Иван Костов: Увереността ни, че можем да спечелим президентските избори, нараства от ден на ден

Водеща Диана Найденова: Иван Костов, лидерът на “Демократи за силна България”, е гост в “Денят”. Добър вечер, г-н Костов.

Иван Костов: Добър вечер.

Водеща: Изложи ли се опозицията с този вот, както ви обвиниха управляващите? Две седмици сте събирали само тези 50 подписа. Скучен и вял дебат днес, в който за доказателство се използват изрезки от вестниците, пък Иван Костов дори не се изказал в залата.

И. Костов: Не мога да се съглася с това, тъй като бяха изнесени много сериозни аргументи в подкрепа на тезата на “Демократи за силна България”, тезата, че се е злоупотребило с помощите за пострадалите от наводненията. Беше посочено, че огромни суми, някъде между 240 и 260 милиона лева, са потънали, една част, по-голямата, е потънала неизвестно къде. Има отчет за около 90 милиона. Ако останалите не са усвоени, това е много голяма слабост на правителството. А ако са разхитени, както са разхитени една част от другите, това е много сериозен проблем.Бяха посочени имената на 19 фирми, които са се занимавали с

отстраняване на щетите от наводненията. Бегъл поглед на фирмите показва, че сред тях има такива за търговия с хляб и хлебни изделия, има… една е “Евро фреш фрут” за търговия с плодове и зеленчуци, има фирма на една 70-годишна жена и т.н., доста странна компания от фирми, които са вървели със средствата, които са се отпускали на общините. А отпускани са пари на общини, които не са пострадали въобще от наводнения, примерно на Вятово, примерно в Дулово и т.н.Много такива съвсем конкретни неща бяха казани. От страна на “Демократи за силна България” това беше много сериозно аргументиран вот.

Водеща: Добре, но дясното се популяризирало с този вот, опитът да се консолидирате, от една страна, другото обвинение беше пък, че…

И. Костов: Нека да…

Водеща: …пречите да вървим гладко към Европа.

И. Костов:Нека да.. .

Водеща: И със само 50 души се опитвате да казвате как да се държи едно мнозинство от… доста сериозно, което не сме имали през последните поне 7-8 години.

И. Костов: Каква е тезата на вота на недоверие от гледна точка на “Демократи за силна България”? Тя е пълно съвпадение с това, което хората мислят за злоупотребите с парите за наводненията. На един въпрос в един сайт, който няма нищо общо с “Демократи за силна България”, Фокус.нюз, на въпроса имало ли е злоупотреби с пари за наводненията според вас 94 процента са отговорили твърдо положително. И само “не” – само 2.86 процента.Нашата атака съвпада с позициите на огромното мнозинство от хората, които са убедени, че има злоупотреби и с нещастието на хората на най-високо ниво, че те по стечение на обстоятелствата са извършени от министри на Движението за права и свободи начело с вицепремиера Емел Етем и това ще остане безнаказано. Както… значи, случва се следното нещо, както г-н Станишев заяви, че няма да търси отговорност за корупцията на предишното правителство, така сега се видя след този вот, че тройният чадър на коалицията ще прикрие корупцията и в това правителство.Това са тези, които съвпадат с оценките на европейските експерти и на Европейската комисия.

Водеща: Казвате убеден сте…

И. Костов:Това не са измислени от нас неща.

Водеща: Убеден сте, че с думите, които сега казахте, ще остане безнаказано, в този смисъл не очаквате правителството да коригира политиката си в следващите месеци, например чрез проветряване, чрез смяна на министри във… знаете, вече се заговори за това, че има министерства, в които дори премиерът обмислял…

И. Костов: Един…

Водеща: …рокади.

И. Костов: Един, един въпрос предишен ваш остана без отговор. Обвинения има срещу опозицията, че се е обединила за вот на недоверие и си решавала свои проблеми. Опозицията наистина се обедини за този вот на недоверие, защото слабостта на управлението по отношение на злоупотребите с парите за наводненията са очевидни за всички нас. Заради това ни обедини тази тема.

А що се отнася до това дали ще останат безнаказани, ние чухме от трибуната следното: дайте конкретни доказателства и ние ще преценим съдбата на този или онзи министър. Тъй като управляващото мнозинство не е съвсем сигурно или поне не иска да върви срещу мненията на своите избиратели, особено това се отнася за избирателите на НДСВ и БСП, защото в случая НДСВ и БСП прикриха злоупотреби на Движението за права и свободи. Това е, което се е случило. Злоупотребите не са в съотношение 8 към 5 към 3, както функционира тази коалиция, а са много в сметката на Движението за права и свободи.

