Иван Костов: Следващото управление ще стъпи върху рецесия

Водещ: Добро утро! Продължаваме да разсъждаваме над успешната формула как трябва да бъде създадено следващото правителство. Тук, при нас в студиото, е Иван Костов. Един от лидерите на Синята коалиция. Фактите са такива, че знаем, че вчера е имало разговори, първите и единствени дo момента, само между ръководството на ГЕРБ и ръководството на Синята коалиция за евентуални бъдещи съвместни действия, на ниво изпълнителна власт и парламент. Добро утро г-н Костов!

Иван Костов: Добро утро!

Водещ: За да няма повече спекулации, понеже днес има различни информации, какво се случи вчера на тези преговори, на какъв етап са те?
Иван Костов: Постигнато беше съгласие да се създаде, по-скоро към групата, която работи по въпроса за организацията, структурата и дейността на Народното събрание, да се присъединят представители на Синята коалиция, където те отиват с предложението да се направи конкурс и да се премахне гласуването с чужди карти, защото сега вече има технически възможности за това. Второ, да се санкционира строго политическото номадство.

Водещ: Ходенето от една парламентарна група в друга?

Иван Костов: Точно така! Трето, да бъдат намалени значително разходите на парламента, за да се даде пример на всички останали институции, като се намалят броя на парламентарните комисии, като се разгледа и рационализира щата, като се премахнат личните автомобили примерно на председателите на комисиите, които с лични шофьори, които са 25 ли, 26 и с това специално искане три комисии да бъдат изградени на паритетен принцип и ръководството им да се поеме от партии, които не са в управляващото мнозинство. Това е комисията за противодействие на корупцията, комисията за европейска интеграция и еврофондовете, вероятно подкомисия вътре в нея, защото приоритета намаляване броя на комисии е по-висок, отколкото останалото и комисията за контрол върху ДАНС.

Водещ: Това ваши предложения ли са или?

Иван Костов: Да. Това са наши предложения.

Водещ: Но не са още приети от ГЕРБ? Сега тепърва ще ги дискутирате?

Иван Костов: Така преценихме, че има почва те да бъдат приети, но това е, което очакват всички хора от Народното събрание. СЛ3едващият въпрос е организацията и структурата, структурата и състава на МС, разбира се, защото предстои да се реши тази задача. Тук, разбира се, трябва да бъдат съкратени според нас броя на министерствата, трябва да се върнем към един опростен, ефективен, защото страна, намираща се в криза, не може да си позволи да има огромен брой министри или пък по една тема да има трима министри.

Водещ: Както беше примерно темата с евроинтеграцията и еврофондовете.

Иван Костов: Трябва да бъдат съкратени многобройните държавни агенции, да бъдат слети, да бъдат опростени също, да бъдат изяснени функциите им и съответно, прехвърляни или присъединени към други или слети и по този начин да бъдат намалени съществено, тъй като се създадоха огромен брой институции, което срещна разбиране в ГЕРБ, тъй като и те са видели, че от 2001 година досега държавната администрация е раздула в огромни мащаби своя щат, както и осъждахме вариантите за правителство. Разбира се, Синята коалиция не е поставяла никакви условия, ние не сме искали това и това министерство. Има два варианта очевидно, единият е правителство на малцинството. Т.е. правителство, което ще направи ГЕРБ и което вероятно ще бъде подкрепено и не вероятно, ще бъде подкрепено и от Синята коалиция.

Водещ: Т.е. вие бихте подкрепили такова правителство?

Иван Костов: Ние го казахме още в нощта на…, ние ще дадем шанс на такова правителство. Другият вариант е…

Водещ: Шест месеца, до първия вот на недоверие?

Иван Костов: Не така. Зависи как се справя. Ние можем да го подкрепим. Другият вариант е самият кабинет да има коалиционен състав, т.е. в него да има, където прецени съставителят на правителството, т.е. министър-председателят, бъдещият, където прецени, да покани хора и те действително да бъдат хора, с които той може да работи, да бъдат част от неговия екип. Т.е. връщаме, възстановяваме ролята на българския министър-председател, която беше елиминирана след изборите 2001 година.

Водещ: Значи не Съвет на коалицията, на която /…/ квоти, примерно от квотата на ДСБ влиза Иван, от СДС Драган и т.н….

