Иван Костов: Службите за сигурност са силни, когато са интегрирани в изпълнителната власт

Водещ: Добро утро. В едно изречение голямата новина от вчерашния ден би могла да изглежда и така – Иван Костов ще контролира Държавната агенция за национална сигурност. Всъщност осем години след като беше в опозиция, бившият премиер Иван Костов, за когото преди малко господин Владимир Дончев призна, че една от целите на НДСВ през 2001 година е била да бъде бутнат от властта, се връща на така го определям, висок държавен пост, а именно на една от най-малките, но най-ключови комисии в българския парламент, има две такива комисии едната е за контрол на ДАНС, другата е Комисията за борба с корупцията. Мнозинството в парламента реши те да бъдат председателствани на ротационен, но да имат само по шест члена. Понеже ще започва от най-малките партии в българския парламент Яне Янев, който оглави Комисията за корупцията се отказа от правото си на ротационен принцип да води Комисията за контрол на ДАНС и това право се падна на Иван Костов. Добро утро, господин Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Един въпрос да ви задам само, малко по начален. Чувствате ли се политически реабилитиран, чувствате ли, че това е ваша политическа реабилитация, ваша политическа победа, че се завръщате в управлението на страната по някакъв начин, на такава ключова комисия?
Иван Костов: Победа е като се постигнат цели, моята цел не е била да се връщам на опреден пост нали, дайте да видим какво ще направим.
Водещ: Това е първият пост, който заемате в държавното устройство след като бяхте министър-председател на Република България.
Иван Костов: Така е.
Водещ: Защо се съгласихте да го вземете?
Иван Костов: Странно стечение на обстоятелствата. Първо нямаше кой от Синята коалиция, никой от народните представители не пожела да вземе тази комисията. Хората преценяваха, разбира се, и своята компетентност. Имахме желание навсякъде, особено в тези малките комисии, които са на паритетен принцип, няма как да отсъстваме. И аз я взех просто, защото някой трябваше да я вземе пък съвсем очевидно е, че имам тази компетентност и след това съвсем случайно се освободи поста за председател, а още по-случайно е, че на другата заран имаме интервю тук с вас, така че…
Водещ: Знаете ли, че много хора си мислят, че това е предварително нагласено между нас, че предварителна уговорка сме имали, че вие сте знаел още по-отрано, че ще бъдете шеф на тази комисия?
Иван Костов: Няма как да съм знаел. Това е наистина стечение на обстоятелствата, странно стечение на обстоятелствата.
Водещ: Вие казахте ключови неща за ДАНС два дни преди изборите, никъде другаде не сте го казал, за което ви благодаря, между другото, по толкова ясен, по толкова категоричен начин, в такъв момент, това стана в моя блок, когато аз бях ваш гост в партийната ви централа и вие дадохте едно много интересно интервю. Можете ли да ми кажете сега, няколко седмици след изборите, дали си променихте мнението?
Иван Костов: Не, не съм си променил мнението. Мога да дам обаче спокойно аргументи. Защото преди изборите ситуацията е неспокойно, всъщност вие не казахте какво съм казал. Аз съм казал…
Водещ: ще ви помоля да го повторите да не го чета от блога, ако нещо по-силно казал в блога, аз ще го повторя.
Иван Костов: Не, аз казах в това интервю, че трябва да бъде сменено ръководството и ключови офицери в ДАНС.
Водещ: Точно така. Колеги само покажете блога.