Водеща: Преди минути обаче…

И. Костов:Така че съдбата…

Водеща: …депутат от Българската социалистическа партия каза на мой въпрос не смятате ли, че ще понесете негативи заради това, че Движението за права и свободи е извършило тези злоупотреби, а всичко се пише на общото управление, той каза, че такива съмнения изобщо нямат в тройната коалиция.

И. Костов: Чудесно, нека той да остане на тази позиция. Това е позиция на най-бързата загуба на доверие на хората. Защото, пак искам да повторя, става въпрос за съвършено очевидни неща. Става въпрос за злоупотреби, които са… ще отидат в комисията за борба с корупцията, една част от тези, които не са изпратени, защото има изпратени на главния прокурор, ще бъдат изпратени и ще бъде сезиран.

В този смисъл ние няма да спрем дотук. По отношение на…

Водеща:Вие вече сте сезирали…

И. Костов: …злоупотребите.

Водеща: …главния прокурор.

И. Костов: За някои от случаите, доколкото знам, той е сезиран.

Водеща: Може ли да цитирате някои от тях?

И. Костов: Не мога за съжаление, фирмите са 19 и аз няма как да се ориентирам толкова бързо в толкова много сложно звучащи фирми.

Водеща: Добре, като казахте загуба на доверие, не искам да правя точно връзка с тази думичка, но да поговорим сега за изборите за президент. Приехте ли молбата на г-н Софиянски, вестниците писаха, как се изразиха точно, паднал ви на колене, за да се съгласите вие да сте кандидатът на десницата за президентските избори?

И. Костов: Нека да не ми се сърди никой, но покана от страна на Стефан Софиянски, отправена, без да е разговаряно с мен, без да е чута, без да е взето моето съгласие, е несериозен политически ход. Не се прави така нито в политиката, нито в обикновения живот. Когато искаш от някого нещо, да се нагърби с отговорност, трябва първо да го попиташ. С мен въобще не е говорено. Ако беше говорено, изходът щеше да е ясен.

В този смисъл аз виждам известна некоректност, хайде, да не казвам по-силна дума, но известна некоректност в това поведение. И бих даже генерализирал. На тези консултации има хора, които са там, за да, за да изнасят информацията на медиите, нека така да кажа. Има хора, на които излъчването на единната кандидатура не е цел с приоритет от най-висша степен. И нещо си преследват друго, свое.

Водеща: Е вие как преговаряте…

И. Костов: И има…

Водеща: …с такива хора…

И. Костов: И има…

Водеща: …г-н Костов? Нали трябва да се явите заедно пред десните избиратели, а те са там само за да пишат на тефтерчета…

И. Костов: Това не са…

Водеща: …и след това да разказват на колегите?

И. Костов: Ами, ето, казвам го, за да изразя нашето неудовлетворение от това, че въпреки че има разбирателство да не се коментират кандидатури и прочие, то те са го казали, преди даже да излязат от самите консултации. Но както и да е. Ще го преживеем това някак си.

Искам да кажа, че “Демократи за силна България” са с категорична приоритетна цел да има единна кандидатура. Това при нас е вън от всякакво съмнение.

Водеща: Защо предложихте Веселин Методиев, ако е вярна информацията на тия, които я изнасят? Един позабравен вече вицепремиер с един от най-противоречивите ресори във всички правителства досега, няма да сбъркам, ако кажа, че образованието и здравеопазването винаги са били проблемни зони в кабинетите през всичките тия 15 години. Наистина ли предлагате Веселин Методиев?

И. Костов: Вие нали, нали не… не искате сериозно да поставите под съмнение неговия професионализъм и неговата… и свършената от него работа като министър…

Водеща: В никакъв случай…

И. Костов: …на образованието?

Водеща: …но ще ви върна към…

И. Костов: Защото той беше…

Водеща: …всички тези родители, които говорят, че още по времето на вашето правителство не е зададена точната яснота…

И. Костов: Той е…

Водеща: …с матурите, г-н Костов, и съм сигурна, че има сред тях и десни избиратели.

И. Костов: Той беше много уважаван министър на образованието, един от много уважаваните колеги от собствените си колеги, от учителите, от преподавателите, от преподавателите във ВУЗ. Нека го кажем съвършено ясно, защото в България от лицемерие се бяга от истината. Има реформи в сферата на образованието частично е така, които трябва да бъдат наложени заради интереса на самите обучаващи, но въпреки тяхното желание и желанието на родителите. Мисля, че ще ме разберете ясно…

Водеща: Разбрах ви напълно.

