Иван Костов: Със слабо управление България е изправена пред многобройни рискове

Фокус: Г-н Костов, какво е вашето мнение за предизборната кампания досега и дава ли тя индикации за състоянието на държавата в момента?
Иван Костов: За държавата не знам, но нашата кампания показва, че нашите симпатизанти са много силно мотивирани. На срещите ни из цялата страна идват не само наши симпатизанти. В препълнените зали присъстват и хора от други партии, задават въпросите, които ги интересуват – за пенсиите, за системата на точкуване, за земята. Видно е,че поддръжниците на Демократи за силна България са мобилизирани. Но доколкото разбирам не с всички останали политически формации е така. По-скоро, общо кампанията като че ли преминава формално и без особен интерес. Не хората идват при политиците, а политиците се опитват “да се отъркат в хората”.
Фокус: Вие много пъти сте казвал, че ДСБ са гарант за спирането на БСП към властта. Защо смятате, че вие сте алтернативата на БСП като икономическа политика, политика по отбраната и сигурността и като цяло?
Иван Костов: ДСБ е естествена икономическа алтернатива на БСП. Нашата програма предвижда много смело и решително оттегляне на държавата от преразпределението на БВП, за да постигнем много по-бърз икономически растеж. За следващите четири години ние ще оставим в данъкоплатците над 11 милиарда лева. Три четвърти от тези средства ще отидат за инвестиции в частния бизнес, а това е най-здравословният път за икономически растеж. Българската социалистическа партия възнамерява да отнема същия процент от БВП през бюджета, като сегашното правителство, но да го преразпределя по друг начин. Това от своя страна ще доведе до много сериозни промени в различни взаимоотношения между отделни фирми и държавата и т.н. Това ще доведе до намаляване на потенциала за инвестиции на частните фирми и ще убие темповете на растеж. Но голямата разлика между нас и БСП е в това, че Демократи за силна България притежаваме отговорност, смелост, решителност и компетентност и сме доказали тези свои качества в управлението на страната. В това отношение БСП има огромен проблем. Тя старателно се опитва да скрие, че няма лидер. Да скрие,че председателят й е неопитен, без подготовка, който не е носил отговорност и който е марионетка на екипа на Жан Виденов. Всички хора на водещи позиции около лидера на БСП са от екипа “Виденов” – Минчо Коралски, Георги Пирински, Атанас Папаризов, Румен Овчаров, Младен Червеняков. Тези хора са доказано некомпетентни и неспособни да управляват България в полза на гражданите. Това е истинският риск, пред който БСП поставя България. Проблемът е, че в БСП нямат потенциал за управление.
Фокус: А по отношение на другите десни партии какви са вашите предимства, примерно в сравнение с ОДС?
Иван Костов: Нашите големи различия с ОДС и другите десни формации е преди всичко отношението ни към Българската комунистическа партия. В ДСБ сме против реабилитацията на бившата комунистическа партия в политическия живот на страната. Ние сме срещу връщането във властта на ключови фигури от БКП. Демократи за силна България сме против такива хора да представляват България като посланици, да бъдат министри, да управляват армията, полицията.
Другата ни отлика от останалите десни е по отношение на Симеон Сакскобургготски. ОДС “верват”, или “поверваха” на думите на Симеон, ние в ДСБ не му вярваме. Ние гледаме делата му. А той реабилитира кадрите на бившия комунистически апарат и на репресивните служби, раздаде им ордени.
Третото ни голямо различие е свързано с Ахмед Демир Доган. Всички останали десни формации се умилкват около Доган и се готвят да му бъдат партньори след изборите. Надежда Михайлова го нарече “голям политик”, президентът Първанов го определи като “голям патриот”, а истината е, че Доган е сериозна спънка за българския преход. Чрез страх и репресии, той принуждава българските турци да гласуват за него. Преследва ги, държи ги в подчинение и затворени като в гето. С нищо не подобри живота им. Но им обещава, че ако станат членове на ДПС или са послушни, могат да станат нещо, да спечелят длъжност в държавната администрация или обществена поръчка, или пък полицията и горският да не ги подминават, докато незаконно секат гори. Това е режимът на манипулация, който Доган прилага към тези хора. Всъщност на практика Доган изолира тези хора от демократичните процеси. Представя се като брокер, който търгува гласовете на етническите турци, заплашвайки “Без мен, ще има етнически размирици”, а това не отговаря на истината. Точно такава роля ние не приемаме, защото знаем, че българското Учредително събрание, Търновската конституция носят подписа на български турци. Оттогава в Народното събрание винаги има български турци, даже по време на войните с Турция. Толерантността към българските турци не е откритие на Ахмед Демир Доган. Четвъртата ни отлика от другите десни организации е, че ние сме защитници на националните интереси. ОДС например не са защитници на национални интереси. От изявленията им става ясно, че в техните представи един от големите ми грехове е решението да не пусна косоварите в България по време на кризата през 1999г. създадена от Милошевич. ОДС ме обвиняват, че не съм послушал НАТО и САЩ. В техните представи аз съм извършил голям грях, поставяйки българските национални интереси пред искането на НАТО и САЩ. Вярно е, че тогава позицията ни не беше приветствана от НАТО и от САЩ, но беше разбрана, защото самите САЩ винаги поставят националните си интереси над всичко останало. Така, че с много от хората в ОДС ние се разделихме още тогава. Разделят ни и различните ни позиции за Ирак. От гледна точка на Демократи за силна България, ние сме в Ирак, за да си върнем политическите, финансовите, търговските позиции в тази страна, която е била изключително голям партньор на държавата ни в миналото. Имаме много подготвени кадри, които познават нравите и условията в тази страна. За Соломон Паси и за другите, за ОДС, отиването на български части в Ирак е нещо като парад на победата, служба на световните ценности. Нашата идея е, че България присъства там заради собствения си национален интерес.
