Иван Костов: Трябва да има пропаст между нас и мафията

Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ. Както вече съобщих, на гости е лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. Темата, за която ще разговаряме с него е актуалната напоследък заради възможността да си влошат необратимо отношенията президентът и тройната коалиция, предизвикване на предсрочни парламентарни избори и произтичащата от това идея за спешна нужда от дясно обединение в България, защото десницата така и не съумява да се обедини и да изгради обща алтернатива за управление на мястото на доминираната от лявата партия БСП тройна коалиция. Наистина този въпрос е вече повече от наболял, така че добро утро, г-н Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Защо не съумявате – три години БСП е на власт, четири години преди това НДСВ и ДПС, да речем, които са либерални партии, но не и десни – не съумявате седем години да формирате физиономия на дясната политика в България, която да ви обедини и да създадете алтернатива?
Иван Костов: Знаете ли, има и много сложни отговори, има и по-прости отговори на този въпрос. Много сложният примерно отговор е, че в самата десница, в алтернативата няма яснота по отношение на това, че трябва да се преустанови с либералната политика в страната и държавата да си поеме обратно задълженията към пенсионерите, да поеме задълженията към здравеопазването, да гарантира на всеки българин, че ще има здравна помощ поне ще бъде лекуван от социално значимите заболявания, да поеме задълженията си качествено образование, достъпно, равно за всеки и т.н. – нещо, което се загуби в следствие на тези либерални експерименти.
Водещ: И за тази идея ви наричат социалист дори либералните и десните, казват – Иван Костов стана по-голям социалист от БСП.
Иван Костов: Ето виждате ли? Ето това е сериозно различие а това е социалната пазарна икономика, това е Германия след Втората световна война, това е символ-веруюто на германските християндемократи, такава е почти цяла Европа в дясно. Това е нейната икономическа и политическа платформа.
Водещ: Вие стоите по-ляво от либералите, така излиза?
Иван Костов: Не, не стоим по-ляво от либералите, стоим на идеята, че трябва да се запази обществената солидарност, защото тя е ключова за социалната пазарна държава.
Водещ: Това е сложният отговор, научният отговор. Къде е простият отговор, който да речем, също дължите на избирателите?
Иван Костов: Простият отговор е… Ние предлагаме отдавна да седнем и да се разберем какво трябва да се направи като цели на едно бъдещо управление и какво не бива да се прави в никакъв случай. Примерно ние казваме – една от целите трябва да бъде и трите партии, които управляват сега – и трите, подчертавам това – да отидат в опозиция. Президентът да не бъде конструктор, арбитър и какъвто и да било на едно ново управление. Президентът трябва да стои настрана, независимо от топлите чувства на някои към него.
Водещ: Какво да прави според вас президентът? Имаше един президент, който непрекъснато ви провокираше – “Иване, кажи си това, кажи си онова”. Този, като говореше, беше виновен, като замълча, пак беше виновен – онзи ден проговори, пак излезе виновен. Какво трябва да прави един президент според вас?
Иван Костов: Трябва да поставя национално значими теми, трябва да поставя темите на нацията. Аз съм бил тези дни в Кюстендил, в Сандански, в Плевен бях снощи…
Водещ: Чух, че в Казанлък сте били май?
Иван Костов: … в Казанлък бях – хората са ужасени от тази инфлация. Може ли да си социален президент и да не поставиш този въпрос. Ето, ние го поставяме днес и ще го поставим в цялата му острота. Може ли най-болната тема на нацията президентът да не я вижда? Как е възможно да не даде своя анализ и да не натисне всички държавни институции, и да каже – пристъпете към решаването на тази тема, дайте да ви видим и ценовата политика, дайте да видим как ще спирате инфлацията, дайте да видим как ще защитавате хората с минималните доходи, дайте да видим, да преразгледаме националната енергийна стратегия – защото през цените на горивата идват тези силно дестабилизиращи останалите цени процеси?
Водещ: Хубаво е, че повдигате темата за…
Иван Костов: Трябва той да постави тази тема или другата, още по-болна тема – България стана боксов чувал на Европа, пример за назидание. Той не говори защо се стигна до там. Нали го подкрепяше това правителство, къде му е анализът, защо не казва? България трябва непременно да излезе от тази ситуация, трябва да стигне до европейските пари. Тези европейски пари са нужни на земеделските стопани, нужни са на хората на частния бизнес, нужни са на България. Защо не го каже това – трябва да се направи това и това. Той тези, големите теми не ги засяга, той се занимава с други работи.
Водещ: От това, което вие казвате, съвсем логично идва въпросът тук, който…
Иван Костов: Кой назначавал някакви премиерски съветници – били някъде по бордове. Много важно. Това ли е важното?
