Иван Костов: Станишев е дал команда за “Галерия”

Шефът на ДАНС Сертов е изпълнявал безкритично

Г-н Костов, какво ви смути най-много в скандалното дело “Галерия”?

Големи са пораженията върху правата и свободите на българските граждани и фирми, когато претекстът е фалшиво посегателство върху националната сигурност.
Трябва много да се внимава, когато се задвижва цялата машина, защитаваща националната сигурност, защото тя неминуемо нанася ограничения върху правата и свободите.

В какво конкретно се изразява ограничаването в правата на гражданите в “Галерия”?

В много неща. Наднича се във фирмените тайни, в личното пространство на хората, формират се неверни политически внушения, които след това формират специфични взаимоотношения.

Установи ли се категорично, че Петко Сертов е знаел през цялото време какво се прави по делото?

Разбира се, че се установи. Кой има съмнение в това?

Сертов беше ли разпитван в комисията?

Да.

Той разказа ли, че върху него е оказван натиск за образуване на делото “Галерия”?

Той казва, че причината за образуване на делото е изтичане на класифицирана информация. Когато го питахме коя точно класифицирана информация, той не можа да посочи. Казва – информация от кухнята. Питаме го: Каква информация от кухнята? И той отговаря: Ами някакви срещи с някакви журналисти. Сертов не каза нищо конкретно. Моето лично мнение, ако се съди по жалбата на Петър Манджуков, е, че командата е дадена от Сергей Станишев заради публикации в сайта, които са нападки срещу него персонално и косвено срещу президента и обкръжението на президента.
Но да задвижваш такава система за защита на националната сигурност за някакви нападки и обиди? Отворете който искате вестник в света, и ще видите, че няма ненападнат премиер и президент. Ще видите колко противници имат Меркел. Берлускони, Обама и т.н. Но никой не задвижва срещу своите противници оръжията, с които се защитава националната сигурност на страната.
Така че тук са изпълнили политическа поръчка. Особено по жалбата на Манджуков.

Има ли данни по самото дело, че Огнян Стефанов е проследяван и подслушван от МВР?

Има.

Има ли други подписи на Сертов по делото освен тези за подслушването на издателите на “Уикенд”?

Има и други. Има документи, в които той поръчва различни неща на МВР. Има подписи и върху документи за приключването на делото, върху разпореждането на вътрешна проверка.
Вижда се, че той е един непрекъснат участник в това дело.
Освен това много от хората, които разпитахме в комисията, казаха, че той лично им е давал заповеди. Питаме го него: “Кой им нареди да правят нарушения на оперативния отчет!”, и той отговаря: “Ами сигурно аз.”

Снимките на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков с бизнесмена Младен Мутафчийски на кого са показвани?

Според твърденията на хората, които ме информираха за това, тези снимки са показвани на министър-председателя.

Като сте чели цялото дело, останахте ли с впечатление, че Петко Сертов
е бил използван, защото е мек, интелигентен човек?

Да. Интелигентен, мек, компромисен човек, склонен да изпълнява безкритично задачи.

Кой го е притискал да образува “Галерия”?

Почти всички хора, които разпитвахме в комисията, казваха: “Ние не знам дали министър-председателят е заповядвал на Сертов, но той пред нас казваше, че министър-председателят е поръчител на задачата. “
Вие виждате и сега какво се случва покрай конгреса в БСП. На практика БСП чрез най-известните си имена призна, че Държавна сигурност е родител на организираната престъпна мрежа. Какво значи изразът “наши момчета”?
Аз от 20 г. обяснявам, и е време медиите да се отворят на тази тема, че проблемите Държавна сигурност и организирана престъпност са вътрешни проблеми в Българската социалистическа партия.

Ние, медиите, също сме наясно с този проблем, но и когато вие бяхте министър-председател, партията ви имаше контакти с организираната престъпност…

Кой го казва това? Хора, които избягаха в чужбина от правосъдието ли?

При вашето управление беше централизирана контрабандата…

Набедиха Славчо Босилков. Образуваха му дело и после прокуратурата сне обвинението. Това е цялата опашка на всички тези приказки. Бил карал някакъв джип, който после се оказа на старо.
Какво има Славчо Босилков? Какво излезе от цялата тази работа? Ако ще говорим по такива въпроси, нека да сме сериозни и на нивото на фактите.

Как ще завърши проверката на прокуратурата по “Галерия”?

Първата проверка на прокуратурата е компрометирана. Сега по случая ще работи градската прокуратура и аз съм обнадежден. Ние в комисията можем да им помогнем с каквото е необходимо.
Аз мисля, че започва да се чувства една възможност за оздравителен процес за службите. Получих много поздравления за работата на комисията. Това означава, че са породени надежди.
Създаден е много модерен западен модел за контрол – парламентарната комисия за наблюдение на работата на ДАНС. Това е политически и граждански контрол. Не вярвам който и да е шеф на ДАНС дори да си помисли да влезе в конфронтация с комисията.
Всеки път, когато се концентрират сила и ресурс, за да се защитава сигурността на държавата, самата сила си е опасна, откъдето и да погледнете. Тази сила е предназначена да се използва срещу противника, но ако се обърне малко встрани, се превръща в приятелски огън. Обръща се срещу гражданите и фирмите и става ужасно. Затова трябва да има сдържащи механизми.

Какви са били предпоставките да се случи всичко това по “Галерия”?

Липсата на контрол. Втора предпоставка са старите стереотипи от времето на Държавна сигурност.
С лекота се преминават границите и се нарушават правилата и законите
Вече не може да се работи по тези стереотипи. Не може с такава лекота и фриволност да се гледа на навлизането в личното пространство на гражданите. Ние сме демократична страна.

За колко време ДАНС стига до тези, които стоят зад сайта “Опасните новини”?

Те са стигнали много бързо, за около седмица, до сърцевината на това, което ги е интересувало -кой стои зад сайта “Опасните новини”.

А установили ли са кой е подавал информация на авторите на статиите?

Не. Тук те удрят на камък.

Казахте, че новият шеф на ДАНС ще има много работа, ако търси да извади и други подобни разработки на службата. Това само предположение ли е?

Ще има. Уверен съм. Има много нарушения на закона още при самото изграждане на ДАНС.

Когато вие бяхте премиер, не се ли правеха такива неща в Национална служба “Сигурност”. Мнозина ви упрекват, че по подобен начин е работено и когато по ваша поръчка бе изготвен т.нар. доклад за корупцията във висшите ешелони на властта, заради който бяха отстранени много министри…

Нещата в тези два случая са много различни. И това е прекалено очевадно, за да го обяснявам.
Има много хора обаче, които просто желаят да живеят в заблуда. Нека си стоят там.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...