Иван Костов: Тройната коалиция е антиевропейска

Водещ: Добър ден на лидера на Демократи за силна България Иван Костов.
Иван Костов: Добър ден.

Водещ: От студиото ни във Варна. Какво ви доведе пак във Варна, г-н Костов?
Иван Костов: Една среща с кмета на града във връзка със съдбата на семейство Саид, които гледат две деца инвалиди, които не са дали в дом, като “Могилино”, а проявяват граждански героизъм и живеят в ужасно тежки условия. Така че аз написах писма на Ширин Местан, на г-н Адмирал Контров – областният управител и се срещнах с кмета на града. Молбата ми е присърце да приемат съдбата на тези хора, защото това е истинският начин, по който едно общество може да покаже, че насърчава достойнството, насърчава самоотвержеността на родителите и не допуска и не допуска такива явления като “Могилино”.
Водещ: Добре да започнем ако нямате против с това, което може би върви точно сега на срещата на тройната коалиция в Банско – Бюджет 2009. Имате вече поглед за някои параметри – инфлация, за макрорамката на Бюджет 2009, инфлацията е 5,1, ако расте 6,5.
Иван Костов: Аз преди да кажа за бюджета би трябвало да кажем какъв е проблемът на този бюджет. При съставянето на неговата макрорамка. Макрорамката се задава от обстоятелството, че са спрени европейски предприсъединителни средства и от друга страна са поставени условия за ползването на програми от структурния и Кохезионния фонд, включително оперативни програми, между които най-голямата – тази “Транспорт”, и са поставени условия, които се изисква от правителството да ги изпълни и които то не е изпълнило още. Така че проблемът с парите, с които ще разполага държавата, трябва да се постави в широкия контекст…
Водещ: Да съгласен съм.
Иван Костов: …на лишаването на страната от тези европейски средства и…
Водещ: Но вицепремиерът Плугчиева и други от кабинета отрекоха, че има спиране на оперативна програма “Транспорт” за един милиард и 600 милиона.
Иван Костов: Ние ще поискаме… Поставени са условия, аз се изразявам много точно, така е написано и в доклада на Европейската комисия. Под условие е поставено превеждането на парите по редица оперативни програми, а това са стотици милиони и милиарди, защото се иска от правителството доказателство, че изпълнява успешно оперативни програми за действие, с които практически трябва да даде доказателства на Европейския съюз, че нещата вървят, че правителството реагира неадекватно. Това е проблем, който го има още в доклада и какво говори г-жа Плугчиева и всички останали, няма никакво значение, защото това е реалността. Разбира се, ние ще поискаме буквално утре да получим това писмо и ще дадем пресконференция за него, защото ние го имаме. Дадено ни е…
Водещ: Парламентарно искане или какво?
Иван Костов: Дадено ни е от управляващите и го имаме от два-три дена. На базата на него аз казах, че резултатите от доклада на Европейската комисия са много по-тежки за България и казах, че освен тези 600 милиона, които се спират благодарение на отнемането правото на министрите Гагаузов и Орешарски да разпореждат с европейски пари, се поставят условия, за да се направят активни програмите от структурния и Кохезионния фонд. Това е реалният проблем на България. Защо казвам това? Защото най-голямата програма на България за модернизация е тая за строителството на пътища и магистрали. Тя е за милиард и 600 милиона, така че няма как да се правят каквито и да било разчети, без тези неща да получат ясен отговор. Ще поискаме писмото и ще дадем специална пресконференция. От сега знаем, че на него няма гриф “Секретно”.
Водещ: Няма гриф “Секретно”?
Иван Костов: Няма гриф “Секретно”, да. Така че ще трябва да чуят истината. Между другото, условията са точно така, както ги написа “Сега” – първо трябва да се проведе ново разследване и да се установи, че няма конфликт на интереси, че не са нанесени щети.
Водещ: Говорим за един милиард и 600 милиона, така.
Иван Костов: Един милиард и 600 милиона за строителството на пътища и магистрали…
Водещ: Има изисквания вътре.
Иван Костов: Спира се цялата програма на Европейския съюз в най-важната й точка и вижте какви са условията, наистина са такива: Да се проведе разследване и да се покаже, че няма конфликт на интереси, че не са нанесени щети. И има заплашително многоточие, защото, ако са нанесени щети, какво става? Какво става, ако са нанесени щети? И след това е поискан от министъра план за действие, който да бъде изпълнен и резултатите да бъдат проконтролирани от Европейската комисия. Колко време е това? Очевидно няколко месеца. Първо трябва да се изготви планът за действие, след това трябва ясни доказателства да получат, но най-ясното доказателство – отстраняването на министър Орешарски и Гагаузов – изглежда няма да го чуем днес. Това е не европейски отговор – това е отказ да се поеме отговорност за действията, които тези хора с действията си са причинили на България. Така че, цялото това управление става антиевропейско. Тази тристранна коалиция е антиевропейска. Тя управлява въпреки това, въпреки правилата на Европейския съюз. Това става трагичната рамка, в която ние започваме да се носим.
