Иван Костов с коментар за Бюджет 2008

Водещ: Лидерът на ДСБ, Иван Костов, бивш министър на финансите и бивш министър-председател в “Седмицата” на Дарик радио. Добър ден, г-н Костов.
Водещ: Добър ден. Ако вие пишехте бюджета, какво не бихте направил по този начин, по който го прави правителството.

Иван Костов: О, много неща, много неща. Първо не бих го поставил на тази фалшива основа. Фалшивата основа идва от подценяването на основните макропоказатели, и които ще има в следващата година. Примерно БВП няма да бъде 61 млрд., а ще бъде минимум 64 млрд. ако не и повече, оттам доходите ще бъдат много по-големи. Изобщо всичките съотношения във финансовата сфера ще бъдат различни, тоест първо бих го направил на реалистична основа. Второ в никакъв случай не бих направил така парите, които идват от ЕС и фактически финансовата подкрепа за ускорено развитие на България да отива в излишък, което съвършено целенасочено практически да превръща в напълно безполезно европейското членство. На трето място …
Водещ: Това не ви разбрах обаче, как парите се превръщат в излишък? Нали ЕС ги дава за нещо, да си направим тук.
Иван Костов: Да и едновременно с това те отиват веднага в излишъка. 3% добавя ЕС, на книга разбира се, аз ще се върна на този въпрос отново, 3% е излишъка, тоест цялата подкрепа на ЕС отива в излишъка, тя …
Водещ: Имате в предвид, че ние от нашите пари ще си дадем в излишъка и ще вземем после от европейските?
Иван Костов: Няма значение те като влязат веднъж в прихода формират излишъка всичките пари, които са. Разликата между прихода и разхода формират излишъка. Така, че европейските пари практически отиват там и вижте какво се получава, никога не бих водел финансова политика, която да е рестриктивна и да не ми позволява да наваксвам изоставането в качеството на живота и стандарта на живот. Това е нон сенс, за най-бедната страна, тъй като трябва да се защитава един наистина абсолютно имагинерен показател какъвто е дефицита по текущата сметка. Грубо казано това е дефицита на търговския баланс, че България внася много повече, отколкото изнася стоки и услуги и лихвени плащания.
Водещ: Бихте ли намалил ДДС, защото Милен Велчев преди малко, обясни, че тогава народа ще почне да пазарува и да стане още по-лошо.
Иван Костов: Разбира се ние ще предложим. В момента колегите ми предлагат да бъде намален ДДС и има няколко мотива за намаляването на ДДС, но вие изпреварвате дебата следващата седмица, но няма значение.
Водещ: Кажете.
Иван Костов: Първият мотив е много високата инфлация, тази година тя ще бъде над 13%. Значи спрямо декември миналата година ще бъде над 13% инфлацията, следващата година, другия фалшив показател, на който почива бюджета е 6% инфлация за цялата година, което не може да се случи при положение, че тази година ще бъде 13 %, и че това за което вие питахте преди малко, цената на суровия петрол няма да бъде 68 $ /барел, ще бъде над 90 $/барел и оттам всички ценови пропорции зададени от горивата, това не е само суровия петрол, това е и природния газ, той следва суровия петрол, той се покачи също драстично нагоре. Всички тези пропорции ще се променят наистина драматично. Така, че няма как да има 6% инфлация в България следващата година.
Водещ: Колко да е ДДС -то ще предложи ДСБ?
Иван Костов: Заради това основната причина да се намали първо огромните постъпления, които ще бъдат надвишени многократно, второ поради обстоятелството, че трябва да се въздейства охлаждащо на тази инфлация. Сега е момента на практика да се направи едно намаление на ДДС, ако изобщо има подходящ момент, сега е момента.
Водещ: Колко е разумното според вашите сметки?
Иван Костов: Разумното, ние ще предложим 18%, за да не се рискува много, но и при 18% ще ги има днес зададените приходи, дори ще бъдат надвишени. Водещ: Бихте ли подкрепил различни ставки за ДДС, например за храни, за лекарства, за каквито и да е.