Иван Костов: Сега искам само да дам спокойно аргументите. Службите за сигурност са силни, когато са интегрирани в изпълнителната власт дълбоко. Те са силни посредством професионализма на отделните институции на изпълнителната власт, примерно. Една служба за сигурност не може да докаже нарушения в укриване и източване на ДДС, това може да стане от Националната агенция за приходите и т.н. за всеки конкретен случай. Тоест службите за сигурност са силни, когато са интегрирани дълбоко в изпълнителната власт. И още по една причина са силни, ние сме в колективна система за сигурност на НАТО. За да бъдат силни нашите служби, които противодействат на рисковете на националната сигурност, те трябва да са дълбоко интегрирани в структурата на НАТО. Защото ние нямаме ресурс, така нека да го разберат хората, в директния смисъл, щото не влагам никакъв друг смисъл, ние нямаме ресурс тотално да поддържаме тотално позиции по цялата линия на защита и превенция на рисковете, нямаме такава възможност. Затова сме част от колективна система. Заради това службите за сигурност са силни, когато са опират на тези две обстоятелства, ДАНС в момента виси във въздуха. Първо, тя макар да е формално част от изпълнителната власт, практически представлява огромна концентрация за властови ресурс. Защото вътре са всички мощности, с които разполагат специалните служби, тайни и явни, освен това там е дублирана мощта на Министерство на вътрешните работи. Тоест има силно припокриване. Отнети са ключови превенции и ключови защити от Министерството на вътрешните работи или са поставени в конкурентен принцип, съревнователен, примерно наркотрафикът, противодействието на наркотрафика. И се получа, така че една гигантска концентрация на власт, каквато е ДАНС не се решава кой да оглави от българския избирател.
Водещ: От българския парламент имате предвид.
Иван Костов: От българския избирател през българския парламент, защото /…/.
Водещ: Защото министър-председателя е функция на парламента, съответно на избирателя.
Иван Костов: Разбира се, но това е волята на избирателя. Избирателят избра ГЕРБ и Бойко Борисов, косвено парламента изпълни волята му. Но една такава част от изпълнителната власт, всъщност в момента е встрани, дезинтегрирана от изпълнителната власт. Тя, шефовете й са назначени от президента по предложение на предишния министър-председател. И въпроса е това предложение дали ще прави тази част от изпълнителната власт вредна, както беше досега или трябва да се разминира, защото тя в момента е като бомба със закъснител.
Водещ: Какво предлагате? Очевидно вие сте за реформите?
Иван Костов: Чуйте ме. Още нещо много сериозно. Имаше посещение, което се готвеше от американското правителство, специални служби на шефа на ДАНС и в един момент изведнъж тази подготовка спря и посещението беше отказано.
Водещ: Посещение на кой?
Иван Костов: Посещение на председателя на ДАНС господин Петко Сертов.
Водещ: В Америка?
Иван Костов: В Америка, на гости на специалните служби на САЩ. Ключово е сътрудничеството, пак да повторя, на българските специални служби със страните от НАТО.
Водещ: Защо беше отказано това посещение, само да ми кажете?
Иван Костов: Беше отказано, защото бе загубено доверието в ДАНС.
Водещ: Това след изборите ли стана или преди?
Иван Костов: Не. Това стана преди изборите.
Водещ: /…/ за пръв път /…/ информация се оповестява публично?
Иван Костов: Не, напротив. Питан е директно министър-председателя Станишев от нашата парламентарна група в предишното Народно събрание, какви са причините за този отказ, защо господин Петко Сертов не замина там? Отговорът е, че практически ДАНС е изолирана от службите на страните, с които…
Водещ: Вашият отговор или на Станишев?
Иван Костов: Това е моят отговор. И предстои, разбира се, да се види. Ако това е така, вижте, какво се получава. Специални служби дезинтегрирани от изпълнителната власт, специалните служби дезинтегрирани от колективната системата за сигурност. Фактически част от най-важната част на колективната система за сигурност, тази която прави предварително блокиране на рисковете и заплахите за националната сигурност, на практика функционира изключително слабо. Тоест ние като парламентарна комисия, аз се връщам към задачите, ние трябва да сме убедени, че тази структура – ДАНС е ефикасна. Тоест тя може да постига целите, които са й възложени, да изпълнява функциите и задачите, които са има възложени по закон. И от друга страна как го прави, с какви средства. Тоест как харчи, грубо казано, парите на българския данъкоплатец.
Водещ: Вие се обявявате за две неща сега. Първо за реформи в ДАНС, второ за персонални рокади. Само искам да ви помоля да изясним нещата.
