Иван Костов: Целта на успелия политик може да е само силна България.

– Г-н Костов, до кое схващане за Европейския съюз са по-близо Демократи за силна България – до ЕС като своеобразна държава – федерация, или до защитаваното от Маргарет Тачър схващане за обединение от национални държави, отстояващи общи интереси и ценности през призмата на патриотични подбуди?
– Много Ви благодаря за този въпрос. Отговорът е – разбираме Европейския съюз като обединение на национални държави, в които се отстояват национални интереси. Това е добрият начин да просперират всички и да се подвеждат действията на Европейския съюз като цяло под общия знаменател, съставен от интересите на всички останали. Малка държава и бедна държава като България, ако не стои зад тезата да се формулира и отчита нейния интерес, рискува много да остане една неразвита периферия на ЕС, до която резултатите от растящото благосъстояние на Съюза няма да достигнат. Няма друг механизъм. Не виждаме друг механизъм, освен ясно формулиране и защита на националните интереси.
– Във Вашия предговор към книгата със събрани речи и тези на Конрад Аденауер, преведени на български език, Вие го наричате успял политик, защото колкото и невероятни да са изглеждали целите, които той си е поставил, те са се сбъднали. Сбъдването на кои Ваши идеи ще Ви накара да се чувствате успял политик?
– Вижте, между това, което Конрад Аденауер е обявил за цели и това, което аз си позволих дръзко, но не много предвидливо да заявя преди години, че е моя мечта – членството в НАТО и ЕС, е следното. Целите на Конрад Аденауер, макар и поставени от един човек на зряла възраст – бил е над 70-годишен, са много по-смели, много по-визионерски и както видяхме постигането им стана години след като той си отиде от този свят. Той искаше много големи неща за света, който го заобикаляше. Искаше естествено обединение на Германия, но искаше и повече – обединението на Европа и то в годините непосредствено след Втората световна война. Искаше всичко това с ясното съзнание, че няма да доживее да го види. Това, което постигна докато беше жив бе превръщането на Германия в могъща икономическа сила и в просперираща държава, разполагаща с модерни технологии, бързо отскубнала се от следвоенната мизерия. Видя постигната една своя цел и не видя двете други големи свои цели, но предпостави сбъдването им. През 1996-97 година, когато бяхме уплашени от разпада на паричната система, на нас целта да станем членове на ЕС, ни изглеждаше нещо много голямо и много смело. Оказа се, че нито е нещо чак толкова голямо, нито пък е толкова смело. Очевидно не формулирахме по добър начин целите си. Целта не трябваше да е просто да станем членове на ЕС, а да станем богати, заможни, сигурни и силни като останалите държави в Европейския съюз. На пръв поглед това е едно и също, но на практика е много различно. Истинската цел, която видяхме едва залагайки политическия проект на Демократи за силна България е – силна България. Силна армия, силна полиция, силна законност, богати хора – това всъщност сме искали, когато пожелахме да станем членове на НАТО и ЕС. Мислехме си обаче, че ставайки членове това някак си автоматично ще се постигне. Но аз бях този, който каза при подписването на договора за НАТО на тържественото събрание в НС, че НАТО всъщност няма да реши нито един въпрос на българската национална сигурност. НАТО няма да хваща нашите престъпници, да ги съди и вкарва в затвора.
България, ползвайки се от членствата си в НАТО и ЕС сама ще трябва да си направи силна армия, силна полиция, силна законност
С други думи оказа се, че членството някъде не може да се разглежда като мечта или цел. Мечта и цел е само онова, в което си вградил собствените си усилия и живот, в което си успял да убедиш цялата нация да вгражда усилия и живот.
– Преди седмица в Стара Загора Явор Дачков, Люба Кулезич и Светослав Малинов заявиха, че не може да има дясно или дясноцентристко правителство без участието на ДСБ. Би ли участвала обаче ДСБ в правителство, в което е и НДСВ?
– Демократи за силна България са дясното в България и точно затова без тях не е възможно дясно правителство. Това е правилната формулировка.
– Г-н Костов, бяха публикувани социологически проучвания, в които интересното е не евентуалният процент, който ДСБ биха взели, а факта, че ДСБ е най-популярна във възрастовата група 18-22 години. Каква е причината за това – активната интернет кампания ли?
– Едва ли. Според мен това е напълно логично. Младите хора днес много бързо се ориентират кое е лъжа и кое истина. Те отсяват по-добре от възрастните наличието на професионализъм и реалност и ненавиждат фалша. Точно това поколение млади хора вече разбира, че няма просперитет и гарантирано лично достойнство в слаби и бедни страни със зависими от подаяния хора.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...