Иван Костов: Следващият главен прокурор ще санкционира сегашния

– Господин Костов, каква е причината, поради която се стремите да възстановите формулата ОДС на предстоящите избори?
– С г-жа Мозер и г-н Праматарски установихме, че имаме общи или сходни ценности и принципи. Съвпадат оценките ни за управлението на ОДС и за днешното управление на НДСВ, ДПС и БСП. Имаме едни и същи цели на предстоящите избори и едни и същи противници. А целите ни са БСП да не състави правителсво и да не позволим втори мандат на Симеон Сакскобургготски. В предложението за споразумение, което предоставихме на лидерите на БЗНС-НС и Демократическата партия сме фиксирали това заедно да отиваме на изборите, заедно да носим отговорностите, заедно да носим рисковете. Това е нашата принципна политическа позиция.
– Може ли тази формула да бъде разширена с участието СДС, ВМРО “Гергьовден” и ССД?
– Ние не сме водили разговори с ВМРО и “Гергьовден”. Със СДС сме установили, че нямаме общи оценки както за нашето управление, така и за сегашното управление. С тях нямаме нито общи принципи, нито общи противници на предстоящите избори. Колкото до ССД, те през тези 4 години бяха част от това управление и заявяваха, че са за втори мандат на Симеон Сакскобургготски.
– Формулата на дясно управление на София се предлага и на национално ниво. Отново ли няма да влезете в нея?
– Не може една формула, която се провали в София да се предлага на национално ниво. Моделът “Софиянски” предлага всички да бъдем на трапезата. През последните две-три седмици този модел в София се взриви. Очевидно е, че това е губещата и разпадащата се политическа формула за управление. След толкова шумен провал пред очите на всички вярвам, че десницата ще преодолее кризата и ще тръгне нагоре.
– Кои са границите на политическия компромис при коалирането и доколко политическата прагматика дава резултат пред разочарования български избирател?
– Границите на коалирането за Демократи за силна България са дотам, докъдето имаме общи ценности, принципи и цели с партньорите. Отвъд тези граници ние не преминаваме. Ако разбирате политическата прагматика като коалиране на табелки и на лица с цел оцеляване след изборите, това не може да върне разочарованите хора към урните.
– Твърди се, че всъщност вие искате БСП да спечли изборите, да управлява известно време, да се провали и след това вие да оглавите следващото управление. Нещо като повторение на историята от 96-та 97-ма година?
– Знаете ли кои го твърдят това? Хората от “Раковски” 134. Това е СДС. Те отдавна говорят това нещо. Искам да отговоря така – аз съм бил министър-председател след управление на БСП и на никого не пожелавам да става премиер след БСП. По време на своето управление БСП вдигна 26 пъти цените, за да прикрие мащабния грабеж, на който подложи хората. Стопи средната заплата от 85 на 10 долара. Фалира 14 банки и постави 70 големи български индустриални предприятия в изолация с цел да бъдат ликвидирани. БСП изолира България от нашите съюзници в НАТО и партньорите от ЕС. Изхарчи валутния резерв. Цинизъм е да се твърди, че именно аз искм това да се повтори.
– Но как сега ще спрете БСП от властта?
– Като дадем шанс на всички десни избиратели да имат свое политическо представителство.
– Каква е ролята на прокуратурата в предизборния период? Може ли тя да се окаже фактор, който да повлияе на вота на избирателите?
– Очевидно прокуратурата се мъчи да играе политическа роля в България. Да изземва власт, която не й принадлежи. Прокуратурата се опитва да прави това както в рамките на съдебната власт, така и по отношение на политическата система. Това, че има политици, които не посмяха да изразят мнението си по отношение на промяната в Конституцията, показва до какво степен страхът от прокуратурата парализира политическите партии и държавни институции. Прокуратурата трябва да бъде принудена да престане да играе тази вредна роля. Иначе руши доверието към българските институции.
– Тази седмица прокуратурата започна нова проверка срещу вас. Още преди 7 години “Монитор” писа за скандалното събиране на дарения за българския културен дом в Одеса в сметката на СДС?
– Първо, нека да стане ясно на всички – даренията за българския дом в Одеса не са събирани в сметката на СДС. За целта на благотворителната кампания беше открита специална, целева сметка, наречена “СДС – Културен дом в Одеса”. Първата вноска тогава направи СДС. Събраната сума никога не е използвана за партийни цели. Парите изцяло, заедно с лихвите, бяха преведени на МВнР, което е по-твърдено от извършените проверки. След това с мое писмо сметката е закрита. Това е най-голямото дарение от българска страна, направено за нашите сънародници в Украйна.