Водещ: Чакайте, ще кажете и за премиерските съветници. Въпросът е в друго – че съвсем логично идва въпросът, не вреди ли тогава на обединението на десницата различното отношение, което имат десните партии към президента и към БСП, нерегламентираните отношения, като поддържате помежду си?
Иван Костов: Не поддържаме.
Водещ: Поддържате. Поддържате и двата отбора.
Иван Костов: Това, дето казвате, “поддържате” се отнася към другите.
Водещ: Има и за вас.
Иван Костов: За ДСБ не може да /…/.
Водещ: Ето, веднага ви казвам, ДСБ казва така – Бойко Борисов подкрепя президента или примерно не го критикува достатъчно като вас.
Иван Костов: Това е друг въпрос. Това се отнася за друго.
Водещ: Но той пък казва нещо, също логично, казва – ДСБ и БСП са в коалиция срещу нас в Столичния общински съвет (СОС).
Иван Костов: Лошо се управлява Столична община. Лошо се управлява. Примерно има сигнал за това, че договорите за асфалтиране и преасфалтиране на улиците се сключват след като се асфалтират улиците – след като се асфалтират.
Водещ: Гражданите може би искат асфалтирани улици и се бърза.
Иван Костов: Да, но договорите трябва да се сключват предварително, защото иначе има съмнения за злоупотреби. На това нещо простото управленско решение – възлага се на службата за сигурност да провери сигнала и се вижда, документално се установява – или на определени хора, които се занимават с финансов контрол и му докладват. Като не вярва на ДСБ, нека го направи по този начин.
Водещ: Добре, достатъчно ли е…
Иван Костов: Но ако не се управлява добре града, ще се харчат много пари, а услугите, които се оказват на гражданите, ще бъдат малки. Но това не искам да бъде центърът, аз исках да кажа нещо друго. Много добре е, че започва този конфликт и че някои хора започнаха да чертаят граници от едната страна на които е лошият президент, от другата страна е добрият Станишев или обратно.
Водещ: Това за вас е добре, така ли?
Иван Костов: Защото кара всички да се определят по някакъв начин пои отношение на ключовия въпрос.
Водещ: Кой?
Иван Костов: А ключовият въпрос е участието на мафията във властта в България.
Водещ: Вие сега пак подскочихте, вие почнахте – президентът… Кой е ключовият въпрос, коя е мафията тогава?
Иван Костов: Така е, трябва да се види… Те сами анализират, няма защо вече да се говори – видяхме в СРС-тата, видяхме как излизат връзките на МВР, видяхме кои хора се защитават, видяхме как са опитвали да взимат европейски пари, как ги удариха през ръцете и т.н. Тези неща трябва да накарат цялата алтернатива, изобщо всичките, които мислят за алтернатива, да се определят. Знаете ли защо? По една проста причина трябва да се определят – защото, ако не се определят, ако не вземат отношение и не кажат – ние няма да правим това, те ще правят същото в управлението. И както хората са разочаровани и казват – станаха червените, да седнат сините разбойници – това ще се повтори пак, а не бива да се повтаря повече.
Водещ: Добре, от вчера основният ви потенциален партньор в дясното Бойко Борисов се намира на…
Иван Костов: И другото е “Чисти ръце”. Много важна разлика е.
Водещ: Ще стане въпрос.
Иван Костов: Много е важно това.
Водещ: Няма да я пропуснем тази тема, знаете защо. Защото ми се сърдите така, и с право, че съм скептик. Аз поддържам вашата теза, но съм скептик. За това накрая ще оставим малко да поспорим.
Иван Костов: Има много важен… “Чисти ръце” към управляващите, които и да са. Ако има ново управление, ако има ново правителство с нова политика – “Чисти ръце” спрямо новите управляващи – първо срещу тях. Всеки сигнал в медиите трябва да бъде проверяван по начина, който дори не подозират българите, че съществува.
Водещ: Още една обща черта, която намирам между вас и ГЕРБ, защото след вашия сигнал Бойко Борисов започна…
Иван Костов: Вие само това ли търсите?

Водещ: Тази сутрин ще бъдем позитивно настроени, ще търсим общите неща – мостовете, мостчетата. След сигнала, който вие дадохте, кметът на столицата се оказа много активен и стигна доста сериозни изводи в своето разследване що се отнася до имота в Бояна. Той сега е на пряката ни телефонна линия. Добър ден, г-н Борисов, дали се чуваме?
