Иван Костов: Трябва ново доверие за България

Водеща: Темата на деня е свързана със споразумението от тази седмица между СДС и ДСБ, предизборно споразумение за участие в изборите, а днес ни гостува Иван Костов, след като вчера в студиото ни беше лидерът на СДС Мартин Димитров. Добро утро!
Иван Костов: Добро утро!
Водеща: Да започнем така, както започнахме вчера – защо не успяхме да ви съберем заедно с Мартин Димитров в студиото?
Иван Костов: Аз не знам, че сте ме поканили.
Водещ: А, канихме ви.
Водеща: Канихме ви. Не е така

Водещ: Как така не знаете?
Иван Костов: Ами тогава – защото искаме да покрием повече медийно пространство.
Водещ: Да ви дават всеки ден.
Иван Костов: Да. Да ни дават всеки ден в повече телевизии, да ни виждат повече хора. Но ще бъдем заедно вероятно много години.
Водещ: Преди няколко години скъсахте със СДС, сега се съюзявате с тях. Защо?
Иван Костов: Първо, защото в СДС има промени в положителна посока. Но основният мотив е това, че България като че ли се върна към онези същите стари цели, които трябва да се преследват отново. Трябва да се рестартира европейското ни членство, защото то не носи ползи. Просто трябва да се качи Българя отново на европейските релси, защото дерайлира. Това е най-лесно казано. И се връщаме към старата си емоция, към…
Водещ: Пламен Юруков някъде във вестниците казва “СДС се съюзи с нищото”. Една от тезите е, че вие се страхувате, че няма да прескочите 4-процентната бариера и затова се съюзявате.
Иван Костов: Не, не се страхуваме. Идеята е друга. Ние искаме да направим голямо дясно обединение, което да бъде равностоен партньор в бъдещото управление на страната. И нещо повече, ако ние успеем да направим голямо дясно обединение, шансовете за промяна стават много по-големи, шансовете досегашното управление да бъде сменено от друго с много доверие нарастват силно. Иначе шансовете не са големи.
Водеща: Ще успеете ли своите хора да ги убедите в това? Защото СДС, макар външно да демонстрират единодушие, виждаме най-различни коментари. СДС – София, Пламен Юруков, които се противопоставят.
Иван Костов: Вижте, винаги има хора, които са недоволни при такива процеси. Има хора, които смитат, че една центростремителна сила ще ги остави извън, в периферията… Имат много мотиви хората да бъдат против. Но колкото повече напредваме ние във формирането на това дясно обединение, толкова повече тези гласове ще заглъхват и ще става по-силно единението, общите цели.
Водещ: Тук има два важни въпроса. С кого ще се обединявате след изборите, с ГЕРБ?
Иван Костов: След изборите вероятно с ГЕРБ. И ще направим управление…
Водещ: Вие с Бойко Борисов си кръстосахте шпагите хиляда пъти, наричахте се как ли не…
Иван Костов: Вярно, вярно, но…
Водещ: Тук, между другото, възникват въпроси от сорта – по какво Бойко Борисов е десен, по това, че е седял от дясната страна на Тодор Живков, когато му е бил бодигард или по какво точно е десен?
Иван Костов: ГЕРБ, партия ГЕРБ е приета за член на Европейската народна партия (ЕНП) и това е един вид признание, че партията има дясно-центристки характер. Това е основното и не бива да свеждаме цялата партия ГЕРБ с нейните участия в местната власт, с многобройните й членове и симпатизанти и хора, които й дават доверието само с персоната на Бойко Борисов. Това не е много правилно.
Водеща: Но вашето лично мнение беше различно.
Иван Костов: Моето лично мнение наистина беше различно, но…
Водещ: Какво го промени?
Иван Костов: … влизането на ГЕРБ в ЕНП показа, че трябва да се търси път за промяна на днешното управление на база на партиите, членове на ЕНП.
Водещ: Ама малко ми издиша това нещо. Значи, ако утре ЕНП приеме не знам си кой…
Иван Костов: Вярно е, че издиша, но така или иначе европейските политически институции, в случая ЕНП, се намесват във вътрешните, участват в българския вътрешен политически живот и…
Водещ: И вие се съобразявате.
Иван Костов: … и трябва постепенно да свикваме с това. както правителството се съобразява с ОЛАФ, както правителството се съобразява с европейските комисари, както изпълнява предписанията, които пише в доклада на Европейската комисия…
Водещ: Така и вие.
Иван Костов: … така се съобразяват всички. Ние сме част от една голяма общност. Няма нужда да се съпротивляваме на това. В края на краищата ние се интегрираме в Европа.
Водеща: Добре, но това означава всъщност, че вие казвате на вашите избиратели, че, гласувайки за вашето дясно обединение, те гласуват за управлението на ГЕРБ.
Иван Костов: Да и те гласуват за нашето участие в управлението.
Водеща: На ГЕРБ.