Петото различие между нас и останалите десни е, че единствено Демокарти за силна България предлагаме промяна в Конституцията, за да възстановим върховенството на закона. Настояваме за снемане на имунитета на депутати, намаляване броя на народните представители, преустановяване на режима на несменяемост на магистратите., за да няма никой над закона. Ние сме единствената политическа партия, която е предложила това в НС. Не бяхме подкрепени от останалите. Сега ги чувам, че някои са започнали да говорят подобни неща, но го правят единствено, защото ги е страх от общественото мнение. Истинската е, че те се страхуват да приемат следствието и прокуратурата да преминат към изпълнителната власт заради гузната си съвест. Страхуват се, че ако техният политически опонент дойде на власт и правителството има възможност да повдига обвинения може да имат проблеми. Това е истинската причина да не приемат радикалните промени в Конституцията, независимо с какви думи го прикриват. И накрая, още една разлика, която обхваща всичко – ние сме единствените, които имаме ясен политически проект за след преходния период, за след членството в НАТО и ЕС. Ние много ясно казваме, че виждаме членството в НАТО и в ЕС като шанс за реализация на българските национални интереси, а не като самоцел.
Фокус: Понеже стана въпрос за българските турци, смятате ли, че има опасност да бъде манипулиран изборният процес в Турция? ДСБ обяви, че само там ще изпрати свои наблюдатели…
Иван Костов: Да, ние ще изпратим около 60 души, които да присъстват във всички секции. Освен това там имаме и симпатизанти, които ще играят ролята на застъпници и на наблюдатели. В Турция има много хора, които знаят и помнят какво сме направили. Между изселниците това е постоянна тема. Те знаят, че Симеон с Доган не направиха абсолютно нищо за тях. И обратно, всичко, което е направено за тях е направено от нас, от предишното правителство. Хората помнят и ценят това. Така, че ще има много хора, които ще ни помогнат там, на място.
Фокус: Градска партия ли е ДСБ? Според проучванията, в София съотношението ДСБ срещу ОДС е приблизително 2 към 1. Същото е горе долу влиянието и в Пловдив и Варна, губите примерно в Пазарджик. На големия град ли е това партията?
Иван Костов: Ще видим на изборите. За съжаление ние не се доверяваме много на социологическите изследвания. Самият апарат там се корумпира. Дават на този, който поръчва изследването, това което иска да чуе. И понеже са практически с един и същи контингент, цялата система в момента е под въпрос. Трябва да се намери начин да се правят верни демоскопски проучвания. Втората причина е, че самите хора не вярват на социологическите проучвания и като не вярват ги подвеждат, не им дават верния отговор. Със скрит сарказъм отговарят на въпросите, това е масово. Това води до сериозно откъсване между тези, които трябва да мерят доверието на обществото и самото общество. За нас е важно какво ще покажат изборите.
Фокус: От 1990 година сте политик, какво предстои на България, прогнозата на Иван Костов, с опита му…
Иван Костов: Пред България стоят много сериозни рискове. Те произтичат първо, от недовършените реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, администрацията, в полицията и специалните служби и поради това в страната няма върховенство на закона, не са изпълнени копенхагенските критерии за членство. Без силно, решително и много компетентно правителство, България няма да може да изпълни посочените срокове. Със слабо управление България е изправена пред много рискове, които ще й попречат да извлече ползи от европейското членство. Първо, може да не се ратифицира Договора навреме, второ може да се предложи защитна клауза, която отлага до 2008 членството на България в ЕС. Трето, фондовете ще бъдат предоставени на България като потенциална възможност по финансовата рамка, но ще се поставят условия за тяхното усвояване. И тези условия отново ще бъдат свързани с изпълнение на Договора и ако той не се изпълнява да се отпуска финансирано от фондове. И тогава България може да се окаже нето платец към ЕС. Това означава, че ние ще си плащаме членският внос, а няма да имаме потенциал да усвояваме фондовете. Ако някой си представя, че фондовете ще се излеят върху нас, без да изпълним всички изисквания, това е много грешно очакване и няма да се случи. Така, че моята прогноза е: без силно управление България е обречена. В момента законът е слаб, слаби са институциите, слабият закон предопределя липсата на справедливост, неработеща администрация, невъзможност за бизнеса да се развива, слаба и корумпирана политическа класа, която треперейки за собствената си кожа се страхува да наложи върховенството на закона.
