Иван Костов: Шистовият газ ни дава независимост

– Г-н Костов, вие сте били и финансов министър и премиер. От 20 г. големият проблем на хората в България са ниските доходи и високите цени. Този проблем в момента ескалира и дори смените на министрите не могат да подменят дневния ред на обществото, а именно опасенията, че цените ще продължат да растат главоломно. Как според вас трябва да действа правителството оттук нататък?
– Комисията за защита на конкуренцията призна, че ние, от Синята коалиция, сме прави в обвиненията си, че на българските пазари се злоупотребява с господстващо положение. Това е причината за високите цени на горивата. Сега е много важно да видим дали ще последват санкции. КЗК има право и правомощия да наложи такива санкции върху фирмите, търгуващи с горива и създаващи господстващо положение. Ако те бъдат санкционирани, аз съм сигурен, че цените на горивата ще паднат.
– Но ние сме свидетели на една лавина от растящи цени, като се почне от горивата и се стигне до яйцата.
– Институция като КЗК трябва да е много по-активна както по отношение на горивата, така и на търговията със зърно и слънчоглед. Картелна е ситуацията и на пазара с хранителни стоки, сигнали има и за лекарствата. Има поне три държавни органа, които трябва да следят цените и да предпазват хората от монополите, ние искаме активизиране на тяхната работа.
– Преди време СДС като част от Синята коалиция поиска оставката на министър Мирослав Найденов, продължава ли да е в сила това искане?
– Ние бихме искали и правителството и конкретно той да направи това, което направи Трайчо Трайков пред Комисията за защита на конкуренцията, а именно да я сезира за злоупотреби. Трайков сезира комисията за цените на горивата. Найденов е наясно с господстващото положение на определени фирми на пазара на захарта, зърното и олиото, коментира го в кулоарите на Парламента, но на практика не довежда тези коментари до конкретни политически действия.
– След поредицата от протести срещу шистовия газ, ДСБ остават единствената партия, която иска премахването на мораториума за проучванията. Има ли политическа воля да бъде открита възможност за проучвания?
– Нашата позиция е да знаем имаме или нямаме шистов газ.
– Не е ли опасно?
– Становищата на учените от минно-геоложкия университет “Иван Рилски” доказват, че стотици сондажи се извършват на територията на страната, те са се извършвали и в миналото, няма как сега изведнъж да се окажат опасни. И преди това всеки сондаж над определена дълбочина става с прилагане на такива методи, свързани с високо налягане.
Ако докажем на света, че имаме собствен газ ставаме независими по отношение на доставките и транспортирането през българска територия. Така можем да поискаме по-висока цена за транспортирането на газ през нашата територия и да осребрим географското си положение. До момента има една стъпка в правилна посока и тя е промяната в законодателството, която изисква оценка за въздействието върху околната среда, като предусловие, за да се извърши сондажът. Ако има ОВОС, според закона може да се извърши проучване.
– Какво се случва в Синята коалиция, в този вариант ли се готвите за явяване на следващите избори?
– Г-н Шарков от СДС води преговори със Светослав Малинов от ДСБ за поредно общо явяване на изборите като Синя коалиция. Тези преговори са подкрепени от Найден Зеленогорски отново от СДС и от Радан Кънев като зам.-председател на ДСБ. Има определени нагласи за разширяване на коалицията, но това засега не стои на дневен ред. По-важно е кога ще обявим готовността си и какви гаранции ще си дадем във вътрешнокоалиционен план. Като послание ние продължаваме да отстояваме принципа, че ще бъдем ярка и открояваща се политическа формация – защитник на българските интереси, за разлика от всички останали.
– Последните социологически проучвания обаче изключват Синята коалиция от състава на следващото Народно събрание.
– Нас ни изключват откакто сме създадени. Това е несериозно.
– Възможно ли е да се появи нов политически субект в дясно?
– Не може. Автентичното дясно е Синята коалициа и едно крило от ГЕРБ. В центъра обаче ще се появи една либертианска партия върху наследството на НДСВ. Все пак това, което подготвя Меглена Кунева, все още не е проект, а намерение и ние не знаем на каква база ще стъпи тя. До момента тя е изградила две структури от своето движение – едната в Пловдив, другата във Варна. Пловдивската е съставена от отцепници от ГЕРБ, а варненската е стъпила върху част от членовете на НДСВ. Към момента можем само да гадаем, а не да коментираме.
– Има заявка за нов десен политически проект, с прорусофилска насоченост, заявен от един ваш бивш съпартиец Тодор Великов.
– Това е нонсенс. Десницата в България е евроатлантическа и е била такава винаги. От 1881 г. насам десните партии са прозападноевропейски настроени, точно в тяхно лице е противопоставянето на интересите на имперска Русия. Не може да е дясно и русофилско едновременно.
Марина ПЕТРОВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...