Иван Костов: Хората със средни доходи усещат криза, а с по-ниски – драма

Г-н Костов, борсите по света се тресат, индексите падат. У нас някои икономисти говорят за начало на рецесия. Вие споделяте ли това мнение? Каква е перспективата у нас за близките месеци?
– Аз съм политик и не мога да играя ролята на независим експерт. Моят коментар може да бъде само политически.

И като политик какво виждате?
– Виждам, че борсата е зле. Българската борса се търкулна много преди световната криза и лошите неща й се случиха. Може би няма да продължи да пропада повече, може да започне да се възстановява, но очевидно нейният цикъл не е свързан със световния. От друга страна финансовата криза първо намалява инвестициите. Това ще стане и в България – ще спаднат чуждестранните инвестиции. Особено в тези сфери, в които те намират пространство за развитие, а това са банките и недвижимата собственост. И като започнат да се свиват там, ще охладят много бързо икономическата активност. Дали ще бъде достатъчно, за да се стигне до рецесия или не, още не може да се съди.

Кои са адекватните мерки спрямо подобни очаквания?
– Управляващите първо говореха, че финансовите трусове няма да имат никакво въздействие у нас. Сега вече им е изгодно – във връзка с белите, които станаха с цената на газа – да си търсят оправдание с международната криза, пък то няма нищо общо. Ударът ще понесат тези два сектора, които просто ще намалят капацитета си. Българската държава няма да извършва спасителни операции.

Няма ресурс или по друга причина?
– Ресурс има, но няма кого да спасява. Тая банка, която е за спасяване, ще се продаде в скоро време. По принцип българските притежатели на такива позакъсали банки винаги имат изход за продажба на участието си, както стана със СИБанк. Така че, аз не очаквам в България някакви сътресения.

Освен банките, кой друг ще усети промяната?
– Строителният отрасъл през следващата година. Всичко, което е в сферата на реалната собственост, ще преживее сериозни проблеми. Това, което трябва да се направи, е да се предупредят всички инвеститори в сферата на недвижимата собственост да преразгледат инвестиционните си проекти от гледна точка на много засилен риск, на ограничено търсене. Това трябваше да го направят министърът на регионалното развитие и благоустройството, финансовият министър още преди месеци – ако бяха компетентни и професионално отговорни лица, каквито те не са. Трябваше да призоват хората: преценявайте си намеренията от гледна точка на силно завишения риск, от гледна точка на потребителското търсене. Защото представете си какво ще стане със заявените милиони квадратни метри площ, ако намерят изобщо кой да ги кредитира. Трябваше да има такъв високо отговорен призив, включително на управителя на централната банка. Той е икономист и трябва да се обърне към банкерите, да заостри вниманието им, че кредитите стават високо рискови. Тези неща се правят, както ги правеше Грийнспан, по отговорен начин. Представете си два милиона кв.м офисна площ на пазара – това е страшна криза, която обхваща цялата страна. Ситуацията в Банско е една миниатюра в сравнение с нея. С жилищните имоти си зрее отделна криза. Затова трябва да се отправи предупреждение към всички. Да внимават, да прегледат всичко, да се убедят, че начинанията им са устойчиви, и да не се надяват на търсене, което ще бъде охладено, силно охладено.

В какъв срок обикновените хора ще усетят това охлаждане?
– Те го усетиха вече. Всеки, който е взел кредит, за каквото и да било, вече плаща повече.

Но факт е, че продължават да взимат кредити и да купуват на лизинг стоки. Просто обикновените хора по-бавно реагират от професионалистите…
– Сами ще си решат кога да спрат, но вече го усетиха. За тях кредитът вече е поскъпнал.

Очаквате ли все повече домакинства да изпаднат в невъзможност да обслужват задълженията си?
– Това ще се случи по друга причина – заради цената на газа, парното, дървата. На всички източници на енергия. Всички сме се вторачили в цената на газа, но вижте какво става с цената на дървата. Идете на околовръстното, питайте колко струват сега, колко са стрували миналата, по-миналата година. И ще видите, че те вече струват три пъти повече. В сравнение с преди три години – три пъти. Бяха някъде около 25 до30 лева за кубик. Сега са 95 лева за кубик. Така че по тази причина – поради това, че трябва да си гарантират отоплението – всички, които са на средно ниво на заплащане, ще изпитат трудности.

Тази зима възможно ли е нещата да станат драматични?
– За всички с по-ниски доходи те вече са драматични.

Толкова драматични, че да се стигне до политически ситуации?
– Кой знае. Тия неща… Трупа се гняв у хората, това е видимо. И общата ситуация предполага натрупване на гняв.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...