Иван Костов: Филчев изпълни най-мръсните политически поръчки, поръчани от Първанов и елита на БСП (+ВИДЕО)

Водещ: Предстои интересно интервю с председателя на ДСБ Иван Костов, бивш премиер. Ще се възползваме да го попитаме, дотолкова доколкото чухте разговорите и преди осем часа, винаги е имало скандали около управляващи – кой плаща командировки, повече ли се харчат. Сетих се, че по ваше време за едно посещение в Канада имаше голям скандал с тогавашния парламентарен председател Йордан Соколов. Медиите ли са толкова лоши или който и да е на власт винаги се дразни, когато му ровят къде е пътувал и за колко пари?
Иван Костов: Медиите са прави да поставят въпросите така, както ги виждат, както разбират ситуацията. А управляващите трябва да отговарят хладнокръвно.
Водещ: И вие се сърдихте тогава.
Иван Костов: Не съм бил прав.
Водещ: Не говорихте и дълго време на медиите.
Иван Костов: Не съм бил прав. Ако съм се държал по този начин и не съм се опитвал да давам разумни, основателни аргументи, не съм бил прав.
Водещ: Дразнехте се.
Иван Костов: Не, аз в този специално дебат не съм участвал. Но знаете ли, има нещо такова, ако говорим съвсем обективно – управляващите, които познават конкретиката на всеки въпрос се дразнят от това, че другите на го знаят и че се появяват въпроси, които според тях се тълкуват така…
Водещ: Не звучат достатъчно експертно.
Иван Костов:… и се тълкуват злонамерено. Хем знаят това, което аз знам и ми поставят въпроси да ме злепоставят, така разсъждава управляващият, или как могат да ми поставят този въпрос като е толкова очевиден неговият отговор за мен. Но за общественото внимание, за общественото мнение всъщност прав е журналистът, защото обществото е точно толкова информирано, колкото журналистите, дори по-малко.
Водещ: Така го разбирате, казвате сега. Така или иначе журналистът, понеже не е министър, не трябва да влиза в детайлите, а той трябва да пита заради публиката.
Иван Костов: Точно така, това е ясно. Но ако говорим за неразбиране, българската журналистика, един пример за неразбиране е, че поде случая с обвинения, които нямат всъщност отдолу доказателство.
Водещ: Например кой случай?
Иван Костов: Например случая с обвиненията на г-н Ваньо Танов.
Водещ: Към Румен Петков? Какво неразбиране е проявил българският журналист?
Иван Костов: Аз си мисля, че никой не може да докаже, ако отсъстват специални разузнавателни средства и ако те не са документирали ситуацията, никой не може да докаже какво е.
Водещ: Вие казвате, че щом нямате доказателства, имало е СРС-та, но те са изчезнали, да не се задават следващите въпроси след реплика на Ваньо Танов, че Румен Петков е замесен в разпределение на наркопазара.
Иван Костов: Защото оттук нататък, ако няма доказателства, става един дебат между представителите на институциите и така наречените обвинени. Сега дали са обвинени всъщност зависи само от прокуратурата.
Водещ: Не е ли по-голямата грешка на тези, които го казват и нямат доказателства?
Иван Костов: Мисълта ми е следната. Ако тези, които разполагат със средства да събират доказателства – вътрешният министър, ГДБОП и т.н., слезят на ниво на този дебат “ти си лош”…
Водещ: Те си го зададоха.
Иван Костов:…да, но аз искам да кажа какво означава това. Ако те кажат – ти си лош, Румен Петков, който знае как да се защити политически, влиза веднага с благодарност в такъв обществен дебат, какъвто те му предлагат… Всъщност този, който е съдник на такъв обществен дебат е зрителите, общественото мнение. А на практика съдник трябва да бъде законът. Тоест трябва да се види дали по закон той е извършил такива дела, че да получи съответно наказание. И в този смисъл вместо пред съдебната власт, където е мястото да се решават тези въпроси, те се изнасят пред публиката и публиката казва, една част от публиката казва – Румен Петков хубаво им го каза, другите казват, симпатизантите на ГЕРБ казват…
Водещ: И вие смятате, че това омаловажава истинския проблем.
