Иван Костов: “Триъгълната” коалиция обяви Румен Петков за persona non grata

Водещ Асен Григоров: Добро утро. Вие сте с петъчния “Пресклуб”. Днес двама ключови събеседници. След осем и половина в дългия формат – министърът на вътрешните работи и заместник-председател на социалистическата партия Румен Петков с коментар за… защо, кога, как ще се отворят досиетата и какво става в самата социалистическа партия.

В началото по новинарския ред г-н Иван Костов, който се прибира снощи от Брюксел. Сега, докато вие бяхте в Брюксел, паралелно в София имаше среща Петър Стоянов – Бойко Борисов. Коментарите могат да бъдат най-различни. Това или слага край на преговорите за единна дясна кандидатура, или изобщо вкарва тази тема в нова орбита. “Стандарт”, да ви покажа. На коя камера да го покажа – “Костов изписа вежди на Борисов”. Това е заглавието на “Стандарт”. Става дума за това, че Европейската народна партия имала голям интерес към личността и бъдещата партия на г-н Борисов.

Добро утро.

Иван Костов: Добро утро. Това ли е, добро утро?

Водещ: Ами те въпросите са много, просто, така, начертах една информационна картина в началото, за да стане ясно горе-долу накъде водим разговора.

Ив. Костов: Това, последното, не е вярно и съвсем скоро ще стане ясно, че Европейската народна партия няма как да подкрепи Борисов. Съвсем скоро ще стане ясно.

Журналистка: А проявява ли интерес?

Ив. Костов: Не, те знаят кой е Бойко Борисов.

Журналистка: Вярно ли е, че са поискали справка за рейтинга му, за неговото досегашно битуване?

Ив. Костов: По-скоро свериха някои данни за неговата биография, за неговото присъствие в политическия живот.

Журналистка: С вас ли го свериха?

Ив. Костов: Ами да.

Журналист: И какво се оказа?

Ив. Костов: Ние сме, така, много достоверен партньор на Европейската народна партия. Мнението ни се чува, има значение за нашите партньори, така че всичко, което казваме, се уважава и се съобразяват с него, тъй като ние сме и членове на семейството.

Журналист: А какво се разбра за него, след като си свериха часовника с вас?

Ив. Костов: На мен не ми се ще да коментирам…

Журналист: Добре, да започнем…

Ив. Костов: Е господин Бойко Борисов, защото мисля, че той няма никакво отношение нито към едната тема – излъчването на обща кандидатура за президент от десницата, нито към присъединяването на България в Европейския съюз.

Журналист: Понеже той подкрепи евентуален…

Ив. Костов: Не е бил въобще тема, сериозна, освен съвсем епизодично.

Журналистка: Добре. Нека тогава да говорим за излъчването на общ кандидат на десницата.

Ив. Костов: Разбира се.

Журналист: Ще има ли среща в два и половина? Днес сте поканен от лидера на СДС.

Ив. Костов: Там форматът осем е на ниво зам.-председатели или представители на ръководството…

Журналист: Не са ли поканени председателите…

Ив. Костов: Не, то е на ниво зам.-председатели и не може да се променя от който и да било. Г-н Петър Стоянов сподели с нас, че има намерение да ни покани на такава среща, но ние възразихме, и аз, и г-жа Мозер, и г-н Праматарски. Казахме, че този формат осем, той си е на това ниво. Той не е функционирал на друго. Така, че ще продължи на същото ниво.

Водещ: Тоест няма да ходите, ще изпратите заместник-председател?

Ив. Костов: Ще продължи на същото ниво. Това е все пак договореност.

Журналистка: Ще има ли някакво отношение към преговорите в този формат, ще има ли срещата на Петър Стоянов с Бойко Борисов…

Ив. Костов: Ами доколкото аз разбирам…

Журналистка: … взаимната им симпатия…

Ив. Костов: Оставям настрана взаимната симпатия. Политическо значение има заявлението, че ще бъде подкрепена кандидатура на излъчен от осемте партии на десницата…

Журналистка: Чисто човешка…

Ив. Костов: … от Бойко Борисов. Да, ще бъде подкрепена. Това има значение за кандидатурата, това има политическа стойност, ако е вярно. Ако е вярно.

Журналистка: А това вас радва ли ви, че такава кандидатура ще бъде подкрепена от Бойко Борисов?