Иван Костов: Не сега, аз това го казах преди изборите.
Водещ: Преди изборите, съгласен съм и ще прочета какво казахте тогава – няма да подкрепим правителство, на което конците ще се дърпат от ДАНС, да речем. Ще настояваме да бъде сменено цялото ръководство и водещи офицери на тази агенция. Да бъде направена радикална реформа, да се премахнат функциите на политическа полиция. Да спре да прави политически инженеринг, да се намесва в политическата система на страната. Ще искаме всичко това да се запише. Кои политически офицери, питаме ние? Алексей Петров например, влиза ли? Да, казва Иван Костов. Какво прави Алексей Петров в политическата система на страната? Каква роля точно изпълнява, чии представител е? Няма право на намеса в политическия живот. Освен това ще искаме на ключови места в управлението на държавата да няма представители на бивши, а и на настоящи представители на специални служби. Какво намеквате тук, като говорите за политическо инженерство и намеса в политическия живот?
Иван Костов: Искате ли първо да отговоря на въпроса какво разбирам под дърпане на конци? Може ли ДАНС да дърпа конците на изпълнителната власт? Вижте с какъв механизъм разполага ДАНС и ще го илюстрирам с пример. Държавната агенция е една от службите в страната, която дава право на висшите служители, всъщност на цялата администрация и включително на висшите служители на публичната администрация, тоест всички институции, включително политическите кабинети дава правото за достъп на класифицирана информация. И определя, определено ниво има право на достъп един какво си. Когато ДАНС отнеме правото на достъп нито една от институциите…
Водещ: Както стана в случая с Мургина.
Иван Костов: Ето, веднага направихте връзката с Мургина. Тогава колкото и да е високо стоящ служителя, той практически пада.
Водещ: Трябва да си ходи.
Иван Костов: Тоест ДАНС наистина има средства да… Просто да снеме доверието, защото може да снеме доверието от който и да е представител на /…/
Водещ: А защо /…/ информация, че този човек участва в корупционни схеми, примерно?
Иван Костов: Да де, но това за госпожа Мургина не се доказа от обвинението в съда.
Водещ: Напротив, каза Роман Василев тук, че обвинението ще бъде дадено до…
Иван Костов: Да, но знаете ли какво съдържа?
Водещ: Какво? Не знам /…/.
Иван Костов: Това, което съдържа не е това, заради което й е отнето правото за достъп до класифицирана информация, поне по моя информация. Нека да видим наистина цялото обвинение и тогава ще коментираме, но въпроса е в това, че наистина има средства да извади, който и да е от изпълнителната власт. И нека да се сетим още нещо, ДАНС беше създадена, за да противодейства на един много силен, но избран от Народното събрание и от избирателите министър на вътрешните работи, доведе до неговата оставка.
Водещ: Румен Петков.
Иван Костов: Точно така.
Водещ: Случайно ли е, че точно Румен Петков и точно Иван Костов са двамата основни политици, които стъжниха най-много живота на Алексей Петров?
Иван Костов: Не. Вижте, мен Алексей Петров не ме интересува. Там сега ще обясня следното…
Водещ: Бойко Борисов каза – съветниците не ме интересуват.
Иван Костов: Да. Вижте обаче колко е опасно – в закона няма, но в правилника за организация на ДАНС, на Министерския съвет е отворена следната врата, първо на председателя на ДАНС е дадено право да избере кръг от съветници и консултанти, които той в правилника е наречен кабинет. Не е казано нито с какви задачи, нито по какъв критерий, това го прави само председателя на ДАНС.
Водещ: Един съветник от него се очаква да дава съвети, нали е съветник.