И.Костов: …ако кажа така. Ако питаме родителите и учениците трябва ли да има такава драстична мярка като примерно всеобщ изпит под формата на матура, който да ги кара всичките да застават на една стартова линия и да преминават през точно определени препятствия, за да се види кой как е подготвен и от това да се извадят изводи за качеството на преподавателите, за качеството на училищата, за знанията на самите ученици, за да се развива образованието, за да има диференциация, за да получават повече пари тези, които са по-добрите преподаватели, и заради много, много други неща, родителите и децата ще кажат “не, не искаме матури”. Нали ще кажат…

Водеща: Кажете вие сега за Веселин Методиев дали е той е името ви.

И.Костов: Не, не искаме матури – така ще кажат. А матурите за тях са необходими. Много пъти хората в живота правят така: карат децата да правят нещо, което е добро, макар да не е по душата им и да не е с желанието им да го правят, но неминуемо се минава оттам. Така че има… защото, вижте, в упадък е нашето средно училище, удобен е случаят да говоря за това, и заради това искам да защитя неговото поведение като министър. Той започна тази реформа, той начерта въвеждането на матурите в българското училище, той промени стила и учебните програми по ключови дисциплини. Отказа се от…

Водеща: По начина, по който говорите, извинете, че ви прекъсвам, това означава, че това е вашият кандидат. Спомням си, че така говорехте и когато се появи в публичното пространство информацията за кандидат-кмета ви за столицата Светослав Гаврийски. Мисля, че в това студио си говорихме с вас. Тогава ми казахте за…

И.Костов: Вие ме разкрихте.

Водеща: Не, не, говорехме си тогава за г-н Гаврийски и по същия начин вие го защитавахте в това, което е направил за централната ни банка, за валутния борд, разбира се, признати за него неща.

И.Костов: Може ли някой да отрече?

Водеща: Та казвам, че по същия начин говорите за Веселин Методиев. Очевидно това ще е кандидатурата на ДСБ. Признавате ли, че е така?

И.Костов: Добре, признавам, че е така, това е нашата кандидатура, да.

Водеща: Другите кандидати ще ни кажете ли кои са на десните? Значи, чува се включително и…

И.Костов: Не, няма да казвам други, но ако сега не ви бях отговорил положително, щеше да излезе, че аз някак си се дистанцирам от кандидатурата на Веселин Методиев. Аз давах интервюта днес и там не пожелах да кажа, но обсъдихме с колегите и наистина видяхме, и се получава нещо като дистанция, въпреки че насреща има поет ангажимент да не се потвърждават и да не се дава информация за тези кандидатури, които очевидно някой изнесе от консултациите.

Водеща: Хубаво е, че в това студио казвате, че Веселин Методиев е вашият кандидат, но, знаете ли, от десните партии се очакваше едва ли не да извадят заека от шапката на фокусника, да е някакъв човек такъв след царя през 2001 г., след Бойко Борисов сега, след преди 6 месеца “Атака”, наистина да е някаква фигура, която освен десни да обедини и други избиратели. Затова казвам, че тези имена, които се въртят сега, включително и кандидатура, която предлага друга дясна партия, г-н Антон Станков, бившият министър на правосъдието в правителството Сакскобургготски, който пък да привлечал към десните и хора от “Новото време” и разочарованите от НДСВ.

И.Костов: Ще има, ще има и смели опити, и екстравагантни идеи. В тези консултации ще има всичко.

Водеща: Добре, де, не мислите ли, че имената освен вашето могат само да ви гарантират изборна загуба, г-н Костов?

И.Костов: Не ми казвайте, че е имало някакви свръхвисоки очаквания, защото такива нямаше. За тези консултации очакванията…

Водеща: Вашата заявка беше такава, че ще извадите човек, с който ви изненадаме всички вкупом и ще видите, че г-н Първанов може да бъде преборен. Това е заявката на десните партии и вашата лична.

И.Костов: Да, може да бъде преборен. Увереността сред нас, че може да бъдат спечелени изборите от наш кандидат, нараства от ден на ден. Това е със сигурност.

Водеща: Още веднъж ви питам, не мислите, че ако вие лично не влезете в тази битка, това ще е за вас загуба?

И.Костов: Не, вижте, причината да отказвам такива предложения, включително крайно неприемливото предложение на Стефан Софиянски, защото то е фактически самоубийствено предложение, е, че аз си давам ясна сметка, че в това състояние, в което се намира десницата, не може да бъде обединена от един от партийните председатели, не може.

Водеща:В този смисъл вие бихте загубили и не може да влезете в такава битка?