Иван Костов: Ние ще предложим различни ставки първо за животоспасяващите и животоподдържащите лекарства. Ще предложим, моите колеги в момента работят върху текстовете може би 7%, може би нулева ставка и за учебниците ще предложим също такава ставка 7 или нулева, защото нито учебниците, нито животоподдържащите или животоспасяващите лекарства се купуват благодарение на свободен избор на човека. Те са абсолютно задължителни за съществуването.
Водещ: Веднага ще кажат опонентите ви, че е популизъм.
Иван Костов: Не е популизъм, така беше това бяха заварени неща и бяха променени в последните седем години, а нямаше такива данъци.
Водещ: Акцизи.
Иван Костов: Моля ви, спомнете си, че нямаше такива данъци върху лекарствата.
Водещ: Вашето правителство нямаше ли?
Иван Костов: Ами нямаше разбира се, нямаше върху учебниците. Всичко са забравили българските граждани.
Водещ: Аргумента за това …
Иван Костов: И вие в това число, журналистите и не помните основни неща. Никога не бихме допуснали ние защото пак ви казвам не е въпрос на избор, не е въпрос на свободен пазар, избор на купувач да си купи или да не си купи това.
Водещ: Аргумента, обаче това да е единна ставката, че по-лесно се събирали така данъците.
Иван Костов: Вярно е но става въпрос за определени тесни контингенти стоки, които лесно се контролират.
Водещ: Акцизите.
Иван Костов: Много тежък удар …
Водещ: Аргумента, с който се увеличава акциза върху горивата, е за да не станело много тежко през 2009 г на потребителя.
Иван Костов: Толкова е безсмислено това нещо, че направо се удивявам, как може такова нещо да се говори. Вижте, за какво става въпрос. За наслагване на два скока, на един ценови скок, който идва от цената на суровия петрол и след преработка горивата ще поскъпнат със същия процент почти. И от друга страна, скока на акциза, който ще добави 10 или 12 или 8 стотинки към това гориво. И то само на базовата цена. Можете ли да си представите? На базовата, идваща отдолу. Тоест, два скока се слагат в една година, за да не стане един скок в следващата, примерно или по-следващата. Защо? Нима някой вярва, че суровия петрол ще отиде над 100 и ще стане 120 долара за барел? Това означава, генерално променяне на всички ценови пропорции в света. Значи, абсолютно неуместен аргумент исках да кажа. Но вижте, удара, много важно е да се каже, какъв удар пада върху едно младо семейство, което взема по 300 – 350 лева заплата, автоматично е санкционирано от премахването на необлагаемия минимум. Автоматично попада в сферата на губещите. След това и двамата най-често пушат в България, специалния акциз скача от 6,50 лева на 14,50 лева. Тоест, от всеки от двамата по 80 лева се взема. Скача тока, акциза за тока с 20%, тоест сметката за тока също с 100 лева през годината ще се увеличи. Скача акциза за въглищата с 33%. Още 100 лева завишения. Скачат разходите за горива, ако единия от двамата кара кола или, ако двамата карат кола, може да си представите по 10 стотинки на всеки, средно да кажем, за да пресметнем лесно, на всеки купен литър бензин. Това нещо се стоварва върху едно семейство, на което се отнемат елементите н семейно подоходно облагане. С огромен цинизъм в управляващите казаха, че били 7лв. -8лв. или 3,50лв. – 7,70лв. били много малко пари и тук това беше повторено. Малко пари, но това е 80 лева на дете. Двете деца, на това същото младо семейство, щяха да им донесат 80+80=160 лева. Тоест, поне учебниците щяха да бъдат купени с тези пари. И сега вижте, приспаднете всичко това, от което те губят, от акциза от цигарите, от тока, от въглищата, от горивата пресметнете, че цената на природния газ ще скочи сега с 30% и след това с още 45%. И вижте, какво ще се стовари.
Водещ: Защо още 45%?
