ИВАН КОСТОВ: След шестмесечно навлизане в темата, очакваме конкретни резултати

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, господин председател.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, колеги народни представители! От името на Синята коалиция искам да заявя, че ние ще подкрепим предложените промени по две причини. Първата е персонална. Почтено е, когато се предлагат персонални промени, да се вземе отношение към лицата. Трябва да се каже нещо за тези хора. Това ще бъдат министри на Република България и е редно ние да се произнесем по техните качества и по това какво очакваме от тях.

Безспорно господин Николай Младенов е човек, който може да бъде много силен външен министър на Република България по много причини. Той има и качества, има и доказана съвсем наскоро способност да прояви концентрирана воля и компетентност да овладее един изключително тежък сектор, управляван 8 години от Националното движение „Симеон Втори” – сферата на отбраната. Той е доказал качествата си и поради тази причини заслужава поне да му се посветят няколко думи.

Аз предлагам и на другите, които се изказват, все пак да говорим за темата, а това са ето тези две имена.

Ние със сигурност имаме достатъчно основание да подкрепим господин Аню Ангелов – генерал от запаса, за поста министър на отбраната, първо, защото той е участник, мотор в един екип, който пое в много тежко състояние Министерството на отбраната и започна там действия, които ние сме очаквали от него. Ние виждаме в него едно специфично съчетание от качества и познаване на материята. Той може да бъде наистина изключително силен военен министър на страната. Това заслужава да бъде казано.

Освен това ние подкрепяме правителството и поради една друга причина. Ние подкрепяме този кабинет и очакваме от него, след 6-месечно навлизане в материята, той да дава резултати. Ние по никакъв начин не сме съгласни с настояването да се правят правителствени промени. Ние се срещаме с някои от министрите, които желаят срещи с нас, дискутираме очакваните действия в сферата на реформата, казваме това, което мислим, виждаме реалния отговор и способност да се движат в тази посока. Те вече са се ориентирали и ние очакваме от тях резултат именно през следващите месеци. В този смисъл намираме за абсолютно неуместен разговора за повече правителствени промени. Изобщо този разговор, който се разплисква извън темата на така предлаганите промени, не е удачен.

Най-малко удачно е да се говори за антикризисна програма от министър-председател, който обяви за антикризисна програма собствения си бюджет, който накрая не изпълни и се провали, ама по всички линии. Защото не събрахте парите и целият този, така наречен, план „Станишев” беше едно абсолютно излишно упражнение.

Вие, който посрещнахте кризата неподготвен, господин Станишев, който изиграхте като че ли правите някакво усилие да овладеете кризата, и се провалихте напълно, да излизате и да се опитвате да правите това тема на този дебат, е абсолютно неуместно.

Връщам се на темата какво очакваме ние от министрите, защото ние очакваме конкретни неща. Ако имаше консултации, ако бяха проведени консултации, ако ние се бяхме срещнали с министър-председателя и с кандидатите за министрите, ние бихме казали следното: господин Николай Младенов, очакваме от Вас следното – първо, да превърнете в приоритет № 1 на външния министър на Република България европейската интеграция на страната. Вие трябва да влезете в този диалог между България и европейските институции, трябва да поемете много повече отговорности, трябва да станете реален мотор на процеса, защото Вие имате всички качества да направите това, най-малкото дори заради това, защото има изключително лоша комуникация между министрите и Европейската комисия. Има специален дипломатически език, на който Европейският съюз говори със страните, и този език, за съжаление, не се разбира от много български министри и от техните кабинети. Вие трябва да влезете в този процес, трябва да дадете решителен пример.

Ние от Вас очакваме да работите силно в Европейския съюз за енергийната сигурност на страната. Вие трябва да превърнете това в тема № 1. Малка България не може да удържа интересите си, не може да намери защита на интересите си както в сферата на енергетиката, така и в сферата на енергийната сигурност без Вашето най-активно участие и ангажиране на колкото се може по-широка европейска подкрепа в решаването на общия европейски проблем за енергийната сигурност на страната. Ние сме били свидетели откъде бяха нанесени най-тежките щети върху България в годините на прехода. Те бяха нанесени пред очите ни през м. януари миналата година, когато бяха спрени газовите доставки. Това повече не може да се случва и Вие трябва да направите много в тази посока.

