Иван Костов: Ще подкрепим програмно правителство, което да изпълни програма срещу монополите

(видео)

Водещ: Добро утро, на зрителите на ТВ7. Започва “Гореща точка” с мен Николай Бареков, не само от центъра на София, а и от центъра на почти всички български градове, които и вчера се бунтуваха срещу очевидно политическата система в България. Големият въпрос днес, който стои пред протестиращи и така наречения политически елит, който е останал в някакво окаяно състояние в парламента, е програмно и служебно правителство може да изпълни незабавно техните искания? При мен в студиото е господин Иван Костов, който е представител на българските парламентаристи. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Аз съм представител на сините.

Водещ: На сините, да. Това е вашата нова формация. Има ли това Народно събрание, на което и вие сте представител, ресурс да осъществи каквито и да било искания на българските граждани или то трябва да се саморазпусне.

Иван Костов: Нека вземем едно конкретно искане. Ако ДКЕВР намери възможност за намаление на цените, променяйки със свои сили методиката за образуване на тези цени, то не може да въведе новите цени, тъй като по закон цените се обявяват само два пъти годишно. В този смисъл крайно, крайно належащи промени са абсолютно необходими. Защото дори да бъде оставено служебното правителство, разполагайки с най-добра воля и желание да реши проблемите и да започне битката с монополите, няма да може да направи първата стъпка.

Водещ: Това за колко време може да се свърши или мислите, че може да остане парламента да съществува в този вид?

Иван Костов: Нека да кажа какво трябва да се свърши, защото ние го написахме и го предложихме на президента на страната. Задължително е да се промени методиката за образуване на цените, да се махнат кражбите от там, да не се признават и да се нормират загубите по мрежата, съобразно европейската практика. Това трябва да се направи заедно с премахване на мандата на всички контролни органи или поне на тези, които са ключовите за битката с монополите. И да бъдат избрани нови състави. И точно тук е възможността да бъдат предложени хора от инициативните комитети от протестите и хора, които отговарят на условията, имат компетентността да влязат в тези контролни органи, да бъдат предложени от политическите партии да влязат вътре и да упражнят контрола, който хората искат. Т.е. да започнат битката с монополите.

Водещ: За колко време това може да се свърши?

Иван Костов: Това може да се свърши, според мен, може би за около 3 седмици.

Водещ: Т.е. вие виждате живот на парламента още около три седмици, докато бъде въведено служебното правителство?

Иван Костов: Само, че няма пак да има легитимна основа да се започне битката за защита интересите на потребителите, защото няма закони, които да позволяват това. Например, ние предложихме на президента да бъдат приети нашите поправки в закона за защита на конкуренцията, които са ключови. Вероятно е възможно да бъдат направени и много други такива поправки на законите, защото при сегашните закони, които не са пригодени за такава битка с монополите, тази битка не може да бъде започната. Ето защо ние още миналата седмица, в понеделник казахме, че трябва да се намери консенсус в Народното събрание, да има програмно правителство, да си изпълни програмата, може да е за три седмици, може да е за четири…

Водещ: Т.е. и вие сте за програмно правителство…

Иван Костов: …ами поради тези аргументи, че служебното правителство дори да намери начин да намали, ДКЕВР да намали цената, не може да го направи.

Водещ: Вие сте абсолютно изчерпан кредит на доверие. Дори днес четем, че най-монолитната група на ГЕРБ също се е разпукала след последните събития. Как ще съберете въобще енергия за такова нещо?

Иван Костов: В момента хората искат от нас защита като потребители, искат защита…

Водещ: И същевременно ви обвиняват, че сте виновници за последните четири правителства, затова което се е случило.

Иван Костов: Ако те приемат тази програма и чуете какво искат в исканията, фактически искат приблизително това, което искаме и ние.

Водещ: С изключение на това, че искат възмездие на политическите…

Иван Костов: Да, нека. Нека да има, нека дойде правителство, нека да подготви, нека да има и възмездие за политическия елит. Няма проблем, където намерят, че има нарушение, нека да го направят.

Водещ: Според мен трябва да се обнови напълно този парламент с хора, за да могат да бъдат разследвани предишните управляващи, тези които си отиват и предишните.

Иван Костов: Питате ме как, има ли капацитет? Всичко зависи от това дали има капацитет ГЕРБ, не другите две партии, които бързат да отидат на избори, не БСП и ДПС.

Водещ: Според мен, защото и при тях времето не работи за тях.