Иван Костов: Защото тя е завързана за цената на суровия петрол в средиземноморските пристанища. И автоматично, както се вдигна сега тази цена и тази ще отиде нагоре, а вече не е валиден онзи договор, който защитаваше България. Той нали беше преразгледан в полза на Русия, договорът който ние оставихме и защитаваше цената на природния газ до 2010 година. Той беше премахнат, ние тогава говорихме, че има национално предателство, никой не ни чу. Никой не чу, никой не реагира, никой журналист не реагира. Сега, това нещо, като лавина ще се стовари върху хората. И аз казвам, какво тези млади хора ще се случи с тях? С тези какво ще се случи? Вярно е, че за половината, тези които са в горната скала, тези които са над 480 лева, за тях ще има облекчение. Ама тези нашите двамата млади, те не са в горната скала. Те не са в облагодетелстваната половина.
Водещ: Пламен Орешарски обаче казва, че всъщност вие защитавате нискоквалифицирания труд. Плоският данък в начина, по който те го въвеждат, бил стимулиране на средната класа и квалифицирания труд, защото догонващото развитие с нискоквалифициран труд, трудно може да се осъществи, казва Орешарски.
Иван Костов: Добре, има логика в това. Вярно е, че това въвеждане облагодетелства хората с висока специализация и висока компетентност и не засяга толкова доходите на бизнеса, това е почти сигурно. Защото един бизнесмен може да си купи кола, и много неща през фирмата, и тези неща се правят, и това е ясно и се правят по целия свят. Така, че действително е за тези. Но даденостите в България са такива, че половината от хората са с ниска квалификация. И една част от тях не могат да повишат квалификацията си. И това не може да е причина в една година, изведнъж рязко да се преразпредели данъчната тежест и точно тези, които са по-безпомощните, които не са могли да изберат за себе си висше образование или да го финансират, тези които не могат да намерят друго поприще за своя труд, което да е високо платено, или които да го развият, или които просто не могат да го направят. Защото са инвалиди или защото страдат от някакви заболявания, или защото са хронично болни и се поддържат с лекарства, а такива са огромна част от хората. Трябва да имаме предвид, че наистина са много. Защо върху тези сега точно да се стоварва тежест при положение, че може да се въведе така данъка, че да облагодетелства, хайде не по равно, но да облагодетелства всички. Ако се запази необлагаемият минимум пак ще бъдат облагодетелствани високите етажи на заплащане, пак тази втората половина над 450 лева, тя ще получи повече, много повече.
Водещ: Защото и техните 200 лева няма да се облагат.
Иван Костов: Те няма да се облагат, но върху онова, което е надвишаването те ще получат голямо облекчение. Но няма да бъдат така ударени, а ще бъдат ударени тези с ниските доходи. И това не е справедливо. Думата е, не е справедливо. Не е честно. Не е почтено в такъв момент, когато можеш да подкрепиш всички да стоварваш ударите и както ви го показах, специално ето пък за това младо семейство.
Водещ: Трябва ли да се намалят осигуровките?
Иван Костов: Трябва да се намалят, защото иначе тези 10% плосък данък няма да изкарат на светло заплащанията, които в момента тънат в сивата икономика. Няма да направят на светло тези заплати.
Водещ: Аз наистина не разбирам, вашата концепция когато въвеждахте този модел на осигуряване беше, че точно през тази 2007 г Националният осигурителен институт изцяло ще се съфинансира от осигуровките. Това не се случи и обяснението, което Йордан Христосков, управителя му дава е в непрекъснатите намаления и заместването на осигуряването с държавните субсидии.
Иван Костов: Много прост е отговора, заплатата нямаше да бъде 400 лв., 450 щеше да бъде 450 евро. Тогава всичко щеше да се получи.
Водещ: Това беше вашия план?
Иван Костов: Ами ето както изпреварващото развитие на страните, които продължиха да бъдат управлявани от смели реформаторски, решителни правителства, като Естония, дори съседна Румъния.
Водещ: Добре защо при този дефицит …
Иван Костов: Планът беше да не е сега 400, а 400 лв. да бъде някъде в 2002 г. Сега да бъде 450 евро. Това беше планът.