Иван Костов: Не. Те гласуват за нашето участие в управлението. И колкото повече доверие ни дадат, толкова по-силно равностоен партньор и гарант за това, че България…
Водещ: Ще бъдете вие.
Иван Костов: … ще бъдем ние. За това гласуват. Те не гласуват…
Водещ: Кой ще бъде министър-председател? Любимият ми въпрос.
Иван Костов: А, не мога да ви кажа кой ще бъде.
Водещ: КойБойко Борисов. Или не Бойко Борисов?
Иван Костов: От ГЕРБ излизат различни сигнали, така че това е много предварителен въпрос.
Водеща: Колко различни?
Иван Костов: Има в момента ситуация, при която едни социолози казват, че ще се повтори сегашното управление, други казват, че ще има промяна. Тези, които казват, че ще има промяна, те казват, че тя ще дойде от ГЕРБ или от ГЕРБ и негов партньор, коалиционен. Но в момента нещата изглеждат като че ли на кантар. В този смисъл не може да се каже кой ще бъде следващият министър-председател. Може още сега да се каже, че трябва ново доверие на страната. Трябва доверие, за да могат да се посрещат новите проблеми, защото проблеми очевидно идват.
Водещ: Така, връщам ви на темата управление. аз четох това предизборно споразумение. Единственото, което ми остана в съзнанието, много бързо четене, е намаляване на ДДС. Какво друго предлагате на хората?
Иван Костов: Много неща.
Водещ: Какво?
Иван Костов: Намаляване на данъците, включително на преките, включително на данъчните облагания, защото върху бизнеса и върху гражданите има много такси. За всичко се плаща и за всичко се плащат сериозни пари. Това всичкото трябва да намалее, защото ще намаляват цени. както намаляха цените на бензина, така трябва да намалеят примерно и таксите за явяване на изпити за шофьор, да речем, или за курс. Защо, например, таксата за обучение за каране на кола се качва непрекъснато, а не се съобразява с падналите цени на бензина. Нали курсът се прави с кола и се харчи бензин и основно това са разходите. В този смисъл трябва да се намалят и таксите. Но основната мярка, която не виждат всички е икономията на бюджетни разходи. Тя идва, според нас, най-вече от това, че тези мегапроекти, в които ще потънат милиарди левове, трябва да бъдат изоставени, да бъдат ревизирани, да…
Водещ: Кои са тези проекти?
Иван Костов: Например АЕЦ “Белене”, това е “Бургас-Александруполис”, това е “Южен поток” и всичко свързано с тях. Защото може да се окаже, че след кризата светът ще бъде променен в такава степен, че няма да се нуждае от тях или просто, че има други решения в енергетиката, например повишаването на енергийната ефективност, какъвто курс взе Обама в САЩ. В този смисъл, най-големите харчове трябва да бъдат оставени настрана. Защото все пак, когато идват трудни години…
Водещ: Човек си стяга колана.
Иван Костов: Да. И таткото на домакинството не си купува нова кола, нали. Точно в трудния момент не го прави. Или не си купува яхта, да речем, гледа да закърпи бюджета. същото трябва да направи държавата. Но има останали нереформирани сектори в българската икономика и в българската публична сфера. Нереформирано е българското здравеопазване, не е реформирано българското образование, самата администрация. Страшно много институции има. Там се извършва революция информационна, която освобождава много хора, прави електронно правителство, прави електронна местна власт, всичко се качва на компютър. От толкова много хора в администрацията няма нужда. Така че предстоят сериозни промени. Хората трябва да се променят, за да отговорят на кризата.
Водеща: Да ви върна пак на обединението. Правите едно обединение очевидно, за да участвате в управлението на страната след изборите. Каква в този смисъл е равносметката ви за грешките, които сте допуснали по време на миналото си управление?
Иван Костов: Можете да бъдете убедени, че ние сме си извлекли поуките от миналите грешки и сега след толкова много години, включително след осем години в опозиция, десницата е наясно какво трябва да направи. Преди всичко…
Водещ: Кажете една конкретна поука. Малко общи приказки…
Водеща: Да, кое не трябва да повторите?
Водещ: Конкретна поука – няма да направя еди какво си.
Иван Костов: Първо, то няма да зависи само от мен.
Водещ: Естествено. Но – няма да допусна да се случи еди какво си.
Иван Костов: Първо, няма да зависи от мене. А това, което няма да допусна и срещу което ще бъдем е да продължим по пътя на острата конфронтация. Не трябва да има повече “метли”. Трябва да има изграждане на механизъм за възпиране на политическата корупция с участие на опозицията. Това трябва да се направи. Не, че ние сме преследвали по някакъв крайно агресивен начин предишното управление, но това, което сега не трябва да се прави е да се задълбочава по линията на конфликта. Ако идва криза, страната трябва да се опира на консенсуси, а не на разделения. Това е най-общо това, което трябва да се направи.
Водещ: Тоест няма да повтаряте “метлата” отпреди години, която беше свързана с падането на министри?