Иван Костов: Това омаловажава. Пародия. Чудесно, благодаря ви за думите.
Водещ: Само че за това обаче, според мен, не се държа като “ощипана госпожица”, представител на медиите, според мен за това не са виновни медиите, а тези, които налагат този дебат и те не са кой да е, а са шефът на митниците, бившият шеф на ГДБОП, подкрепен от вътрешния министър и вицепремиер. Това не го казва кой да е, това го казва втори човек в държавата, нали.
Иван Костов: Да.
Водещ: Вие обаче си противоречите, защото казвате такава дискусия с доказателства по възможност е пред закона и пред съда. В същия момент вашата комисия, в която участвате, за контрол на ДАНС искаше да влезе в този дебат не в съдебна зала, а в залата на Народното събрание да изслушате част от замесените в този скандал с Румен Петков, който беше претоплен. Това, разбираме, по правилник е блокирано, защото прокуратурата се намесва. Тоест?
Иван Костов: Всеки път, когато има прокурорско разследване или следствие, прокурорска проверка или оперативни действия по дадено дело, комисията няма право да действа. Така е според правилника на Народното събрание.
Водещ: Защо иска комисията, която не е съд, както казвате, и няма как да има доказателства и да проверява…
Иван Костов: Комисията проверява действията на ДАНС в случая. Това е нейния аргумент.
Водещ: Какво трябва да отговори в случая ДАНС като свои действия, налични или липсващи, за минал период от време? Каква е целта всъщност на изслушването, което не се състоя?
Иван Костов: Аз специално във формулирането на тези въпроси-покани не съм участвал. Някак си останах встрани и не съм дал принос свой и не знам точно аргументите на колегите. Мога само да предполагам, че става въпрос да се види дали е действано по закон и по съществуващите правила вътре в ДАНС, тогава НСС, при организирането на тази среща.
Водещ: С братя Галеви, направо да отворим една скоба за хората, които не си спомнят за какво става въпрос, братя Галеви и Румен Петков.
Иван Костов: Само че сега аз искам да кажа нещо друго, да вържа тази тема с нещо голямо.
Водещ: С какво? С кое голямо?
Иван Костов: Ако искате, ако позволите.
Водещ: Добре.
Иван Костов: Голямото е ще бъдем ли поканени в Шенгенското пространство.
Водещ: Вие внушавате, че няма напоследък.
Иван Костов: Не, аз заедно с колегите ми от “Синята коалиция” споделяме тревогите си с обществото, че няма. И аз даже тука искам да кажа какво накрая би трябвало да се направи, за да се намали риска това наистина да ни сполети, тоест да останем извън. Трябва да разберем притесненията на европейците. Те казват така – вие нямате потенциал да приложите механизмите на Шенген. Знаете ли какво означава това? Това означава, че те подозират, че българският съд, когато се разкрият контрабандни канали и техните извършители, ги оправдава. Това казват те. И те казват така – ако вашият съд, въпреки разкритията оправдава контрабандистите, вие не можете да пазите нашата граница.
Водещ: Какво да направи изпълнителната власт?
Иван Костов: Или казват така – ако вие сте толкова корумпирани като администрация, като министерство на вътрешните работи, че примерно издавате документ или си затваряте очите за нелегален трафик на хора или на бяла плът…
Водещ: Но те не казват така, г-н Костов.
Иван Костов: Те казват точно това, те се съмняват в това, че в администрацията има корупция и че тя може да провали приложението на строгите механизми.
Водещ: Кой го е казал? Аз от вас го чувам.
Иван Костов: Това са техните съмнения, трябва да ги знаете.
Водещ: Вие между редовете четете. Така директно никой не го е казал.