Журналист: Това устройва ли ви подкрепа от Бойко Борисов?

Ив. Костов: Вижте, кандидатът би трябвало да търси и да намира подкрепа отвсякъде, такава, каквато ние в лично качество или като партии не можем да му дадем. Така че това, естествено, би било добре. Добре за битката срещу президента Първанов.

Журналист: А кандидатурата на г-н Груйкин не е ли или не беше ли, по-точно да се каже, малко екзотична, кандидатурата за кандидат-президент?

Ив. Костов: Тя беше предложена, след като с едни и същи аргументи бяха отхвърлени кандидатурите на г-н Веселин Методиев и на Димитър Абаджиев, като политически. И затова потърсихме общественик, човек с наистина изявена обществена позиция, чудесен публицист, човек, който никога не се е крил от обществените проблеми, участвал активно в тях, добър юрист.

Журналист: Актуална ли е още тази кандидатура?

Ив. Костов: В момента има три възможности за край на тази сага с консултациите. Едната е да излъчим, във формат председатели на партии на ЕНП, да излъчим една кандидатура, зад която да застанем. Такъв шанс има в момента. Втората е – да бъде подкрепен някой от кандидатите, които ние предложихме и които имат подкрепата на Демократическа партия и на г-жа Мозер, но все още, както се разбира, няма ясна позиция на Съюза на демократичните сили. Примерно, такава е кандидатурата на Димитър Абаджиев. И третият вариант е да отидем на предварителни избори. Аз това съм и казвал в Брюксел, това е начинът, по който ще приключим. Те искаха единствено обяснение за предварителните избори. Ние казахме, че по същия начин Петър Стоянов 1996-а година е станал президент и това ги… така, беше удовлетворителен отговор.

Водещ: Тази кандидатура на Димитър Абаджиев малко мистериозно се появи между другото.

Ив. Костов: Не, не е мистериозна.

Журналистка: По предложение на Бойко Борисов.

Водещ: Да.

Ив. Костов: Нека да обясня, нека да обясня какво стана. След 25-и изтече срокът на номинациите и по искане на СДС се даде възможност за две неща. Първо, СДС да номинира кандидат, друг, извън г-н Бакалов. Като оставихме тези тримата кандидати – г-н Бакалов, г-н Методиев и Сергей Игнатов, ги оставихме настрана и казахме – търсим някой, който да се обединим, защото зад тези тримата не може да има съгласие. По искане на СДС те поискаха удължаване на срока, първо, за да номинират, и второ, четиримата председатели да намерят с общо съгласие и да издигнат кандидат. Това време беше дадено, ние се съгласихме това нещо да стане, но засега СДС не успяват да номинират такъв кандидат, въпреки че има хора, така, ориентираме се към определени… Има приемливи кандидатури, но засега те не могат да представят този кандидат. В последния момент г-н Петър Стоянов поиска да мине срещата му с Бойко Борисов, за да, вече окончателно да се спират на такъв кандидат.

Водещ: Тоест вие знаехте от по-рано, че ще има такава среща?

Ив. Костов: Ние знаехме, даже имаше предложение общо да я направим. Ние отказахме да участваме в такава среща.

Журналистка: И сега с готовност ще приемете подкрепата на ГЕРБ, евентуално?

Ив. Костов: Не ние, госпожо, кандидатът за президент като човек, като персона. Той отива на мажоритарни избори. Той може да приеме и е редно да приеме подкрепа отвсякъде, откъдето може да приеме. Това е друго.

Водещ: Ама човешкият елемент е много силен от вчера насам.

Ив. Костов: Не говорим… Да, това е много…

Водещ: Защото и Бойко Борисов каза, че той ще го подкрепи като човек, като човек каза, че щял да го подкрепи.

Ив. Костов: Точно така. В този смисъл никой не търси от нас като партии подкрепа от Бойко Борисов. Това би било аполитично, би било неразумно, би било неестествено. Но кандидатът, мажоритарният, може да получи подкрепа. Това е нормално.

Журналист: Не разбрах защо вие като лидер, като човек не се срещате с Бойко Борисов и да търсите неговата подкрепа, както Петър Стоянов направи.

Ив. Костов: Защото…

Журналист: В смисъл, това забранена среща ли е…

Журналистка: За вашия кандидат.

