Иван Костов: Софийската община е в капан от кредити, поставен от Софиянски и неговия съветник Минко Герджиков

Водещ Николай Бареков: Добро утро казвам сега на лидера на Демократи за силна България и бивш министър-председател Иван Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Г-н Костов, вие понеже критикувахте този обществен съвет, политически, възможно ли е в толкова кратък срок експертният потенциал на толкова сериозна формация, с такива сериозни генерали да бъде изчерпан? Три седмици.

И. Костов: Той, разбира се, не е заработил. Алибито, което се опитва да създаде министърът, че той е бил събран, за да консултира Министерството на вътрешните работи по отношение на закона се… може да бъде преценено колко е устойчиво от вашите зрители. Съветът е обявен на 13 септември, а законът замина за Народното събрание на 7 септември, т.е. седмица по-рано.

Водещ: Седмица по-рано.

И. Костов: Как са успели да го консултират седмица по-рано не е ясно. Освен това в самата заповед, която аз вчера показах, е казано, че съветът е да съветва министър по проблемите на престъпността, а не е за Закона за МВР…

Водещ: Е, защо му е тогава на Румен Петков да закрива толкова бързо обществен съвет с такъв сериозен експертен потенциал за три седмици?

И. Костов: Сега, тук аз не съм съгласен за сериозния експертен потенциал, тъй като голямото мнозинство от тези хора са специалисти по шпионаж и контрашпионаж. Това са хора от служби, които са се занимавали с вредене на капитализма, ако позволите този израз, включително чрез наркотрафик, чрез поддържане на контрабандни канали, чрез търговия с оръжие и по какъв ли не друг начин. Това са тези хора като професионализъм и като…

Водещ: Имате ли преки доказателства, че хора от този обществен съвет в качеството си на генерали от бившата Държавна сигурност са участвали в оформянето на такива канали на наркотрафик, да речем, с протекцията на… тогава на Държавна сигурност?

И. Костов: Нека да съм съвсем ясен. Ние не се занимаваме конкретно с тези фигури, въпреки че с тях много журналисти са се занимавали и има предостатъчно публикации в медиите. Ние се занимаваме по принцип с темата. Темата е следната – може ли висши офицери и генерали от бившите служби на репресивния апарат на комунистическата държава да участват с нова обществена роля в демократична България, която е член на НАТО. Може или не може. Не може. Отговорът е еднозначен.

Водещ: А как си обяснявате, че толкова бързо, да речем, Румен Петков даде назад, като само след 3 седмици прекрати живота на този обществен съвет? Уплашил ли се е от нещо или наистина е имало някаква друга причина.

И. Костов: Нашата реакция беше крайно остра и беше уплътнена много силно от много журналисти, много общественици, много хора се включиха в тази атака срещу обществения съвет. Освен това аз съм убеден, че от дипломатическото тяло в София не са били възхитени от идеята бивши служители на Държавна сигурност да заемат… да бъдат легитимирани и да заемат отново някаква роля…

Водещ: Имате ли информация за такава реакция от страна на западния дипломатически корпус? Казвам западния, имайки предвид страните от ЕС и НАТО?

И. Костов: Имаме такава информация. Те не са били в никакъв случай очаровани от този съвет. Вижте, реабилитацията на комунистическия режим и на неговия репресивен апарат никъде не се посреща с добро око в Източна Европа. ЕС не желае тази тема да бъде повдигана по този начин. А и НАТО не желае.

Водещ: Е, това означава, че нещо е уплашило все пак министър Румен Петков? Вашата реакция и според вашите думи дипломатите…

И. Костов: Преди всичко…

Водещ: …от западните страни.

И. Костов: Изпускате журналистите и отзвука, обществения, който се надигна в България. Той беше много силен този отзвук.

Водещ: А възможно ли е да е ставало и обратното? Ето, както пише тук, аз искам да ви прочета тази публикация, вие да сте бил уплашеният човек. Петков поясни, тук става въпрос за г-н Румен Петков, министър на вътрешните работи, че първо парламентът и цялото общество след това скоро ще бъдат информирани от МВР за приватизационните сделки, сключени или провалени, без да е зачетено становището на Национална служба “Сигурност”. Това са емблемите на корупцията, които са в българския парламент, и всички ги знаят кои са, включи се и Бонев, без да посочи имена, но първоначално… става въпрос в горната част на публикацията, че вътрешният министър е обяснил, че критиките от партията на Иван Костов към генералския борд на МВР са свързани със страх от Богомил Бонев.

