Иван Костов: Списъкът с агентите на ДС е непълен (+ВИДЕО)

Водеща Анна Цолова: Разговорът ще е интересен, защото лидерът на ДСБ Иван Костов ни е на гости. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водеща: Скандалът с дипломатите, половината от които се оказва, че са съпричастни към бившите структури на държавна сигурност. Ако вие днес бяхте премиер, как бихте постъпили в тази ситуация, особено на фона на запитвания, официално вече е обявено, от европейски страни – какво правите с посланиците, бивши служители на ДС, които в момента сте ни изпратили като посланици?
Ив. Костов: Аз защо се усмихнах? Защото миналата седмица беше пак, така, пълно със скандали и сега не можем да се разминем с голям скандал. Знаете ли, мен ме радва обаче това, което се случва, първо, защото комисията си свърши работата в рамките на нейните правомощия. Разбира се, ще уточня. . .
Водеща: Е, след 20 години да.
Ив. Костов:. . . ще уточня какво означава в рамките на нейните правомощия, ако разрешите, по-нататък. Но волята, която показва министър-председателят и министърът на външните работи да реши този въпрос, е повече от похвална. Те заслужават да бъдат поощрени, да бъдат насърчени, защото ги чака тежка битка. Отсреща ще бъде защитникът на бившите служители на Държавна сигурност, агентът от Държавна сигурност, доносникът на Държавна сигурност – президентът на страната Гоце. И ще има тежка битка. И аз им пожелавам да не се отказват, да издържат тази битка, защото ще се приложат всички средства. Няма да се дадат без бой.
Водеща: Така де, но обаче тази категоричност, заявена от премиера Бойко Борисов – ще се разделим с тях, срам ме е, чудя се какво да обяснявам на нашите европейски партньори, всъщност. . .
Ив. Костов: Така е.
Водеща: . . . не е ли двоен аршин на фона наистина на факта, че министър от кабинета “Борисов”. . . .
Ив. Костов: Да, но той показа, че е готов да се раздели с министъра. Вероятно ще го последват областни управители, които са бивши служители на Държавна сигурност. Трябва да бъде прочистена енергетиката, всички служители, които работят в енергетиката, тъй като там има много защитници на интересите на чужда държава. Изобщо трябва да се разчисти държавата. И знаете ли, ако това стане, ние ще излезем на съвсем друг път за развитие, ще се откъснем от нещо, което като котва ни държи към миналото.
Водеща: Какво имате предвид под служители на. . . в енергетиката, които работят за чужда държава? Дайте по-конкретно. . .
Ив. Костов: Ами, аз подозирам, че наред с фалшивите дипломи сигурно това, което виждаме в дипломацията, е разпространено и в други сфери. Искам да напомня, че когато приемахме Закона за администрацията, ние предложихме радикална лустрация, т.е. да няма служители в държавната администрация, което беше отменено от Конституционния съд. Това е логиката. Общата логика е, че навсякъде в администрацията бившият репресивен апарат беше разположил свои служители. А всеизвестно е, че част от тези служители са обучавани в школата на КГБ в Москва, във висшата школа на КГБ, там са учени да създават мрежи от шпиони, да вербуват и. . .
Водеща: Дайте конкретен пример. Например в сферата на енергетиката къде точно, кои точно?
Ив. Костов: Аз там не мога да кажа кои точно, тъй като не съм отварял и не мога да отворя досиетата. Но със сигурност трябва да бъдат прочетени тези сфери на администрацията, които. . . през които държавата ни е уязвима от гледна точка на нейната сигурност.
Водеща: Ще има ли обаче. . .
Ив. Костов: Защото дипломацията е точно такава сфера, нали, заради това е толкова чувствителна зона. Затова всички разбират, че трябва да се реши въпросът.
Водеща: Ще има ли обаче това, вчера обявено, един вид танто за манто – аз ще махна министъра без портфейл Божидар Димитров, ако президентът подпише указ и тези посланици, които трябва естествено да си отидат и с благословията на президента. . . се съгласи те да си тръгнат?