Водещ: С какви очи обаче сега предлагате намаляване на осигуровките, когато логиката е все пак да се запази тази идея. С осигурителните вноски да си се пълни осигурителния фонд, а не примера, който даде Йордан Христосков миналата седмица – пенсионера отива купува си с ДДС лекарството и си плаща собствената пенсия през ДДС.
Иван Костов: И това е много просто. Ако се намалят осигурителните вноски, тогава се създава истинския стимул заплатата на строителните работници да не е 200 лв., както е в момента по книга, а да бъде записана 1500 колкото те реално взимат.
Водещ: И пак Христосков обясни, че не става така. Не плащат.
Иван Костов: Тогава, точно така ще стане, ако …
Водещ: Като намаляват толкова пъти, казва не става.
Иван Костов: Никой не е намалил това, така при успоредно намаляване на облагането и въвеждането на единна ставка върху облагането на дохода от държавата, така че ако в комплект това се въведе, разбира се че ще излязат на светло огромен брой тънещи в сивата икономика сега доходи. България има 35% сива икономика, която не плаща, 35% си представяйте така, 35% от заплатите не плащат осигурявания в НОИ. Представете си за какво говорим, само за миг. Представете си веднага с 35% по-голям приходния фонд, с който разполага НОИ и веднага виждате решението на задачата.
Водещ: Как си представяте държавата да върне надвзетите пари, те са надвзети в смисъл, че явно държавата не ги е планирала да ги взима от хората.
Иван Костов: Планира, моля ви се.
Водещ: Иначе щеше да ги планира, че ще си построи нещо.
Иван Костов: Държавата ги планира защото ако извадите нашите изказвания от миналата година, моето и на моите колеги от ДСБ, щяхте да видите съвършено ясно точно тия числа, които в момента се случват, точно това, което в момента се прави, щяхте да го видите предупредено, написано. Разбира се в България може да няма стойност, нали това да бъдеш прозорлив, да бъдеш точен, да бъдеш компетентен да предупредиш. Но това правителство съвършено целенасочено надписа сметката на българските данъкоплатци миналата година и същото прави през тази година. Това е стратегия да се прави богата държава и бедни граждани, това е стратегия да се строи социализъм в България. Това е модела, който ние следваме. Колкото се може повече пари в държавата, колкото се може по-малко пари в хората. Защото хората са неспособни да ги похарчат както тук чухме човек, който наистина трябва да му се признае е фантастичен в харченето, в организацията на семеен бизнес с частен бизнес, какъвто беше Милен Велчев. Виждаме огромните му хотели на семейството по морето …
Водещ: Добре не сте …
Иван Костов: Той безусловно е човек, който знае как да похарчи пари.
Водещ: Добре но …
Иван Костов: И може би е прав в наглостта си да казва че другите хора нямат тази неговата компетентност. Нещо което аз категорично не приемам, хората знаят най-добре как да похарчат парите, които ние ще им оставим. Най-добре, никой не може да ги замести.
Водещ: Въпроса е формално как да стане връщането, което вие предлагате. Милен Велчев беше прав в това, че едва ли тия дето ще вземат 13 и 14 заплата и пенсия са точно тия дето са ги платили. По-скоро американския модел, за който аз го питам, е който е платил повече данъци да си му ги върнат на него.
Иван Костов: За 40 дена тези сложни маневри, влагането на това законодателство, изобщо тази цялата процедура не може да бъде създадена. Заради това най-елементарният и прост начин е, там където могат да бъдат дадени да бъдат дадени. Това го правехме ние по времето на нашето управление с всеки заварен излишък от този тип.
Водещ: Давахте го като заплата и пенсия?
Иван Костов: Давахме 13 и 14 заплата и пенсия, това може да се направи за 40 дни, друго не може да се направи. Ако погледнете колко работни дни има до края на годината вие ще разберете, че практически такова нещо не може да бъде реализирано, като връщане на данъци.
