Иван Костов: Този, който разруши българската политическа система, накрая ще бъде свидетел на разрушаване на собствената си партия, себеразрушаване

Водеща: Противно на предварителните очаквания президентът Георги Първанов няма да връчи мандата за съставянето на правителство днес, както беше обявено по-рано. Липса на компромиси и борба за всеки пост, игра на нерви, относителна тайнственост и много неизвестни, най-вече за името на премиера – така най-общо може да се опишат преговорите за властта през последните дни. Може би именно заради това президентът дава още два дни за консултации и така се очаква в понеделник да връчи мандата за съставяне на следващото правителство. Политическата картина след изборите е темата в следващите минути. С лидера на Демократи за силна България Иван Костов ще разговаря Цветомир Семов. Добро утро.

Репортер Цветомир Семов: Добро утро. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Репортер: Какъв е погледът отстрани на бившия премиер Иван Костов към това, което се случва през последните дни у нас?

Ив. Костов: Ами, срамен пазарлък е това, което става пред очите на всички, не се е случвало досега.

Репортер: То не става съвсем пред очите май, ама…

Ив. Костов: Става пред очите. Който може да чете знаци, а това е по-голямата част от българската публика… Знаците, които дават политиците, са знаци на себеунижение, извинявам се, че така трябва да го кажа.

Репортер: А четейки тези знаци, какво мислите, че ще се случи през следващите няколко дни?

Ив. Костов: Ами, вижте, няколко важни неща трябва да се решат. Едното е дали Сергей Станишев ще разбере, че не може да събере лично доверие, за да стане министър-председател, това е едното, и дали ще отиде да рискува да състави правителство, което няма да има политическа подкрепа, а ще бъде практически политическо правителство на малцинството, но подкрепено от депутати, които са изменили на вота на своите избиратели. Впрочем, самото правителство, ако бъде подкрепено от НДСВ, ще бъде голямо доказателство за лъжите на Симеон Сакскобургготски и на самите народни представители от НДСВ, които заявиха, че няма да подкрепят правителство, направено с мандат на БСП, правителство на БСП няма да подкрепят. Така че това са няколкото много сложни за решаване казуса. Те са изправили пред предизвикателство ключови фигури в БСП като Сергей Станишев, като Румен Петков и Румен Овчаров, които са заложили всичко там.

Репортер:Изобщо възможна ли е такава коалиция – НДСВ-БСП, и какво е нейното бъдеще?

Ив. Костов:Ами, пред очите ни се готви такава коалиция, а бъдещето й е…

Репортер: Добре, а колкото…

Ив. Костов: … загиване на НДСВ. НДСВ ще загине в такава коалиция и Симеон Сакскобургготски ще бъде отстранен напълно, ще загуби контрол върху партията си, доколкото изобщо това нещо, което той има, е партия. Така че това ще се случи.

Репортер: А, между другото, господин Костов, според вас възможно ли е да има кабинет без…

Ив. Костов: Този, който… извинете, но се сещам да кажа – този, който разруши българската политическа система, накрая ще бъде свидетел на разрушаване на собствената си партия, себеразрушаване.

Репортер: А възможно ли е, възможно ли е според вас да има кабинет без ДПС?

Ив. Костов: Възможно е, разбира се. Той е съвсем видим, този кабинет, това е кабинет с НДСВ и БСП, те са с достатъчно мнозинство.

Репортер: Да, но през последните дни отговорни фигури в двете политически сили, особено в БСП, казаха, че не е логично да има кабинет без ДПС.

Иван Костов: Това е техен проблем. Проблемът въобще на бъдещия кабинет е, че той трябва да си затвори очите и да не изпълни това, което ние предложихме в декларацията за приоритетите на Народното събрание – да ревизира сделките с голям корупционен потенциал, включително сделките с Държавния резерв, за които отговорността се носи пряко от ДПС, сделките с магистрала “Тракия”, сделките за въоръжаването на българската армия, с външния дълг и т.н. Всичко това трябва да бъде забравено. Трябва да бъдат забравени и незаконно придобитите от Симеон Сакскобургготски имоти. Всичко трябва да бъде забравено и БСП трябва да преглътне включително и една малка, но живописна подробност – че трябва коалиционни партньори да й станат бивши ръководители на Съюза на демократичните сили като г-н Христо Бисеров и Йордан Цонев. Не че това е много важно, но е живописно като подробност. А те пък на свой ред трябва да прегърнат петолъчката – много интересна метаморфоза ще изживеят.