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: За какво си говорихте с – виждаме днес вашето присъствие на върха на Европейската народна партия (ЕНП) с вашите колеги. Там сте единственият представител на дясното. Дадоха ли ви някакви идеи и съвети как да се обединят членките на ЕНП в България, за да родят алтернатива на БСП и тройната коалиция? Тъкмо г-н Костов е в нашето студио.
Бойко Борисов: Не, не са се занимавали с нас. Три са основните елементи – това е как да се направи така, че референдумът в Ирландия да не изиграе лоша шега на ЕС, цените на храните, цените на горивата и как да се преодолява тази, бих казал, висока инфлация, която налага тези повишения на цените.
Водещ: Тъкмо тази тема повдигна Иван Костов в нашето студио, като каза, че това е работа на президента – да се занимава с инфлацията и с цените на горивата.
Иван Костов: Не, да постави темата.
Водещ: Да постави темата. Могат ли десните в България да намерят някаква обща платформа на тези тема, за да се обедините като алтернатива – не просто да седнете на една маса заедно, а да имате алтернатива, с която да искате да управлявате?
Бойко Борисов: Надявам се. Всяка една от партиите си има своя програма, свои експерти, които могат да защитят тезите си.
Водещ: Какво бихте казали на лидера на ДСБ, който твърди, че чука на вратата на ГЕРБ и на Бойко Борисов от много време?
Бойко Борисов: Не. Първо, добър ден, което изисква възпитанието и второ, аз се надявам, че ако сме искрени в желанието си да махнем тройната коалиция, ще се намери начин да се проведе среща, в която да си кажем всеки каквото мисли и ако намерим общ език, да работим занапред, ако не – досега сме били противници на избори, ще продължим да бъдем.
Водещ: Има ли нещо, което да…
Бойко Борисов: Но нашата основна цел е тази крадлива – е точната дума и некомпетентна тройна коалиция, която ни направи за смях в Европа – това, да ти слагат мониторинг, на всеки министър да му монтираш софтуер, дали краде или не, системата ЛОТАР, която я няма в никоя страна от ЕС, това просто е…Преди години ОЛАФ идваше веднъж на два-три месеца в България на посещение, сега по две седмици ще има представител. Това ли президентът харесва на тройната коалиция?
Водещ: Аз само да ви кажа като човек, който ви слуша и двамата тази сутрин, че вие с Иван Костов говорите абсолютно еднакви неща и аз продължавам да се чудя как така още не сте изградили…
Бойко Борисов: Те няма кака да са различни.
Водещ:
…нещо заедно.
Бойко Борисов: С просто око, не е нужно човек да бъде експерт, да види, че най-голямото наказание, както във футбола е червеният картон, в политиката е да ти спрат финансирането. В момента, в който спират финансирането, това показва, че във всички програми правителството е получило слаба оценка (2-) и всички ние ще сме потърпевши.
Водещ: Последен въпрос. Има ли нещо, което да ви разделя по отношение оценките, които споделяте към президента и към БСП? Това е според мен ключовият въпрос, защото следя в годините вашите подозрения взаимни – вие подозирате, че те се заиграват с БСП срещу вас в столицата, те пък ви подозират, че вие непрекъснато по някакъв начин контактувате с президента и по този начин оставяте някаква вратичка за друго бъдещо управление.
Бойко Борисов: За да не изяждаме от времето на г-н Костов…
Водещ: Затова това е последен въпрос.
Бойко Борисов:…аз мисля, че във вашето предаване президентът Първанов по най-категоричен начин обясни кои са му приятелите, с кой живее в мирно съвместно съществуване поради това, че двете институции обитават София, кой е направил правителството, че той си го харесва, а ние считаме, че това е най-пагубното правителство за България. Къде са общите черти и къде са общите позиции? Но в София всяко питане тяхно – включително сега го подвеждат и за асфалтирането, защото вижте, ние не можеше да направим асфалта декември и януари месец, когато /…/ -10 градуса температурите.
Водещ: Да, добре.
Бойко Борисов: И трябваше с преходния остатък да покрием конкурса – и аз ще им го отговоря писмено на следващия Общински съвет.

Водещ: Благодаря за това изказване. Тук скромно ще отбележа моя принос, той може да се окаже исторически, дано се окаже такъв, че това силно разграничение , което президентът направи към вас и това приближаване към БСП, все пак беше мотивирано донякъде и от силно провокативните въпроси, които аз задавах и след това станах обект на атаки от доста хора, включително донякъде и от Вас. Благодаря за това изказване, г-н Борисов. Уважавам това отношение между другото на Бойко Борисов към вашата изява тук в нашето студио и начина, по който той каза да оставим достатъчно време и за Вашите изказвания. Но аз пак ще кажа нещо, което го направих като извод. Вие говорите едни и същи неща с него.