Иван Костов: Не, няма квоти.

Водещ: Каквото Бойко Борисов си избере?

Иван Костов: Няма заделване на определени части от управлението на страната, даже ако има такива министри, в техните министерства трябва да има изработена обща програма. Т.е. от ГЕРБ и от Синята коалиция или трябва да има пълно съвпадение на изборните програми, защото трябва да се управлява с волята на мнозинството. Сега тук чух предния час от предния разговор, искам да кажа какви са положителните и какви са отрицателните неща, за да ги знаят хората, защото казахте да бъдем напълно открити.

Водещ: А и вие имате опит. Като министър-председател вие примерно или бихте предположили, какво е да имаш правителство на малцинството и какви компромиси е да направиш коалиционно правителство.

Иван Костов: Правителство на малцинството е имало в България 1991-1992 година и то издържа 10-11 месеца. И след това падна. Основната причина, уязвимост на кабинет на малцинството се състои в това, когато се вземат много трудни решения, непопулярни мерки, а такива ще трябва да се взимат от кабинета, ако кабинетът не е коалиционен, т.е. ако не се участва във вземането на решенията, винаги този, който стои отвън подозира, че има по-добри решения и неговото доверие към предлаганите решения намалява с времето. Аз мога да дам пример с управлението през 1997-2001 година. То стартира с много голяма подкрепа, имаше реформаторско мнозинство. То издържа дълго време, даже учудващо дълго, предвид тежките реформи, които се правеха, но когато започнах, навлязохме наистина в най-тежката фаза на управлението, от него започнаха да отпадат един по един подкрепящите го формации.

Водещ: Аз си го спомням това, защото накрая /…/ ДПС тръгна с вас, левицата тръгна с вас.

Иван Костов: Накрая самото мнозинство ерозира на ОДС, от него се отделиха депутати и финиширахме с минимален брой депутати, което означава…

Водещ: Това беше последният месец, когато се оттегли Христо Бисеров, последните два-три месеца.

Иван Костов: И с него още десет депутати. Когато се правят тежки реформи, това е проблемът на кабинета. Кабинетът стапя подкрепата си в НС, защото да се вдига ръце за непопулярни мерки в НС е изключително предизвикателство към неголеми политически партии.

Водещ: Вие очаквате, ако първоначално малцинството, водено от ГЕРБ стартира с подкрепата да речем на сините, на РЗС, на “Атака”, с минаване на времето, с взимане на непопулярни мерки, това мнозинство, което го подкрепя, ще почне да оттегля подкрепата си? И просто в един момент ще спре да гласува?

Иван Костов: Не, просто за определени решения няма да се събира мнозинство. Това искам да кажа. Когато решенията са особено трудни и когато останалите не знаят как са взети, с какви аргументи, с каква обосновка, се намира трудно подкрепа за тях.

Водещ: А плюсовете какви са? Плюсовете примерно, че пък няма да участва може би в излишни разговори и пазарене? Българският народ много се страхува от това, виждайки какво беше в тройната коалиция.

Иван Костов: Не. При положение, че няма участъци, които не са под контрола на министър-председателя, при положение, че той си взима решенията, той носи цялата отговорност. Така че няма място за пазарене. Ако той не е доволен от определени ключови фигури в изпълнителната власт, министри, заместник-министри, той трябва да ги освобождава и никой няма да ги защитава. Просто той ги е освободил, защото не може да работи с тях. Нека да се разберем, това не е пазарене, в никакъв случай. Аз знам защо е толкова чувствително българското обществено мнение.

Водещ: Заради тройната коалиция?

Иван Костов: Не и заради предишната коалиция, пак беше така.

Водещ: Въпросът е, че как вие примерно ще гарантирате, че няма да има подобно парцелиране на постове? Да речем, ако си хареса министър-председателят ваши съпартийци и след това примерно иска да ги махне, вие ще имате ли нещо против?