Водещ: Казва се, че от бюджетен излишък има, който е препълнен, ще се отделят средства за пътища.
Иван Костов: Това е вече трагедия.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Това вече е самата трагедия. Защото там, където са установени тежки нарушения, там, където няма документация, там където има груби нарушения на вътрешните закони на страната, там Европейският съюз спира парите и вие казвате, че има излишък и българското правителство ще пусне парите. Това означава, че българското правителство ще пусне парите, за да извърши своите далавери, за които е упрекнато от Европейския съюз. Ако отворите само за момент да прочетете заключенията на експертите, на четирите експерта от Европейския съюз, вие ще видите наистина в каква опасна ситуация правителството ще захрани с пари администрации и управление, които вестник “Liberation”, вестникът на френските социалисти, нарича “гангрена”. Представяте ли си как се лекува гангрена с компрес, с повече кръвоподаване, с кръвопреливане, ми това е ускорен край. Не може да се решават тези въпроси с пари от бюджетния излишък. Първо трябва да има ред, трябва да има правила, трябва да има операция, трябва да има рязане. Щом има гангрена, трябва това да се отреже, иначе няма да бъдем живи.
Водещ: Чак до там?
Иван Костов: Така си мисля аз.
Водещ: Добре де, но Бюджет 2009 ще си работи, ще си върши своето дело вече при друго правителство. Доходите доста така, леко се завишават. Не бих казал, че много се увеличават.
Иван Костов: На фона на една препускаща инфлация от 15,2% и над 20% за хората, които са социално и слаби и при отказ на правителството да приеме ангажимента да направи антиинфлационна програма, правителствена. Това е, което ние имаме в момента. То ще гони инфлацията с доходи, което винаги означава много….
Водещ: Спирала.
Иван Костов: Не, означава разтваряне на ножицата между богатите и бедните българи. Бедните – пада тежко върху тях последиците от инфлацията, те живеят все по-мизерно и по-мизерно, като семейство Саид. Юневер и Ииб – съпругът й, живеят с 500 лева заплата негова, като общ работник. Какво става с тия 500 лева, какво е станало в последната година, знаете ли? Станали са 400 в сравнение с предишната година. В сравнение с юни миналата година фактически това семейство с двете тежко болни деца разполага с 1/5 по-малко пари. Това е станало при тях. Ето това е антисоциално.
Водещ: Вярвате ли, че инфлацията догодина ще бъде 5,1%, в края на годината дори 4,2?
Иван Костов: Вижте, аз вярвам, че има бяла лястовица, но не съм я виждал.
Водещ: В Стражица имаше, но и развалиха гнездото.
Иван Костов: Знам, че тук там има бели лястовици, но аз лично не съм ги виждал. Скокът, такъв рязък спад от 15 процента и нещо на 5 процента аз не знам някъде да е постиган, освен ако не се направи това, което аз не можах да кажа от трибуната, но го каза моят колега Веселин Методиев – смели реформи, затваряне на тези бездънни каци, в които се изливат парите и които всъщност причиняват инфлацията в България. Затваряне, но затова нещо това правителство нито има сили, нито има воля, нито има желание.
Водещ: Но ДДС няма да се намалява?
Иван Костов: ДДС няма да се намалява, въпреки очевидната възможност да се намали.
Водещ: Имаше очаквания за 2% намаляване.
Иван Костов: Няма по-подходящи условия от тези, които има сега данъкът да бъде намален. Няма по-подходящи условия от сега да бъде проведена или да бъде наложен по-радикален модел на реформа на пенсионното осигуряване, така че хората да бъдат убедени, че всичко става съобразно възможностите на държавата и съобразно техния избор. Няма реформа в здравеопазването, няма в администрацията, има непрекъснато нарастващи администрации, непрекъснато разширяване на корупцията – това има.
Водещ: Какво мислите за казаното в Банско за създаването на едно ново министерство и нова агенция, която да приеме контрола върху фондовете.
Иван Костов: Казвам нова, излишна администрация. Над администрациите, които не си вършат работа се надграждат нови администрации, които би трябвало да свършат тяхната работа без да бъдат отстранени или ликвидирани старите.
Водещ: Идеята на НДСВ, постоянен одиторски борд, излъчен от ЕС, да следи правомерното харчене парите от фондовете.