Иван Костов: Да, да. Въпросът е дали ГЕРБ в момента ще чуе хората, които протестират. Ако ГЕРБ иска да ги чуе, тогава ГЕРБ може да опита да състави такова правителство и да каже на протестиращите – ще направим в този кратък мандат това, това, това и това, избира програмата, казва какво ще направи, в момента, в който изчерпа, разпуска се и се отива на избори.

Водещ: Това, което Валерия Велева вчера предположи, че ГЕРБ днес няма да върнат мандата, а ще правят правителство, вие смятате, че е резонно това да се случи?

Иван Костов: Ако искат да чуят гласът на хората, трябва да го направят.

Водещ: Да останат на власт.

Иван Костов: Трябва да го направят и тогава ще имат… Не те да останат на власт.

Водещ: Но то така излиза.

Иван Костов: Не.

Водещ: Ние сега ще ги питаме хората съгласни ли сте да останат на власт същите, които са и сега. Имам предвид и като политически елит.

Иван Костов: Ако ги попитате по този начин, хората ще кажат не. Ако ги попитате дали искате правителство, което няма политици, в което са експерти, които изпълняват точно определена програма, това е друго. Това е единственото решение. Освен това не ви съветвам в момента да разливате разговора по начина, по който беше преди този разговор. Страната се намира в социална и политическа криза. Трябва да излезе първо от политическата криза, за да може да реши и социалната. Ситуацията е достатъчно тежка, за да я задълбочаваме още повече.

Водещ: Само, че как /…/ хората, масово не ви искат, господин Костов. Те вас не искат. Не вас персонално, разбира се, макар че и така може да се каже, те не искат политиците в този вид.

Иван Костов: Добре, те това ще го направят на избори. Нали на изборите ще кажат какво искат точно. Въпросът е, че те излязоха с искания за защита от монополите, с искания за намаляване на цените на тока специално. Това бяха техните искания. И тъй като може да се намери решение на този въпрос, на хората трябва да им се каже – има решение и то минава през тези стъпки. Защото другото означава следното. Нека да ви кажа какво означава…

Водещ: Другото означава служебно правителство на Плевнелиев и избори и легитимен парламент.

Иван Костов: Другото означава служебно правителство, бързи избори, възпроизвеждане на тази същата политическа класа тук и отлагане на мерките за борба с монополите и защита на потребителите с много месеци напред. Това означава.

Водещ: Да чуем гласът на хората и разбира се продължаваме коментарите. Очевидно това е големият спор как да се започне решаването на кризата – с програмен или със служебен кабинет. Диана Радева е във Варна. Диана, вие ще имате думата по-обширно след 08.30 ч. Моля ви, мнение по темата – съгласни ли са варненци ГЕРБ да правят втори кабинет? Аз така ще задам въпроса. ГЕРБ да правят втори кабинет от програмен характер, с експерти?

Репортер: Хората те чуват, Ники. Добро утро тук от Варна. Вчера тук беше един от на-многобройните митинги. Както виждате въпреки страхотно ужасното време, тук вали нещо между дъжд и сняг, центърът на Варна е пълен с хора, които са дошли да си кажат мнението. Давам веднага, чухте въпроса.

Протестиращ 1: Господин Костов, имам един въпрос към вас. Как може да имате очи вие и останалите политици още да излизате по медиите и да ни обяснявате как ще ни оправите? Народът ясно го каза, защо се правите, че не чувате? Народът каза – иска Велико народно събрание, иска смяна на правилата на политиците. Значи тези политици, знаете ли защо хората не искат да чуят за партии? Не искат да чуят, защото тези партии станаха партийни банди.

Репортер: После ще имате време. По-кратки въпроси.

Протестиращ 2: Добро утро, първо на всички български граждани патриоти. Господин Костов няма право да излиза пред целия народ сега да ни обяснява пак как щял да ни управлява. Не искам.

Протестиращ 3: В качеството си на какъв господин Костов се появява тук във Варна, дали смее да излезе пред всеобщото общество.

Водещ: Диана, не знам дали ме чуват хората от Варна, обаче тук персонално въобще проблемът не е господин Костов. Има искане на протестиращите това Народно събрание да запази присъствието си и да излъчи правителство, което да им реши спешните проблеми. Те не се ли притесняват, че пак същите хора в парламента ще правят правителство?

Репортер: Чухте, нали?

