Иван Костов: Това, което ние ще правим в НС, е това, което ще се ангажираме с Договора за силна България

Иван Костов: За първи път в България се поема пряк и ясен ангажимент с ясни задължения, които демократи за силна България ще изпълняват в следващия парламент, срещу което искат доверието на избирателите. Никой не е направил досега усилие да сведе своето послание до толкова ясно, лесно проверимо след това задължение към избирателите. Защо го правим? Правим го, защото в България всички видяхме как думите загубиха стойността си. Най-вече думите, които политиците изричат преди избори във вид на обещания към хората. Този цикъл от 2001-ва година досега е цикъл на обезценените думи на неизпълнените обещания. В този смисъл започна спорът за думите: дали е казал нещо Симеон Сакскобургготски, дали не го е казал, а дали това е имал пред вид и от тези думи, които се оказаха с различен смисъл вложен в тях – значи неясни думи, думи неконкретни – позволиха сега да се прави опит отново с различни видове обещания да се мамят, откровено казано, избирателите. Затова ние искаме да заявим съвсем просто конкретни и ясни неща.
– ДСБ ще бъдат ли изненадата на изборите?
Иван Костов: Ние сме още по-убедени, че ще бъдем приятната изненада на тези избори, дори има много признаци, по които съдим за това, включително и собствените социологически проучвания, както и социологическите проучвания на нашите политически опоненти, които не се обявяват публично, но ние имаме достъп до тях. Ние знаем тези анализи, знаем, че ние вървим добре напред. Водим, както беше казано от някои социолози – водеща политическа формация сме в София – това знаем с голяма сигурност. Въпросът е кой ще доминира в следващото Народно събрание – това ще реши избирателят, който най-вероятно няма да даде доверие на БСП да състави правителство. Така се очертават засега предпочитанията на избирателите.
В момента искаме да говорим не помежду с останалите политици, а да говорим с избирателите и заради това правим този договор. Така договорът за силна България, който ще подпишем днес, не е с други партньори – политици, политически партии или коалиции, той е пряк договор с избирателите и той трябва да бъде разбиран като желание на ДСБ да фокусират вниманието си в диалога с хората, от които очакват доверие, а не да се занимаваме с взаимоотношенията с другите партии и коалиции. Те и без друго имат толкова проблеми помежду си, че не им остава въобще време да се занимават със собствените си избиратели, вследствие на това, което се случва при тях, така че предпочитаме да фокусираме вниманието си върху този диалог. Той е най-важният за нас. А в Народното събрание, което българският избирател ще състави, давайки предпочитания, пускайки по определен начин гласа си – в това Народно събрание, това което ние ще правим е това, което ще се ангажираме с договора за силна България.
Доколко разчитате на гласовете на българските изселници в Турция?
Иван Костов: Ще видим дали те ще се организират въобще. Изглежда там напреженията, нестабилността и смяната на настроенията се оказаха доста силни и не позволяват да кажем как сега ще се развият нещата. Може би ще отидат към самостоятелна регистрация, което не е начина за преодоляване на последиците от преодоляването на т.н. български етнически модел, защото регистрацията на други етнически партии не е пътят. Въпросът е те да бъдат регистрирани в национална политическа партия, която представлява всички етноси, всички вероизповедания и ние твърдим, че това е пътят.
Ние сме първите, които поемаме съвсем директни, ясни, лесни за проверяване ангажименти пред българския избирател.
Г-н Костов, дали в следващия парламент дясното пространство би била достатъчно силна опозиция?
Иван Костов: Това, което аз казах, за предпочитанията на избирателите към днешна дата е, че те нямат да дадат доверие на БСП да състави правителство. Аз не искам да се ангажирам с това колко точно народни представители ще са недостатъчни. В този смисъл задачите пред десницата и партиите, вдясно от центъра, ще бъдат да отговорят на предизвикателствата и да се опитат да съставят правителство. В България трябва да има правителство, което да продължи по пътя на европейската интеграция, защото има страшно много въпроси, които трябва да бъдат решавани и които са отлагани 4 години. Това, което в десницата се случва са продължаващите процеси на разпадане, които всъщност са преливане на предпочитания на определени фигури към центъра или към други политически формации. Изглежда в дясно, че кризата не може да се преодолее по начина, по който се предлага. Това е една теза, която ние защитаваме от доста време. Ние казваме, че на десния избирател не могат да се правят такива предложения, защото те не са добри, те не са ясни и това се потвърждава с всеки изминал ден. Най-почтеният