Водещ: Един личен въпрос, какво мислите за Орешарски? Вие сте го назначил за заместник-министър на финансите, стана зам.-председател на партията, която ръководите, сега в момента влизате в ожесточен идеологически спор с него.
Иван Костов: Вижте министерството на финансите, не е помръднало от политиката на защита на финансовата стабилизация и икономическата стабилизация, нито на йота. Те се превърнаха в крайно консервативна спираща развитието на страната …
Водещ: Това, което вие създадохте.
Иван Костов: Да но за друго време, за други условия, за препускаща инфлация, за обезценяващи се български пари, за стотици хиляди български деца, които не могат да бъдат нахранени. Говорим за съвършено друга ситуация. Тогава финансовата стабилизация нямаше алтернатива, сега България не може да остане, да защитава финансовата стабилизация, която е постигната през 1998 г. Девет години има финансова стабилност и както се очертава няма как тя да бъде нарушена. Затова не е прав г-н Орешарски, друг е въпроса, че те нямат нито креативност, тоест нямат творчески възможности, нямат смелостта, нямат куража, нямат политическата воля зад себе си да изработят нов курс. И затова финансовата политика от 1997 г. стои неизменна и се превръща в нещо, което спира развитието на България. Аз съм я създал, аз я знам най-добре тази политика, аз я виждам, че се боря така да се каже със собственото си творение. Аз го виждам това.
Водещ: А вие се борите с …
Иван Костов: Разбира се, че се боря със собственото си творение, включително и със собствените си кадри. Хора, които аз съм назначавал. Хора, които съм ги учил да работят. Хайде нека никой да не се обижда, но аз действително ги учех какво да направят тогава. Така че сега в момента, който не разбира това, и който ги оставя да надписват по такъв брутален начин сметката на българския данъкоплатец, за да си задаваме сега ние тия въпроси с вас, да лъжат по такъв безогледен начин, защото те влязоха в едни безогледни лъжи и накараха министър-председателя да лъже. Те лъгаха само преди един месец, че ако дадат 30 млн. на учителите ще има хипер инфлация, ще има разбиване на българския лев, валутният борд щял да падне, валутните резерви да се изтощят и фискалният резерв …
Водещ: Учителите щели да пазаруват.
Иван Костов: Ама може ли това нещо сега да се сравни с 1 млрд., който те искат да похарчат за 40 дни. Ама кой нормален човек в момента не разбира, че те са лъгали безогледно. Как е възможно такова нещо? И вие ще им го простите и стоите, и гледате тия хора така нагло лъгали до преди един месец, и никой не им задава въпроса “защо го направихте това?”. Хайде учителите отделно трябваше да признаят реалността,че въобще няма аргумент никакъв, нито е заплашен стабилният лев, нито валутният борд, те не трябваше да лъжат по този безогледен начин.
Водещ: Не може г-н Костов, единственото нещо което не разбирам е това – вие, вие ще простите. Този същия въпрос го зададох преди малко на Милен Велчев. Може би сте чули коментари ми?
Иван Костов: Още по-остро трябваше
Водещ: Може би сте чули и коментара ми, така че за вие и въобще към медиите този упрек, нали тази война е може би безсмислена. Вие участвате в медиите доста активно, опозицията.
Иван Костов: Участваме. Много по-твърдо трябва да се питат, много по-твърдо. За такива лъжи на Запад хората си отиват от постовете. Не може да се лъже.
Водещ: А защо няма протести? Защо протеста на учителите изглеждаше по този начин? Не се събраха хилядите, за които говореха синдикатите.
Иван Костов: Събраха се. Не, сега?
Водещ: Да сега като се приемаше бюджета.
Иван Костов: Да сега защото стачката беше …
Водещ: Всичко умря.
Иван Костов: Ами стачката беше смачкана. Смазана беше. Сега, аз не казвам, нали не се бъркам в синдикалните отношения те са си подписали нещо, съгласили са се, но аз говоря за друго. Аз говоря за една власт, която деморализира, едно правителство, което деморализира общественото общество, защото му надписва сметките и защото го лъже, гледайки го право в очите. Аз затова говоря в момента. Оставям онези те са се разбрали там, нещо са подписали. Какво са подписали тяхна работа.