Иван Костов: Не бива да се повтаря. Трябва да се търси колкото се може по-широк национален консенсус и за сигурността, и за спазването на закона, и за реформирането на съдебната власт и на досъдебното производство, защото…
Водещ: Я да обобщим сега. Няма да има “метла”.
Иван Костов: Не бива да има, не.
Водещ: Не бива да има “метла”. Ще спрем големите проекти, за да не харчим много пари…
Иван Костов: Да, защото са много скъпо струващи.
Водещ: Ще намалим данъците. Ще намалим осигурителната тежест.
Иван Костов: Ще намалим и разходите.
Водещ: И нещо пропускам ли?
Водеща: И не се знае кой ще е министър-председател.
Иван Костов: Да, ще има контролиран дефицит и ще има възстановяване на кредита. Кредитът трябва да се отвори, защото никой не може да възстанови икономиката без достъп до кредит. Бизнесът се нуждае от достъпен кредит при сравнително приемливи условия. Защото в момента кредитът е това, което основно възпира икономиката. Има цял комплекс от мерки, които могат да се вземат. Така че, ето това може да обобщите. Разбира се, не е ясно кой ще бъде министър-председател.
Водещ: А вие ще участвате ли в едно правителство? Склонни ли сте да участвате?
Иван Костов: Аз ще заема такава позиция, каквато се смете за най-необходима. Аз съм отборен играч.
Водеща: Вече?
Иван Костов: Не, винаги съм бил отборен играч. Всички, които са работили с мен…
Водеща: Тогава защо ви викат Командира?
Водещ: Много сте консенсусни. Бойко Борисов каза аз, ако хората решат, мога и да стана министър-председател. Вие изведнъж казвате аз съм склонен да участвам в правителство, аз съм отборен играч.
Иван Костов: Аз съм отборен играч действително. Вероятно ще остана и предпочитам да остана в Народното събрание, защото считам, че там трябва да се работи много по консенсусите. Единственият начин да се справим при сегашната тежка ситуация с корупцията е да включим в тази битка самата опозиция.
Водещ: Да не са ви сипали нещо тези от ЕНП, да не са ви сипали нещо в кафенцето на вас и на Бойко Борисов?
Иван Костов: Не, просто осъзната необходимост, защото се вижда, че съдебната система няма бързо да помогне на изпълнителната власт и на законодателната да се пребори с политическата корупция. Те трябва да направят това сами. И в този смисъл изключването на опозицията от процеса на наблюдение, на контрол, на търсене на сметка, на преследване на конфликта на интереси…
Водещ: Не е решение.
Иван Костов: … в никакъв случай не е решение, защото ще се образуват нови чадъри, ще се скрият нови хора, които нарушават закона или които влизат в конфликт на интереси. Просто това не е пътят. Затова най-тежко ще бъде в Народното събрание, така поне си мисля. В следващата година трябва да има много повече доверие около националните цели. А ние имаме една огромна национална цел – или възстановяваме или изграждаме върховенство на закона и получаваме достъп до европейската солидарна подкрепа във вид на еврофондове, или се проваляме всички.
Водеща: Опитвам се да си представя как ще си общувате с Бойко Борисов.
Иван Костов: С всеки мога да общувам. Аз не съм човек, не знам кой ми е създал такъв образ на затворен и на агресивен човек. Аз съм отворен и двайсет години се занимавам с политиката.
Водещ: Такъв ви беше образът. Такъв ви беше образът. Командира, човекът, който обърна гръб на хората, защото те не го разбирали…
Иван Костов: Не, това са чужди интерпретации, това не са мои… Аз винаги съм обяснявал тези неща по друг начин. Аз мога да работя с много хора. Мога да работя с БСП. Спомнете си, че аз бях начело на управлението, когато БСП се включи в консенсуса за евроатлантическите ценности и се извърши този голям геополитически завой, страната застана силно на курса на европейско членство и на курса за членство в НАТО. Това стана по мое време. Сегашният президент беше човекът, с когото ние постигнахме и аз лично съм постигнал консенсус, за да бъде страната член на НАТО. Това стана много отдавна. А сега вече е реализирано. Но тези съгласия бяха постигнати отдавна и бяха постигнати от мен. Аз се чудя как сте забравили тези неща.
Водещ: Не, не сме ги забравили. Но така като ви слушам…
Иван Костов: Или може би сте били много млади и…
Водещ: Не, не, не чак толкова млади. Така като ви слушам обаче наистина добивам представа, че 2009 година нещата са много различни.
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Звучите просто коренно различно, отколкото примерно през 2000-та година. Аз мога да работя с БСП, аз мога да работя с Бойко Борисов… Това са някакви…
Иван Костов: Аз съм работил, отново ще подчертая, с БСП за постигане на консенсус България да направи нов геополитически избор. Това са исторически факти. Не забравяйте.
Водещ: Добре. Благодаря ви за това гостуване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...