и най-честният начин спрямо десния избирател е политическите партии да застанат и да поискат доверие от избирателя пряко със своя програма, със свои идеи, със свои ангажименти, така както правим ние. Защото в дясното ние твърдим, има избори в изборите – тоест избирателят, избирайки състава на НС, той ще избере и кой го представлява в дясното пространство. В този смисъл трябва да има преки и ясни предложения и ангажименти. Такива в момента отсъстват. Вместо яснота на политическите позиции, има коалиции. А хората не искат коалиции, те искат яснота. В коалициите им се загубиха образите, загубиха се посланията, говоренето на политиците. Те се обезличиха, събирайки се несъбираеми на практика съставки. Най -малкият общ знаменател се оказа наистина много малък и се изпразниха от политическо съдържание. Но това нещо ние го твърдим от доста време и сега на прага на началото на кампанията се вижда, че е точно така.
С какво си обяснявате факта, че в края на мандата си, НДСВ започва да вдига своя рейтинг, за разлика от правителството на СДС преди години?
Иван Костов: Може би не вдигат рейтинга, а може би е вярно това, казва един социолог, близък до БСП – може би са започнали наистина да се изливат много пари в медиите и това се усеща от всички ни. Изливат се пари от страна на управляващите и нашето мнение е такова. И това, което вие разчитате като някаква обективна информация, всъщност се дължи на парите. Ще видите на изборите и там ще има горчиви изненади за НДСВ.
Ако се окажете в ситуация да сте най-голямата партия в дясно, а БСП не спечели достатъчно гласове и бъдете изправени пред избор да участвате с НДСВ в някакво дясно правителство – как бихте реагирали?
Иван Костов: Тези хипотези българските избиратели трябва сами да си ги задават и сами да си отговарят на тях. Отговори не могат да бъдат дадени от страна на политиците преди да се види дали е вярно това. Преди да видим какъв е действителният вот, не можем да отговорим със сигурност на тези въпроси, каквито и да бъдат те, тъй като това, което е проблем на българския избирател, това което е негова отговорност е, той да направи тези разчети. Той да си направи тези изводи; той да прецени как да даде своя глас; той да сформира парламента, той – а не политиците със залъгвания на избирателя за един или друг вид коалиция. Тези опити да бъде привлечен избирателя с коалиционни послания се провалиха напълно и демонстрацията е видима в ОДС и БНС -това е съвършено ясна демонстрация на обезценяване на тоя вид говорене.
Като водач на листа в Пловдив как гледате на предстоящата битка с имените ваши съперници?
Иван Костов: Думата не е битка. Мисля си, че онази крайна конфронтация, когато се решаваше дали България да върви в НАТО, или да остане в руско-съветската орбита; дали ще отива в ЕС или няма; когато беше на историческия кръстопът, можеше да се говори, пак с известно метафора за битка. След като ние сме тръгнали в тази посока и е ясно накъде вървим да говорим за опониране; нека да говорим за по-добри предложения, за по-сериозни задължения, които се поемат пред избирателите. В това отношение ДСБ ще бъдат много честни, почтени, стриктни, много точни и много ясни. Защо можем да го направим това – защото ние сме една партия; ние говорим с едни послания; с една програма; имаме ясно поети задължения пред избирателите. Другите трябва да обясняват как се събират по този начин и какво точно говорят, събирайки се много заедно. От тая гледна точка ние печелим яснота, печелим конкретност, печелим и с ярка самоличност. Със собствена визитна картичка сме, докато другите са все пак списък от хора. С това се надяваме да спечелим доверието на избирателите, със силата на своите послания.
Вярвам, че пловдивчани ще мислят много внимателно този път за кого ще гласуват. Няма да се подлъжат по обещания, няма да рискуват да дадат вота си за неясни коалиции и неясни формации. Вярвам, че те са достатъчно зрели от политическа гледна точка тези 15 години те бяха едни от най-зрелите в политическо отношение български граждани. Аз съм сигурен, че те са останали такива и в някакъв смисъл те ще покажат как ще се развива вота в бъдеще в България.
Вчерашното внасяне на списък със 170 имена за проверка на Комисията по сигурността на информацията и изказването, че уличените кандидати ще бъдат сменени – не е ли твърде смело, при условие, че от БНС например, заявиха, че ще обявят подобни имена, но ще застанат зад тях и няма да ги махат от списъците?
Иван Костов: Ние имаме възможност и ще ги извадим. Това е, което ние сме успели да направим, отивайки първи и навреме в Комисията и представяйки съответните имена за проверка. Ние имаме време да ги извадим, тъй като регистрацията е до 25-ти.

/В интервюто са използвани и въпроси от други медии/

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...