Протестиращ 4: Вижте какво, значи това правителство, според мен това правителство си е изчерпало своя характер, Народното събрание също. Аз ми се струва това, трябват незабавни мерки, най-бързите по възможност мерки трябва да се вземат и да започне нова система, нов начин на управление. И веднага избори, за да може да се постигне това. Не Иван Костов. Иван Костов, той знае, че това, което се случва веднага трябва да бъде преустановено и трябва да започне нов начин с новите комитети, с новите разпореждания, с новите неща, които се случват в държавата. Защото народът излезе и народът трябва да поведе нещата, а не това, което сега в момента се получава.

Репортер: Ники, имаме готовност още да питаме.

Водещ: Нека да чуят отговора на господин Костов, защото ние с него спорехме още от самото начало. Господин Костов, пак се случва тази колизия – предлагате очевидно рационални мерки, но тези хора не вярват, че това Народно събрание може да излъчи, физически просто, втори кабинет, на който те да имат доверие.

Иван Костов: Тогава решението е нови избори.

Водещ: Те това искат, може би.

Иван Костов: Да, веднага нови избори и отлагане на решението на техните проблеми, това което ги изведе на улицата с не по-малко от седем месеца.

Водещ: Добре. Имаше вариант да се сложи мораториум върху плащането на сметките за ток поне за два месеца, докато…

Иван Костов: Кой да го сложи мораториума?

Водещ: Народното събрание, гласувайте го.

Иван Костов: Нали има съд, нали има Конституционен съд, има действия, които могат да бъдат…

Водещ: Възможно ли е президентът Плевнелиев да сезира Конституционния съд?

Иван Костов: Може ли да отговоря на тези хора, които…

Водещ: Може.

Иван Костов: Въпросът е кой е в състояние да предложи конкретни решения в момента? Тези хора, приемам аз, че нямат никакво доверие в политиците, които аз представлявам и в мен самия. Нека да чуят мерките, които се предлагат и да преценят кое е по-изгодно за тях. Това, което господинът каза за Великото народно събрание е предложено от нас като 24 идеи за промяна на Конституцията преди 12 години. И аз го казах пред Народното събрание, че хората вървят с 10-12 години след това, което ние виждаме, че трябва да се направи в страната.

Водещ: Не сте комуникирали добре с хората тогава. Това е голямата грешка.

Иван Костов: Не сме комуникирали, не сме били чути. И въпреки това, нека отчетат това, че тези 24 мерки до голяма степен съвпадат с това, което те… Например, да бъдат намалени народните представители от 240 до 120 е мярка, която ние предложихме толкова отдавна. И не само нея, а и много други.

Водещ: Да се прехвърлим към Пловдив. Очевидно, така и господин Костов прие тук аргументите на протестиращите от Варна и се съгласи, че ако те наистина държат на това, че няма как това Народно събрание да излъчи правителство, което да се ползва с доверието на гражданите, наистина е по-добре да се разпуска, да си ходи.

Иван Костов: Не съм приел това, защото не считам, че това е отговор на исканията да бъдат защитени потребителите от злоупотребите на монополите. Не съм приел.

Водещ: Пловдив. Има и друг вариант, между другото, да се сезира Конституционният съд. За този вариант мисля от снощи, но не съм го проверил още в Конституцията. Може ли президентът да сезира Конституционния съд и той да наложи мораториум върху плащането на сметки. Гери, очевидно първа точка от дневния ред днес е програмен или служебен кабинет. Да остане ли това Народно събрание още няколко седмици или да се разпусне незабавно предвид изчерпания си кредит на доверие? Какво говорят пловдивчани?

Репортер: Чухте въпроса.

Стоян: Не, аз много не можах да чуя въпроса. Добро утро, на всички зрители да кажа. Стоян съм от Пловдив. Искам да задам един въпрос към Иван Костов. Сега, доколкото разбрах президентът ще връчи мандат на ГЕРБ – те ще го отхвърлят. Ще връчи мандат на БСП – пак ще го отхвърлят. Предполагам, че на ДПС президентът, ако е умен няма да го връчи. Следващият наред са Синята коалиция. Иван Костов тук, ако се чувства българин, би трябвало да приеме и да изпълни исканията на народа – да се направи референдум и да се пита народа иска ли тази Конституция да се сменя или не. Какво ще отговори Иван Костов?

Водещ: Директно, народът пита, Стоян от Пловдив пита, Иван Костов отговаря.

Иван Костов: Дали ще приемем мандат, ако го връчи…

Водещ: Ако го връчи да. И ще изпълните ли исканията на хората?