Иван Костов: Аз мога да чета притесненията на европейците, защото в това студио съм казвал – познавам този език, знам какво означават думите. В този случай притесненията са, че ние може да сме изградили техническите средства, но не сме в състояние да довършваме докрай механизмите и в този смисъл не защитаваме границата. И заради това аз предлагам, аз мисля, че това, последното, което трябва да се направи е да се направят две неща, които не са направени досега и които могат да бъдат направени. Тъй като няма време за разследвания, за прокурори и прочие, но има нарушения многобройни на правилата, защото зад всяко такова примерно корупционно действие, което е допуснало тук да бъде осъществено нерегламентирано движение на хора и пр., стоят нарушаване на правила. Най-добре би било министърът на вътрешните работи да направи операция “Чисти ръце” вътре в самото министерство бързо.
Водещ: Но то има вътрешна сигурност, постоянно има арести, задържане на служители. Не е ли това достатъчно като действие, като усилие?
Иван Костов: Не е достатъчно очевидно. Това, което трябва да се направи в момента, просто при основателни съмнения такива служители да бъдат освободени.
Водещ: Той вчера точно това…
Иван Костов: И то свързани с такива сериозни нарушения, които са влезли в очите на европейските наблюдатели.
Водещ: Вие мислите, че има такива служители, които не ги маха. Аз мисля, че ги маха като се стигне до… Вчера се похвали Цветан Цветанов, че маха, за разлика от представителите на съдебната власт, които не си махат съмнителните…
Иван Костов: Така. Но имаше един случай, по който се създадоха сериозни съмнения. Аз съжалявам, че трябва да се върна към него, това е случаят с Чората. Полицаите убиха един човек със съмнения за криминална дейност.
Водещ: по времето на Румен Петков.
Иван Костов: Самият полицай, който ги води обясни, даже намекна в почти прав текст, че става въпрос за канали на контрабанда, който той иначе би казал, ако бъде осъден и т.н. и позицията на ГЕРБ, когато дойдоха на власт, беше да застанат срещу решенията на съда, който беше осъдил тези полицаи. И сега вървят едни обжалвания. И на практика хора, които вероятно са участвали, защото много хора се съмняваха, че вероятно се унищожава свидетел на канал на контрабанда…
Водещ: Да де, ама то делото е за убийство, не са контрабанден канал, в който участват и полицаи. И ГЕРБ за това решение съдебно…
Иван Костов: Това беше подозрението на всички, които наблюдаваха отблизо случая. Ние го наблюдавахме отблизо, следяхме всяко изявление.
Водещ: Да, ама дело за участие на полицай в контрабанден канал няма.
Иван Костов: Няма дело, но има убийство на свидетел. Така ние считаме, че е случаят. В този смисъл…
Водещ: Смятате, че Шенген следи този случай, дали ще има осъден или не?
Иван Костов: Случаи от този тип искам да кажа, че формират мнението. Но примерно оправдаването на братя Галеви от Кюстендилския съд е нещо, което е в състояние да прелее капката на търпението на европейците, това е със сигурност…
Водещ: Какво да направи изпълнителната власт?
Иван Костов: Казах какво?
Водещ: Да разчиства министерството.
Иван Костов: Трябва при наличието на основателни съмнения… Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да направи същото с администрацията. Много магистрати са дали основателни съмнения, че са затънали в корупционни практики.
Водещ: Кой например?
Иван Костов: Четете, във вестниците е пълно с такива имена. Да бъдат освободени. Ако искаме да влезем в Шенгенското пространство, това е бързият ход, с който ние можем да дадем силни доказателства, че наистина сме решени нещо да направим, защото искаме да влезем в Шенгенското пространство заради българските граждани. И няма да се спрем да накажем тези, които по някакъв начин препятстват. Или да ги отстраним от позициите им. Това е.
Водещ: Аз като ви слушам и си мисля – щом европейският свят и изобщо цивилизованият, към който искаме и по този начин да се присъединим, че те по един или друг начин съдебни решения, какво ли си мисли този европейски свят за фактите, че министри, бивши и настоящи, казват, че бившият главен прокурор участва в убийства, а пък бившият вътрешен министър участва в разпределение на наркоканали заедно с наркобсове. Това как звучи?