Иван Костов: Не. Когато става въпрос за служба за сигурност, всичко се описва в закона, защото много лесно се злоупотребява с власт. Това е веднъж, тоест ако закона не е предвидил съветници на председателя на ДАНС, не бива да има съветници въобще, защото не е ясно какви функции ще изпълняват. И второ, има главни дирекции, има дирекции в ДАНС, дирекциите са по закона и главните дирекции са по закона, но в правилника пак за ДНАС е отворена възможността, главните дирекции всъщност да предлагат на председателя на ДАНС и той да създава нови дирекции, такава възможност няма никъде в служба за сигурност по света, защото създава се нова дирекция с каква функция? Задачите й, тя може да бъде полезна, само ако изпълнява възложени й по закон задачи, разбирате ли? Не може изобщо някой да каже – аз ще създам дирекция и ще се боря с еди какво си, в тая дирекция, просто така не става. В една правова държава това не е възможно. Така че отворени са две възможности – първо, председателят да създава дирекции и второ да създава кабинет. Тук няма значение вътре ли е и кой е вътре в това, важното е, че се затваря част от дейността, стават неясни функциите и това съдържа вече големи…
Водещ: Какво имате предвид, моля ви да ни кажете? Подобни слова в тази насока прозвучаха от вашия колега, политика Румен Овчаров, който задаваше въпроси към БСП, очевидно засега без отговор. Какво имате предвид, когато говорите пред блога за политически инженеринг, с който се занимава ДАНС? И затова, че сигурно ДАНС участва в политическия живот? Моля ви, да ни отговорите директно.
Иван Костов: ДАНС се прочу с това, че се забърка в много скандали. Ето ви, аз примерно, какви сигнали бих желал да проверя действията и проконтролирам случаите – няма помните делото “Лиана”, галерия, случая с Огнян Стефанов, с пребиването, след това неговото разпитване и т.н., подслушването на народните представители в 40 Народно събрание, един забравен скандал. Корупцията…
Водещ: 40 Народно събрание кое имате предвид?
Иван Костов: Предишното. Корупцията на най-високите етажи на властта, включително фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, доклада на /…/ и персоналната отговорност на министър Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев, какво стана там? /…/ каза директно – нарушени са законите, отговорността е на управителния съвет на фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, тук са ставали безобразия. Оттогава ни вест, ни кост, това отиде също в ДАНС и намесата на ДАНС в политическия живот. Първо намеса на ДАНС в политическия живот е, когато тя опъва чадър над управляващите. Ако има ясен експертен доклад, в който има обвинения за министри, че не са си свършили работата като длъжностни лица в определена институция, която харчи гигантски пари, какъвто е фонд “Републиканска пътна инфраструктура” преди, сега Националната агенция по пътна инфраструктура, трябва веднага да им се потърси сметка.
Водещ: Що се отнася до намека на Румен Овчаров, че РЗС би могла да се окаже проект на службата?
Иван Костов: Аз да направя и аз един друг намек.
Водещ: Айде.
Иван Костов: Защото там е много ясно, а и вие ме питахте за него. Нека да се върнем към случая с партия “Лидер” и нейния неформален лидер. Помните, че преди много месеца, вече преди десет месеца вероятно, срещу него се заведе следствие, обвинението беше – източване на ДДС. Определи му се гигантска гаранция, за да бъде пуснат на свобода. Започнаха ревизии и /…/ проверки на 50 фирми, с които той е бил свързан и трябваше да се установи дали действително там има източване на ДДС, изобщо какви са му данъчните задължения, нали така?
Водещ: Да.
Иван Костов: Затова нещо, ако се възложи на Националната агенция по приходите, срокът е три месеца по закон. Тоест на три месеца, максимум на четири, трябва да се приключи, да има експертиза и да е ясно – дължи или не дължи. Какво става обаче междувременно, Мургина е уволнена, лишена е от доверие и практически е уволнена. Има процес срещу нея, ще видим докъде ще свърши. Но едновременно с това ДАНС отнема всичката документация от тези фирми. Тоест цялата счетоводна информация, всичко се отнема и в прокуратурата. Прокуратурата обаче няма експертиза да анализира тази информация.
Водещ: Ще си намери.
Иван Костов: Не, не може.
Водещ: Така ли?
Иван Костов: Това не става с експертите.
