Иван Костов: Скандалът е заради контрола върху руските контакти

– Г-н Костов, как ще коментирате решението на премиера Сергей Станишев по скандала с Румен Овчаров?
– Съвсем очевидно е, че по време на предизборната кампания избухна голяма война между институциите и това решение на г-н Станишев е опит тази война някак си да се попритули. Същото направи и този, който посъветва Ангел Александров да излезе в отпуск. Двама зам.-министри – по един от БСП и ДПС трябва да изиграят ролята на изкупителни жертви, а иначе да се разчита на забрава от страна на общественото мнение. Заради това е тази отпуска. Аз искам да напомня, че в аналогична ситуация преди 8 години, при много по-малко основания, но при силни съмнения в обществото, бяха сменени определени министри. Решително и категорично беше действано, това бяха мои заместник-председатели на СДС Бакърджиев, Александър Божков. Така че тази отпуска е, както я нарекох сутринта прах в очите.
– Кой според вас стои в основата на скандала?
– Моето усещане от всичко, което мога да обобщя, е, че в дъното на атаката срещу Румен Овчаров стоят президентът и Румен Петков. Предполагам, че това се прави заради контрола върху руските контакти. Това е очевидно, тъй като има няколко факта, които са станали ясни. Първо, Румен Петков е поискал и осъществил това мероприятие – подслушването. След това той е събрал голяма по обем информация, която стига до главния следовател, а той може да направи с нея само това, което тази информация повелява да се направи. Да я занесе на президент, на главен прокурор и евентуално – на самия министър. Така че това е, което той може да направи, и ако види, че те не действат, да се опита да реагира, защото иначе тази информация ще му прогори бюрото. Представяте ли си, това са специални разузнавателни средства, които установяват препятствие на правосъдието и му стоят на бюрото?! Той какво може да направи. Този, който е разпоредил това, има много могъща подкрепа и очевидно това е Румен Петков с подкрепата на президента. Няма как в България това да се случи по друг начин. Като знам какви са разположенията на авторитетите, на институциите.
– Какво очаквате да последва?
– Зависи от нашата обща памет. Ако вие забравите, говоря и за медиите, и за обществеността, всички ще си се върнат по местата и ще продължат постарому до следващия скандал.
– Очаквате ли Румен Овчаров да се завърне на поста си след приключването на проверката?
– Да, възможно е да се завърне. Нищо не му пречи. Така предполагам аз. Достатъчно е хората да забравят или БСП да се почувстват сигурни от тези избори. Точно затова тези избори се превръщат във вот на недоверие и зависи от хората дали ще може да се върне Румен Овчаров, или не. Ако БСП загуби изборите сериозно и изобщо тристранната коалиция се окаже в лошо положение след изборите, в смисъл – не разполага с доверието на хората, тогава ще бъде много трудно на Овчаров да се върне. По-скоро и останалите ще трябва да мислят как ще си ходят. Така че всичко зависи от изборите, които се превръщат във вот на недоверие.
– А защо се обявихте против внасянето на вот на недоверие в парламента?
– Аз казах не че няма да подкрепим вота, а точно това – вотът е на 20 май. Подтекстът е, че сега, преди изборите, в парламента е неуместно да се провежда вот на недоверие, защото негово величество избирателят ще каже за правителството.
– Може ли ниската избирателна активност да послужи за оправдание на управляващата коалиция, че това не е вотът на народа?
– Да, възможно е да се спасят през тази врата – на по-малкото гласуване. Истината е, че техни гласоподаватели, разочаровани от случващото се, няма да гласуват. Защото и на БСП, и на ДПС, и на НДСВ гласоподавателите трябва да бъдат разочаровани от случващите се неща. Ето, на НДСВ например се отразява приватизацията на БТК, за която ние толкова много говорихме, че е продадена много под реалната си цена, сега фактите го показаха. Така че има за какво да са недоволни и да се откажат да гласуват и едните, и другите.
– Как очаквате да се отрази скандалът на имиджа на България в Европа?
– В момента България се проверява за изпълнение на неизпълнени условия за борба с корупцията и с престъпността, условия, които са поставени от Европейския съюз. Така че ние в момента сме в проверка и тази война, която избухна между институциите, влияе много лошо на резултатите от тази проверка. Обстоятелството, че се вика представител от Европейския съюз, който едва ли не да надзирава – защото няма такава функция по българския закон – показва, че управляващите панически търсят начин да отвлекат вниманието на хората, дали с евронаблюдател, дали по друг начин, това е стремежът.
– Заплашени ли сме от налагане на предпазни клаузи?
– Ако е негативен докладът, може да има предпазна клауза, и то най-лошата, а именно – съдебните решения от България да не се зачитат в Европейския съюз. От тази гледна точка Висшият съдебен съвет е голям длъжник на българското обществено мнение и на българската държава. Той трябва да образува дисциплинарни производства срещу своите колеги. Всичките забъркани в тази каша, следователки и други, трябва да бъдат подложени на дисциплинарно разследване от собствените си колеги от Висшия съдебен съвет. Те са длъжни да го направят.
– При подобни скандали повечето политици казват, че всичко това е започнало по времето на Костов, ето, спомнете си РМД-та и други неща, а сега се правят колосални злоупотреби, медиите буквално всеки ден излизат с подобна информация, а няма реакция. В този смисъл кажете кой е най-големият пропуск на вашето правителство?
– Аз не мисля, че е до пропуск, а до притъпяване на обществената чувствителност към корупцията и престъпността, чрез целенасочена кампания за оклеветяване, която няма под себе си никакви доказателства, както се оказа. Нито едно доказателство през тези шест години не е извадено срещу мен. Всички тези неща са като приказките за лъжливото овчарче. Клеветяха, клеветяха и хората обръгнаха и в момента, дори когато виждат да се случва, те вече не чуват. Говоря за обществената чувствителност, която се надявам, че постепенно ще се възстанови. Това е пълна деморализация. Може би това е обещаният навремето нов морал.
– Днес (бел.ред. в понеделник) в един глас двама мастити социолозиЮрий Асланов и Кънчо Стойчев обявиха, че Румен Овчаров няма път, по който да се върне на поста си. Как ще коментирате подобни изявления?
– Абсолютно неуместно е тези хора да коментират политически въпроси. Това е вредоносно за българския обществен и политически живот. Тези неща се коментират от министри, държавници, от бивши министри, а не от псевдосоциолози. Откъде знаят те за какво става въпрос? Да не са екстрасенси?
– Можете ли да направите оценка на цялостната работа на премиера Сергей Станишев, ако се абстрахирате от конкретния случай?
– Ние имаме формален премиер, т.е. човек, който няма реална власт. Той не решава нищо с изключение на това да посочи Вигенин за водач на листата на БСП. На практика на него не са му дадени лостове за управление нито на партията, нито на държавата. Всичко зависи от партньорите му по отношение на управлението на страната, а в партията – от Румен Петков и от Румен Овчаров.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...