Иван Костов: Зле звучи. Зле звучи. Зле звучи, защото те казват – трябва да се стига до съд. Всичко това трябва да отиде в съд, ние трябва да видим присъди. Защото, вижте, в такава степен вече се наблюдаваме взаимно, защото били сме част от една общност, трябва да свикваме с това нещо – както ние знаем какво става във Франция, какви са скандалите в Германия, в Италия, така те гледат в нас.
Водещ: ВСС трябва ли да се смени, Висшият съдебен съвет, след като казвате, че те не упражняват нужния контрол, компрометираните да ги махнат?
Иван Костов: Ако в този момент те не са толкова отговорни към своята страна, за да й помогнат да влезе в Шенгенското пространство, което е голямо признание за това, че в България има такава система на демокрация, която е способна да защитава не българите, а да защитава целия Европейски съюз, ако това признание те не направят усилие да го получим, това означава, че България не се интегрира в ЕС, а то тяхна страна означава, че те са безотговорни. Сега може да са съдии, може да са трета власт, може да са пета – не е важно каква власт са, важно е, че са безотговорни към тези фундаментални цели към дълбока интеграция на страната в ЕС.
Водещ: Трябва ли са се подмени съставът, поне откъм парламентарна квота, ако не се изпълняват тези неща, за които говорите, отговорни?
Иван Костов: Дълбока реформа трябва да има на ВСС, защото той не функционира, защото той опрощава хора, които пред очите ни са дали основателни съмнения.
Водещ: Кадрова?
Иван Костов: Там трябва да бъдат кристално чисти хора. Съдиите навсякъде са кристално чисти. Никой не търпи съдии или прокурори, по отношение на които има основателни съмнения, че имат корупционни практики. Тука не е необходимо да се извърши нарушение пред закона, искам много ясно да го кажа
Водещ: Само съмнението е достатъчно.
Иван Костов: Не, не е необходимо. Достатъчно е, че има основателни съмнения в обществото и те се отдръпват назад. А тука…
Водещ: Нали за доказателства говорите.
Иван Костов: А тук голямото доказателство, голямото доказателство, че това се толерира е, че тези власти не правят така, че да защитят ЕС, прилагайки шенгенските процедури.
Водещ: опитвам се да ви попитам, след като направихте едно изненадващо за мене признание в началото, че не сте бил прав тогава, когато бяхте министър-председател да се сърдите на медиите, ще признаете ли един друг грях – Никола Филчев, човекът, за когото говорите и вие, и много други хора ужасяващи неща. Той беше заместник-министър на Васил Гоцев, правосъдния министър, на Иван Костов?
Иван Костов: Какво трябва да признавам? Аз много пъти съм казвал, включително и на ваши въпроси, ако трябва още един път ще кажа – аз нямам вина за назначаването на Никола Филчев на неговата позиция.
Водещ: Нали вие го назначихте като заместник-правосъден министър.
Иван Костов: Филчев Беше избран за главен прокурор от ВСС с гласовете на прокурорите. Иначе нямаше да стане.
Водещ: Обаче преди това беше заместник-министър на правосъдието при вас.
Иван Костов: Заместниците при мен, практиката беше да ги назначава…
Водещ: Защото това е един човек, който…
Иван Костов: Противно на механизма, който съществува сега във властта, тоест пълна централизация, по мое време всеки министър сам подбираше екипа си. Аз съм давал свобода на министрите, те ще го потвърдят всичките, ако ги поканите.
Водещ: Питал ли сте Васил Гоцев защо го е направил заместник-министър тогава, след като вие просто сте подписали? Ей така, когато възникнаха проблемите после.
Иван Костов: Аз съм назначавал тези хора, които са ми предлагали, не съм се бъркал в тези работи. Наистина. Защото вярвам, че министърът е сам по себе си динамо за развитието и за решаването на въпроси.