– След като няма нарушение, защо тогава прокуратурата реши да ви проверява и дори се закани, че заради този случай може да ви бъде искан имунитета?
– Заслужава си да бъда подведен под отговорност за това благородно дело… Изпитвам истински срам да коментирам тези неща. И да се оправдавам. Как може изобщо да се счита, че една молба за подкрепа на една дарителска акция може да бъде преследвана от прокуратурата? Нима днес президентът и министър-председателят не застават зад такива благотворителни акции? Това е практика в целия свят. Хората, които имат доверието и имат правото да представляват нацията, се обръщат с молби да бъдат подкрепяни различни дарителски инициативи. Нищо незаконно няма в това.
– Кой има интерес да ви атакува?
– Очевидно е! Атаката е на ВКП, на главния прокурор, който се опитва да спре Демократи за силна България да реализират инициативата си за изваждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт чрез промяна в Конституцията. А това, че има нужда от промяна в работата на прокуратурата и от изваждането й от съдебната власт, се вижда и се изисква и от нашите евроатлантически партньори. Ще ви кажа и поредния пример за безконтролно поведение на прокуратурата. Преди повече от два месеца Майкъл Чорни е бил разпитван във връзка с проверката на прокуратурата, че съм го изнудвал. Той е отрекъл някога да се е срещал с мен и още по-малко да е бил изнудван. Върховна касационна прокуратура, оглавявана от главния прокурор, е получила тези показания преди около два месеца, но ги задържа и укрива от следствието. Това се наказва със затвор. И ако следващия прокурор иска да санкционира сегашния, няма нужда от други основания. Това е възпрепятстване на правосъдието. Как може да се задържат показания на главен свидетел? В каква държава живеем?
– Чувствате ли лична заплаха с приближаването на изборите? Към какво всъщност е насочена заплахата?
– Прокуратурата не е в състояние да ме сплаши, защото не съм извършил нищо нередно. Четири години тя се взира да търси нередности и не може да намери нито една. Нито в моите дела, нито в делата на моята съпруга. И компенсира това, превръщайки го в политически инсинуации като непрекъснато тръби, че има нещо нередно, без да е в състояние да докаже нищо. По този начин се превръща в клеветяща прокуратура.
– Кога, според вас, е реалистично да очакваме прокуратурата да излезе от съдебната власт и да премине към изпълнителната?
– Реалистично беше сега, в този парламент да стане. Ако не го направи сегашното Народно събрание, ще го направи следващото.
– Какъв е механизмът, по който може да се катализира този процес?
– Народът да избира честни хора, които не се страхуват от прокуратурата.
– Съгласен ли сте с тезата, че една политическа власт може да си отиде за една нощ, но една политическа система се сменя за 20 години? Кои са видимите рецидиви на старата система, с които продължаваме да се сблъскваме?
– Тъжното е, че в България се мисли, че политическа система се сменя за 20 години. Което ще рече, че още 5 години ще сменяме политическата система. Ние нямаме това време. Тъжно е, защото новите 10 членки на ЕС и отдавнашни членове на НАТО показаха, че това може да се прави много по-бързо. Видимите рицизиви на старата система, с които продължаваме да се сблъскваме, са агентите и сътрудниците на бившата ДС на ключови позиции в медиите, предавания на телевизията, главни редактори на вестници. Те влияят много лошо на българския политически и обществен живот, защото се занимават преди всичко със своите активни мероприятия и водят непрекъснато войни. Тези войни са дотегнали до смърт на българските граждани, но едновременно с това гражданското общество няма сили да се оттърси от тази напаст. От тази бивша ДС като рецидив се формираха и престъпните групировки,и днешната организирана престъпност. Последния елемент на рецидивите от миналото е комунистическата олигархия. Всичко това формира тази амалгама в българското общество и политика, която практически отравя политическия живот. Тази смес наистина е отрова. В другите страни се борят с това. Ето например в Полша, която се управлява от социалисти, непрекъснато изгарят фигури от бившата ДС. Принуждават ги да напускат постовете, които заемат. Отиде си министър-председател, отиде си шеф на Сейма, отидоха си много други хора. И ще продължават да си отиват, защото имат лустрационни текстове в закона. В България такива текстове няма нито за медиите, нито за политическата система и поради тази причина рецидивите продължават да тровят българския обществен живот.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...