Иван Костов: Следващото правителство ще има 100 дни да се докаже пред Брюксел

Г-н Костов, какво всъщност съдържа проектът за коалиция, който предложи ДСБ на другите десни партии?

От уважение към нашите бъдещи партньори аз не мога да обсъждам този проект. Мога да кажа само, че преди да пристъпим към сформиране на десен съюз, всяка една от партиите трябва да заяви своите позиции относно бъдещата коалиция и от какви принципи произхожда тяхното желание за обединение. Като цяло, всяка една политическа сила трябва да обясни защо влиза или не в една дясна коалиция. Защото, ако не обясним от какво са провокирани нашите действия, ние ще останем без последователи.

Доколко позициите на вашите партньори са близки до тези на ДСБ и доколко те се разминават?

Ние имаме идейни различия, в някои случаи те не са чак толкова силно изразени. Различията обаче минават на заден план предвид обстоятелството, че управляващите се опитват да използват провала на европейското ни членство, за да провокират антиевропейски настроения в страната, както и да се откажат от националното съгласие в тази насока, което беше постигнато от 1997 г. насам. Това е много опасна политика за България и именно това ни кара да пренебрегнем своите различия и да кажем на хората, че сме готови на всички в името на едно обединение, което да гарантира възстановяването на проевропейското управление в страната.

Смятате ли, че евентуалната коалиция вдясно, ще доведе до консолидация на избирателите?

Да, това е така. Едно национално разбирателство, което да се изрази в подкрепата на подобно дясно обединение, е напълно постижимо. Обстановката e много благоприятна. Много хора изживяха своите илюзии и разочарования и смятам, че вотът им на предстоящите избори ще бъде много по-мъдър. Той ще бъде такъв и от гледна точка на това, че изборите ще бъдат за или против европейското и натовското членство на България, както и шанс да се избегне връщането на страната в орбитата на Русия и превръщането й в Троянски кон в ЕС и НАТО. Този курс на поведение от страна на Тройната коалиция се превърна в крайно непопулярен сред хората, защото по време на газовата криза стана ясно, че нито Русия, нито Украйна са надеждни партньори. Дори самата коалиция има проблем с поддържането на единен курс в тази насока. НДСВ например не може да го следва докрай и това ще остане приоритет единствено за БСП и ДПС. Аз съм убеден, че българите няма да подкрепят политика, която има за цел да прикрие ненадеждността на Русия като партньор на страната. Ако продължим по този път ние скоро ще излезем от ЕС.

От тази гледна точка, според вас, това ще провокира ли висока избирателна активност сред хората?

Смятам, че това е възможно, но зависи много и от това какви аргументи ще изложим ние от дясното пространство пред избирателите. Като цяло има всички предпоставки да има дясно-центристко управление, макар че все още не е твърде ясно какъв ще е точно неговият състав.

Мястото на ГЕРБ в управлението?

Каквото си го изработи, но пред ГЕРБ има сериозни предизвикателства. Ако иска да бъде част от управлението, тази политическа сила трябва да има много по-висока доза компетентност, защото с ограничената компетентност, която проявява на много места в управлението местната администрация, те трудно ще посрещнат изискванията, които ще има към нея като управляваща партия. Очевидно ГЕРБ има и тежки проблеми с корупцията и като цяло няма да може да управлява страната самостоятелно.

Според вас, ако съставът на следващия парламент е твърде разнообразен, има ли вероятност, отново да липсва консолидация относно политиката на страната спрямо ЕС?

Да, има сериозна опасност. Според мен, следващото Народно събрание и правителството ще имат около 100 дни да докажат, че има политическа воля да се реализират добрите намерения спрямо ЕС. Ако това не се случи, санкциите за България ще се много жестоки. В този срок от 100 правителството трябва да успее да постигне национално съгласие и да обяви своите сериозни намерения да изпълнява своите задължения като страна членка, както и да бъдат отстранени компрометираните и вредни хора за европейското ни членство.

Как ще коментирате позицията на СДС, че бъдещото обединение трябва да бъде във формат ЕНП плюс и къде е мястото на ГЕРБ в тази коалиция?

Мястото на ГЕРБ е извън предизборната коалиция, но така или иначе тази политическа сили няма намерения да встъпва в подобни обединения. Поради това, по този въпрос не съществува противоречие между ДСБ и СДС.

Как ще коментирате изказването на председателя на СДС Мартин Димитров, че ще се коалират с вас единствено, ако поемете персонално вината за разпада да СДС?

Пред мен лично той не е представял подобна позиция. Ако говорим за вина обаче за разпада, отговорност носи самото СДС, също така вина имат и ключови фигури от синята партия. Аз не казвам, че аз нямам вина, но личности, които все още са в СДС, също носят подобна отговорност. Нима Петър Стоянов няма вина, нима тези, които нарушиха решението да не правят бизнес и да бъдат в ръководството на СДС не са отговорни или пък тези, които изкористиха политиката на партията. Нека всеки да поеме своята отговорност! И нима тези, които вкараха Ахмед Доган във властта, нямат също вина.

Вашият коментар за протеста на 14 януари и компрометира ли той парламентарната опозиция?

Протестът беше откраднат. Направиха опит да изземат протеста на младите хора. Във всеки случай управляващите и мутрите провокираха безредиците. Също така правителството насити с провокатори митинга, които преместиха тежестта на протеста върху конфронтацията с полицията, вместо той да превърне лошото управление на правителството в мишена на гражданското недоволство. Това накара хората да бъдат на площада, без да знаят какво точно искат, и да протестират срещу всичко и всеки, вместо да поставят своите конкретни искания. В това има намеса и Българската социалистическа младеж. Според мен обаче, това не навреди на опозицията. Самият факт, че те отидоха да преговарят с управляващите, ни кара съвсем да се разграничим от тях, тъй като ние искаме оставка на правителството, а не да преговаряме с тях.

Има ли шансове България да получи неустойки за спрените доставки на газ и как ще коментирате позицията на правителството, че предприятията трябва самостоятелно да съди доставчика на газ?

Договорите са ужасни, те не дават никаква възможност крайните потребители да претендират за неустойки. Според договорите, предприятията са задължени да имат 15-дневен запас от мазут, което е огромно количество за едно производство. Те не са имали нужния запас, също така и в държавния резерв е липсвало нужното количество мазут. Клаузите за неустойка за недоставените количества газ от 1 млрд. и 400 хил.,на преференциални цени, са премахнати от договора с “Газпром”. Само в един от трите договора за доставка е останала клауза за обезщетение. Поради това производствата едва ли ще получат компенсации за загубите, които понесоха в следствие на спрените доставки на газ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...