Репортер: Добре, да се върнем сега на основния спор в тези преговори – спора за името на следващия премиер. Според Вас, в една такава коалиция… очевидно, че на път е да се случи коалиция… кой трябва да направи големите компромиси и кой, според Вас ще е следващият премиер. Вие казахте какво трябва да направи Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски. Според Вас кой ще е следващият премиер?

Иван Костов: Не, аз прогнозирам, не казвам какво трябва да направи. Това, което ще подчертая е, че Сергей Станишев няма опит да реши казус от този тип, в който е попаднал. Той или трябва да предпочете да създаде стабилно правителство, с цената на саможертва, или трябва да опита да застане начело на правителство, което може да се окаже правителство на малцинството. Не че няма да излязат депутати от НДСВ, които да го подкрепят, такива ще излязат и от НДСВ, ще излязат и от “Атака”, ще излязат и от БНС. Защо е сложен проблемът, който има да решава Сергей Станишев и защо на него не му достига опит? Защото, ако той отиде на оттегляне от премиерския пост и се създаде правителство с НДСВ и БСП забрави половината от предизборните си обещания, това може да означава бърз упадък на самата БСП. Разбира се, ще означава и липса на напредък в реформите, ще означава и много слабо, колебливо правителство. Това ще означава. От друга страна, ако той се опита да направи политическо правителство, трябва да е правителство на малцинството или поне така му казват засега. Освен ако Български народен съюз не се прежали напълно, не реши, че ще слезе изобщо от политическата сцена и не подкрепи такова правителство в името на престой във властта за няколко години.

Репортер: Вие вече споменахте няколко от метаморфозите през последните дни след изборите. Обаче коя беше най-изненадващата промяна у хората в политиката, които промениха своите позиции през последните няколко седмици след 25 юни? Кое най-много Ви изненада Вас?

Иван Костов: Мен нищо не ме изненада. Тези политици, за които говорим, че се променят, те никога не са били истински на определена позиция. Това не са хора на принципите, така че да кажем, че те са изменили на принципите си. Това не са хора на дадената дума. Общото им поведение пред хората е лицемерно. Лицемерно е и поведението помежду им. Те това научиха от Симеон Сакскобургготски в последните четири години и го прилагат по-добре дори и от него. Но тези, хора, когато познаваш добре природата им, не могат да те изненадат с това, че в един момент са дали лъжливи обещания, а след това са направили безпринципни компромиси.

Репортер: Г-н Костов, г-жа Мозер например също като част от коалицията БНС попада в този кръг от хора. Тя обаче беше Ваш партньор дълго време. Вие разочарован лис те от нея?

Иван Костов: Вижте, аз се опитвам на г-жа Мозер да й кажа, че не бива да се жертва политическото присъствие на БЗНС в десницата в името на една временна конюнктурна цел, каквато е подкрепата на правителство с мандат на БСП. Не знам по каква логика тя… Дали чува нещо обратно? Искам да го кажа сега пак по радиото. Аз съвсем ясно й казвам, че тя трябва да приложи правото си на вето и не трябва да оставя тази коалиция, за която твърдеше, че е дясна, да стане никаква. Защото тя не може да е дясна, ако влезе в коалиция с БСП. Разбира се, на Стефан Софиянски му е все едно каква партия е. Той днес е десница, утре е левица. При него не може да се очаква позиция. При него проблемите са от друго естество. Но от нея, все пак… Тя има зад себе си една история и семейна, има и присъствие във властта, опозиционно поведение четири години. И всичко това да се пожертва в името на една конюнктурна цел е наистина необяснимо. Това ще бъде последната жертва на БЗНС-Народен съюз.

Репортер: Вчера заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров намекна, че Иван Костов е една от основните пречки за реализирането на дясно управление, заради Вашите непримирими позиции срещу Доган и Сакскобургготски. Вие чувствате ли се виновен за това?