И. Костов: Вижте, преди доста седмици Богомил Бонев… преди месеци излезе със серия от обвинения срещу мен. Вдигна се голям шум. Прокуратурата каза, че ще разследва текущо и ще информира обществеността веднага след като той изрече тези абсурдни обвинения, някои от тях наистина почти налудничави, започнаха да валят опровержения от всички страни, където те конкретно можеха да бъдат опровергани. Примерно, че не съм заловен с някакви хиляди швейцарски франкове на границата на Швейцария и че не ми е отнемано правото да се посещавам страната и т.н. След тази проява на Богомил Бонев и след като е дал всичко, което е могъл срещу мен и срещу предишното управление, нямам основание да се притеснявам от каквото и да било, което идва от него, защото той е специалист по дезинформация.

Водещ: А възможно ли е да е имало такива доклади на Национална служба “Сигурност” до вас като бивш премиер, тогава като действащ премиер, за различни приватизационни сделки и вие да не сте ги взел под внимание и сега тези доклади, когато излязат, да създадат сериозен резонанс?

И. Костов: Един от генералите от обществения съвет подсказа за една такава тема. Той каза, че е имало предупреждение, свързано със сделката за авиокомпанията “Балкан”.

Водещ: БГА “Балкан”. Става въпрос за интервюто на ген. Любен Гоцев, дадено пред един вестник. Мисля, че в. “Сега” беше.

И. Костов: Авиокомпания “Балкан” беше продадена, защото беше в ликвидация. Тя беше в списъка на предприятията, които имат огромни задължения, които не могат да върнат. Тя не беше печелившо предприятие. Освен това беше с много остаряла техника и с огромен персонал. Някъде над 1800 души. Решението да бъде продадена, а не ликвидирана, е икономическо решение. То не е свързано с каквито и да било доклади на каквито и да било служби. То не е свързано с отношения на престъпния свят.

Водещ: И все пак имало ли е такива доклади по други сделки, които не са били взети под внимание и сега могат да дадат нови детайли, да покажат нови неща пред обществото?

И. Костов: Питате ме за време преди 5 години. Във всички случаи аз съм реагирал така, както съм преценявал, че е правилно, и мога още един път да докажа, че съм постъпил по правилния начин, но самата идея това управление да се занимава отново с по-предишното управление и да не разглежда делата на това, което завари, въпреки че то обещаваше да ревизира и да изкара на светло делата на Симеон Сакскобургготски, тази идея е слаба и няма да издържи политически. Министър Петков не бива да следва съветите на тези хора, доникъде няма да го заведат. Нито с опита да повдига такива интриги, да прави активни мероприятия с много задна дата, в демократична България това очевидно не върви. Трябва да направи съвсем друго нещо. Той трябва да погледне сега ситуацията каква е, да си обясни защо се избиват бандитите помежду си. Трябва да погледне дали се е развила в такава степен корупцията вътре в министерството, че му пречи да действа като ефективна структура, трябва да се вгледа в ръководните фигури, които управляват службите, да махне оттам хората от бивша Държавна сигурност, да ги махне тези хора и тогава на чисто тази служба да влезе във функциите си и да започне да изпълнява задачите. Това очаква цялото общество от него.

Водещ: В този контекст обаче на тази полемика вътре в дясното политическо пространство има нова полемика по тази тема. Примерно Петър Стоянов какво каза? Каза, че по вашето… времето на вашето правителство, когато той беше, разбира се, президент, а вие – премиер, и СДС имаше цялата власт в държавата, сте приватизирали в полза на Централния комитет на БКП, ЦК на БКП? Това са думи на Петър Стоянов.

И. Костов: Би трябвало Петков да е доволен тогава.

Водещ: Как гледахте на тази полемика между бившия премиер и бившия…

И. Костов: Ако свържем двата въпроса, би трябвало БСП да е много доволно.

Водещ: От това, което вие сте свършил.

И. Костов: Очевидно нещо не е така както го обяснява нито единият, нито другият.

Водещ: А има ли скрит контекст в тази полемика в думите на Петър Стоянов. Откривате ли някакво скрито послание към вас?

И. Костов: Не, не. Освен един стремеж Петър Стоянов да бъде приет за антикомунист, но там той има един много сериозен въпрос. Защо, като е антикомунист, подкрепя човека от Мултигруп Минко Герджиков, а не човека от репресирано семейство Гаврийски. Един антикомунист не би трябвало да се замисля, ако има такъв избор след себе си.

Водещ: Самият вие обаче атакувахте персонално Петър Стоянов преди избора му за председател на СДС. Спестихте реплики към Надежда Михайлова и Йордан Бакалов.

И. Костов: Не, не съм.