Ив. Костов: Президентът няма да се съгласи, той е заинтересован и за тантото, и за мантото, както го казахте вие, да си останат по местата.
Водеща: Тоест предстои тежка битка, както казвате?
Ив. Костов: Предстои битка, да, тежка битка. И аз пожелавам на Бойко Борисов да не отстъпва този път, защото той много пъти отстъпва тази година, но да знае, че всички хора, които са заинтересовани България да върви напред към европейското си бъдеще, са зад него.
Водеща: След малко за отстъпленията, предполагам какви ще бъдат те, за които ще говорите, на Бойко Борисов, особено на фона на една пресконференция, която вие дадохте и поискахте оставки на министри. Но сега за една друга тема, която е пак малко. . .
Ив. Костов: Тази тема, помолих ви да ми разрешите. . .
Водеща: Да.
Ив. Костов: Има един параграф 12 в Закона за досиетата, който. . .
Водеща: Не 22, а 12.
Ив. Костов: . . . 12, който прикрива и не дава възможност да се разкриват истинските водачи на шпионски мрежи, истинските вербовчици. Хората, които са на длъжност началник сектор и началник отдел в бившето военно и цивилно разузнаване, не могат да бъдат разкрити по силата на закона. В този смисъл това, което виждаме, тези 196, е непълен списък. Най-важните хора ги няма вътре.
Водеща: Какво точно пише в този параграф 12?
Ив. Костов: Пише, че тези, които са били ръководители, които са били шефове на отдели и на сектори в цивилното и военното разузнаване, не могат да бъдат разкрити, ако са работили след 16 юли 1991 г. Тъй като те са работили там, а това са хората, които водят агентите, тези, които са. . . всъщност вербоват, нали, информатори и т.н.
Водеща: Трябва ли да бъде променен законът?
Ив. Костов: Ние ще предложим да падне този параграф, за да може да се видят истинските опори на правителството. И нещо друго трябва да се чуе, ако искате тук да кажем най-важното, отравянето на атмосферата във външно министерство. Даде пример министърът вчера, като се видяхме, с един конкурс от 1998 г. Тридесет младежи влизат във външно министерство след един открит и честен конкурс. В момента само двама са останали. Представяте ли си тези 50 процента бивши служители на Държавна сигурност каква атмосфера са създали. . .
Водеща: Те ли са отровили атмосферата, така че са изгонили младите?
Ив. Костов: . . . каква атмосфера са създали, за да прокудят всички млади и талантливи хора, влезли с желание да работят в дипломацията. Това е много лошо, това е много лошо.
Водеща: Добре де, но трябва ли комисията по досиетата да разкрива тези хора, така че атмосферата да се подобрява?
Ив. Костов: Ами, когато е ясно, че те не могат да заемат тези длъжности, примерно посланици, или когато не могат да бъдат на определени места, не могат да ръководят, тъй като самите те най-често са ръководени отнякъде, тъй като са зависими по линията на своята вербовка, това ще разведри много силно атмосферата, ще я промени, ще я направи демократична.
Водеща: Да, но президентът казва – същите тези дипломати участваха в преговорите за членство на България в Европейския съюз, за НАТО, това са хора, които са работили за България.
Ив. Костов: Вижте, това, това донякъде е така, защото тези хора, част от тези хора, са преценили начина, по който са зависими, и много от тях са си дали сметка за живота и са променили отношението си. Ние, ако сме истински европейци, признаваме правото на всеки лош човек да стане добър, след като си даде една пълна равносметка, след като се покае за греха си, или там по някакъв начин приключи сметката си с миналото, нали, признаваме това право. Така че има хора. . . аз не казвам, че тези всички хора, нали, са останали някакви такива настръхнали агенти на някаква чужда служба, не казвам това. Между тях има такива, които честно са служили на страната и може би са готови и в бъдеще да служат. Но наличието на тези другите и неспособността ни като технология да разберем кой до каква степен и от какво е зависим. . .
Водеща: Означава всички навън. . .
Ив. Костов:. . . означава, че трябва да бъдат, да, че трябва да не бъдат. . .