Иван Костов: Той ще трябва да може да ги слага и да ги маха. Той ще трябва да може да ги маха, всеки министър, разбира се, като аргументира това пред мнозинството в Народното събрание. Това не проста за решаване задача. Докато кабинет, който е коалиционен по своя характер, т.е. има вътре без да казваме на какви места и ето, уточнихме при какви условия, той се ползва с много сериозно доверие. Там вече участващите на практика защитават колективния кабинет с неговите решения. И той е много по-устойчив. Сега, второ нещо, Основата, върху която стъпи коалиционният кабинет на Симеон Сакскобургготски, беше много добра икономическа ситуация. Страната вървеше нагоре, реформирана икономика, бърз растеж, спад на безработицата, нарастване на доходите. И така се изкарва лесно мандата, включително, ако е дефектна формулата на коалицията. Основата, върху която ще стъпи следващото управление, е рецесия. Т.е. икономиката слиза надолу. Това е съвършено различна ситуация, отколкото да отива нагоре. Когато слиза надолу, когато намалява заетостта и цялата икономическа активност, когато спадат доходите, да се удържа кормилото на властта по правилния път, е много по-трудна ситуация. Иска се много повече напрежение, иска се много повече усилия и разбира се, много повече гласувания срещу популистки решения. Това е голямото предизвикателство на този кабинет. И има две още теми, които ние поставихме, които са много важни. Аз знам, че това може би трябваше да остане накрая.

Водещ: Това е най-интересното, защото днес, пак ви казвам, има различна информация в медиите.

Иван Костов: Нека хората запомнят това, никой не е поставял условия за кабинети, не е сочил – искам това министерство, искам онова министерство. Това може би след време българското обществено мнение ще каже – много бяха глупави от Синята коалиция. Ето, трябваше да направят като Доган, предупреждавам ги още сега, че ние не сме глупави, знаем този риск, но го правим, за да възстановим авторитета на държавата. Авторитетът на изпълнителната власт не може да възстанови, ако хората видят пазарлъци още при нейното съставяне.

Водещ: То може да се възстанови само с действия, то с приказки не може да се възстанови. Хората очакват действия.

Иван Костов: Действията не трябва да бъдат пазарлъци.

Водещ: Тук сме съгласни.

Иван Костов: Да, нека да го запомним всички това, за да се сетим за това, което сме били убедени, че е правилно след седем-осем месеца, когато стане много тежко. Защото вие изказахте една теза, не може ли те да опитат сами, а след това да правят коалиционен кабинет?

Водещ: Това не е моя теза, това е хипотеза да речем. Вие сте човек учен работник, знаете каква е разликата между теза и хипотеза. Сега още един въпрос…

Иван Костов: Това е идея. Но аз мога веднага да ви кажа каква е съдбата на тази идея.

Водещ: Идея, която обаче се подлага на тестване в публичното пространство, какво ще каже за нея Иван Костов, какво ще каже Бойко Борисов, какво ще каже Димитър Аврамов.

Иван Костов: Да, ако питате, веднага ще ви кажа.

Водещ: Питам ви и още нещо, какво би с случило, ако речем коалицията не е двойна, а е тройна? Няма ли това да даде възможност на партия ГЕРБ да бъде малко по-спокойна, че все пак в един момент някой няма да й извива ръцете? И след като вие дадохте този вариант, да с бърка в банката с кадри, на ДСБ, на СДС.

Иван Костов: Не да се бърка.

Водещ: Да се вземат министри оттам, нали казахте нищо против?

Иван Костов: Да, но чухте, че казахме, че трябва да има съвпадение на политическите програми. Трябва да има министерска управленска програма. Иначе да отиде там и да започне да бъде критикуван от мнозинството, защото министерството е изключително тежко и трябва да прави тежки реформи, като например Министерството на здравеопазването. Колко време ще издържи този министър? Той просто ще бъде сменен след една година, максимум.

Водещ: Към въобще не споря с вас. Точно, вие сте абсолютно прав, трябва да има обща програма. Въпросът ми е само дали да не бъде включена и още една формация вътре като РЗС, за “Атака” не смея, защото знаете, че има настроения все още срещу нея в Европа, но да бъде включена и още една партия на този принцип?

Иван Костов: Пак трябва да влезем в един от двата варианта. Ако говорим за кабинет на малцинството, РЗС ще подкрепи кабинета.

Водещ: Говоря за вашия вариант вече, в който ще има програма и коалиция?

Иван Костов: РЗС ще издържи известно време и ще подкрепя. След това ще се обърне срещу това, когато види, че започва да спада обществената подкрепа, когато всички наблюдават социолозите какво казват за правителството и след това ще се оттегли, ако не е в кабинета.