Иван Костов: Президентът, ние можем да приемем мандата и да консултираме с президента той да състави своето правителство в този мандат. Т.е. това служебно правителство, за да има известна стабилност на политическата изпълнителна власт, същото правителство нека да бъде направено. Това е добра идея, за да се започне решаването на въпроса. Вижте къде според мен е ключът. Ключът е в това – ще се използва ли консенсусът, който има сред хората, за да започне антимонополна политика държавата? Това е същественото в случая. Това е най-важното. Или този консенсус ще бъде разпилян по останалите политически партии без никаква гаранция, че следващите управляващи ще започнат тази борба. Защото борбата със злоупотребите, с господстващото положение е изключително тежка. Тя иска много кураж, тя иска много смелост, иска и много силна подкрепа.

Въпросът е дали това нещо може да започне сега, в този момент.

Водещ: Гери, това беше отговорът на Иван Костов. Коментарът на Стоян?

Стоян: Чух много добре. Искам да попитам господин Костов. Значи аз започвам да си мисля, че има задкулисни игри. Договорка между всички партии никой да не приема мандата на президента.

Ивайло: Кой печели и кой губи от това нещо, ако бъде разпуснат парламентът в момента? Кой печели и кой губи? Защото няма какво да си говорим празни приказки. Това е първото, което очакваме да се случи – да се разпусне парламентът и кой ще приеме или отхвърли мандата.

Репортер: Това е въпрос на Ивайло, който днес е на първа страница на вестник “Марица” вчера от протеста.

Иван Костов: Ако мандатът се върне ще загубят тези, които искат да бъдат защитени от злоупотребите на монополите. Ако никой не състави правителство в момента, нека да ме чуят добре хората. Няма дори възможност да се въведе нова цена, разбирате ли? Дори да се намери възможност да намалее цената на тока, по закон не могат да я сложат. Защото Административният съд ще я отмени. Ще каже – вие по закон имате два пъти право годишно.

Водещ: Да, но вие можете да измените закона.

Иван Костов: Може, но затова трябва време.

Водещ: Колко време ви трябва, седмица най-много и това е.

Иван Костов: Добре, седмица, ако не сменяме съставите на контролните органи.

Водещ: Дори и да ги смените, аз мисля, че много бързо може да се организира гражданската квота и…

Иван Костов: Смяната на съставите минава през промяна в тези закони, която може да стане много бързо при наличие на консенсус. Смяна на тези закони, влизат гражданската квота от компетентни хора, които да поемат контрола. И не да си играят политиците с тях. Т.е. да има политическа квота, която да е по-голяма, която да ги блокира и прочие. Нека да бъдат контролен орган на тази държава и тогава ще спечелят. Иначе ще загубят.

Водещ: Времето за сделки абсолютно изтече. Имаше някаква възможност да се правят някакви сделки преди повече от седмица, когато направиха такъв опит правителството на Борисов да направи някаква сделка с гражданите 50 на 50, но виждате, че и това не помогна. На практика, според мен хората искат контрол повече от 50%.

Иван Костов: Нека да кажем защо се стигна дотук, ако искате с една дума?

Водещ: Да, кажете. Вие сте политик с опит, ако вие не можете да отговорите…

Иван Костов: Аз съм преживял три пъти тези неща. Правителството на Андрей Луканов, правителството на Жан Виденов и сега, господин Борисов, си отидоха, защото не са в състояние да предложат управление, което да удовлетворява хората, което да решава въпросите така, че да ги извади от кризата.

Водещ: Как си обяснявате, че точно това правителство се нареди до правителството на Жан Виденов и на Андрей Луканов? Как си го обяснявате?

Иван Костов: Да ги извади от кризата, това могат да поправят в момента. Не искам да хвърлям камъни в ничия градина. Искам да кажа, че в момента те могат да поправят това нещо. Те могат да тръгнат, да предложат…

Водещ: Да получат втори шанс, без избори?

Иван Костов: …експертен кабинет, нека го консултират с президента. Нека президентът предварително поеме ангажимент да го състави дори в рамките на техния мандат. Нека това да бъде един кабинет, който ще управлява 4-5 месеца, нека той да даде тази стабилност и да започне тази битка.

Водещ: Моята теза е, че това правителство и този парламент нямат моралното право повече да претендират да управляват българския народ.

Иван Костов: Това правителство не.

Водещ: Добре, тази партия, ако щете и този парламент. Защото вие в парламента сте 5-6 партии. Всички сте се изредили вече във властта.

Иван Костов: Аз искам да кажа, че ако те предложат това, ние със сигурност ще подкрепим такова експертно програмно правителство. Защото това сме го предложили още преди една седмица.