Иван Костов: А Вие това вече го повтаряте много.
Водещ: Искам да го повтарям, защото вече не виждам какво ви спира, за да имате алтернатива .
Иван Костов: Защото все пак, когато говорим за политическо управление, говорим за конкретни политически цели на това управление. Говорим за това какво ще се прави и какво няма да се прави. Говорим за много сериозни ангажименти на държавата, примерно по отношение на пенсионната система. Да се реши това ляво ли е, дето казвате Вие,ако на вас така Ви звучи, това е едно…
Водещ: Само цитирах обвиненията към Вас, не съм дал оценка собствена…
Иван Костов: Само че, само че това са много сериозни и тежки за държавата въпроси, които изискват наистина много сериозен разговор. Освен това трябва много категорична позиция по отношение на политическата корупция. Трябва да има тази позиция, трябва ад има наистина много голяма пропаст между нас и мафията, когато мафията посяга за властта. Ако тази пропаст я няма, в очите на хората ще има едно и също нещо. Редуват се, стават едните, сядат. Едните крадци си отиват, идват другите крадци..
Водещ: Кога ще започнем този разговор?
Иван Костов: Идват другите крадци, а това е убийствено за политическия живот на страната.
Водещ: Кога ще започне този разговор извън студията?
Иван Костов: Защото по места знаете ли какво става? Идват на мястото на едните крадци и на другите. Слагам ги в кавички, защото не знам там какви са по места хората. Идват местните олигархии, идват тези, които имат..
Водещ: Извинявайте ще цитирам нещо, което вчера чу цяла България. “Идват посредством ядене и пиене до насиране”, както пише тук, както каза вчера Чингиз хан в нашето студио. Дженгиз хан, както сам се нарича..
Иван Костов: Идва местната олигархия, която е купила фабриките, която сега иска да купи кемтството. Това не може да бъде политически живот в една европейска страна. Има следното нещо, на което ние не трябва да разчитаме, защото виждате как ЕС поставя темите. Основните теми са възпиране скока на цените. Нещо, което в България не се дебатира. Ето тези дни благодарение на журналистите започват политиците по някакъв начин да поглеждат и към тази тема. Дайте, ако искате в остатъка на предаването да кажем няколко думи, хората все пак дължим им това нещо, защото това, от което страдат е …
Водещ: От одеве говорите, г-н Костов, за това, дайте малко да кажем за операция “Чисти ръце”, има вече конкретни факти. Вашият сигнал се превърна в основа да се сезира Сметната палата ,която сега да брои имотите на г-н Ахмед Доган. От своя страна Вие сам пожелахте тази операция да започне от Вас и може би затова президентът Първанов припомни ,че част от богатите бизнесмени в България са станали богати чрез приватизацията тъкмо по Ваше време. Имаше една такава лична закачка между г-н Президента и Вас.
Иван Костов: Това какъв.., това упрек ли е?
Водещ: Не като упрек, като факт, който той констатира.
Иван Костов: Да.
Водещ: Докъде може да стигне операция “Чисти ръце”, каква дълбочина може да добие тази операция? Или може би ще бутнете оградата на г-н Доган и това ще бъде…
Иван Костов: Операция “Чисти ръце” е насочена срещу хората, които прикриват търговията с гласове, политическата корупция, изпирането на пари. Операция “Чисти ръце” трябва да отнеме обратно това имущество, което е незаконно придобито и незаконно стопанисвано. Това е операция “Чисти ръце”, която е провеждана във всички страни, където мафията по някакъв начин се включва във властта..
Водещ: Кои трябва да бъдат обектите, назовете персонално политиците, партиите, виждате ли себе си вътре?
Иван Костов: Ние сме… изпратили абсолютно …
Водещ: Виждате ли други политици…
Иван Костов: Ние изпратихме абсолютно конкретен сигнал. И казахме ,че всеки конкретен сигнал, появил се в медиите за това, че даден политик е собственик или ползва като свой определен имот, трябва да бъде проверен този имот, трябва да бъде проверен неговия притежател, трябва да бъдат проверени неговите доходи, платил ли е данъци, редовен ли е пред закона, отговаря ли на ЗУТ, получил ли е разрешенията. Ето както се оказва със “Сараите”, че имат нарушения именно по отношение на ЗУТ. Трябва да се съборят тези сгради ,които са в нарушение, трябва плажа, който се заградили в Отманли, да бъде освободен за хората и т.н.