Иван Костов: Това е… знаете ли какво е това, това е като не можете да намерите лечение в България, да си пратите детето да го лекуват в чужбина.
Водещ: Ами има доста такива случаи, но все пак ние самите сме подложени на мониторинг.
Иван Костов: На мониторинг сме подложени заради правителството, което имаме.
Водещ: Добре, а какво мислите за…
Иван Костов: Считам, че това е паника, да ви кажа. Едните викат ЕС, другите викат на кафе Златко Баретата и Маргините, защото ги е страх да не се изпотрепят взаимно. Хванали са се гуша за гуша самите управляващи, вътре помежду си – това си е паника. Един гледа в една посока, друг в друга, а Доган казва: дайте парите.
Водещ: Още един икономически въпрос и след това за вота. Нова стратегия за експорта – аз не си спомням имаше ли я, последните години аз не мисля, че имаше стратегия за експортна политика…
Иван Костов: Не, не е имало, въпреки че е имало много пъти желание. България по принцип не води експортно ориентирана политика. Причините за това са общото безсилие и безволие да се направи каквото и да било с цел да се насърчи определен вид икономическо развитие. Световният опит е доказал, че най-бързо се излиза от състояние на бедност през стимулиране на транспортно ориентираните отрасли, защото така най-лесно се влиза в международното разделение на труда през възможностите, които се съдържат в специалните предимства, които имат дадена територия или дадена нация. Така че, това в България трябва да се направи, защото това е начинът да бъдат наистина привлечени индустриални чуждестранни инвестиции, защото тези инвестиции, които се привличат сега и с които се хвалят управляващите са, за да се купува недвижима собственост. Това са инвестиции в жилища, в строителство, което е инвестиционно с цел да се направят обекти, да се продадат и така нататък, но това са еднократни, защото цикълът на строителството завършва с продажбата, докато индустриалната инвестиция има възможността за дълго време и ритмично да произвежда доходи. Няма тази импулсивност, която има в строителството и точно заради това едно истинско привличане на инвестиции на зелено е свързано с индустрията или със сферата на услугите – ето, също това нещо може да бъде направено.
Водещ: Г-н Костов, с какво е по-различен този шести вот, иницииран от опозицията и някаква стъпка, крачка ли е към някакви предсрочни избори?
Иван Костов: С това, че този път няма нужда да четем въобще мотиви, всичките ги знаят.
Водещ: Е, вот без мотиви не може.
Иван Костов: Вие ме питате с какво е различен. Този път, този вот е мотивиран по такъв безспорен, по такъв очеваден начин, този път всичко, което ДСБ говорят в продължение на 3 години, е получило такова безапелационно потвърждение, толкова категорично, толкова – беше наречен шамар за 500 млн., а всъщност шамарът е за повече както се разбира, защото е отложен – отложени оперативни програми. И се чака правителството да направи нещо с тази гангрена. Толкова очевадно никога не са били аргументите едно правителство да си ходи.
Водещ: това ще повлияе ли върху гласовете “за”, “против”.
Иван Костов: Правителството в момента остава на власт без никакъв аргумент, без никакъв мотив.
Водещ: А има ли кой да вземе властта, ако примерно правителството подаде оставка?
Иван Костов: Това е въпрос, който ДСБ поставят непрекъснато пред дясната опозиция – да спре да си гледа пъпа, да се гледа в прожекторите, да суетничи и така нататък, а да седне и да каже кои са целите на алтернативното управление. Да каже – има алтернативно управление. Неговите цели са едно, две, три, четири. Първата цел е очевадна, то трябва да е проевропейско, а не антиевропейско управление. Трябва да реже тази гангрена, за да спасява страната. Това е очевадната цел, ама трябва всички да седнат, които се виждат като алтернатива и да кажат това, и след това да кажат – какво няма да се прави. Да кажат, че няма да се краде, защото според термините на световната политика, която познава всякакви режими, в България има клептокрация – тоест власт на крадците. Трябва да се каже, че ще има чисти ръце, преди всичко срещу управляващите, че нито един сигнал от медиите и от гражданите няма да бъде оставен без последствие и че веднага ще започне разследване на петте оторизирани за това органи на изпълнителната власт, че няма да оставят нито един крадец на власт. Това трябва да се разберат, за да кажат хората – ето, тези се разбраха, тези са алтернативата.
Водещ: Тази дума я употребяваше Радой Ралин, спомням си.
Иван Костов: Защото много от тези, които в момента се усукват и се оглеждат около властта, са същите разбойници като тия, които трябва да станат. Стани да седна аз, на теб ти стигат 8 години, айде да сядаме вече ние. Не бива да е такава алтернативата, разбира се, че не бива да е такава.
Водещ: Добре, благодаря ви. Иван Костов, лидер на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...