Водещ: Не , не схващам. Искате ми кажете нещо, но не схващам логиката.
Иван Костов: Искам да кажа, че когато се отнеме възможността да се проведат ревизиите, няма кой да каже дължат ли фирмите, групата фирми на Ковачки, дължат ли ДДС или не дължат, извършени ли са други данъчни нарушения или не.
Водещ: Ако са свързани двете системи, ако и двете са виновни?
Иван Костов: И вижте какво се получава.
Водещ: Ако и фирмите са виновни, и държания орган е виновен, защо трябва виновния да прави сам ревизия на себе си?
Иван Костов: Да. Но това отдавна ДАНС трябваше да го е приключила. Ето къде е отговора.
Водещ: Това пак е според вас, доказателство /…/?
Иван Костов: Ако според закона ДАНС си е извършил функциите, той трябваше да приключи това нещо, това не е сложна проверка. Това са прости неща, това е примерно, ще направят събиране допълнително доказателства, ще проверят определени подписи, документи, печати дали са верни или неверни и ще върнат всичко, за да продължи ревизията. Когато това не се прави, се произвежда един участник в българския политически живот.
Водещ: И това е пример за политически инженерство, според вас.
Иван Костов: Ето ви пример. И заради това…
Водещ: Румен Овчаров питаше за РЗС, вие го откривате в “Лидер”.
Иван Костов: Можем да питаме и за други случаи, но това са много явни. Тук фактите са се натрупали, така че ето, извън срока на закона не могат да приключат данъчни ревизии, не приключва и обвинението на прокуратурата. И аз съм сигурен, че за да бъде пълноценно това обвинение то трябва все пак да се върне и да бъде, как да кажа, да бъде предявено на базата на данъчни ревизионни актове, в които държавата през НАП да каже – еди кои си фирми на еди кой си, дължат еди какво си.
Водещ: Кога трябва да бъде извършена смяната на ръководството на ДАНС и съветниците?
Иван Костов: Това само оставя на страна, това е работа на министър-председателя.
Водещ: На министър-председателя.
Иван Костов: Това все пак, държавната агенция е…
Водещ: Той каза, че ще даде, не точно толеранс, но че ще ги извика на отчет. И там, както днес четем във вестник “Класа”, /…/ може да бъде преминат или не съответно е разследването на гласовете в Турция. Правилно ли е това като стратегия, според вас?
Иван Костов: Е, това е просто поредния случай, към който има голям обществен интерес и е важно как са се справили. Аз не изключвам…
Водещ: Правилна ли е стратегията на премиера?
Иван Костов: Не, аз не изключвам, че ДАНС ще се опита да реши няколко случая. Но тези големите фундаменталните въпроси за ефективността на ДАНС като дълбоко интегрирана и работеща вътре и чрез мощта на държавните институции структура на системата за национална сигурност, това не е зависимо само от /…/.
Водещ: Може ли това ръководство на ДАНС да спечели отново вашето доверие?
Иван Костов: И второ, това е да може да ползва помощта на братските служби, защото ние сме част от колективна система за сигурност. Това са фундаменталните условия за работа на ДАНС.
Водещ: Има ли ДАНС шанс да спечели отново вашето доверието на това ръководство, в този състав персонален?
Иван Костов: Всичко се движи, всичко се развива. Ето тук има цяла група много тежки задачи, които предстоят на комисията да ги решава. Има и много други, за които аз искам първо да говоря с колегите си…
Водещ: Тепърва ще решавате?
Иван Костов: Да, и които не мисля, че представляват интерес.
Водещ: Тоест можете да се откажете от думите си, които сте казал тук два дни преди изборите?
Иван Костов: Аз в тези 20 години не съм се отказал от нито една своя дума.
Водещ: Тоест нямат шанс тогава да спечелят…
Иван Костов: Просто нека да дадем възможност нещата да се развият по начина, по който…
Водещ: Отговорността за смяната на ДАНС е на министър-председателя и на ръководството?