Ив. Костов: Моля?

Журналист: Забранена среща ли е, някаква граница ли може да се…

Ив. Костов: Ние разсъждаваме по друг начин. Ние сме институционалисти, ние се опираме на закона. Законът казва, че политически субекти са тези, които са регистрирали партии и участват в политическия живот, съобразявайки се с законите на страната. Тоест имат институции, които строго спазват законите, и на базата на законите правят политика. Такова нещо там няма. От тази гледна точка вие ми казвате – вие бихте ли направили така, да не се съобразите със закона, да признаете нещо на някого, което… абе така, социолозите казват, че съществува, но… бе, не е много законно да правиш политика без партия, с ен джи о, но хайде, вземете го преглътнете. Това ми казвате на практика.

Журналистка: Вие смятате, че Бойко Борисов не е партия…

Журналистка: Не, всъщност аз искам да ви попитам нещо на практика друго. Значи, вие казвате, че… представете си, че обща дясна кандидатура е г-н Веселин Методиев. Вие ми казвате, казахте току-що, че г-н Методиев би се радвал да бъде подкрепен от нелегитимната, не съвсем, така, законово построена в политическото пространство структура ГЕРБ…

Ив. Костов: Не ме хващате в противоречие.

Журналистка: Не, не искам да ви хвана в противоречие…

Ив. Костов: Не ме хващате в противоречие. Ще обясня само при каква ситуация г-н Веселин Методиев би станал кандидатура. Това е само при третия вариант – ако отидем на предварителни избори. Тогава Демократи за силна България ще отидат на предварителни избори с кандидатурата на г-н Веселин Методиев. Ние ще получим подкрепа там преди всичко, той ще стане кандидат за президент по силата на вота на нашите избиратели. На тази основа вече той няма да бъде само наш кандидат, той ще бъде кандидат на десницата, който отново ще търси подкрепа отвсякъде. Това е съвсем нормално.

Водещ: Изключвате ли вариант вие, г-жа Мозер и г-н Праматарски да имате отделен кандидат за президент на предстоящите избори?

Ив. Костов: Политиката на Демократи за силна България е единна кандидатура. Единна кандидатура заради това в България да има алтернатива, истинска, на тези президентски избори. Да има сблъсък между десницата и левицата. Да има ясно разграничение между едните и другите, между политиката на едните и политиката на другите, между ценностите на едните и ценностите на другите, защото това ще бъде полезно за самата България. България заслужава да има истински президентски избори, а не някакви надлъгвания, някакви такива, как да кажа, подкрепи, лични, популистки, изстъпления, някакво размиване на границите, някакъв Първанов, който е критик на своето правителство и т.н., и хората да не могат да разберат къде точно кой стои…

Журналистка: Това не е прецедент.

Ив. Костов: Моля?

Журналистка: Това не е прецедент.

Журналистка: Имаше някакъв Стоянов, който беше критик на своя премиер.

Ив. Костов: Да, чудесна, чудесна реплика…

Журналистка: Г-н Костов, кажете какви ги вършихте в Брюксел, там, имали сте срещи с председателя на Европейската комисия? Питам ви, защото тук редовно от социалистическата партия се появяват упреци, че Демократи за силна България едва ли не саботират приемането на страната от 1 януари.

Ив. Костов: Първата ни позиция при изявлението на бюрото беше благодарност към Европейската народна партия за това, че подкрепи датата 1 януари 2007 година, защото по този начин се отговаря на клеветите срещу нас, че ние саботираме членството на 1 януари. И това си остава наша постоянна позиция, това беше първото. Второ, аз няма да крия какво съм правил в Брюксел. Ще си кажа, без да ме натискате. Веднага след посещението на г-н Барозу тук, на базата на това, което ние говорихме като позиция на Демократи за силна България, аз изпратих писмо, в което заявих какво според нас трябва да се направи в България и там бяха посочени, да речем, три известни неща. Първо, смени, решителни, в правителството, второ, връщане на поправките в конституцията, които накърняват независимостта на съдебната власт, и трето, отварянето на досиетата. Сега, ако следите внимателно събитията, вие виждате как отсреща се връщат тези неща като изисквания към българското правителство и вие ги чувате през устата на г-жа Меглена Кунева, която казва – ще има поправки в конституцията, трябва да има поправка, трябва да има закон за отваряне на досиетата. Което показва, че нашият натиск през Европейския съюз дава определен резултат. Това е постоянната ни тема. Ние виждаме, че нашите сили тук не са достатъчни, за да убедим Меглена Кунева и правителството, че

трябва да дадат заден ход с поправките в конституцията, и заради това настояваме пред европейските комисари, които очевидно в момента имат много повече възможности, да постигнат поведение, което е нужно за България.