Водещ: Добре. И дали това правителство ще направи ревизия на вашата политика и на политиката на ГЕРБ, ако вие сте го издигнали в парламента? Как то ще ревизира договорите за ТЕЦ 1 и 3, тръгнали по ваше време и така разцъфнали по времето на ГЕРБ?

Иван Костов: Разцъфнали, как разцъфнали?

Водещ: Тогава те достигнаха пълния си капацитет и взеха да плаща, държавата плащаше вече скъпия ток.

Иван Костов: Как са стигнали пълния си капацитет, не разбирам? Договори, подписани преди 13 години.

Водещ: Да. Сега тръгнаха да работят “Мариците”, то затова се вдигна цената на тока. Вашите договори, господин Костов, сега дадоха плод.

Иван Костов: Това не е вярно. Това категорично…

Водещ: И сега вдигнаха цената на тока. Ние го доказахме в разследване. Вие подписвате договорите за 1 и 3, те се построяват за 10-12 години и стигат пълния си капаците. И ГЕРБ трябваше да свърши тази работа да развали договорите, да предоговори. И ГЕРБ излъга гражданите, една година след нашето разследване не си мръднаха пръста.

Иван Костов: Значи трябвало е да санкционират тези инвеститори, които не са спазили сроковете по договора. Това е трябвало да направят.

Водещ: Т.е. имало е вариант да се действа по тези договори?

Иван Костов: Разбира се, че е имало.