Иван Костов: Не, напротив. Ние с това не създаваме пречки. Аз искам това много ясно да го кажа. Трябва да приемат от НДСВ и от ДПС да има ревизия на сделките с корупционен потенциал. Те са заинтересовани да се проведе тази ревизия. Те са заинтересовани да се провери дали са върнати законно или незаконно тези имоти. Аз знам, че са върнати незаконно. Но те могат да докажат, че са върнати законно, въпреки че няма как да го докажат. Но те са заинтересовани от ревизия на тяхното управление. Те бягат от тази ревизия, което означава, че самите знаят, че са допуснали нещо нередно. Те трябва да приемат това нещо. Това е условие, което не е нито личностно, нито безпринципно. Напротив, това условие е съвършено естествено. И хората го искат. Защото всяко правителство, което не е поставено на тази основа – на основата на задължителната ревизия на действията им, много бързо ще падне, то ще бъде много слабо. И, второ, по отношение на самите персони. Разбира се, нито Симеон Сакскобургготски, нито Ахмед Доган могат да претендират да участват в подобно правителство в лично качество. А едно дясноцентристко правителство трябва да бъде програмно, най-добре на експертна основа, да е експертно правителство. Тогава защо да не му бъда даден шанс да довърши реформите и да вкара България в ЕС. Това не са големи условия, не са непреодолими условия. Това са условия, които спират огромния апетит на няколко фигури в ДПС и в НДСВ.

Репортер: Те са непреодолими тези условия, но това единственото условие ли е ДСБ евентуално да подкрепи и да участва в дясноцентристко правителство?

Иван Костов: Разбира се. Ние сме казали какво сме поели като ангажимент пред избирателя в Договора за силна България. Аз мисля, че всяко дясноцентристко управление трябва да се подпише под такъв договор. Той е толкова прост, толкова ясен и толкова задължителен пред хората. Така че, да не опростяваме нашите изисквания, но и от друга страна, да не ги посочваме като неизпълними.

Репортер: Добре, г-н Костов, това е едно изискване към НДСВ и ДПС – към фигурите на Доган и Сакскобургготски, което Вие имате. В една дясноцентристка коалиция, обаче, трябва да влезе и БНС. Както чухме, Вие имате значителни резерви към политиката и поведението им през последните дни.

Иван Костов: Не, те в момента се лъкатушат, те в момента се колебаят, те в момента искат да заемат една позиция, която ще бъде самоубийствена за тях. Такава позиция, че да не могат да ходят по улиците. Но досега не са направили действието. Нека да разграничим нещата. Те в момента искат да направят дълбока промяна на собствената си природа – ще загубят своята идентичност в момента, в който подкрепят правителство са мандат на БСП. Но, ако го направят, след това вече мостовете ще бъдат скъсани. Иначе в момента те са в процес на лутане.

Репортер: И така, говорейки за дясното и за нещата, които се случват там, да Ви попитам за местните избори, които ще се състоят през есента. Има ли ДСБ например вече яснота за номинацията си за кандидат-кмет в София? Тъй като нееднократно беше казано и беше изявена воля да има една дясна кандидатура. Дори се чуха гласове тя да бъде излъчена от Демократи за силна България, тъй като Вие имате най-голямо право да го направите в София специално.

Иван Костов: Идеята да има една дясна кандидатура, която да отиде на втори тур и да спечели изборите (Тя няма да е дясна, а по-скоро дясноцентристка) е единствената, която води до успех, води до победа.

Репортер: Работите ли вече по този въпрос?

Иван Костов: Работим. Това изисква от Демократи за силна България една много внимателно подбрана кандидатура, много добре проведени предварителни разговори, получено съгласие. Не може да се отиде очевидно с политическа кандидатура на знакова политическа фигура от ДСБ, защото няма да получи подкрепа. Това се вижда.

Репортер: Има ли вече кандидатури?

Иван Костов: Има кандидатури, да. Има подходящи, достойни софиянци, столичани има, които могат да решат проблемите на града и няма да дезертират от тези проблеми, на които няма да им олеква като оставят проблема с боклука върху плещите на своите наследници. Има такива хора.

Репортер: Сигурно няма да ми отговорите на този въпрос, но все пак, бихте ли ми казали някои от тези имена.

Иван Костов: Ами, в момента се търсят подходящи кандидатури. Освен това, с никого от тях не е говорено. Така че, как да Ви кажа имена, които самият аз обмислям и при положение, че още не съм провел разговора със самите хора.

Репортер: Добре, благодаря Ви за този разговор, г-н Костов.

Иван Костов: И аз Ви благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...