Водеща: . . . дипломацията. . .
Ив. Костов: Да, защото, вижте, и реакциите отвън са такива – ама вие още ли не сте го решили този въпрос.
Водеща: Нашият кореспондент Антоанета Николова вчера си е говорила. . .
Ив. Костов: Чух, аз бях. . .
Водеща: . . . да припомня и на зрителите, с европейски политици, които не можели да повярват, че толкова години по-късно ние отново. . .
Ив. Костов: Това да го чуе президентът Първанов, когато се хваща за оръжията да ги защитава.
Водеща: Добре, но защо тези досиета не бяха отворени по-рано? Защо не бяха отворени по-рано, преди 10 години, преди 15 години?
Ив. Костов: Защото бяха защитавани от Конституционния съд, защото Симеон Сакскобургготски спря работата на комисията, закри я. Първото нещо, което направи, беше да спре, защото той беше доведен от тези хора. В края на краищата отсреща има съпротива, има някаква линия, която в момента обаче е пробита. Това е хубавата надежда, това е хубавото нещо, което се случва преди Коледа.
Водеща: Ще гледаме пробивът докъде ще стигне.
Ив. Костов: Тази фронтова линия се проби, тази съпротива отсреща се продъни и просто имаме в момента възможност да приключим тази тема. Не сме могли, не сме имали сили. Хайде да не гледаме в миналото толкова, така, да кажем, с лоши чувства. Но, ето, сега нали има шанс, хайде да го свършим.
Водеща: Да видим дали ще бъде свършено. Вие мислили ли сте дали сте подслушван някога? Притеснявате ли се от това нещо? Внимавате ли какво говорите по телефона?
Ив. Костов: Аз съм искал да бъда подслушван много пъти поради заплахи по телефона, тормоз на семейството ми. Аз съм преживял какво ли не, нали, да не се хваля тук, защото ще вляза в общия стил на правителството на ГЕРБ и на управлението, които само говорят за себе си хубави работи.
Водеща: Казахте нещо, което сега аз няма как да не опитам да довършим. Вие сте търсили помощта на полицията и специални разузнавателни средства. . .
Ив. Костов: Искал съм да бъда подслушван дори.
Водеща: . . . за да се разбере кой ви заплашва?
Ив. Костов: Така е.
Водеща: За какво са ви заплашвали?
Ив. Костов: Е, не, не ми се говори за тези неща сега, преди Коледа. Моля ви се.
Водеща: Не, това е сериозно.
Ив. Костов: Е, за какво ли не.
Водеща: Кога е било това поне да ни кажете. . .
Ив. Костов: По всяко време.
Водеща: Сериозни заплахи за вас и семейството ви?
Ив. Костов: За мен, за семейството ми, за децата ми и т.н.
Водеща: Установи ли полицията тогава. . .
Ив. Костов: Нали имаше опит да се хвърли взрив в двора ми, не си ли спомняте? И Бойко дойде да ме спаси тогава.
Водеща: Спаси ли ви?
Ив. Костов: Не ме спаси, в смисъл – взривът падна, по късмет не се удари в. . . удари се в клоните на дърветата и падна на улицата.
Водеща: Разбра ли се кои са хората?
Ив. Костов: Аз ги разбрах, но нямам как да ги накажа.
Водеща: Полицията разбра ли кои са хората?
Ив. Костов: Не знам, не знам.
Водеща: Политически опоненти ваши ли са те?
Ив. Костов: Да. Но нещо, което не мога да докажа, не мога да разказвам пред толкова много хора.
Водеща: А защо не го доказа полицията?
Ив. Костов: Моля?
Водеща: Защо не го доказа полицията, при условие, че . . . (не се разбира – бел.ред.). . . евентуално хората, които ви заплашват?
Ив. Костов: Вижте, знаете ли, то беше. . . Не ми се говори, наистина, честна дума, преди Коледа не ми се говори за тези неща, особено пък за моите заплахи. Излиза, че се бия в гърдите – ето, виждате ли, аз съм бил заплашван. Аз не искам да се бия в гърдите и не искам сега. . .
