Иван Костов: Спрете противозаконното разглеждане на бюджета в Народното събрание

Благодаря Ви, уважаема госпожо председател.
Уважаеми колеги! Парламентарната група на Синята коалиция възразява срещу начина, по който започна разглеждането на Закона за бюджета на страната. Според този закон трябва да се внесе заедно с консолидираната бюджетна програма, от която да става ясно какъв е общият дефицит на Република България, изключително важен показател. След внасянето на Законопроекта за бюджета правителството в лицето на министър-председателя направи няколко дълбоки промени в политиката.
Първо, вдигайки осигурителните вноски вместо увеличаването на изискуемия стаж, което променя взаимоотношенията между републиканския бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. Защото взаимоотношенията между тези два бюджета ще бъдат различни, при положение че бюджетът на държавното обществено осигуряване реализира повече приходи.
Второ, беше подписано споразумение с Лекарския съюз, което аз няма да коментирам от друга гледна точка, освен от тази, че в следващата година се предвидиха допълнително 130 млн. лв., които трябва да бъдат платени през бюджета и през Касата. Тези 130 милиона не са разчетени в републиканския бюджет, който ни е представен. От тази гледна точка, гледането на Закона за бюджета не позволява народните представители да изработват отношение към най-важните политики на страната – тази на трудовата, социалната политика, пенсионното дело и тази за здравеопазването. Освен това в законите за бюджета на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса е казано, че тези бюджети се приемат преди бюджета на страната или заедно, но заедно трябва и да влязат да се гледат.
От тази гледна точка, процедурата, която следва Народното събрание е незаконна и аз се обръщам към председателя на Народното събрание да не санкционира неучастието на депутати от Синята коалиция в разглеждането на Закона за бюджета на страната, докато това не стане по предвидения от закона начин – да се внесат двата бюджета, да стане ясно каква политика прави правителството. Защото, ако се случат резултатите от нашите анализи, ще излезе, че правителството ще се появи в Народното събрание без консолидирани три бюджета, което е абсолютно невъзможно да бъде разглеждано, и да се изрази отношение по така представена финансова и бюджетна политика. Това е невъзможно да се прави от народните представители и в Народното събрание.
Разбира се, всичко е възможно, след като ГЕРБ управлява. Но това са изключително недобри прецеденти и една практика за нарушаване на правилата в това Народно събрание, което досега не се е случвало.
Затова, госпожо председател, моля, първо, ако имате желание, да реагирате по правилния начин, да спрете процедурите на гледане на бюджета, а ако не можете това, тоест да не санкционирате депутати от Синята коалиция, когато не участват в изработването на мнението на комисиите по предложения бюджет. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...