След като не са изпълнили условията на договорите, защото те не са направили инвестицията в необходимия срок, трябвало е да бъдат преразгледани договорите.
Водещ: Т.е. ГЕРБ е имал основание да преразгледа тези договори или Трайчо Трайков, или който и да било?
Иван Костов: Значи, ако познавате сметката, а със сигурност я познавате, вие знаете каква е компонентата, за която говорите. Тя е 2% от всичките пари, които плащат хората.
Водещ: За сметката на ток говорите, за сметката на…
Иван Костов: Голямото увеличение 13% сега се дължи на това, че бяха изхарчени огромни средства, за да започне строителството на АЕЦ “Белене”, бяха взети огромни задължения и НЕК беше изправена пред фалит. Това е категоричната причина за 13%-ното увеличение. Откъде се вижда, че е така? В момента, в който Бойко Борисов обяви, че сваля цената с 8% банките кредиторки на НЕК веднага излязоха с остри позиции и казаха, че ще си защитят интересите. Което показва, че те виждат точно в това увеличение възможност да бъде стабилизиран НЕК, за да им връща парите. В това число и банката БНП “Париба”.
Водещ: Отиваме във Велико Търново. Там е Мартин с човек, който също има въпрос към господин Костов. И разбира се, големият въпрос, Мартине, служебен или програмен кабинет може да реши належащите проблеми на хората?
Репортер: Добро утро, от Велико Търново. Тук сме с инициаторите на протеста. Трима от тях, от основните организатори. Първият въпрос, може би към вас – служебен или програмен кабинет и след това вие да върнете топката към господин Костов с въпроси? Светлин Тачев, политолог.
Светлин Тачев: Основно искам да попитам господин Костов – чувствате ли вина за високите сметки за ток, като визирам приватизацията на ТЕЦ “Марица изток” и “Марица изток 3”?
Милен Кирилов: Добро утро. Искам да попитам господин Костов запознат ли е с исканията на протестиращите от срещата в Сливен и какво мисли той за тях?
Делян Петков: Одобрява ли господин Костов исканията, които бяха решени на срещата в Сливен?
Репортер: Служебен или програмен кабинет, да чуем вашето мнение, все пак сте млад човек и политолог?
Светлин Тачев: Само и единствено програмен кабинет за момента, тъй като, ако има служебен просто не може да се говори. Значи властта трябва да си поеме отговорността пред народа.
Водещ: Чува ли ме Светлин? Дай му твоята слушалка в ухото, Мартине. Искам директно да го попитам. Светлине, здравей. Николай Бареков съм. Не те ли притеснява, че този кабинет доминиран от ГЕРБ и от старите партии ще прави програмно правителство? Не те ли притеснява, че никой няма да посмее да ревизира собственото си управление?
Светлин Тачев: Значи ние искаме 50% гражданска квота и експерти.
Водещ: В този кабинет? Искаш 50% гражданска квота в това правителство, новото, което ще се излъчи? Имате ли доверие в някоя от партиите в парламента? Примерно вярвате ли на ГЕРБ, вярвате ли на десните да речем?
Светлин Тачев: Да. Не вярваме на нито една партия, просто искаме те да си свършат работата.
Водещ: Добре, благодаря ти. Сега можеш да чуеш отговорите на господин Костов. Чувствате ли вина за ТЕЦ-овете 1 и 3?
Иван Костов: Не, аз предварително обясних на какво се дължи покачването на цената. Няма никаква връзка между това, което в момента говори той, това, което вие сте разследвали и покачването с 13% на цената на тока. Няма връзка.
Водещ: Отказвате да поемете вина?
Иван Костов: Не, няма връзка. Освен това нека отворят договорите, в интернет са и да се опитат да ги прочетат.
Водещ: Да, те са отворени вече договорите.
Иван Костов: Да, нека се опитат да ги прочетат и да решат в каква степен това нещо е толкова сложна юридическа материя, материя от компетентност на енергетици.
Водещ: Споделяте ли исканията на групата в Сливен?
Иван Костов: Да, основните искания. Те са програмно правителство, антимонополно законодателство, тези искания стоят и в нашия план за излизане от тази криза.
Водещ: Коментар искат и от Пловдив да направят. Аз само си спомням, че първият човек, за който съм гласувал на избори някога през живота си, беше за господин Костов като депутат от Пловдив. Тогава още имаше СДС. Това бяха първите избори. Той се появи тогава като заместник на един кандидат-депутат, който доктор, който почина малко преди изборите. Гери, какъв е коментарът от Пловдив?
Репортер: Събеседниците ми слушаха много внимателно вашия разговор и въпросите от другите градове. Тук въпросите към господин Костов не спират да валят.
Протестиращ 6: Той е един много важен. Защото абсолютно всички въпроси, които в момента се задават, не само, господин Костов в момента е едно лице на целия политически елит в това предаване. Няма какво тук да се персонализира в партии и в личности. Ние не сме съд, няма да съдим никой, има си хора за тази работа. Въпросът е такъв – те изгубиха доверието на народа. Това е ясно. Тук опира въпросът в тази порочна система на форма на управление, акцентирам – форма на управление, би ли било, кой човек, дори и нов, дори и стар, би имал тази воля да помени нещата, ако същата система работи по същия начин? Защото и ГЕРБ бяха нови хора повечето. Нищо не се промени, нещата ескалираха /…/ дойде отнякъде и така се възползва от хорското доверие. Според мен тази форма на управление е прогнила отвсякъде. Там от основата трябва да се започне.
Водещ: Като форма или като съдържание?
Протестиращ 6: От основата трябва да се започне, от основата. Какво мисли, господин Костов, ще се промени? Дори и той, дори и който и да е от тях, които сме гледали 24 години, на които нямаме доверие вече, дори и да са нови, както дойдоха и нови хора, ще се промени нещо позитивно, градивно за България, а това го искаме абсолютно всички.
Водещ: Добре. Коментарът на господин Костов. Вие тази сутрин наистина трябваше да отговаряте от името на цялата политическа класа. И сте олицетворение в някакъв смисъл на нея, защото реално сте от 20 години в политиката. Как бихте отговорили на този млад пловдивчанин?
Иван Костов: Първо, бих искал да кажа, че не нося отговорност за управлението на Симеон Сакскобургготски, за управлението на Тройната коалиция и за голяма част от управлението на ГЕРБ, което съм подкрепял заедно с колегите си до изтичането на първата година, до приемането на бюджета. Това искам да кажа по отношение на моята отговорност. Тя не се разпростира върху целият период.
Водещ: А на цялата отговорност на политическата класа /…/?
Иван Костов: Разбира се няма да проявявам малодушие да бягам от отговорност. Разбирам тъгата и притеснението, което лъхат от този въпрос, който беше зададен – а сега накъде? Какво да се направи, старите са загубили доверие, според този млад човек. Въпреки, че не е точно така. Ако се проведат сега спешно избори ще видим как Тройната коалиция се връща на власт. Аз това му го гарантирам на него.
Водещ: Добре. Иван Костов.
Иван Костов: И от тази гледна точка те са прави. Трябва да се подготви това, което ние сме поискали преди 11-12 години. Трябва да се подготви промяна в Конституцията, трябва да се направят референдуми, трябва да е ясно какво иска народът и тази воля на хората да бъде отразена в новата поправка на Конституцията и приемането на новата Конституция. Трябва да се отрази исканията на хората за промяна в държавата.
Водещ: Добре. Благодаря ви, господин Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...