, но завинаги, беше спечелил СДС изборите през 1991 г. Такива неща, обречен завинаги и прочие, в политиката няма. Това са фрази.

Водещ: Впрочем, миналата година си бяхте направил една статистика и определихте годината тогава като черна хроника. Черната хроника продължи и тази, обаче тя не започва от тези две години. Ще ви припомня, годината, в която станахте политик на годината, по същото време слушателите избраха далаверите в митниците, имаше едни истории тогава, за събитие на годината, имаше много шум. След това, миналата година, войната на мутрите беше събитие. Сега пак показните убийства са номинирани. Вие какво предлагате, за да се скъса тази нишка на черната хроника?

Ив. Костов: Вижте, злоупотребата със сила от страна на служителите на МВР е едната страна на нещата. Това зловещо нещо, което се вижда обаче в този случай, в Благоевград, е, че действа една голяма конспирация по прикриване на стореното. Тази конспирация…

Водещ: Новина на “Дарик” радио, че тези полицаи, които бяха обвинени, че са убили Чората, са уволнени със заповед на новия директор на РДВР.

Ив. Костов: Това въобще няма отношение нито към тях, което говоря сега, нито към самото убийство. Говорим за това, че са мафиотизирани структурите на правоохранителните органи. Самите правоохранителни органи са мафиотизирани. Вижте, републиканският експерт по съдебна медицина дава или твърдят, че дава експертиза, в която сочи фалшива причина за смъртта. На този човек не може да му влияе, както казаха нашите медици вчера в Народното събрание, не може да му влияе нито МВР, нито РДВР-Благоевград. На този човек може да му бъде повлияно от много високо място, ако му е влияно. Защото той иначе прави необичайна за неговата компетентност грешка – не установява вярната причина за смъртта, която според нашите медици може да бъде установена от студент втори курс, който е взел изпита по патологоанатомия. Това е единият знак, който е много тревожен. Вторият знак е, че след големия скандал, който се случва, изведнъж прокуратурата оправдава, преквалифицира това деяние, и вместо умишлено казва, че е по непредпазливост, което е абсурдно. В случая е абсурдно да се направи. Кой е накарал военна прокуратура, окръжна военна прокуратура да оневини сторилите? Кой ги е накарал да участват в тази акция по прикриване. И вижте, под всичко това стои едно наистина много странно интервю на командващия групата, която е извършила злоупотребата на сила, която е злоупотребила със силата. Този човек казва буквално, че ще си отвори устата и ще започне да казва имена на хора, свързани с организираната престъпност, и директно казва, че целият проблем е наркотрафикът, който минава през България и през Благоевградски регион, и той е причината. И казва, завършва интервюто си, заплахите си, с това, че може да си спомни или търси да разбере кой е този, който е гарантът на тези канали, на наркоканалите. Вие представяте ли си за какво става въпрос – убитият заплашва, че ще разкрие връзки с организираната престъпност. Този, който води групата, осъществила злоупотребата със сила, също заплашва, че ще разкрие нещо. Каква е тази тайна, която се крие там? Каква е тази зловеща основа, която всъщност се прикрива с тези уволнения, с тези убийства? Какво прикриват всъщност властимащите и какво прикриват правоохранителните органи. Казват наркотрафик.

Водещ: Към вътрешния министър, с него също ще разговаряме по-късно. Очаквате ли отлагане за ЕС и ако няма такова отлагане, това ще засили ли позициите на правителството?

Ив. Костов: Вижте, очевидно България не е подготвена, добре подготвена, да стане един достоен, силен член на ЕС. Не сме такава страна, очевидно е. Това, което ние се опасявахме, че ще се случи, се случва, България влиза в периферията на ЕС, влиза неподготвена и слаба. Това е по-тежката и по-неприятната новина, да не говорим само за тежки и неприятни новини, но това надделява в моята представа за това, което се случва. А дали ще бъде отложена за една година или няма да бъде отложена, самият механизъм на отлагане изисква консенсус. Гърция няма да позволи да има такъв консенсус, това е сигурно.

Водещ: Тоест, вие не очаквате отлагане?

Ив. Костов: Не, аз не очаквам да има прилагане на клаузата за отлагане. Но с тревога слушам как се коментира, че някои големи страни могат да изчакат…

Водещ: Няма да ратифицират.

Ив. Костов:… доклада на Европейската комисия и много зависи какъв ще бъде този доклад. Защото самият факт, че те поставят като условие да видят доклада, означава, че чакат да прочетат нещо в него. И ако той им даде основа, те могат да отложат ратификацията и тогава България ще бъде отложена, но не по силата на прилагане на клаузата, а ще бъде отложена поради липса на ратификация. Това е реална опасност за страната. За да не се случи това нещо, трябват много решителни и бързи действия. В оставащите 100 дни ние трябва като опозиция да бъдем много критични и много настъпателни към правителството. Трябва да дадем много сериозни уверения на ЕС, че искаме държавата ни да стане правова държава. Трябват радикални промени в конституцията, трябва да ги направим, без това няма да уверим никой, че сме готови да направим всичко заради европейското си членство и заради това да живеем ние в правова държава.

Водещ: Още един въпрос, преди да завършим. Президентските избори догодина. Някои казват, че ако Светослав Гаврийски е имал повече време, за да стане той популярен и извън професионалните среди, той е имал по-високи шансове. Колко време ще дадете на кандидата за президент, подкрепен от ДСБ?

Ив. Костов: Първо, искам във връзка с тези избори да кажа, да завърша с това, което ДСБ правят. Ние с усилие държим отворени няколко теми. Едната е за царските имоти, за т. нар. царски имоти, царското наследство. Втората, е за мазното петно “Петрол срещу храни”, което хвърля много грозна сянка върху страната, защото…

Водещ:Това са все теми към потенциални кандидат-президенти.

Ив. Костов:… защото е тема по отношение на настоящия президент. И този президент не прави нищо, за да се изчисти това петно от България, и то ще стане, както с петното, което Иван Славков залепи върху страната ни. И държим тези теми отворени, настояваме те да бъдат дебатирани и да бъдат решени, първо, защото сме го записали в договора за силна България, че ще искаме такова нещо. И второ, защото ако искаме да бъдем наистина готови за европейско членство, трябва да можем да решим тези много по-сериозни въпроси, отколкото това кой точно ще бъде президент. Защото все пак в България президентът нито може да е социален, както стана ясно от президентстването на Георги Първанов, нито може да изпълнява важна политическа роля. При нас президентът е просто лицето, което представлява държавата.

Водещ: Добре, накрая тези 10 години бяха?

Ив. Костов: Тези 10 години, както и тези преди тях шест, бяха години на мъчителен преход. И очевидно мъките не свършват лесно за българския народ. Не стана така, не минахме по най-прекия, по най-добрия път в тези, и особено в последните 10 години не използвахме тласъка на реформите от 1997-2001 г. Движихме се по инерция в последните 4 години. Така, че имахме преди това голям крах, незапомнем крах, финансов. България не помни такъв в 120-годишната си история. Тоест в тези 10 години се случиха и най-мрачните събития, а и се появи и най-добрата надежда за България, все пак да стане трайно член на ЕС. България започна преговорите и това трябва да се помни, в тези 10 години ги започна.

Водещ: 2005 г. – година на неподготвените. Тези 10 години – години на мъчителен преход. Иван Костов в “Годината” на “Дарик” радио.

Ив. Костов: И на надеждата.

Водещ: И на надеждата.

Ив. Костов: И на надеждата.

Водещ: Иван Костов в “Годината” на Дарик радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...