Водещ: Какво ви каза за решението си Васил Гоцев, защо го е харесал за свой заместник и вие сте разписал?
Иван Костов: Аз не мисля, че е толкова важна темата, но само едно искам да ви кажа. Като ниво на експертизи и компетентност професорът по наказателно право, човекът с много солидна съдебна практика зад гърба си и като съдия, и като прокурор, е наистина един от най-добрите експерти. Друг е въпросът накъде е тръгнал и какво е свършил след това, защото обстоятелствата в живота променят хората. Но, че той разполага с компетентност и с експертиза, която в момента надвишава цялата експертиза на управлението на Министерството на вътрешните работи, това трябва да го чуят ясно хората. Той е по-компетентен, разбирате ли. Защото има морални координати, но има и координати на експертизата, координати на компетентността. Този човек може да е лош, може да е всякакъв, но той наистина е много, много компетентен.
Водещ: Компетентен и опитен.
Иван Костов: Много опитен. Изключително. Всяка атака срещу него, която не е подготвена добре, ще рикошира страшно обратно. Страшно обратно. Просто не можете да си представите колко тежко ще е това, като хвърлен бумеранг ще удари този, който го е направил, ако не е подготвен добре.
Водещ: Предстои да видим кой колко е подготвен.
Иван Костов: Предстои да видим. Но начинът, по който се защити… Вижте го как се защити. Той дори спечели симпатии.
Водещ: Мислите ли, че спечели симпатии по време на този медиен тур?
Иван Костов: Мисля. Водещи журналисти казват – обаждали са се хората и казвали – какво търсите от тоя, нали е пенсионер, я го вижте как благо говори и т.н. Той знае какво да каже и знае смисълът на думите.
Водещ: Достатъчно добре се изплъзва от въпроси, умее ги нещата.
Иван Костов: Напротив, казва точно това, което му трябва, за да бъде защитен, за да изгради един добре защитен публичен образ. Ако бъдем обективни, аз го говоря това, защото се съм обективен, защото се стремя да бъда обективен… Защото, ако си отворя устата да кажа какво ми е на сърцето, ще говоря съвсем други неща.
Водещ: Кажете какво ви е на сърцето, г-н Костов. Без усмивка ви питам, съвсем сериозно. Какво ви е на сърцето, когато слушате и гледате всичко около Филчев и всички неща, които изплуваха около него?
Иван Костов: На сърцето ми е това, че Филчев изпълни най-мръсните политически поръчки в тази страна.
Водещ: Поръчани от кого?
Иван Костов: Поръчани от президента Георги Първанов и разбира се елита на БСП, независимо дали са номенклатурчици или перестройчици. Той изпълни изключително мръсни поръчки. И освен това, това, което за мен е непростимо, че в годините на неговото прокурорстване се разпали тази страшна война, в която загинаха 150, почти всичките млади хора.
Водещ: Убийствата.
Иван Костов: Да. Тази война, която се разпали там и на която не се противодейства, която не беше спряна със средствата на обвинението, със средствата на прокуратурата, със средствата на съда. Това нанесе страшни щети върху държавата.
Водещ: Разговорът стана много интересен в тази му част. Аз само искам да ви попитам…
Иван Костов: Това ми стои на сърцето, защото този човек, който иначе има тая компетентност, вместо да направи това, което наистина можеше да направи, той изпълни тези поръчки. Съди девет години един човек, към който изпитва някаква органична ненавист. Девет години го съди. 67 обвинения. Това са абсурдни неща. И накрая не доказа нито едно.
Водещ: И накрая, г -н Костов, нещо съвсем накратко. Факта, че беше отнета визата на Румен Петков от американското посолство, с едно изречение можете ли да го коментирате?
Иван Костов: Силна подкрепа на американското посолство, политическа, за г.н Цветан Цветанов.
Водещ: Така го тълкувате?
Иван Костов: Не може да се тълкува по друг начин.
Водещ: Не ми е приятно, обаче трябва да прекъснем този разговор. Благодарим ви.

bTV, “Тази сутрин”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...