Иван Костов: На министър-председателя и на Народното събрание на мнозинството. Защото системата за назначаване на ръководителя на ДАНС е с президентски указ, по предложение на министър-председателя. Президентски указ, той има петгодишен мандат господин Петко Сертов, то е доста сложна процедура. Но, ако мнозинството реши, може да преодолее всичко, разбира се. И тогава то може да разчита категорично на подкрепата на Синята коалиция.
Водещ: Това мнозинство, което се събрахте, управляващо мнозинство ли сте?
Иван Костов: Ние сме мнозинството, което подкрепя правителството в Народното събрание, в този смисъл в парламента ние сме управляващото мнозинство. Не сме управляващо мнозинство в кабинета, защото не участваме в кабинета. Но нека да кажа нещо много съществено да кажа накрая, никой не ми дърпа езика, но ще го кажа. Защото слушах предишния разговор…
Водещ: Чухте Владимир Дончев какво каза без да иска, че целта на НДСВ е да ви бутнат от властта.
Иван Костов: Не, това е благородна цел, аз говоря за друго. Осем години държавата нямаше персонално поемане на отговорността за изпълнителната власт. Осем години някакви хора се криеха по ъглите, казваха – ама, утре, ама, като му дойде времето и т.н., ама, той не е мой министър, той е на еди кой си и т.н.
Водещ: Казвате ми сега, че осем години нямаше пилот самолета?
Иван Костов: Осем години нямаше персонализирана отговорност към лидера на изпълнителната власт. Сега това се възстановява. Нека уважим куража на министър-председателя, на ГЕРБ, да излъчи точно такъв вид правителство. Защото вижте, смениха се различни правителства, от които пострада страната и това е един нов шанс. Това е ново доверие и заради това хората го оценяват така. Има още един въпрос, на който аз държа да отговоря.
Водещ: Който аз не съм ви задал. /…/, защото сега не знам какво ще кажете и после къде пак ще обикалям по някакви съдилища и кой знае какви неща.
Иван Костов: Така ли?
Водещ: Вие не знаете ли, че аз съм най-съдения човек в държавата, така че… Не съм, уточнете сега, аз не ви задавам въпрос. Сам си пита и сам си отговаря.
Иван Костов: Вие не ми задавате въпрос, аз казах сега сам това, което е за характера на изпълнителната власт, ние приветстваме това възстановяване на авторитета. Сега има на кой да се търси отговорност, защото отговорността не е размита, не бяга по ъглите.
Водещ: Задайте си сега въпроса.
Иван Костов: И втория въпрос, защо Синята коалиция подкрепи правителство, предложено от Бойко Борисов с агент на ДС вътре? Защото страната е в криза и няма по-важно, най-важната цел, най-важното нещо в момента е страната да има политическа стабилност. За да тръгне нагоре, а не надолу. Ако ние откажем да формираме стабилно правителствено мнозинство, това увеличава рязко уязвимостта на изпълнителната власт. Политически страната ще стане по-нестабилна отколкото, ако подкрепим това правителство.
Водещ: Добре, /…/ на принципите, вие никога не сте имали принципи, според който може да подкрепите служител на ДС, има го и във ваши документи.
Иван Костов: Да, така е. Направихме, но малък компромис пред голямата цел, това е все пак малък компромис. Защото другото… Това е малък компромис с една персона, за която ние казваме, че е грешка, който разбира се, няма нашата подкрепа, но ние гласуваме “ан-блок” за правителството. И не можем заради този да направим малък компромис и да не дадем шанс на страната да се стабилизира. Това е по-важно от всичко друго.
Водещ: Добре, благодаря ви. Много интересни неща каза Иван Костов в нашето студио, няма да си позволявам да ги перифразирам ан финала, защото те бяха много и все интересни. Но най-важното е, че отговорността е на министър-председателя. Ако ще трябва да има промени в ДАНС, ще трябва да си ги направи министър-председателя с подкрепата, уточни Иван Костов, на управляващото мнозинство в парламента. В това изречение се съдържат доста отговори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...