И.Костов:В този смисъл… не, просто не бих могъл да мотивирам всички да участват, да ме подкрепят поради обстоятелствата, които в момента са в сила. Те може да се променят тези обстоятелства, но в момента тези обстоятелства очевидно са в сила, така че няма нужда да се правят такива експерименти. Друг е въпросът, ако разглеждаме въпроса дали да бъде политическа кандидатурата или на общественик, защото от вашия въпрос подразбрах, че вие сте очаквали някаква обществена фигура или нещо такова, което да бъде съвсем изненадваща…

Водеща: О не, в никакъв случай. Очаквах…

И.Костов: …защото политическите лица не могат да ви изненадат така, както вие казахте.

Водеща: Хората очакваха да бъде наистина изненадваща фигура. Сега сигурно ще кажете нещо против рейтингите пак и социолозите, но ще ви кажа, че г-н Георги Първанов за последните 4 години е човекът с най-високия рейтинг в държавата. В този смисъл действително трябва срещу него да бъде изправена кандидатура, която да може да го пребори, ако той влезе в тази надпревара през ноември.

И.Костов: Наистина ли всички не се учим от опита, който имаме, се запитвам, като ви чувам така да разсъждавате…

Водеща: Слушам ви за какво говорите.

И.Костов: Защото в същата ситуация беше президентът Петър Стоянов преди изборите 2001 г., когато ги загуби. Той също имаше…

Водеща: Когато правиш груби грешки обаче, не трябва да се сърдиш на социолозите, така че…

И.Костов: Той имаше също 4 години много висок рейтинг и загуби срещу Първанов, който имаше никакъв рейтинг по това време, когато стартира кампанията. Така че рейтингите в случая с президентските избори нямат значение. Те измерват друго, не гласоподаватели. Те измерват, знаете ли, ако са почтени социолозите, ще го кажат, те измерват рейтинга на институцията, който се наслагва върху името. Те измерват авторитетността на българската външна политика. Те наслагват върху себе си, и специално рейтингът на президента, наслагват върху себе си високото доверие, което има армията, защото той е върховен главнокомандващ. Неговото… доверието към него, то е и редно да е така, идва и от това, че той е лицето, представляващо България. Той е човекът, който ни представлява навсякъде и от самото това обстоятелство, че той ни представлява, доверието към него, разбира се, трябва да бъде различно от доверието на един политик редови. Така че тези неща обаче в никакъв случай не означават, че ако се проведе предизборна кампания, президентът ще вземе 80 процента. Ще вземе много по-малко от 50, много по-малко.

Водеща: Ще видим какво ще се случи. Кажете в настоящето обсъждали ли сте с г-н Петър Стоянов идеята на друг бивш лидер в дясното, г-жа Надежда Михайлова, която настоява той пък да е кандидатът на десницата? Вие въобще виждали ли сте се с г-н Стоянов на четири очи? Това е особено интересен за медиите въпрос.

И.Костов: Сега във връзка с консултациите всичките виждат, че ние се срещаме. Последния път се срещнахме в Разлог на срещата на демократичните общини, но и днес се срещахме във връзка с вота, така че в хода на консултациите неминуемо ще има такива срещи.

Водеща: Неминуемо?

И.Костов: Не мисля, че това е някаква новина.

Водеща: Все ми се струва, че хората, които очакват от вас обща дясна кандидатура, биха се представяли не просто от среща на среща да се виждате и не да си говорите през посредници, а малко по-близки отношения, но това е наша констатация, така че…

И.Костов: Не се притеснявайте. Знаем как трябва да си говорим. Ще говорим така, както е необходимо, изхождайки от това, което казах – че за нас излъчването на единна кандидатура е приоритетна цел. И СДС, и ДСБ си даваме сметка, че трябва да има единна кандидатура и ще има такава.

Водеща: Накрая, хора от ДСБ отиват ли при Бойко Борисов, както правят хората на СДС?

И.Костов: Не, нямаме такива сигнали, нито един не е стигнал до мен.

Водеща: На 10 май ще стане ясно името на общата ви кандидатура, нали?

И.Костов: Може би на 10-и, може би малко по-късно, защото не се изчисли, че ще има празници и ще има ваканция, ще има… нали, Великден се пада в този срок, и то точно по време на най-голямата нужда от чести срещи и консултации. Хората ще се пръснат по време на тези празници. Сигурно няма да могат да проведат редовно консултациите, така че…

Водеща: После 1 май и Гергьовден ще забавят сигурно…

И.Костов: Да, имам подозрението, че твърде много такива празници ще смутят хода на редовните консултации. Просто няма да има редовни консултации, така че може би трябва да се заредим с повече търпение.

Водеща: Добре. Благодаря ви за това интервю, г-н Костов.

И.Костов: Благодаря и аз.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...