Водещ: Право на всеки е да избяга, ако присъства на някакъв потъващ кораб. Аз се чудя НДСВ защо стояха толкова време в тройната коалиция, ама ето. Добре, не е ли по-добре да бъде тройна коалицията? Ето това питам?

Иван Костов: Нали знаете, че плъховете бягат от потъващия кораб.

Водещ: То на шестия месец, не е ли по-добре да е тройна коалицията?

Иван Костов: Не, това не е мой въпрос. Това е въпрос към ГЕРБ, нека ГЕРБ преценят.

Водещ: За Бойко Борисов не е ли по-добре, вие сте бил министър-председател?

Иван Костов: Нека да влязат в коалиционен кабинет.

Водещ: И РЗС, да е по-спокойно.

Иван Костов: Нека да преценят ГЕРБ, нека да чуят, ако искат да изслушат, ако могат, доколкото разбирам, там има известни напрежения, много сериозни помежду им.

Водещ: Вътре в ГЕРБ?

Иван Костов: Не, между ГЕРБ и РЗС, заради изборите във Велико Търново. Ако те преодолеят тези неща, аз не мога да знам какво е отвътре, но има две много важни теми, за което е по-важно да се говори, сигурно е по-скучно, но трябва да са ясни.

Водещ: Вашата прогноза кажете, за след седем-осем месеца? Споменахте преди малко, че ще бъде по-тежко положението.

Иван Костов: Ако след седем-осем месеца се види, че стартиралият кабинет на малцинството не се справя и трябва да се прави коалиционен кабинет, тогава много по-трудно ще се намерят желаещи да участват в него, а след още шест ще бъде почти невъзможно, защото доверието постепенно намалява. Трябва да се използва голямото доверие в момента за следните неща, ако позволите. Първо трябва да им правителство на управленска програма. Тя трябва да е готова, забележете, до най-късно 7-8 септември и да бъде представена на НС. В нея трябва да има база за ревизия на бюджета на страната за тази година, за да може да се направи на реалистична основа бюджетът и цялата финансова политика за следващата. Трябва да има реалистична антикризисна програма, вътре, в тази управленска програма. Трябва да издържи на тестовете, на проверките, на професионалистите и това е по-важно от всичко останало. Дори по-важно от кабинета, защото кабинетът ако има този инструмент, ако има такава управленска програма, през септември той ще тръгне да я прави, ще създаде обща стабилност, защото вижте, няма да може дълго да се задържи доверието, ако се хващат някакви бандити и с фойерверки хващаме този, хващаме онзи. Това ще трае за определено време, а реалистична икономическа платформа трябва да има правителството, иначе как ще върви напред. И трябва да има реализъм във финансовата политика и трябва да кажа цялата истина за завареното положение. За това има само един месец, защото следващият бюджет за 2010 трябва да се приеме до 30 октомври. Вижте, има само един месец за неговата направа. Вижте колко са скъсени сроковете. Фактически, следващото управление е в цайтнот, много силен. Цайтнот и още в нещо е цайтнот. Ако говорим, че доверието ще е шест месеца, силно и стабилно, в тези шест месеца и поради още една причина трябва да се направят конституционни промени.

Водещ: Т.е. вие искате това да стане в началото, /…/ на Конституцията?

Иван Костов: Ще кажа защо, първо защото има доверие и второ, защото трябва да се отвори възможност за промяна в съдебната власт, която да я направи много ефикасна и да се отвори възможност за избирателен кодекс, който устройва голямото мнозинство от българското общество.

Водещ: Кажете точно какви са промените, които трябва да се направят, че и това е много интересно? Там дали ще се разберат?

Иван Костов: Има /…/ в нашите възгледи, има съвпадения в много от идеите, трябва да преустановим купуването на гласове, трябва да има много строги санкции, трябва да има много строго наблюдение в периода преди изборите.

Водещ: То по закон може да стане, не трябва Конституцията да се променя.

Иван Костов: Не, трябва! Трябва да се реши въпроса с двойното гражданство, въпросът за отседналостта и .н. Много въпроси трябва да бъдат решени, просто да се отвори възможност да бъдат решени в Конституцията.

Водещ: Прокуратурата къде я виждате като място?