Водещ: Острият въпрос към вас обаче. Който също може би не трябва да бъде спестен. Който идва сега от средите на собствената ви партия. Доктор Николай Михайлов, вестник “Седем”, цитат -“ДСБ има бъдеще само като реликва от прехода или още по-лошо като гротеска за всеобщо назидание. Въпросът за личната вина на Иван Костов е табу, но фактически той няма вина, а проблем. Партията, която Иван Костов ръководи от три години и половина насам има 1% обществено доверие, някои казват процентите са 2, други 0,8% . Ето го проблема, не искат да гласуват за партията Иван Костов, не искат да чуят за такава възможност, запушват си ушите. Ако е вярно, че гласуват за ДСБ, защото Костов е лидер, това означава с голяма вероятност, че не гласуват за ДСБ, защото той е лидер. Хората не харесват ДСБ, защото не харесват политическото идолопоклонство.” Тежки думи от средите на собствената ви партия. След силните думи, които казахте за бюджета и политиката, която сте готов да формирате. Какво отговаряте?
Иван Костов: В никакъв случай няма да отговарям на такова нещо. Аз мисля, че пътя към доверието на хората преминава към искрена служба на техните интереси и на техните ценности. Защита на техните ценности, а не през такива вътрешни самоанализи и изкарване на собствените проблеми навън, обсъждане публично. Това е работа на интелектуалци, не е работа на политици. Това изобщо не е политически подход към нещата, политическият подход е да намериш начин, да защитаваш интересите на хората. Това означава, моето обяснение е съвсем друго не сме намерили верния тон, не сме прегърнали интересите на хората, не сме защитили по най-убедителния начин техните ценности. Не сме отреагирали на техните въжделения. Другото е умозрително, интелектуално, има разбира се място в едно общество, но няма нищо общо с политиката.
Водещ: И тия тези за бюджета, които развихте сега са за верния тон, борбата със собственото творение са според вас търсене на верния тон? Така ли?
Иван Костов: Тези тези се защитават от ДСБ в НС, почти монолитно, много събрано, много стегнато. Ние сме основните хора, които дебатират в НС и бюджета, и всеки един от законите. Ние например вчера атакувахме, закона за общинските бюджети, защото те направиха най-огромната централизация на финансовите средства.
Водещ: Изпреварихте въпрос ми.
Иван Костов: Независимо, че Конституцията повели нещо друго. Ние сме основните, които се борим там. Това е истината и сега ако има обективна журналистика ще го види. Друг е въпроса, че може би хората не разбират тези дебати и не ги вълнува.
Водещ: Тази тема ви превръща в тактически съюзник с Бойко Борисов.
Иван Костов: Не.
Водещ: Вие защитавате неговата, вие го защитавате и него по този начин.
Иван Костов: Дълбоко грешите ако мислите, че тук въобще има имена. Тук има принцип, принципа е следния, всички общини трябва да имат възможност да разчитат собствени приходи, които идват от преотстъпен данък от доходите на физическите лица. Едно е да знаеш, че можеш да разчиташ на 25 или както беше при нас. Мога ли да кажа колко беше.
Водещ: Колко беше?
Иван Костов: 50% беше.
Водещ: От данъка върху общия доход връщахте в общините?
Иван Костов: От данъка върху дохода на физическите лица си разполагаха общините. Сега не могат и с 25% да разполагат, тоест те не могат да разчитат на собствени приходи, които и до момента идваха по две линии. Едната беше дохода на физическите лица отчислението и другото беше местните данъци и такси. Това са им приходите. С това те правят цялата политика. В момента това всичкото се отнема и се замества с една субсидия. Субсидията, държавата я дава обаче за три неща, за капитални вложения, за делегирани дейности и за издръжка на персонала. Е къде остава мястото за местна политика? Къде е политиката?
Водещ: И принцип ли не може да ви обедини с имена?