Водеща: Поне кажете кога се е случвало?
Ив. Костов: . . . това да се случва. Но искам да кажа, че не е законно подслушването, ако не е уредено по специален начин. Ако човекът поиска да бъде подслушван, за да се засекат опити примерно да му бъде предлаган подкуп или нещо друго такова. . .
Водеща: Подозрение за. . .
Ив. Костов: . . . или подозрение, че някой постъпва по нечист начин и т.н., той самият министър може да поиска, или отговорният служител, нали. Но извън рамките на закона, когато има свидетелства за, достатъчно свидетелства за извършено престъпление. . . да бъдат закачени министри, да бъдат слушани просто от любопитство, това е абсолютно незаконно.
Водеща: Вие защото може би сте слушали прегледа на печата. Вестник “168 часа” днес разкрива, че още петима министри, освен официално вече потвърдения такъв Мирослав Найденов, който 6 месеца бил слушан, но не открити никакви нарушения, още петима министри със следния мотив, чета го отново – заради това шефовете трябва да знаят какво се случва там, защото при тези министри има много пари, и да ги контролират дали няма да кривнат по правия път. Вие вярвате ли, че това е възможно?
Ив. Костов: Това е пълна пошлост.
Водеща: Само някои. . .
Ив. Костов: Не може така да се разсъждава въобще.
Водеща: Ама смятате ли, че е възможно в момента да се слушат министри, само защото с много средства разполагат техните ведомства, за да не могат да кривнат от правия път, без подозрения да са. . .
Ив. Костов: Не, не, това е милиционерщина, това е кошмар.
Водеща: Вие чували ли сте това да се случва сега, освен от вестника?
Ив. Костов: Това е кошмар. И знаете ли защо е кошмар? Вижте защо е кошмар – министърът на вътрешните работни ни чете едно СРС. . .
Водеща: Това с лекарите от Горна Оряховица.
Ив. Костов: С лекарите от Горна Оряховица. Само че сега. . . вестниците вчера пишат, че бебето, плодът е изроден мъртъв, въобще не е бил жив.
Водеща: В клинична смърт е бил.
Ив. Костов: В клинична смърт. Значи смърт.
Водеща: В мозъчна.
Ив. Костов: В мозъчна смърт. Значи смърт. Тоест не е бил жив плодът. И вижте от другата страна СРС-тата и какви ги дрънкат докторите. Нали, ако вие вярвате на СРС-тата, ще бъдете най-измаменият човек. Защо трябва да вярвате на фактите, установени от компетентни държавни институции? Ние трябва да се научим като цивилизовани хора да вярваме на компетентните служители. Не може един подслушващ служител, чуващ някакви неща, да шокира министъра, да го емоционира, той да прави грешки, без да се изчакат фактите. Ето, фактът е, че е бил. . .
Водеща: Грешка ли беше това, че Цветан Цветанов изчете тези СРС-та?
Ив. Костов: Ами, грешка, очевидно е грешка.
Водеща: Нарушаване на закона ли е обаче?
Ив. Костов: Не знам дали е нарушаване. Тя, прокуратурата, ще каже. Но цялата тази система, която разчита на подслушване, която се вижда, че. . . и ще излезе така накрая, че не е в състояние да даде обективна информация, означава, че вие. . . вие се подвеждате сам. Не може така да научите нищо.
Водеща: Знаехте ли, чували ли сте, там някъде, във вашите политически среди в парламента, че петима има министри, пак да кажа, твърдение от източник, дошъл от ГЕРБ, за “168 часа”, че петима министри са подслушвани, просто за да не кривнат от правия път?
Ив. Костов: Там, в нашите политически среди в парламента, не сме чули.
Водеща: Чуват ли се такива неща там?
Ив. Костов: Аз не съм чул. Там, в нашите среди, не съм чул. Това е един странен вестник, “168 часа” такива неща е публикувал в миналото, че аз лично не се доверявам на тези неща. . .
Водеща: Подозирате. . .
Ив. Костов: Освен това, вижте – пак по линията чул някой, казал някой. . .