Водещ: За Петър Стоянов бяхте съвсем конкретен. казахте, че той е бил близък до бивш генерал от Държавна сигурност, че имал офис близо до СИК, и т.н. Имахте информация за него.

И. Костов: В една сграда.

Водещ: В една сграда, да, разменихте си реплики. Защо?

И. Костов: В една сграда. Вижте, аз казвам само това, което знам, това, което е истина.

Водещ: Е, какъв извод правите от фактите, които знаете?

И. Костов: Не съм спестил на Надежда Михайлова нито едно от нещата, които тя направи. Например аз не забравям и никой от нас няма да забрави, че кандидатурата на Минко Герджиков, човекa от Мултигруп, е номинирана и издигната от Надежда Михайлова. Както и всички останали неща, които аз отправих към СДС в обръщението, преди всичко към демократите в СДС. Тези неща, те са наследство от Надежда Михайлова. В този смисъл не съм избирал Петър Стоянов и Надежда Михайлова. За мен най-тежките думи, които ние отправяме към Петър Стоянов, не са тези, които вие казвате, а е тази… приказката за разгромените авари.

Водещ: Добре, откривате ли някакъв знак в това, че СДС издигна Минко Герджиков? Някаква връзка, защото би трябвало да има някаква логика в това поведение на СДС, според вас.

И. Костов: Връзката е много… връзката е повече от очевидна. Това е моделът Софиянски, който се опитва да се яви на изборите приблизително в същата коалиция и със същите идеи за управление на София.

Водещ: Вие бил ли сте част от модела Софиянски? Евгений Бакърджиев каза, че сте нареждал като лидер на СДС и като премиер Столичният общински съвет да гласува всяко решение, което Софиянски поиска от…

И. Костов: Това е абсолютно невъзможно, това не е вярно. Изобщо това е от серията абсурдни обвинения като на Богомил Бонев.

Водещ: Е, какво стана с този модел Софиянски, как се роди той?

И. Костов: Моделът Софиянски…

Водещ: Оказва се, че се е родил под очите на държавата, на вас като премиер.

И. Костов: Моделът Софиянски не се роди под очите на държавата, той срещаше съпротива дълго време. Докато ние бяхме успоредно на власт, той срещаше съпротивата от страна на държавата. Това, което обаче той причини впоследствие, в последните 4-5 години, той се разви и даде плодовете. Искам да фокусирам вниманието ви върху тези неща, които са най-лошите следствия от модела Софиянски. Никой не обръща внимание примерно на следното обстоятелство – че софийската община е буквално в капан от кредити, поставена от Стефан Софиянски и неговия съветник Минко Герджиков. Този, който ще дойде да управлява софийската община, е отвсякъде задължен или с договори, или с концесии, или с ангажименти да обслужва кредити, така че трудно може да си позволи да се захване и да реши някой въпрос, който той счита за приоритетен. В този смисъл моделът Софиянски е модел, който затвори Столичната община, нейните възможности да се справя със задачите, в свръхамбициозни, много скъпи проекти, като примерно този за метрото или като този, като това решение за боклука, което в момента обсъждахте с г-н Модев.

Водещ: И какво е тогава участието на партиите и на държавата в модела Софиянски? Всички партии са представени в Столичен общински съвет, включително и СДС в продължение, когато вие бяхте лидер, на толкова години, сега също имате група от общински съветници.

И. Костов: Не искам да говоря за другите, но в момента ДСБ, общинските съветници не са представени никъде – в никакви бордове, не са дали никакви имена на никакви директори и са категорично против този начин, по който се управляват общинските пари.

Водещ: Дори и така да е, вие създадохте група там само преди 2 години. Какво е ставало през останалото време, сам ли е работил Стефан Софиянски, за да създаде този модел свой на управление, по вашата логика?

И. Костов: Аз не мога да отговарям за това как е функционирал моделът отвътре. Очевидно това, което е ставало, е, че те са се сговаряли помежду си. Сговаряли са се всички и с БСП, и с НДСВ, и с всички, които участват в Общинския съвет, по някакъв начин са постигали съгласие. И ето например всички тези въпроси, всички концесионни договори, всички приватизации, те са били одобрявани от Общинския съвет, и то с много големи мнозинства. Това е начинът, по който видимо функционира тази система. Всички са доволни, защото всички някак си очакват.

