Иван Костов: Стоянов общ кандидат? Абсолютно неприемливо

– Г-н Костов, как ще се отразят на преговорите за обща дясна кандидатура контактите между Петър Стоянов и Бойко Борисов?
– Почти никак. Трябва да го кажа, защото номинациите и решенията стават в друг формат. Преди всичко от партиите, членове на ЕНП и след това и от тези, които преговарят и които са представени в парламента. Така че тези разговори нямат непосредствено отношение към проблема, с изключение на едно: казаното от Бойко Борисов, че ще подкрепи в лично качество кандидата на
осемте партии, ако се излъчи такъв от тях.
– Ген. Борисов продължава да твърди, че лично вие сте най-големия враг на дясното обединение. И че Георги Първанов трябва да ви е благодарен за втория си мандат.
– Не искам да коментирам такива неща. Не искам да им отговарям, те са толкова неразумни и нелогични, че не е достойно да се коментират.
-А вярно ли е, че сте клепали г-н Борисов за неговото бодигардско минало?
– 0, защо да го клепам, когато то е известно на всички?
– Нямате ли чувството, че някои от осемте преговарящи партии пречат на процеса? Г-жа Мозер например заподозря СДС.
– Ние удължихме допълнително срока, за да дадем време на СДС да излъчи собствена номинация. Загубихме много време. Едновременно с това търсехме кандидатура, зад която да застанем четиримата председатели на партиите, членове на ЕНП. Ние направихме две допълнителни предложения, на Д. Абаджиев и на Ив. Груйкин. Те бяха приети от другите колеги, но не и от Петър Стоянов.
– Ще се стигне ли да единна кандидатура все пак?
– Това е желанието на ДСБ и на хората, за да бъдат изборите истинска алтернатива между социалистите и всички от десния център. Без такива избори самата България ще загуби. Ако обаче самостоятелно и произволно някой се опита да излезе от формата, да го разкъса, да наложи кандидатури, без да се съобразява с изискването за консенсуса това, няма да доведе до резултат и отговорността ще падне върху него. В момента има три изхода. Единият е кандидатура на СДС, която е общоприемлива. Ако няма такава остава да се гледат нашите допълнителни предложения – за г-н Димитър Абаджиев и за г-н Иван Груйкин. И ако това не е
приемливо – да се отиде на предварителни избори. Ние сме решени да ги
предложим, но между първоначално издигнатите кандидати.
– Защо се повтаря сценарият с Минко Герджиков и г-н Гаврийски от изборите за кмет на София?
– Този въпрос не е към нас, той е към СДС. Минко Герджиков беше тяхна кандидатура. Те имат опит с такива провали, както с Минко Герджиков, така и с Надежда Михайлова, така че питайте тях.
– Г-н Борисов обаче май не иска да се съобразява с вашите предварителни формати и все по-упорито повтаря, че желае да участва в номинирането на кандидата. Независимо от това, че дори и г-н Стоянов не е съвсем склонен за подобно нещо.
– Какво да коментирам и къде е тук въпросът?
– Ами човекът иска да преговаря, да му се чува думата.
– Ама вие знаете, че за неговото участие се получи единодушен отказ. Тоест – отново се чука на една врата, която остана затворена за него. Но ако
чукаш много досадно, може и да не ти отворят или дори да те изгонят.
– Имате ли хипотеза какво би направил Бойко Борисов, ако наистина се издигне Димитър Абаджиев, когото той уж харесваше много?
– Ох, не ми се коментира само за Бойко Борисов. Той не е сред лицата, които вземат решенията в случая кой да бъде кандидатът на десницата. Той не е решаващият фактор, колкото и това на него да му изглежда странно. Той не е признат за част от десницата.
– А комбинацията СтояновБойко Борисов?
– Ако питате мен – това е много несериозно. Ние имаме ангажимент и той е много ясен: партиите, членове на ЕНП, да издигнат обща кандидатура по взаимно съгласие. Обща кандидатура на партиите, членове на ЕНП. Нито Бойко Борисов, нито Петър Стоянов, са подходящи за такава кандидатура.
– А вие?
– И аз също.
– Но г-н Пинчев вече издигна г-н Стоянов и той вече прие? Включително с г-н Димитър Абаджиев за вице.
– О, не, не. Няма такава комбинация и със сигурност тя не е възможна. Що се отнася до номинацията на г-н Стоянов – тя изглежда несръчна и неуместна. Особено след като е ясно колко сериозно са разделени политически избирателите на ДСБ и на СДС. Да се счита, че единият от двамата лидери е в състояние да обедини всичките им избиратели, е абсолютно наивно. Обещание за категорично неуспешна кандидатура.
– А не можеше ли г-н Стоянов по-рано и сам да поиска да го номинират, вместо да прибягва към г-н Георги Пинчев толкова късно?
– Наистина – това е израз на пълна и крайна неуместност. Но това, което ние настояваме да се вземе предвид, е, че процесите на разделение между нашите избиратели станаха наскоро, преди две години и в това участваха всички лидери. Ние самите сме носители на това разделение и това, което мога да кажа със сигурност е, че ние не бихме могли да мотивираме огромната част от избирателите на ДСБ да приемат подобна кандидатура. Защото тя е символ на самото разделение, ако искате – тя е символ на разгромените авари. Това са все неща, които стоят в политическите представи на тези хора. Аз искам да гледам сериозно на шансовете ни да излъчим силна обща кандидатура Силна за избирателите, а не за определен апарат или за определена група хора. Във всеки случай, тази кандидатура – на г-н Стоянов, ние не можем да я подкрепим, защото е губеща, поставя много нови трудности пред преговорите. Защото тя не държи сметка за естеството на проблема, пред който са изправени десните избиратели.
– Част от които не приемат и вас, така ли?
– Да, но ние си даваме сметка за това и затова търсим кандидат, който да обедини и едните, и другите.

Използвани са въпроси и на други медии.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...