Водеща: То същият вестник разкри, че дипломата е фалшива, и тя е фалшива всъщност, на Калина Илиева. . .
Ив. Костов: Е, да, да. Е хайде дайте да проверим всички дипломи. Нали, толкова народ дойде от чужбина с чужбински дипломи, пък дайте да ги проверим, да видим дали няма и други. . .
Водеща: Акция “дипломи”, много ще е дълъг и тежък този процес.
Ив. Костов: Ами, да, но трябва да се проверят, защото вижте пък колко е опасно иначе. Защото вижте какво се случи – 400 sms-а изпратила, 400 сигнала. Представяте ли си как е обельосала държавата? Представяте ли си. . .
Водеща: Днес един собственик на голяма месопреработвателна фирма казва, че ако наистина се окаже, че, така, е стопирана дейността на неговата фирма след сигнал, който не се е доказал, на Калина Илиева, ще съди. Какво ще стане, ако всички тези обекти от 400 имейла към ОЛАФ и към нашата прокуратура решат да съдят държавата? Какво става?
Ив. Костов: Ами, ще стане лошо. Държавата ще изхарчи маса пари само да се защитава в съда.
Водеща: Кой трябва да поеме отговорност за всичко, което е ставало в Държавен фонд “Земеделие”?
Ив. Костов: Който я е назначил. Винаги е така, който е предложил, който е назначил, той носи отговорността. Няма как да е друго.
Водеща: Как трябва да поеме отговорността, да си подаде оставката министърът, така ли? Да му бъде поискана оставката. . .
Ив. Костов: Ами, да прецени съобразно собствените си представи за носене на отговорност. Моето притеснение е, че на власт има много хора, които не знаят какво означава думата отговорност. Това е моето притеснение. Малцина хора носят отговорност за България. . .
Водеща: Продължавате ли да искате оставките на тези министри, продължавате ли да искате оставките на тези министри?
Ив. Костов: Аз мисля, че трябва да спрат скандалите. Това, което казах, беше един съвет, защото скандалите трябва да спрат, не можем само със скандали. Ето, идват светли новогодишни празници, а ние – скандал след скандал. Ето, бебето не било. . . това, плодът не бил жив, сега били разкрити половината служители във външно. . .
Водеща: Ами, сега му е дошло времето.
Ив. Костов: . . . нещо, което в нашите среди обаче се знаеше между другото.
Водеща: Много по-рано.
Ив. Костов: Знаеше се много по-рано. Това наистина е ужасяващо Министерство на външните работи. И много вярвам, че тези хора, сега които са там, в края на краищата ще го направят нормално.
Водеща: Много съжалявам, че трябва да сложим край на този разговор, защото вече пет минути пресрочихме определеното ни време, но. . .
Ив. Костов: Аз искам да пожелая светли новогодишни празници, щастие . . .
Водеща: Тук ли ще си бъдете? В България ли ще бъдете по коледните и новогодишните. . .
Ив. Костов: Тук, аз нямам. . . аз обикновено не ходя никъде.
Водеща: Всичко хубаво на семейството ви желая.
Ив. Костов: Благодаря ви.
Водеща: Един допълнителен въпрос, колкото и да не ви харесва тази тема – кога са били заплахите, г-н Костов, към вас? Това е сериозно, което казахте. Кога бяха те – когато бяхте премиер, когато. . .
Ив. Костов: Заплахите ме следват още от 1991 година и са периодични. След всяка голяма драма, която се е случвала, примерно отнемането на имуществото, аз не само заплахи, а и кървави писма получавах вкъщи. И след това 1994 година, когато поемах ръководството на СДС, беше пълно със заплахи, включително и към живота на членове на семейството ми и т.н. Но това е моят живот, аз съм свикнал с тези неща. Няма да ви кажа повече и дума. Въобще на тази тема няма да се връщам. Не обичам да говоря пред Нова година за такива неща.
Водеща: Весели празници ви желая. Благодаря ви за това, че бяхте тук.
Ив. Костов: И на вас от все сърце, а и на всичките ви зрители.

bTV, “Тази сутрин”, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...