Водещ: Какви са целите пред вашия десен проект, какво ще правите сега с Петър Стоянов в дясното политическо пространство? От една страна, бившият премиер Иван Костов и създателят на партията СДС, а от другата страна е Петър Стоянов, бившият президент. Накрая се събрахте двете силни фигури в дясното политическо пространство и някак си сега хората очакват да разрешите проблема помежду си – или да седнете и да преговаряте за общ десен проект, защото очевидно няма други сериозни субекти вдясно освен вашите две партии, които имат тези проценти на изборите, другият вариант е да гледаме шоуто до последно – да се унищожите и който победи, той да бъде човекът.

И. Костов: В политиката дневният ред не се задава нито от политиците, нито от журналистите, нито от наблюдателите. В случая има кметски избори в София. Има две кандидатури, т.е. има две… има алтернативи.

Водещ: В рамките на дясното избирателно…

И. Костов: Едната е Минко Герджиков, другата е Светослав Гаврийски. В момента това се решава. Това са две предложения към демократичните избиратели в София. Те ще избират и те ще посочат пътя.

Водещ: Те ще бъдат според вас естествено силната дясна партия.

И. Костов: Това е дневният ред на софиянци.

Водещ: Каква е следващата ви цел, ако приемем, че дясното успее в София да… не знам дали да победи, но все пак някой от вас да надделее над другия, каква е следващата цел от вашия дневен ред?

И. Костов: Разбира се, следващите избори. Дневния ред на политиците го задават винаги изборите.

Водещ: Какъв е вашият проект там, кой ще бъде вашият основен опонент? Виждате ли възможности между другото в признанието на г-н Станишев, че в лявото е започнала стагнация, свързана, разбира се, и с изборните резултати, и с невъзможността да бъдат изпълнени предизборните обещания?

И. Костов: Знаете ли, основната стагнация на лявото от гледна точка на управлението на страната е пълно непознаване и липса на понятие за управлението. В буквалния смисъл на думата няма понятие… се илюстрира от поведението на левицата в управлението. Няма ключови понятия, за да се доближи и да обхване и реши въпросите, които стоят пред нея. Просто й липсват. Не ги приема примерно. Някои понятия като мафия, организирана престъпност трудно се възприемат от тях. Други понятия като корупция на високите етажи на властта въобще не иска да ги чува и по този начин тя не може да се доближи до въпросите. Това й е най-тежкият проблем. А стагнира, защото не може да изпълни нито едно от обещанията, които е дала, защото се отказа от това да потърси сметка и да ревизира предишното управление.

Водещ: И какви възможности дава това пред вас, имате ли примерно идеята, че бихте могли да обедините все пак усилия вие – Иван Костов и Петър Стоянов, с партиите, които представлявате, и да кандидатствате за властта в държавата? Това възможно ли е, полският вариант, където две десни партии, клонки на “Солидарност”, спечелиха изборите?

И. Костов: Темата на демократите в България не е за това да се обединят или не да се обединяват, както се опитвахме ние да обясняваме преди изборите, а вие непрекъснато ни питахте “а защо не се обединявате и защо не се обединявате”.

Водещ: И с кого ще се коалирате, въпрос на…

И. Костов: Отговора за коалирането според мен вие го виждате. Ето ви две безжизнени коалиции в дясно в българското Народно събрание. Българският народен съюз, който направи опит да се сговаря с БСП да участва в управлението, и коалицията ОДС, която ще излезе с трима кандидати за кмет в София – това са две безжизнени коалиции. Затова въпроса трябва да зададем по друг начин – на каква основа, зад кого. Ето в случая с изборите в София ние казваме – зад г-н Светослав Гаврийски. Той няма да мести Централна гара, да я праща на летището.

Водещ: Искам обаче да завършим наистина този разговор за обединението в дясното. Готов ли сте да седнете на една маса с Петър Стоянов, за да преговаряте, независимо дали става въпрос за балотажа, ако трябва да се подкрепя някой кандидат от десните, или за президентските избори? Един вид да забравите приказката за разбитите авари.

И. Костов: Приказката за разбитите авари трябва да я забрави този, който я е казал. А иначе сътрудничеството ще бъде налице на основата на избора на демократите. Хората ще подскажат в каква посока да вървим.

Водещ: Ако те ви подскажат, бихте го направили.

И. Костов: Хората ще подскажат в каква посока трябва да вървим.

Водещ: Имате ли условия към Петър Стоянов да се откаже от приказката за разбитите авари?

И. Костов: Поначало не стои така въпросът помежду ни.

Водещ: А какъв въпрос стои помежду ви?

И. Костов: Кого ще подкрепим в София. Ето го, много прост въпрос.

Водещ: Иван Костов, гост в нашето предаване, бившият премиер. Разговор за това какво изпитание предстои пред дясното на изборите в София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...