Иван Костов ще оглави парламентарната комисия за контрол на ДАНС

Комисията за контрол на ДАНС най-вероятно ще бъде оглавена от лидера на ДСБ Иван Костов, депутат от Синята коалиция, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Това стана след като депутатите гласуваха всички шест членове, по един от всяка парламентарна група. Лидерът на РЗС Яне Янев направи отвод с мотива, че не може един и същи депутат да оглавява две парламентарни комисии.
БГНЕС припомня,, че след гласуване, депутатите решиха ротацията на председателството на двете комисии за контрол на ДАНС и за Борба с корупцията да започва от най-малката парламентарна група, а в случая това е РЗС. Избраните членове на комисията за контрол на ДАНС са- Димитър Дъбов от КБ, Иван Костов от СК, Волен Сидеров от Атака, Яне Янев от РЗС, Иван Иванов от ГЕРБ и Камен Костадинов от ДПС. До този резултат се стигна след разгорещени спорове в пленарна зала, заради начина на конструиране на двете комисии. От опозицията остро се противопоставиха на начина за формиране на двете комисии. Припомняме, че те се състоят от по шестима народни представители, по един от всяка парламентарна група, и съпредседателствана на ротационен принцип на две последователни сесии от представители на парламентарните групи, извън най-голямата. “Това не е вече управление на мнозинството, а заявка за диктатура на мнозинството, заяви Лютви Местан в пленарна зала, който поясни , че ДПС има право на свой член в комисията за борба с корупцията и никой освен ДПС не може да реши кой да е техният представител. Той твърдо заяви, че ПГ на ДПС отново ще предложи за член на комисията за борба с корупцията Делян Пеевски. Димо Гяуров от СК предложи, лицата избрани днес на двете комисии, да бъдат подложени на проверка, за принадлежност към сегашните специални служби. Ако това се докаже на някои от тях, да бъдат отстранени и на тяхно място да бъдат избрани други, настоя той. Според Румен Петков с това предложение се прави внушението, че някои депутати знаят, че сред народните представители има действащи агенти на специалните служби. За него предложението на Димо Гяуров е неприемливо. Според мнението на Христо Бисеров изразено в пленарна зала бе, че този текст всъщност е стъпка, към осветяване на щатните и нещатни сътрудници на днешните служби и това застрашава тези хора.
По време на гласуването, предложението на Димо Гяуров бе отхвърлено.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...