Фокус: Ако в следващото правителство има лявоцентристки модел на управление каква ще бъде позицията на ДСБ?
Иван Костов: Ще бъдем опозиция.
Фокус: А при дясноцентристки?
Иван Костов: Има два открити въпроса. Първият е кой ще управлява страната. Преди изборите на 25 юни никой не може да каже какво ще бъде правителството. Вторият въпрос е – кой ще бъде водачът, кой ще бъде фаворитът на доверието на хората, които не гласуват за БКП и за БСП. Те ще си изберат фаворит сега. На базата на това, което им се отправя като покана. Хората трябва да направят отговорен избор. От него зависи в каква посока ще вървим – по линията Сакскобургготски, по линията на безразборното коалиране на Български народен съюз и ОДС или по линията на една ясна, смела политика. Този избор, трябва да направят хората.
Фокус: Има ли връзка между 2001 и 2005 година – идването на Симеон Сакскобургготски и сега организираното сдаване на властта на БСП…
Иван Костов: По време на цялото си управление Симеон организирано сдава властта. Грубо казано, хора, които са около Симеон, трупат имоти, богатства, концесии, купуват големи предприятия и срещу това преотстъпват непрекъснато властови позиции на БСП. Изборът на бившия финансов министър на Жан Виденов за подуправител на БНБ е пълно безобразие. Това е човекът, който съсипа българския лев през 1997 година. Как можеш да го сложиш да пази стабилността на лева в БНБ. Този избор стана с гласовете на Симеон. Той прехвърля власт към БСП през целия си мандат. Заради това не може днес да се преструва и да си слага маската на антикомунист, което се опитва да направи, заявявайки, че няма да подкрепи опити на БСП да направи правителство.
Фокус: В момента най-националната партия изглежда ДСБ. Каква е политиката на България за опазване на националните ни интереси? Дори с оглед на това, че влизаме през 2007 година в ЕС
Иван Костов: Много е просто и същевременно изключително трудно и изисква много, много воля, за да се постигне. България не трябва да се държи като краен граничен пост на далечната периферия на ЕС. Ние трябва да сме форт пост на разпространение на европейски ценности и на европейски закони, на европейски практики. Това трябва да бъде ролята ни на Балканите и в Черноморието. Това е много важна роля. С пристанищата Констанца, Варна и Бургас ЕС излиза на Черно море. Това е съвършено друга геополитика. ЕС практически се докосва до Кавказкия район, до Украйна, до Южна Русия, даже до Средна Азия. Това са много богати на енергийни ресурси райони, които дават геополитическо предмостие на ЕС, което той не е имал никога. От друга страна, това ще гарантира мощно силно и авторитетно присъствие на България на Балканите, бързо ще реши и многобройните проблеми в Западните Балкани. България може да играе тази роля, включително по отношение на Турция. Може да участва с политическите си виждания, с експертизата си в преговорите с Турция. Не може да идват турски политици тук и да правят кампания на една политическа партия. Къде е допустимо това нещо? Как ще пуснем Турция да влезе в ЕС ако си позволява да се намесва във вътрешните ни работи. Степента на нашата толерантност към Турция трябва да зависи от степента на тяхната ненамеса във вътрешните ни работи. А те не зачитат този принцип. Така, че България има да играе много сериозна роля – ако я разбира или ако смее да я играе. Очевидно, че нито БСП, нито Соломон Паси и Симеон Сакскобургготски разбират тези предизвикателства. Това са хора, които се държат, като че ли имат чужди господари. Те не искат да вземат ролята. Те искат някой да им я даде. Те са в позицията на актьори, които чакат някой да ги избере за ролята и да ги накара да научат текста. А България трябва сама дори да напише сценария, да режисира тази роля.. Това е нейният шанс. Защото, ако това стане, България става средище на взаимоотношения, на търговски, политически, социални и прочие контакти, които ще я направят естествен център. Е, вярно, на по-бедни региони, но пък ще бъде на централна позиция. Това е ролята, която ще я въздигне бързо.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...