Към господин Аню Ангелов! Национална стратегия за сигурност е Ваша основна задача. Ние очакваме тези ключови документи в сферата на отбраната, които са в Националната стратегия за сигурност, за която говорим от толкова време, Вие да станете основен участник в тяхната разработка. Вие по-добре от мен знаете, че документите са стари, че са за друга ситуация, в друга конфигурация – на рискове, на организация на отбраната и т.н. Вие трябва да участвате активно и да дадете бързо Национална стратегия. Трябва на нейна основа да разработите нова Военна доктрина на страната и трябва да преразгледате радикално и излезете с нов план за модернизация на Българската армия. Това са Вашите задачи. Аз вярвам, че Вие ги разбирате и ги знаете. Аз лично Ви пожелавам и да дисциплинирате както Министерството на отбраната, така и Въоръжените сили на съвсем друго ниво на дисциплина, която съм сигурен, че можете да постигнете.

Ще подкрепим вашите кандидатури. Считаме, че те са обещаващи.

На добър час във вашата работа!

Благодаря.  

ИВАН КОСТОВ: Това, което се говори, го говорим публично, пред всички. Това, което имаме да казваме, го казваме пред залата на Народното събрание.

Ние не участваме в никакви комбинации.Нищо скришно няма за вас. Нещата, които се разменят помежду ни, са публични. Това е съществена разлика между модела, който вие оставихте и по който вие управлявахте при предишния мандат.

Открито партньорство, но отговорност, която се носи от министър-председателя, не както се носеше при един триумвират, който не се вясваше въобще в Народното събрание, отговорност, която е поета от ГЕРБ – те не искат да делят тази отговорност, имат сили, имат куража да се изправят срещу нея. Това е причината, поради която ние си говорим по този начин. Аз считам, че може да чуят повече аргументи, повече доказателства на нашите твърдения, разбира се, ако има достатъчен диалог. Но това въобще не е ваш въпрос. Това, което имате да чувате, го чувате ясно.

Използвам репликата, да кажа още нещо на господин Аню Ангелов. Тази Програма за модернизация на въоръжените сили, не както беше – на парче, не дошъл някой, продава вертолети, някой продава самолети, някой – корвети и т.н., а програма с петгодишни планове – забравих да кажа това, дължа го на колегите, които настояват да Ви се каже – минимум петгодишен план за финансиране на тези програми. Трябва да е ясно, че това е солидно, сериозно нещо, а не кой откъде минал, оставил, кой – корвета, кой – „Спартан”, кой – не знам какво в България. И някои взели комисиони! Казвам пред всички: искаме сериозно отношение към тези въпроси.

И накрая, какво сте събрали се видя в края на годината – 7,5 млрд. лв. по-малко приходи и направихте дефицита преди изборите. Направихте дефицит 2,5 млрд. лв. само преди изборите. Как изобщо имате очи да говорите за тези неща, аз се удивлявам!

Рухнал е целият ви план за противодействие на кризата. Вие ние сте го прочел. Намерете го в старите сайтове. Едно време той се казваше „План Станишев”, после го прекръстиха „План на правителството за противодействие на кризата”. Седнете и го прочете и ми кажете: коя мярка по този план сте реализирали, една-единствена! Просто елате и кажете: „Господин Костов, не сте прав, това е реализирано!”.

Вие сте работили с пари, т.е. Вие можехте да усвоите много пари, но не можахте да вкарате никакви пари в страната. Все пак би трябвало да знаете кога парите не влизат, нали?! Би трябвало да имате представа когато парите ги няма, как без тях не може да се направи нищо. Това е целият Ви опит като заместник-министър. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...