Иван Костов: Ние сме казали по време на предизборната кампания, че прокурорът трябва да се избира от НС и това е много важно, за да бъде отговорен пред избирателите.

Водещ: Т.е. в изпълнителната власт по-скоро, а не само от НС и си остава в съдебната власт?

Иван Костов: Да бъде отговорен пред избирателите за това хваща или не хваща, обвинява ефикасно или не обвинява ефикасно бандитите. Сроковете са шест месеца за конституционна промяна, горе-долу шест-седем-осем и една година, защото всички казваме до края на следващата година, до края на лятната сесия, трябва да има този избирателен закон.

Водещ: И още един въпрос, даже може би последен. Вие като министър-председател станахте известен с тоталната си саморазправа с икономическите групировки, които се опитваха нелегитимно да се присламчват в управлението.

Иван Костов: Чувам го за пръв път.

Водещ: Ето, казвам го.

Иван Костов: Признавате се вече?

Водещ: Признавам, да. Имаше войни, водиха се войни и т.н., плашиха хората, някои от тях се страхуват.

Иван Костов: Някои още се страхуват.

Водещ: Ще има ли опити сега това да се случи, общо взето във всички правителства до момента го гледахме този /…/

Иван Костов: Това е неизбежно. Война срещу сивата икономика, срещу организираната престъпност е неизбежна. Тя просто ако не се направи…

Водещ: Ама как ще се справите този път? Смисъл как ще противодействате на тези опити?

Иван Костов: Нали разбрахте досега, че аз не се справям с нищо. Аз съм един вид подкрепа.

Водещ: Е, добре, но сега няма как да ме убеди Иван Костов, че…

Иван Костов: Аз няма да се справям, моля ви се, нали говорим за възстановяване на ролята, авторитета и отговорностите на българския министър-председател. Това е нещо изключително важно, нека да се направи така, че да не може да се развали тази формула, да не влезе България отново в режим на тежки политически пазарлъци и разделение на изпълнителната власт на парцели. Защото ако се върне Доган, пак това ще стане.

Водещ: Добре, Бойко Борисов се е доказал като полицай, той има нюх за тези работи, надушва ги бързо, пресича ги бързо, но като отбор как ще се справите? Вие сте се доказали, но като направите отбор, как ще се противодейства на това?

Иван Костов: Отбор, какво разбирате под отбор? Дайте да уточним?

Водещ: Коалиция ли ще бъде, споразумение ли, но вие ще бъдете един отбор да речем, ако това стане.

Иван Костов: Не, нека тогава да видим как ще се продължат преговорите. Ето, по първите и най-належащи неща, които трябва да се решат, буквално в началото, тези четири кръга преговори, ние сме готови да влезем. Имаме състави, имаме водещи ги фигури. Те са известни на ГЕРБ, подали сме абсолютно всичко, те са на ход.

Водещ: Нещата са ясни и открити?

Иван Костов: Много ви благодаря за този оценка, защото…

Водещ: Първо, че дойдохте тук да ги кажете публично, второ, че дават много опции. Как продължават преговорите само днес, утре, всеки ден са насрочени или?

Иван Костов: Нека да не навлизаме в тези подробности. ГЕРБ държат това да става конфиденциално, защото виждат в самата конфиденциалност отваряне на възможности за маневриране от тяхната страна. Нека да ги уважим. Те са в трудното положение, те ще бъдат отговорни в най-максимална степен и за да не стигнем след време с някакви такива оправдания този така бил, онзи така бил, намалили възможностите да се вземат решенията, да ги оставим, нека да бъдем толерантни и нека уважим волята на българския избирател. Волята на българския избирател е да поемат отговорност и да започнат да решават въпросите. И нека да не се забравят три неща, искаме ние, и те са най-големите неща – в България да бъде ликвидирана мафията във властта и политическата корупция на най-високите етажи, да бъде възстановено доверието на ЕС и да тръгнат отново европейските фондове, и да има реалистична антикризисна програма.

Водещ: Добре, завършваме така разговорът си с Иван Костов. Преговорите продължават, времето не е много, защото във вторник ще бъде свикано НС, а някъде в следващите дни ще трябва министър-председателят Бойко Борисов да представи своя кабинет. Ние ще следим отблизо коалиционните преговори, засега те се водят само между две партии – ГЕРБ и Синята коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...