Водещ: Сещам се едно изказване на президента Петър Стоянов, който напомни, че тъкмо по времето на СДС, когато и президентът имаше СДС, и министър-председател и какво ли не, така наречените червени бизнесмени, червени олигарси натрупаха своите състояния. Г-н Първанов само цитира това изказване на Петър Стоянов.
Иван Костов: В момента няма….Тогава нека да отговорим така – в момента има само обръчи от фирми, в момента няма сини олигарси.
Водещ: То кога е имало?
Иван Костов: Ако е имало някога червени, които не са спирали да участват в приватизацията, това означава, че идеологизацията не е правена по политически причини и не е правена като политически процес. Това означава само. Докато сега, това, което се прави сега – това, което се прави с пътния фонд, това, което се прави с военните имоти, е абсолютно едностранно участие на фирми, свързани с управляващите в грабежа на държавата.
Водещ: Още едно изказване, което ме прави поредния скептик за дясното обединение – Пламен Юруков, лидерът на СДС, който прави доста интересни изказвания напоследък, казва така: “Иван Костов няма как да бъде част от бъдещето, защото той, заедно със Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев не се вписва в новата дясна политика”.
Иван Костов: Новата дясна политика в момента…
Водещ: “Нито в операция Чисти ръце се вписва Иван Костов, нито в борбата срещу инфлацията, нито в срещите с ГЕРБ”.
Иван Костов: Новата дясна политика я задава в момента ДСБ и като операция “Чисти ръце”, и като акции срещу управляващите, и като натиск по отношение на инфлацията и желанието правителството, както всяко европейско правителство да направи нещо за хората, за да ги защити от шоковото покачване на цените – това го прави ДСБ и в частност аз участвам…
Водещ: Защо ви нарежда той с тези политици, които вие прогонихте почти лично от СДС, според вас?
Иван Костов: Не знам, защото може би не е в течение на нещата – хайде по най-доброжелателния начин да го изтълкуваме. Не ги знае нещата, така са останали в неговата представа. Той се е занимавал с други неща тогава, не е наблюдавал внимателно и ето сега, в състояние…
Водещ: Занимавал се е все пак с бизнес, а бизнесмените са доста внимателни и доста четат задълбочено.
Иван Костов: В собствения си бизнес обаче.
Водещ: Да направим един извод в края на нашия разговор. Вашата препоръка за дясното обединение е да се занимавате по-малко с това, кой си пие кафето с президента, а повече да говорите за инфлацията и горивата?
Иван Костов: Не, моята препоръка е следната – има много важни въпроси, свързани с алтернативата. Алтернативното управление е изградено от цели и приоритетни цели. То е – какво ще се прави, което се казва предварително на хората и какво се задължават управляващите да не правят, да не допускат да се прави. Това е приоритетът.
Водещ: Обещавате да не крадете на първо място?
Иван Костов: Аз никога не съм крал, така че няма нужда да обещавам каквото и да било.
Водещ: “Обещавате” – казвам всички заедно.
Иван Костов: Обещаваме да създадем механизъм, който да не допуска да крадат управляващите и това е операция “Чисти ръце”. Трябва да го направим, трябва да се разберем.
Водещ: Да, но много бедни политици няма да са съгласни с вас и ще кажат – ето, те минаха през властта всички, а ние сега, тъкмо идва нашият ред, искат на нас да ни забранят. Не е справедливо.
Иван Костов: Да потърсят начин през бизнеса като Ахмед Доган, да се занимават с бизнес.
Водещ: Добре. Иван Костов, лидер на ДСБ и мнението на Бойко Борисов. Както виждате, десният разговор за обединението е на ръба да се случи. Уважаеми зрители, времето ще покаже.
Иван Костов: Може ли да кажа само една дума – нека медиите, ако са заинтересовани от алтернативно управление, да притиснат всички десни политици и да ги принудят да започнат този разговор, защото всички знаем, че съгласието започва от съгласие за управлението.
Водещ: Ако успея да направя един форум – ето, аз ви го казвам като личност, а после могат да ме съдят много хора…
Иван Костов: Нека всеки да започне да изчиства своята позиция по отношение примерно на операция “Чисти ръце”, по отношение на тристранната коалиция…
Водещ: Да, да, да. Да си донесете програмите, да си донесете документите и просто да направим едно сравнение между тях и един разговор какво точно ви разделя – СДС, ДСБ и ГЕРБ.
Иван Костов: Аз говоря за много по-прости неща. Нека да се разберем за ключовите седем-осем неща, които трябва да се направят в държавата.
Водещ: Хайде, хайде.
Иван Костов: Ние сме отворили вратите за този дебат и това не е политическа метафора.
Водещ: Трудно се чука обаче, г-н Костов, на отворена врата, нали знаете – направо се влиза там.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...