Иван Костов: Цялата политика се прави само със собствените постъпления от данъка върху доходите върху местните данъци и местните такси. Разбирате ли?
Водещ: Добре де, но като ви питам за имената. Значи ето вие казвате, “това ли е принципа?”, защитата на този принцип не трябва ли да ви обедини всички, които стоите зад този принцип?
Иван Костов: Първо кой се обедини зад този принцип? Знаете ли кой се изказа в НС, дайте да обърнем, за да видим къде беше в НС съпротивата? От въпросния ГЕРБ, никой.
Водещ: Стефан Софиянски се изказа. То ГЕРБ няма в НС само Лъчезар Иванов един, той ще бъде сега …
Иван Костов: Има там някакви, които гравитират около ГЕРБ. Никой, изказвания само на ДСБ и на Стефан Софиянски. Нищо друго. Цялата съпротива срещу това нещо, което е наистина въпиющо такова ограничаване на възможностите на местните власти падна, така да се каже върху две групи. За какво говорим, за какво обединение говорим? Ами най-много кметове има БСП, в залата има хора, които аз уважавам и към, които имам респект от БСП. Това е кмета на Севлиево например, г-н Мечев и т.н. известни силни фигури, такива местни. Ами тези хора се обърнаха с хастара навън, тези хора, които знаят какво значи това. В Севлиево, богатият град Севлиево, с ако не се лъжа сега 800 лв. средна заплата, да не може да разчита на отчисления от Данъка върху доходите на физическите лица, ами прощавайте той е бил кмет колко мандата там и идва и се преобръща наопаки. Ето това е проблема, къде да се защити принципа при положение,че хората в България изглежда въобще не знаят какво е принцип.
Водещ: Пламен Юруков покани лидери на малки партии, които са напускали СДС през годините. ДСБ не бяхте там. Какво мислите сега за този пореден опит за обединение?
Иван Костов: Нищо не мисля откровено казано. Изцяло съм зает в момента с този дебат, който пак ще кажа може би не го разбират хората, може би им идва в много, може би нямат, въпреки че ни се стараем да го говорим по най-простия начин, може би нямат необходимите допълнителни информации, познания, за да вникнат в тия неща. Но аз изцяло съм посветен на него и в момента върху бъдещия дебат по Закона за ДДС, където ще направим тези предложения. И върху всички наши предложения по Закона за бюджета и другите закони. Знаете ли защо?
Водещ: Защо?
Иван Костов: Дори и само едно нещо да постигнем, дори само да махнем привилегията, която готвеха да дадат на Васил Божков по прякор “Черепа”, увеличавайки му два пъти и половина постъпленията от хазартните игри, неприсъствените така наречени, “Лото”, “Тото” и не знам си какво, дори само това да бяхме успели, щях да се чувствам добре.
Водещ: Там аргумента, е че с намалението щял да излезе на светло интернет бизнеса с залаганията и да се развива “Тото” -то с което се издържа спорта.
Иван Костов: Моля ви се, моля ви се. Това са приказки за безкрайно наивни хора.
Водещ: Милен Велчев каза, че няма да го подкрепят, няма да стане.
Иван Костов: След като ги ръчкахме през цялото време и ги изкарахме на трибуната с предизвикателства, стигнаха до това. Да се откажат група по група, че накрая и президента каза, че няма да го пусне. Но аз им предложих друго. Хайде да затворим безмитните магазини. Един милиард, казаха от неправителствените организации, че е оборота, 500 млн. са акцизите и ДДС. Защо ще търсим други пари? Дайте да затворим тези магазини, за които ЕС иска и да свърши тази работа. Ето дори това да постигнем, няколко стъпки, да възстановим елемента на семейно подоходно облагане. На мен ми е скъпо тези 70 или 140 там, 150 лв. , които едно младо семейство ще загуби. Защото знам, аз съм бил младо семейство, знам как съм цепил стотинката на две, за да отгледам двете си дъщери.
Водещ: Иван Костов лидера на ДСБ в “Седмицата” на Дарик радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...