Журналистка: Добре, но вие казахте нещо много странно. Значи, преди, колко беше, преди пет дена Симеон Сакскобургготски, Станишев и Доган обявиха, че са решили да бъдат отворени досиетата, а, доколкото разбрах, вчера или онзи ден ДСБ е тръгнала с анкетни карти из страната да… “за” или “против” сте за отварянето на досиетата, за да подкрепите, доколкото разбирам, управляващите да отворят досиетата, т.е. да ги мотивирате допълнително или как?

Ив. Костов: Не. Управляващите се присъединиха и се съгласиха да отворят досиетата след наш натиск. Ние сме записали в договора за силна България отваряне на досиетата и противопоставяне на репресивния апарат, това е текст. Единствената партия, която е записала такова нещо и което й е последователна политика, е Демократи за силна България. В този смисъл ние накарахме…

Журналистка: Защо не ги отворихте вие, г-н Костов, докато бяхте премиер?

Ив. Костов: О, не, не, недейте. Това е просто, това наистина е съвсем неуместно…

Водещ: Наистина почваме да въртим в един кръг.

Ив. Костов: … от ваша страна да ме питате.

Журналистка: Защо?

Ив. Костов: Първо, защото бяха отворени, защото 60-70 хиляди досиета бяха… видяха бял свят. Много хора си прочетоха досиетата, на много политици се прочетоха досиетата и те бяха затворени отново 2002 година. Заради това. Не показвайте пред зрителите, че имате толкова къса памет. Това може да го направят обикновени хора, но един заместник-главен редактор не може да си позволи подобно нещо, освен ако не иска да прави евтина инсинуация.

Журналистка: Не, не искам да правя. Просто така или иначе СДС не отвори досиетата, докато беше на власт.

Ив. Костов: Не го правете. Не, не е вярно това просто.

Журналистка: Много странно защо сега излизат нови досиета.

Ив. Костов: Не е вярно. И се прочетоха досиетата, да, и се прочетоха досиетата. И това е съвсем законово. Ако искате, ще зададете въпрос…

Журналистка: Да, кажете ми защо, примерно, на г-н Каракачанов сега излиза досието?

Ив. Костов: Ами защото според закона, който комисията, това между другото беше обяснено от Серафим Стойков, който е бил в комисията, те са изпълнили закона и според този закон действащи агенти не могат да бъдат обявявани. Тогава така е пишело в закона, така те са изпълнили закона.

Водещ: Добре. Толкова беше времето.

Журналист: Нещо да ви попитам…

Ив. Костов: Аз искам само нещо да кажа предвид идването на следващия ви събеседник. Позицията, за която говорим, общата позиция, която под натиск обявиха триъгълната коалиция, под натиск най-вече на общественото мнение, на Европейския съюз, бих казал, и на Демократи за силна България, но тази обща позиция категорично отхвърля направеното от Румен Петков. Обявява го буквално персона нон грата вътре в това правителство и му показва, че това поведение, което той имаше, е неприемливо от политическа гледна точка, че никой не застава и не поема политическа отговорност за това, което той е направил. Това искам да го кажа, за да… ако има възможност, той да отговаря.

Журналист: А бихте ли казали, понеже сега има обрат по делото Луканов, МВР, ако не се лъжа, по време на вашето правителство разкри този заговор, който в крайна сметка сега има обрат по него. Имате ли коментар по това развитие на делото?

Ив. Костов: Как да имам коментар? Не съм се занимавал със следствието, не съм правил обиски като Никола Филчев, нито съм определял кой е обвиняемият, както Никола Филчев е правил. Аз просто не съм такъв човек.

Журналист: Да, да, да… Понеже МВР по време на вашето управление разкри убийците на Луканов.

Ив. Костов: Вижте, никога не съм се занимавал, никога не съм сочил кои са престъпници, моля ви се.

Водещ: Добре. Благодаря на г-н Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...